ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUL-2009
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Edirne si frumoasa moschee Selimiye

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Primul oras turcesc de la granita de nord-vest care te intampina cu aerul sau autentic turcesc, este Edirne. Acesta este poarta de intrare a Turciei catre lumea orientala si primul stop pentru cei nou sositi din Europa dinspre nord. Situat la granita cu Bulgaria si Grecia, acest oras a fost capitala Imperiului Otoman din 1365 pana in 1457. Astazi se mandreste a fi capitala provinciei Edirne. Acest frumos oras este faimos pentru moscheile sale numeroase, domurile elegante si minaretele care domina perspectiva provinciei.

    Toti turistii care merg sau tranziteaza Turcia, trec prin acest oras. Simbolul sau il constituie moscheea Selimiye, un asezamant oriental de o rara frumusete.

    Am avut si eu norocul de a vizita aceasta moschee intr-o minunata dupa-amiaza de vara.

    Moscheea Selimiye a fost ridicata de catre Selim al II-lea, dupa care i s-a dat si numele. Sultanul a fost mereu preocupat cu ridicarea unei moschei imperiale. Dar nu a gasit un loc potrivit la Constantinopole (Istanbulul de azi). Astfel ce s-a gandit el; sa-si realizeze o resedinta de vara la Edirne. Si asa, locul ii placea foarte mult, orasul fiind inconjurat de paduri bogate si pajisti mereu verzi, strabatute de rauri limpezi. Iar arhitectul sau, Sinan, a fost pe deplin multumit de alegerea locului si astfel s-a apucat de inaltarea acestei constructii. De aici a rezultat una dintre cele mai frumoase si inaltatoare salasuri de cult din Turcia, fiind o bijuterie atat arhitecturala cat si picturala.

    Moscheea se ridica semeata deasupra orasului, iar cele 4 minarete deosebite, de 80 de m. sunt considerate cele mai inalte din lume. Cupola moscheei are un diametru impresionant, o “zugraveala” de exceptie, cu desene orientale specifice. Pilonii puternici pe care se sprijina intreaga constructie sunt impodobiti minunat cu decoratiuni si arcade rotunde in interior, ce ii da o maretie de exceptie. Este formata din trei parti: sala de rugaciune sau moscheea propriu-zisa, minaretele si curtea interioara, de o frumusete cu totul iesita din comun, deosebita, cu cismele unde credinciosii se spala pe picioare inainte de a intra in salasul sfant…

    Noi, femeile, ne-am descaltat la intrare si ni s-au dat niste esarfe pentru a le pune pe cap. Acelasi obicei ca si la noi la intrarea in biserica, numai ca aici acest obicei se tine cu sfintenie, indiferent ca esti musulmana de-a lor sau turista. Voi atasa poze ce cu siguranta vor grai mai abitir ca mine…

    Moscheea Selimiye mi-a placut intr-un mod cu totul deosebit. Pe langa faptul ca este luminata natural, datorita multor ferestre ce inconjoara constructia impunatoare, mi-au placut foarte mult picturile si fantana din mijlocul sau. Si covoarele acelea moi si extrem de curate, fac un intreg atat de perfect…. ca parca ti-este si mila si respect sa calci pe acolo… Si multa liniste, multa lume cu credinta in gand dar si in fapte…m- a impresionat intr-adevar…Pot spune ca am stat la coada pt. a intra in acest salas dar nu mi-a parut nicio clipa rau ca la un moment dat, chiar am fost calcata pe un picior, de lume multa ce era si astepta si avansa incet pt. a intra…multi turisti dar si foarte multi musulmani, familiii numeroase cu copii.

    Dar pe langa moscheile fascinante, Edirne se mandreste si cu alte atractii. Toate reflecta marele sau trecut mai mult sau mai putin zbuciumat, dar oricum glorios… Edirne are si multe palate atractive, cel mai faimos fiind Palatul Edirne. Acesta a indeplinit rolul de “Palat al Imperiului” pe vremea lui Murat al II-lea.

    Alte puncte de atractie turistica sunt si bazarurile traditionale, pline de viata sau caravansaraiurile sau chiar anticele poduri ce au rezistat cu tarie in pofida trecerii nemiloase a timpului.

    Deci, dragii mei turisti, daca veti ajunge in aceasta zona si mai exact in Edirne, faceti un mic popas si vizitati atat orasul cat mai ales moscheea Selimiye. Veti avea numai de castigat. Si v-am povestit toate acestea, pentru ca si eu, precum multi, multi altii, AmFostAcolo!!!

    Cu mult drag, Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 25.06.10 13:32:53
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 8466 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Edirne, primul oras din partea de nord-vest a Turciei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 12 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    sbacau
    [25.06.10 15:26:54]
    »

    Frumos povestit ileana, ca de obicei... Daca nu te deranjeaza, mai vin si eu cu vreo doua completari pe ici pe colo...

