GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manoir la Chaussee [Port de Roche, Langon](încă) NECLASIFICATĂ / MENIU
Manoir la Chaussée, Port de Roche
Cum suntem mulți prieteni doritori de vacanțe frumoase și active, ne strângem vreo șapte familii și închiriem pe o săptămână un mic "chalet" în Bretania.
Unii au preferat să vină cu mașina, alții, împreună cu noi, am ales Wizz air până la Beauvais și apoi să închiriem o mașină. Toate bune și frumoase până la depozitul bancar cerut de firma de închirieri drept garanție. Era 4500 de euro! Ne trebuiau două mașini și doar unul dintre noi avea un card visa care permitea așa o linie de credit. Pentru prima mașină nu a fost nici o problemă. La a doua, banca blochează cardul! Normal! Urmează o oră de agitație în care operatorii de la bancă nu pot face nimic, pentru că e sâmbătă, iar rugămințile noastre disperate de a lua garanția de pe mai multe carduri, au lăsat agenta rece. Nothing I can do. Rien a faire.
Prin urmare, lăsăm baltă închiriatul, pentru că nu e frumos să ne despărțim și ne orientăm spre shuttle-ul de Paris. Elegant, punctual, pentru 20 de euro de persoană, e singura speranță.
Deși e sfârșit de august, la ora amiezii în Paris e ucigător de cald. Avem cu noi două fetițe de nouă ani, o gravidă și bagaje grele. Shuttle-ul ne debarcă habar n-am unde, la punctul terminus al lui. Întrebăm unde e prima stație de metrou și pornim curajoși într-acolo. Stația e micuță și neaglomerată. Pentru că e închisă. Mai sunt și alții ca noi, care nu citesc avertizarea, dar ei nu au bagaje!
Singura variantă să ajungem la gară sunt taxiurile. Găsim unul, mai e chemat altul și suntem duși, fără ocoliri suplimentare, la gara centrală a Parisului, Gare du Nord.
Avem, din fericire, un TGV care ne duce la Redon, cel mai apropiat oraș față de Port de Roche, destinația noastră.
TGV-urile sunt darul minunat al Franței. Uluitor de rapide, elegante, confortabile. Dacă stai așezat, pe geam ți se perindă, în ritm de fast-forward, peisajul verde al naturii. Dacă te ridici, ai o ușoară senzație de amețeală. Dar ajungem la destinație în mai puțin de trei ore.
Redon. Un orășel micuț și cochet, la fel ca multe altele, în Bretania. Sâmbătă, la ora 16, toată lumea își face siesta. Gara e pustie, taxiuri, ioc! Cu franceza învățată la școală reușim să comunicăm cu domnișoara de la bilete. Din fericire, șeful de gară are o fiică taximetrist. Care își face siesta, normal! E bine totuși că acceptă să ne servească, dar după ora 18. Ne așezăm cuminți la birtul din spatele gării. Un ospătar vizibil deranjat ne servește cafele, beri și croissante.
Taxiul vine și se îmbarcă prioritățile. Eu rămân cu băieții și mai așteptăm o oră. Deși sunt doar 20 de km, fără GPS e greu de găsit, mai ales că e deja noapte.
Ajungem ultimii, dar suntem primiți cu entuziasm de toată lumea.
Gazda, Michelle, e olandeză și vorbește perfect engleza. Blondă natural, un pic trecută de 50 de ani, dar încă frumoasă. Poartă haine mulate pe corp și îi stau bine. În prima seară, la cerere și contra cost, ne-a pregătit cina. În rest, ni se asigura micul dejun, apoi self-catering. La bucătărie era ajutată de mama ei, o bătrână micuță și stafidită, excelentă bucătăreasă, dar acră ca lămâia! Parcă era venită din povestea " Albă ca Zăpada ". Pe soțul lui Michelle l-am cunoscut câteva zile mai târziu, când a venit în vizită. Nu mai rețin cum îl chema, pentru că l-am numit instantaneu " Gerovitalul"! Toate fetele au întinerit în prezența lui. Englez, aer aristocratic de Ralph Fiennes, sociabil și plăcut. Și pictor. În șopronul din curte era amenajată o expoziție a picturilor lui, majoritatea având ca subiect grădina castelului sau marea.
