GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Paleokastrita
In una din zilele petrecute in Corfu, dupa intoarcerea dintr-un periplu in nordul insulei la Loggas beach si Canal d’Amor, am hotarat sa mergem sa vizitam, din nou, manastirea Paleokastrita.
Manastirea Paleokastritsa sau Manastirea Panagia (Fecioara Maria) din Paleokastritsa se gasește în extremitatea vestica a stațiunii, fiind situata in varful peninsulei Agios Spyridon (Sfantul Spiridon) care are o formă de deal rotunjit.
Aceasta manastire domina intreaga regiune și ofera o priveliste uluitoare asupra insulei si a marii de dedesubt. Manastirea Paleokastritsa se crede ca a fost fondata la inceputul secolului al XIII-lea si impreuna cu Palatul Achillion se numara printre cele mai cunoscute locuri din Corfu. Conform legendei locale, a fost construita în 1228, dar, din pacate, astazi nu mai exista decat ramasite mici ale clădirilor originale.
Dupa ce se termina plaja principala din Paleokastrita care este pe partea stanga a drumului, exista un semafor care reglementeaza urcarea inspre manastire avind in vedere faptul ca, pe anumite portiuni pana sus, drumul este foarte ingust. Dupa ce am lasat masina in parcarea amenajata, am pornit inspre manastire parcurgand cei cativa zeci de metri foarte incet, admirand livezile de maslini si paduricile de chiparosi care serpuiau odata cu drumul de legatura dintre manastire si statiune.
Din punct de vedere arhitectural, manastirea merita o vizita, fiind un exemplu clasic al arhitecturii monahale grecești.
Manastirea este construita pe doua niveluri. La nivelul inferior, cum intri in incinta, in partea stanga se afla o gradina cu arcade care seamana cu un tunel. Mergand inainte, pe partea stanga, se afla un magazin in care, pe langa o mica expozitie care prezinta instrumente traditionale pentru prelucrarea maslinelor si obtinerea uleiului, gasim si ulei de masline, sapun din ulei de masline, vinuri, lichior și gem din kumquat (fructul local), produse in incinta manastirii.
Urcand cateva trepte din piatra ajungem la nivelul superior unde se afla o mica curte interioara care are o mica -fantana a dorintelor- care avea pe fund o multime de banuti. Deasemenea, tot aici, se afla biserica, clopotnita, chilii, diferite anexe si, bineanteles, un muzeu deschis in una din chilii.
In muzeu se gasesc icoane bizantine si post bizantine, carti bisericesti, vesminte si obiecte de cult ortodox. Exista deasemenea o scoica gigantica si un schelet preistoric al asa-numitului -monstru marin- despre care se spune că a fost ucis de un pescar în secolul trecut.
Desi este considerat un sit istoric, este inca o manastire functionala și joacă un rol important în viața localnicilor.
Dupa ce am admirat peisajul marin din exteriorul manastirii am hotarat ca este cazul sa mergem la vila unde am parcat masina si am luat-o usor pe jos, trecand pe langa La Grotta, ca in fiecare seara, inspre Spyros Taverna unde am servit masa in fiecare seara!
Calatorii frumoase!
Trimis de xpac in 09.08.18 20:08:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (xpac); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Mănăstirea Paleokastrita, PALEOKASTRITSA" (nou-creată pe sait)
@xpac:
Am găsit loc liber la primul vot! Miracol ????!
Dar articolul tău e incomplet ????! Ai fost în zisa cramă la butoaie, uleiuri, săpunuri... da poza lui prea fer... Dănuţu din Dealul Mitropoliei n-ai văzut-o?! Era pe perete lângă un butoi. Ori s-au speriat prea mulţi turişti de ea şi au scos-o...
Frumos loc, mi-a plăcut şi dacă ajung iar acolo voi urca pentru privelişte!
@elviramvio: Cu siguranță a vazut-o, dar... să fie la ei, acolo!
@xpac: Frumoase amintiri mi-ai deșteptat, pe mine m-au vrăjit și florile (un loc atât de împodobit rar mi-a fost dat să văd), dar și priveliștile asupra golfurilor vecine! Cu adevărat un loc binecuvântat de Dumnezeu!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@xpac: Noua, in 2009 cand am fost pe-acolo, nea spus ghida ca oasele sunt ale Balenei care l-a-nghitit pe Iona.
Da, m-a placut si mie pe-acolo. Pisica n-am vazut-o, dar erau la intrarea in manastire doua"pisicute" care ne faceau poze contra a 5 E / poza. Noi le-am lăsat lor pozele noastre, ca amintire!
@Zoazore: De data asta erau mai multe pisicute atat in interior cat si in exterior!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)