ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
TIMP CITIRE: 7 MIN

Bucovina mini-întâlnire AFA – ziua a II-a (şi ceva din a treia)

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Când ne-am trezit, norii de ploaie din ziua precedentă dispăruseră aproape cu totul, doar câteva smocuri de vată ici-colo, mai atârnau pe cerul albastru senin.

Era a doua zi a sejurului nostru la Suceviţa, ziua de Rusalii. Ca urmare, întregul program s-a organizat plecând de la acest lucru, pentru că, evident, la toate mănăstirile din zonă, dimineaţa era slujbă mare, cu participare numeroasă. Aşa că, imediat după micul dejun, am plecat spre Suceava, lăsând pe mai târziu vizitarea unor mănăstiri. De data asta grupul s-a mai mărit. În primul rând, s-au adăugat gazdele noastre, Sâziana şi Cristi, care, în ciuda multelor probleme ivite pentru ei (citeşte aici: click aici), şi-au făcut timp să-şi petreacă ziua cu noi. Apoi, între timp, sosise şi BOGDAN_DSN, cu soţia şi alte două colege, astfel că am decis să ne mai strângem, ca să nu facem o coloană prea lungă de maşini. În plus, am fi avut şi mai multe probleme cu găsirea unor locuri de parcare, astfel că ne-am grupat în doar trei maşini şi am pornit să vizităm cetatea Sucevei.

Accesul a fost un pic mai dificil până am trecut de cimitir, pentru că la cetate nu era foarte aglomerat. Doar vreo două grupuri de copilaşi gureşi şi zglobii, puşi pe şotii şi nu prea interesaţi de poveştile frumoase şi interesante ale ghidului se mai încurcau printre picioarele noastre.

Cetatea Sucevei se află într-o stare destul de bună, având în vedere vechimea ei (construită la sfârşitul secolului al XIV-lea), dar şi faptul că a fost folosită drept „carieră de piatră”, iar zidurile dinspre nord s-au prăbuşit odată cu alunecarea terenului de pe acea latură. În prezent, cetatea este în proces de restaurare şi consolidare, în cadrul unui proiect comun al Primăriei şi Consiliului Judeţean Suceava, ceea ce nu afectează totuşi vizitarea. De altfel, numai o privire mai atentă poate detecta ceva schimbări.

Eu, faţă de vizita de acum şase ani, am constatat că s-au montat podeţe de lemn la trecerile mai dificile, s-a plasat în capelă o icoană (sau doar un portret, nu ştiu exact) a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi s-a deschis o interesantă expoziţie de fotografii în pulberărie.

Oricum, cetatea arată bine, mi-a plăcut să o revăd.

Tot aici se găseşte şi Muzeul Satului Bucovinean, despre care nu mai povestesc, pentru că a făcut-o Bogdan, aici: click aici

După o scurtă oprire la una din terasele din zonă, am plecat mai departe şi ne-am oprit la mănăstirea Sfantul Ioan cel Nou, din Suceava. Surprinzător, nu era aglomeraţie şi am putut vizita în linişte biserica veche de 500 de ani şi să admirăm frescele aflate în curs de restaurare. În biserică se află moaştele Sf. Ioan cel Nou, iar alături de ea se află vechiul paraclis, acum pe post de pangar, unde se pot cumpăra obiecte bisericeşti şi de anticariat.

Am părăsit mănăstirea şi oraşul Suceava şi ne-am îndreptat spre următoarea destiaţie: mănăstirea Dragomirna.

Aflată la vreo 10 km nord de Suceava, mănăstirea este unică prin arhitectura sa, semănând, la o privire mai puţin atentă, cu o cetate. Zidurile sale din piatră sunt foarte înalte, ca şi biserica, tot din piatră, aceasta având o siluetă zveltă, cu peste 40 m înălţime şi mai puţin de 10 m lăţime. În plus, din pridvor până la altar, pavimentul urcă progresiv, prin şapte trepte, cu peste un metru. O altă caracteristică a acestei biserici este lipsa absidelor laterale.

Alături de mănăstire se află un lac şi un un ţintirim, cu un mic paraclis, pentru odihna veşnică a monahiilor (mănăstirea este de maici).

Am părăsit zona, în preajmă fiind în plină animaţie şi un bâlci şi ne-am îndreptat spre Rădăuţi. Aici ne-am oprit la restaurantul Antique, unde am mâncat un prânz mai târzior, despre care a povestit Bogdan, în acelaşi review de care am amintit mai sus.