Splendoarea domeniului am perceput-o abia a doua zi, dimineața.
Bazele construcției datează din secolul 11, dar se aduc îmbunătățiri până în secolul 14 de către familiile nobile deținătoare. În timpul celui de-al doilea război mondial devine centrul Rezistenței Franceze pentru că Marie Moquet, avându-l în proprietatea familiei de 150 de ani, îl oferă ca ascunzătoare pentru luptătorii din rezistență și piloți aliați.
Deși renovat recent, își păstrează aerul medieval autentic. Îmbrăcat aproape total în iederă cățărătoare, construcția din pietre grele, masive, se dezvăluie din loc în loc.
Corpul principal de clădire e împărțit în două aripi. Una e destinată gazdelor și nu am putut să o vizităm, dar cealaltă conține cinci camere de închiriat, fiecare decorată altfel, dar păstrând tradiția. Fiecare cameră are baie proprie dotată perfect pentru confort. Paturile cu baldachin și perne colorate, scrinuri vechi și măsuțe de toaletă cu oglindă formează mobilierul adecvat pentru așa o locație.
Lipit de corpul principal, dar cu intrare separată de pe terasa grădinii, turnul gardianului e amenajat pe două nivele. La parter se află o bucătărie și un living mare dotat cu tot ce trebuie, inclusiv o canapea extensibilă și televizor. La etajul unde ajungi direct din living pe o scară de lemn ușor abruptă, e amplasat un dormitor generos, aerisit.
Noi am fost cazați în turnul de apărare aflat independent în curtea din spate. Pavată cu pietricele mici, dar cu borduri de arbuști și flori, aceasta servea drept parcare pentru mașinile noastre și permitea accesul mașinilor de aprovizionare. Turnulețul nostru avea două căi de acces. La baza lui, o ușă masivă te lăsa să intri într-un antreu micuț și întunecos din care aveai acces la baie și la o scară de lemn, super abruptă, ce ducea la dormitorul de deasupra. Altă ușă, direct din dormitor, se deschidea spre niște scări tăiate în piatră de-a lungul zidului ce închidea incinta curții interioare, mai molcome, dar fără balustradă! Pentru un cuplu fără copii și sportiv, era locația perfectă!
Mai puțin perfect era că seara, după ce plecam la culcare, vrăjitoarea bătrână încuia pe dinăuntru ușa de acces în corpul principal, iar dimineața uita să o deschidă! Până când i-am luat eu cheia!
În rest, am fost răsfățați. Micul dejun consta din absolut tot ce-ți dorești. De la foie gras, la prosciutto, ouă fierte și legume, gemuri și croissante proaspăt scoase din cuptor, lapte, sucuri și cafea, toate la discreție și la nivelul locației. Ni s-a pus la dispoziție și o mică bucătărioară, alta decât cea principală, doar pentru noi, în caz că dorim să luăm cina acasă.
Salonul cu șemineu și canapele confortabile era la dispoziție. Într-o seară ploioasă, căldura focului și cei doi bichoni ai gazdei cuibăriți în brațe m-au relaxat total.
Pentru o relaxare și mai bună există un spa încăpător, din mozaic roman albastru. E amenajat într-o construcție mai recentă, separat de clădirea principală, în parc. Ți se pun la dispoziție halate și prosoape. Programul din bazin se reglează din telecomandă, în funcție de dorința ocupanților.
Dar ceea ce face și mai spectaculos locul, e grădina. Aranjată de designerul englez Alan Mason, adună peste 20000 de varietăți de plante, unele chiar exotice. Grădina de trandafiri oferă culoare și parfum. Un mini labirint de arbuști te îndeamnă să-l descifrezi. Pe lacul interior plutesc diafane lebede printre nuferi înfloriți. Gazonul englezesc nu pare a fi deranjat de cei trei ponei care îl colindă. Un stejar secular domină în mijloc revendicându-și supremația. Un cocoș alb mă atacă agresiv din spate, supărat că i-am invadat teritoriul. Plimbarea se termină pe terasa confortabilă împrejmuită de vegetație vie.