    Arhitectului Sinan (cel mai mare arhitect turc, care la momentul terminarii acestei moschei avea peste 80 de ani; este vorba despre acelasi arhitect ce a proiectat si Moscheea Sultanahmet din Istanbul) a lucrat la aceasta constructie vreme de sase ani, intre 1569-1575.

    Legenda spune ca pentru ca Soarele sa lumineze interiorul aceste moscheei, arhitectul a propus ca ea sa aiba 1000 de ferestre, dar sultanului i s-au parut cam multe. Atunci arhitectul pentru a nu il contrazice, dar si pentru a-si indeplinii visul a facut 999. Si asa este cunoscuta si azi; moscheea cu 999 de ferestre. Comparativ - Moscheea Sultanahmet are doar 260 de ferestre.

    De retinut este faptul ca in acest oras exista un Consulat Roman in cazul in care aveti probleme.

    magdalena
    [25.06.10 18:45:14]
    »

    Acum imi pare rau ca nu am ajuns si eu aici, am trecut pe langa..., in drumul dinspre Grecia spre Bulgaria, parca vad si acum indicatorul ce ne arata 4 km pana in Turcia, dar..., nu s-a putut atunci cu burtici la purtator, ramane cu alta ocazie!

    michaela_1961
    [25.06.10 22:01:00]
    »

    Superba descriere !

    Mi-e si rusine sa recunosc ca in drum spre Kusadasi, cu ceva ani in urma, am dormit de cateva ori in Edirne dar nu am vizitat aceasta moschee. Am intrat numai in cea de la Kusadasi, acolo unde este mormantul Sf. Ioan.

    TORA INGRID
    [28.06.10 08:12:09]
    »

    Ca de obicei, Ileana cu tot dragul ne spune lucruri frumoase si utile, asa ca si eu cu tot dragul, apreciez si punctez

    dananecula
    [30.06.10 23:17:52]
    »

    Foarte frumoasa descrierea ta, Ileana!

    Superbe pozele si un review care m-a delectat, ca de altfel toate ale tale, povestite cu mare placere.

    Anul trecut, cand am fost in Kusadasi, sa stii ca si noi am vazut Edirne doar in trecere si intr-adevar moscheea descrisa de tine as fi vizitat-o din curiozitate. Pot spune cu mare admiratie ca este uriasa in comparatie cu cea pe care am vazut-o noi in Kusadasi. Una mica, dar cocheta, tot asa cu o cupola frumoasa, pe nuante de bleu. Si acolo, acelasi stil, femeile se descaltau si-n picioarele goale paseau in interior, iar la intrare era un locas in care erau esarfe si fara sa te acoperi cu una pe cap nu aveai voie sa intri in moschee.

    Si 400 PMA cu toata aprecierea!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    amfost16
    [06.07.10 13:57:20]
    »

    un rw. echilibrat. bravo. un super bonus meritat.

    webmaster13
    [11.07.10 21:26:45]
    »

    Ileana daca consideri acest imn islamic nepotrivit sau plictisitor putem schimba!

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [12.07.10 22:42:39]
    »

    Web13 norocos, de data asta chiar ca m-ai "norocit" cu acest imn islamic...Se potriveste cu atmosfera de moschee, nu zic nu, dar...of...lasa ca nu vreau sa te mai supun la alte cautari muzicale mai "optimiste"...doar daca vei avea vreodata o fereastra si te vei plictisi...poate vei gasi ceva mai...altfel. Daca nu, lasa asa ca nu-i deloc cu suparare. Eu oricum iti multumesc frumos. (poate ca voi gasi eu ceva...in limita timpului). Mersi anyway (franco-engleza..hihihi, caci turca...ioc!!!!)

    webmaster13
    [12.07.10 23:54:25]
    »

    nu-i bai Ileana fac acest lucru din placere si recunosc pentru impresiile scrise de anumiti useri, cu foarte mare placere, sa vedem ce spui de aceasta melodie, nu e prea vesela, insa impresiile trateaza un subiect interesant foarte frumos dar si serios! Insa daca gasesti tu melodia perfecta lasa un semn!

    costin1968
    [03.10.10 20:12:45]
    »

    Noi, femeile, ne-am descaltat la intrare si ni s-au dat niste esarfe pentru a le pune pe cap. Acelasi obicei ca si la noi la intrarea in biserica, numai ca aici acest obicei se tine cu sfintenie, indiferent ca esti musulmana de-a lor sau turista. Voi atasa poze ce cu siguranta vor grai mai abitir ca mine…

    Dar la noi de ce nu se tine cu sfintenie?

    webmaster26
    [21.06.16 15:01:00]
    »

    Mutat în rubrica "Moscheea Selimiye, EDIRNE" (nou-creată pe sait)

    ===

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    costin1968, dananecula, ileanaxperta*, magdalena, michaela_1961, sbacau, TORA INGRID
    Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea Selimiye:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056238889694214 sec
    ecranul dvs: 1 x 1