GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
![](/images/printer_off_32.png)
In ultima zi a vacantei, cand deja parasisem Istanbulul si ne indreptam spre casa, am facut un ultim popas in orasul de frontiera al Turciei, vechiul Adrianopol, in prezent Edirne. Pentru multi el nu reprezinta decat poarta de intrare in orient, un simplu oras, aparent lipsit de importanta. In graba lor catre Istanbul, multi il traverseaza pe cel mai scurt drum si nu afla niciodata ceva despre importanta sa. Orasul este capitala provinciei cu acelasi nume (Edirne) si are aproximativ de 130.000 de locuitori.
Orasul a fost infiintat in timpul Imperiului Roman de Imparatul Adrian (sec. IV) si la jumatatea sec. XIV a fost prima capitala a Imperiului Otoman, timp de 90 de ani.
Si pentru Tarile Romane, acest oras a avut o mare importanta; aici s-a semnat Tratatul de pace intre Rusia si Turcia la 1829, in urma caruia Moldova si Tara Romaneasca au scapat de dominatia Otomana.
Orasul este construit pe cateva coline, pe care se vad frumoase si curate atat casele, vilele si magazinele, cat si moscheele cu minaretele lor inalte si suple. Cat am stat in oras, am vizitat cea mai mare moschee, micul bazar din apropiere si am mancat la unul din restaurantele cu specific turcesc.
Moscheea Selimiye pe care am vizitat-o este construita la sfarsitl sec. XVI de cel mai mare architect turc, care la momentul terminarii avea peste 80 de ani. Este vorba despre acelasi architect ce a proiectat si Moscheea Sultanahmet din Istanbul.
Pentru ca Soarele sa lumineze interiorul aceste moscheei, arhitectul a propus ca ea sa aiba 1000 de ferestre, dar sultanului i s-au parut cam multe. Atunci arhitectul pentru a nu il contrazice, dar si pentru a-si indeplinii visul a facut 999. Si asa este cunoscuta si azi; moscheea cu 999 de ferestre. (Moscheea Sultanahmet are doar 260 de ferestre).
Inconjurata de ziduri groase si aflata in mijolcul unei curti mari si curate, (singura curte gandita sa poata primii un numar egal de credinciosi ca si moscheea propriuzisa) moscheea dispune si de o curte interioara, unde la o fantana, barbatii se spala pe piciare inainte de a intra. Ne-am descaltat si noi si cu capul acoperit de un batic, am pasit pe covorul moale si curat. Mie personal, mi-a placut mult mai mult decat multe altele. In primul rand pentru ca era luminata natural intr-un mod foarte placut; apoi pentru ca pereti erau pictati in culori mai vesele, mai luminoase…apoi pentru ca are in mijlocul salii, o fantana cum nu am mai vazut la alte moscheei. Am baut chiar si o cana cu apa, caci asa cum la noi gasesti apa la manastiri, au si ei acolo o fantana pentru oamenii insetati.
Dupa ce am iesit din moschee, am dat o tura prin bazarula alaturat, apoi pentru ca se apropia ora pranzului, am mers sa mancam pentru ultima oara ceva turcesc, chiar la ei acasa, si am plecat mai departe catre casele noastre, cu regretul ca vacanta a fost atat de scurta.
De retinut este faptul ca in acest oras exista un Consulat Roman in cazul in care aveti probleme.
Trimis de Diaura* in 19.04.10 18:41:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d020/20415/315_8227_1.jpg)
- Coordonate GPS: 41.67827420 N, 26.55783060 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Diaura, ca intotdeauna, ne incanti cu descrierile tale fermecatoare despre biserici si mai nou, despre moscheile tucesti. Un vot si de la mine cu felicitarile de rigoare.
Chiar nu stiam de aceasta moschee si povestea ei. Felicitari, mi-a placut cum ai descris-o.
Utila si informatia referitoare la Consulatul Roman. Este chiar langa granita cu Bulgaria?
@pepsi70ro: Da, este primul oras turcesc dupa ce se trece granita din Bulgaria. Totodata este foarte aproape si de granita cu Grecia.
@ileanaexperta:
Dintr-un punct de vedere, atat manastirile de la noi, cat si moscheele de la musulmani au ceva comun; au fost multa vreme centre culturale. E drept religioase; dar intr-o vreme in care accesul la invatatura era atat de restrans, si era facut mai mult in particular pentru copiii familiilor foarte instarite, educatia religioasa era singura care se facea pentru un numar mai mare de tineri. Acolo invatau sa scrie si sa citeasca, invatau legile (crestine sau musulmane), deveneau carturari cum se spune pe la noi. Si pentru acest lucru merita respect…pot fi considerate primele scoli.
Apoi si manastirile si moscheele, au fost (unele inca mai sunt) un loc de adapost pentru necajitii, un loc de regasire a sufletului ratacit, si un loc de adapost in vremuri de razboi.
Pe la noi se spune ca cine bea apa dintr-un loc, va reveni acolo mai devreme sau mai tarziu. Dupa cum te vad in foto P10, se poate adeveri zicala! Si eu am baut apa din fantana aceia si, chiar trag nadejde sa revad candva locul acela; Doamne ajuta!
Am atasat si cateva instantanee de la Edirne si Moscheia Selimiye, care, sper sa va placa.
@diaura, frumoasa si interesanta descrierea, pentru care ai votul meu.
zilele acestea chiar cautam cazare la edirne pentru drumul de intoarcere acasa din concediul de la vara, asa ca impresiile tale sunt si utile.
Foarte util acest review, sper sa ajung si eu curand in Turcia. Un mare vot si de la mine.
Mutat în rubrica "Moscheea Selimiye, EDIRNE" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2017 Selimiye Camii, Edirne — scris în 01.08.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2016 Moscheea Selymie. Bijuteria din Edirne — scris în 21.06.16 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Moscheea Selimiye - una din capodoperele arhitecturii islamice — scris în 15.01.13 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- Jul.2009 Edirne si frumoasa moschee Selimiye — scris în 25.06.10 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