Locația e ideală pentru cei iubitori ai genului. De aici te poți deplasa, doar cu mașina, pentru a vizita Mont Saint Michel, Rennes, Nantes, St. Malo, Cherbourg și altele, în funcție de dorința fiecăruia. Recomand un GPS, pentru că e o zonă cu sate similare între care te poți pierde ușor.
Nu e fabulos de scump. Detaliile despre acest aspect le puteți afla de pe site au-chateau.com sau din google, Manoir la Chaussee, Port de Roche, Bretania.
Trimis de Lila Mo in 11.04.16 22:06:05
- A fost prima sa vizită/vacanță în FRANȚA
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lila Mo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.73943400 N, -1.84667560 W - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Manoir la Chaussee [Port de Roche, Langon], RENNES" (nou-creată pe sait)
-----
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
Sper ca este doar inceputul si ne povestesti si pe unde ai hoinarit si ce ai vizitat. Oricum castelul arata ca-n povesti (adica are si vrajitoare in dotare). Trebuie sa-l inchiriezi integral sau poti si pe bucatele (cu camera)?
@webmasterX: Am verificat și e exact locația descrisă. Mulțumesc pentru completare.
@Radu Tudoran: Mulțumesc pentru ecou și da, voi mai scrie ceva impresii despre acea vacanță. Cred că se poate închiria și doar o cameră, cam la 75 de euro pe zi, dar sunt mai multe detalii pe site. Sper că v-am inspirat, pentru că e o locație superbă.
SUPERB, am savurat descrierea insa si mai mult am savurat pozele. Este un loc in care as merge cateva zile sa ma recreez (insa inconjurata de prieteni foarte dragi si familie) apoi sa plec in plimbare cateva zile pentru a descoperi frumusetile zonei si apoi pentru inca cateva zile m-as relaxa tot aici.
Pare un loc desprins din povesti si te felicit pentru ca ai fost acolo. Cat despre alte descrieri si eu ca si @Radu Tudoran astept sa ne mai povestesti. Votat cu foarte mare drag.
@Lila Mo - Ce experienta minunata si ce norocoasa esti ca poti trai asemenea clipe! Felicitari pentru review! Bogat in informatii, scris cu un accentuat ton literar si demonstrat perfect cu poze!
@adynutza26: Mulțumesc și îți doresc și ție multe experiențe minunate. Chiar dacă nu întotdeauna iese cum îți planifici, e bine să ai cu tine doza de optimism și calm, ca să întorci totul în favoarea ta. Așa rămân doar amintiri frumoase...
@Lila Mo - Ziceai...
”"Toate bune și frumoase până la depozitul bancar cerut de firma de închirieri drept garanție. Era 4500 de euro! Ne trebuiau două mașini și doar unul dintre noi avea un card visa care permitea așa o linie de credit"...
E mult 4500 euro... Noua ni s-a cerut in urm cu cativ ani, vara in augist, garantie, (eram 3 adulti), 700 euro pe card/masina in parcarea cea mare (ca mai e una laterala in Beauvais), pentru o Toyota Yaris... " 4500 E se cere poate garantie pentru un Ferrari plus un Lamborghini, sau pentru doua Jeep-uri BMW cu tot feluri de chestii automate. Ati vazut doar cate masini exista in parkingul de la Beauvais! PESTE O SUTA...
Dupa ce-ati luat Shuttle-ul ce v-a dus pana la mica gara de la Porte Maillot din Paris, langa palatul Congreselor, (noi am platit 15 euro/pers), peste drum, dincolo de parc, gasiti o gura de metrou, care cu 1,40 euro/persoana/calatorie sau 0,90 euro daca iei 10 bilete, te scoate oriunde si la Gare du Nord si la Gar de l"Est (apropiate) si la Gare Montparnsse, care te duc aproape oriunde in Bretania si Normandia. (Uneori trebuie sa fii atent ca mai exista si gari mai mici, regionale (locale), (mai ales in Gare Montparnasee exista gare Vaugirard) langa gara centrala, de aceea e bine sa intrebii negrisorii aia maghrebieni ce stau toata ziua la giseele INFO din garile centrale.
Din pacate, francezii au facut in asa fel ca sa te "agati" de Paris, oriunde ai vrea sa mergi prin Franta. Parisul e o placa turnanta. Iar daca mai iei si taxiul in Paris, te usuca de bani. E cea mai proasta idee.