După un ospăţ pe cinste, am decis să ne punem toţi sângele în mişcare, aşa că am ieşit la plimbare. Şi cum se putea mai bine decât printr-o vizită la cea mai veche construcţie bisericească din zid din Moldova, ctitorie a lui Bogdan I, întemeietorul Moldovei? ! (click aici). Am numit aici mănăstirea Bogdana, despre care frumoase cuvinte a scris Sânziana, aici: click aici

Am intrat şi în biserica nouă, proaspăt construită, a mănăstirii şi am admirat frumoasele picturi, dar la o privire mai atentă, am constatat că începuseră deja să se degradeze, arătându-mi că nu vor dura nici pe departe atât timp cât au durat cele din biserica veche …

După clipa de graţie divină petrecută în vechea biserică, când gândul imensităţii timpului şi cel al nimicniciei umane te copleşeşte, am trecut strada pentru a admira statuia ecvestră a lui Bogdan I şi ne-am plimbat o vreme de-a lungul căii ferate ce străbate oraşul, dar nu a trecut niciun tren.

Am revenit la Pensiunea Montana, din Suceviţa, unde ne aşteptau gazdele, gata să aprindă focul de tabără, în jurul căruia ne-am distrat tot restul serii, sorbind dintr-o afinată, oferită tot e gazde. Când ultimele licăriri ale jarului dădeau să se stingă, ne-am retras în pensiune, unde am mai continuat o vreme să povestim. Şi dacă nu ni s-ar fi făcut somn şi dacă n-am mai fi avut pe-acasă şi alte treburi, am mai fi povestit încă şi-acum.

Dar, ce-i mult este în exces, cum spune-o vorbă şugubeaţă, aşa că, după un somn de refacere, dimineaţa am mâncat şi ne-am pregătit de plecare. Ne-am luat rămas bun de la sufletista organizatoare a întâlnirii şi de la soţul ei, cărora le mulţumim şi cu acastă ocazie, de la mariana şi piti, de la familia geni, de la grupul BOGDAN DSN, de la cei de la pensiune (mulţumim şi lor, pentru găzduire, ne-am simţit foarte bine) şi am pornit la drum.

Prima oprire a fost foarte aproape, pentru că ne-am dus să vizităm mănăstirea Suceviţa, ctitorie a familiei Movileştilor. Trebuie să vă spun că Suceviţa este mănăstirea mea preferată şi asta nu numai pentru că este singura care-şi păstrează pictura exterioară foarte bine conservată, inclusiv pe partea de nord, ca un testament al artei moldoveneşti, după cum spunea un critic de artă francez. O prefer pentru respectul pe care-l impune, de cum îi păşeşti pragul şi pentru spaţiile largi, care îţi permit să admiri biserica în toată splendoara sa.

Pe peretele de nord, într-o stare mult mai bună decât la celelalte mănăstiri, pictura înfăţişează celebra Scară a virtuţilor. Cele trei abside sunt şi ele foarte frumos pictate la exterior, tema fiind unică în arta creştină: Rugăciunea tuturor sfinţilor. Nici faţa sudică nu e mai prejos, cu o altă compoziţie deosebită, Arborele lui Iesei.

Muzeul mănăstirii se află pe latura de est, intrarea e gratuită, doar filmatul şi fotografiatul interzise şi conţine obiecte de valoare inestimabilă: cărţi vechi şi manuscrise cu ferecături în aur şi argint, obiecte de cult, ţesături cu fir de aur.

Plecaţi de la Suceviţa, ne-am întors spre ieşirea din localitate şi ne-am continuat drumul pe DN17A, spre un alt punct de reper în inima Bucovinei: Vatra Moldoviţei. Aici am intrat cu aceeaşi smerenie ca pe la toate mănăstirile bucovinene la mănăstirea Moldoviţa. Ceva mai înghesuită şi cu pictura mai afectată de trecerea vremii decât Suceviţa, Moldoviţa a rămas la fel de frumoasă cum o ştiam. Deşi trecuseră şase ani de când nu mai fusesem aici, parcă timpul încremenise în loc: aceeaşi măicuţă explicându-le în germană unor turişti austrieci reprezentarea Imnului Acatist pe peretele sudic, una din cele mai frumoase teme iconografice ale bisericilor bucovinene.

