GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sfantul Nectarie - Catedrala si Manastirea de pe insula Eghina
In timpul saderii la Atena, am hotarat sa dedicam o zi insulei Eghina pentru a vizita Catedrala si manastirea Sfantului Nectarie, care pastreaza Moastele Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul, recent canonizat de Biserica Ortodoxa a Greciei, sfant care a fost ctitorul acestei manastiri.
Din Atena se ajunge usor in portul Pireu cu metroul din Piata Omonia sau cu autobuzul. Initial am apelat la serviciile unei agentii, dar in port am aflat ca din port se pot cumpara bilete la cursele locale, la un pret de 11 E un bilet. Prin internet se pot afla orele de plecare, la o frecvebta medie de cca 2 ore.
Drumul pana la insula Eghina se parcurge in cca 45 minute cu ''Delfinul zburator". Cu vase obisnuite - mai mult.
Din autogara alaturata portului insulei se poate ajunge la destinatie cu autobuzul, pe care l-am asteptat cca o ora, afland apoi ca se poate calatori cu taxiul, cursa pentru care la prima intrebare ti se spune pretul de 10 euro, apoi rapid a doua aferta este de 8 euro pentru un drum de cca 6 km parcursi pe Muntele Palaiochora.
Complexul a fost ridicat pe ruinele unei manastiri mai vechi, in perioada 1904-1910, cu ajutorul maicilor din zona, Sfantul Nectarie participand nemijlocit la ridicarea manastirii, fiind mitropolit de Eghina.
Moastele sfantului sunt pastrate in Catedrala si intr-o bisericuta din manastire.
In cursul anului 1961 Patriarhia Ecumenica din Constantinopol l-a proclamat sfant al bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.
Particele din moastele sfantului sa gasesc in mai multe biserici europene, si in Romania la Manastirea Radu Voda din Bucuresti, manastirea Putna - Iasi, Bradetu - Arges si altele.
(detalii pe site-ul crestinortodox.ro.).
La ora 16 este o cursa de inapoiere in Pireu, cu acelasi vas rapid, apoi cu metroul sau autobuzul pana la Piata Omonia din Atena.
Prezint si o serie de fotografii facute cu ocazia acestei vizite placute.
Trimis de profesor73 in 30.03.18 21:29:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Paralia Katerini, Riviera Olimpului
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (profesor73); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 37.74667190 N, 23.48440580 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Sfântul Nectarie [i. EGINA], SARONICE, alte insule" (deja existentă pe sait)
@profesor73: Foarte frumoasă excursia! Și mânăstirea - nu mai zic, am vizitat-o și noi - mare, impresionantă, ca și povestea vieții sfântului, pe care am aflat-o cu această ocazie.
Mi-a făcut deasemenea plăcere să revăd imagini dragi din portul Aeginei! Am petrecut pe insulă 5 zile minunate, a fost una dintre cele mai dorite vacanțe ale noastre, într-un an când făcuserăm o sumedemie de investiții și n-am știut până în ultima clipă dacă totuși vom reuși să plecăm. Am mulțumit Domnului în fiecare zi petrecută acolo și prețuim foarte mult acele amintiri!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@crismis: Multumiri pentru ecou. Am avut parte si de vreme frumoasa, cand la Bucuresti era viscolas, noi faceam plaje pe o banca in aseptarea delfinului nostru zburator. Este grozav si fisticul local, care se vindea intr-un mic magazin cooperatist de pe mal, situat in fata bancii unde mancam fistic.
Mi-au folosit si anul trecut cele povestite despre Italia.
Inca nu am apucat sa scriu 2 articole despre Roma si despre Florenta... va urma.
Sanatate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 Fără cuvinte!!! — scris în 15.10.18 de sinonim* din TG MURES - RECOMANDĂ
- Aug.2014 În Eghina, acasă la Sfântul Nectarie - vindecătorul de cancer și alte boli incurabile — scris în 01.11.15 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Sfantul nostru — scris în 25.01.17 de dandana88 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Mănăstirea Sf. Nectarie și Mănăstirea (biserica) Sf. Ecaterina și Sf. Spiridon - IMPORTANT — scris în 15.07.13 de andrei30 din BUCURESTI - RECOMANDĂ