Plus ca daca vrei sa ajungi intr-o localitate mai mica din Bretania sau Normndia, schimbi TGV-ul regional macar odata sau mai iei uneori si un autobuz local cre vine rar.
Francezii considera ca la standardul lor de viata, fiecare are cel putin o masina (si un yaht) si nu mai prea circula cu autobuzul. Asa ca cel mai bine e tot sa inchiriezi o masina la Beauvais, dar una mai mica.
Prima data am luat plasa (am gasit si gara Beuvais inchisa peste noapte pt curatenie), dar pe masura ce mi-am facut amici, i-am rugat pe ei sa ma astepte (pe mine sau grupul) la Beauvais si cu sau fara a deconta drumul, am iesit mult mai ieftin pana pe coastle bretone, normande, girondine sau vandeene. sau chiar si pana pe coasta lor nemaipomenit de scumpa pentru noi, de Azur. Meditam pe Promenade des Anglais, (poate ca englezii, cei mai bogati europeni, isi permit), in fata hotelului confratelui nostru bucurestean, Mr. Negresco, care-mi cerea pt o noapte cu mic dejun inclus, 410 euro, ca, eu cu banii astia stau o luna in Insula Thssos din Grecia, la vila, cu transport inclus dar fara mic dejun, de fapt, fara nici o masa.
Cand am ajuns a 10-a oara la Paris, cu grupuri de amici romani francofoni, la sfarsit toti mi-au zis... vai ce ieftina a fost excursia nu credeam ca doua saptamani prin Bretania + Normandia + Paris, sa coste atat de putin. Si sa mai intram si la muzeele Luvru si Orsay, pe gratis! Dar asta a fost de-abia dupa ani si ani de cautari...
@dorgo - Multumesc pentru sfaturi, dar ar fi trebuit sa le am inainte de excursie. Mai ales ca am fost toti pentru prima data in Franta. Firma de inchirieri CHIAR ne~a cerut atatia bani, probabil erau suparati pe romani sau nu stiu, pentru ca aveam rezervarile facute on~line.
De asta acum ma informez mai temeinic inainte de a pleca undeva.
Si da, am schimbat TGV la Rennes cu un tren regional pana la Redon, dar nu am vrut sa lungesc povestea calatoriei prea mult.
Iar in Redon am inchiriat un minivan de opt locuri cu 700 de euro garantie, fara nici o problema, dar abia a doua zi.
Surprize neplacute cred ca pot aparea oricand, dar e bine sa inveti si sa incerci sa le eviti.
@Lila Mo
Si noi vom pleca in septembrie inspre Normandia, cu avionul pana la Beauvais si apoi inchiriere masina. Nu vrei sa ne spui si noua numele companiei care ti-a cerut 4500 de euro garantie pentru masina? Am inchiriat masini in Italia si Germania, iar garantia a fost de 700 -800 euro. Cu suma de 4500 de euro puteai sa-ti cumperi o masina second hand, nu sa le-o dai lor garantie!!! Ar fi interesant de stiut numele firmei ca sa evitam astfel de neplaceri. Multumim.
@Lila Mo - Si eventual ce fel de masini voiai sa inchiriezi?
@dodo1959: Nu cred că trebuie să vă faceți griji. Cred că atunci a fost greșeala noastră că am rezervat două mașini pe același nume, cu același card. Probabil li s-a părut suspect și ne-au cerut o garanție mai mare. Cardul a funcționat pentru prima mașină, dar s-a blocat la a doua. Presupunem că și celor de la bancă li s-a părut suspect. Nu am mai auzit de la nimeni să pățească așa ceva, dar ar fi bine să aveți două carduri de credit valabile, pentru orice eventualitate. Am mai pățit atunci ca un card să nu fie acceptat la un magazin, dar la altul să meargă.
Nu cred că aveți variante prea multe pentru închirierea mașinii, pentru că aeroportul din Beauvais e mic. Dacă îmi amintesc bine, erau doar două firme și nu mai rețin numele.
Vă doresc o vacanță frumoasă și fără neplăceri. Dacă mai pot fi de folos cu alte informații, vă răspund cu tot dragul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)