Ultima oprire înainte de a ne aşterne la drum a fost la mănăstirea Voroneţ, despre care nu mai spun nimic, pentru că am senzaţia că aş bagateliza subiectul.

Am plecat spre casă cu pace în suflet şi cu un gând în minte: acest popor, care a fost în stare să creeze minunăţiile pe care le admirăm în Bucovina nu este complet pierdut, mai are o şansă, cu condiţia să se întoarcă spre rădăcinile sale cele mai profunde.

O parte din ele sunt aici în Bucovina şi pentru prilejul de a le revedea, mulţumim sufletului întâlnirii, Sânziana şi soţului ei, mulţumim gazdelor de la Pensiunea Montana din Suceviţa, mulţumim amfostacolo.ro şi “motorului” său, Cornel şi, nu în ultimul rând, mulţumim tuturor participanţilor, pentru atmosfera deosebită creată în zilele întâlnirii.

Şi mulţumim, de asemenea, tuturor celor care ne-au urat de bine la mini-întâlnirea AFA din Bucovina 2010 şi care acum ne citesc.

Să fiţi cu toţii iubiţi!


[fb]
---
Trimis de Costi in 05.06.10 10:47:34

VIZUALIZĂRI: 1671 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În cetatea Sucevei, cu Sânziana, Cristi şi "voinicul" lor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6400 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Sanziana
[05.06.10 11:48:18]
»

deja mi s-a urcat la cap de atatea laude va multumesc tuturor ca mi-ati dat prilejul sa fac ceva interesant, oricand cu placere.

In alta ordine de idei, nu as putea spune ca v-am "dus"prin aceste locuri, voi sunteti cei care mi-ati aratat frumusetile Bucovinei, mai ales prin faptul ca a fost un brain storming de impresii si cunostinte, de multe ori in ignoranta noastra trecem zilnic pe langa adevarate opere de arta, monumente reprezentative ptr neamul si cultura noastra, si nici macar nu realizam ce pierdem.

Spre rusinea mea la Sf. Ioan Cel Nou de la Suceava care, culmea, are hramul de Sanziene, nu am fost decat atunci cand am mers cu voi.

Deci, un vot pentru un ghid de nadejde

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
BOGDAN DSN CONS. ONORIFIC AFA / zSTRATOSFERA
[05.06.10 11:53:13]
»

super costi - meriti superbonusul.Sper sa ne mai intalnim si la urmatoare "sedinta" AFA.

PS-ai grija de aparatul foto.(prietenii stiu de ce)

CostiAUTOR REVIEW
[05.06.10 12:38:15]
»

@sanziana m

... nu as putea spune ca v-am "dus" prin aceste locuri ...

Ba ne-ai dus chiar la propriu, mai ales pe noi, care am mers cu voi în maşină, maşină condusă de Cristi, care a ales traseul.

@BOGDAN DSN

Şi eu sper să ne revedem la următoarea. Poate în Austria?!

CostiAUTOR REVIEW
[05.06.10 13:59:07]
»

Am uitat să aleg o melodie ca fond sonor, dar acum mi-am adus aminte şi am găsit una. Cred că o să vă placă:

http://www.trilulilu.ro/larice/b3182f7f7646c4

Rog WM să o ataşeze la review.

webmasterXY*
[05.06.10 14:07:11]
»

o melodie frumoasa,nemuritoare.....auditie placuta

valimi
[06.06.10 08:24:52]
»

Foarte apetisante fotografiile, mai terminati cu fripturile aste, n-o sa mai incapeti in site

mariana.olaru
[06.06.10 13:02:36]
»

Dragă Costi, cu review-ul ăsta cred că ai dovedit că formaţia ta de profesionist al ştiinţelor exacte (cum te defineai chiar tu, cu alte cuvinte, într-un alt ecou) nu a pus barieră trăirilor sentimentale şi entuziaste care caracterizează sufletul omenesc. De data asta ne-ai făcut părtaşi pe toţi la aceste trăiri. Ai pus şi suflet şi sensibilitate în cele ce-ai scris şi pentru că eu mă număr printre cei care apreciază această latură a unui review, iată şi votul meu sincer!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
BOGDAN DSN, Costi, mariana.olaru, valimi
Alte articole din această RUBRICĂMini-întâlnirea AFA Bucovina 2010:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046689033508301 sec
    ecranul dvs: 1 x 1