GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
El Escorial - o altfel de mânăstire!
Din Madrid am făcut două excursii pe cont propriu în împrejurimi, la El Escorial şi la Toledo, pe care le voi rezuma în continuare.
Pentru El Escorial am luat autobuzul din apropierea staţiei de metrou Moncloa, biletele dus-întors costând 8 euro/persoană. Staţia terminus este la vreo 500 m de mânăstire dar drumul se parcurge uşor şi îţi dă posibilitatea să o admiri şi de la distanţă.
Mânăstirea a fost construită între anii 1563-1584 de regele Felipe II pentru a adăposti mormântul tatălui său, regele Carol I al Spaniei – care a fost totodată împăratul Carol V al Imperiului romano-german. Felipe II era foarte credincios şi poate nu întâmplător a stabilit ca patron al mânăstirii să fie sfântul Laurenţiu, cel care a murit ca martir, ars pe un grătar de fier încins în foc. Din acest motiv şi planul mânăstirii are forma unui grătar iar construcţia este sobră, fără decoraţiuni, arhitectul Juan de Herrera inaugurând cu acest prilej un nou stil în arhitectura spaniolă: desornamentado (nedecorat).
Clădirea este imensă şi numai turul oficial – care cuprinde panteonul şi apartamentele regale – durează 45 de minute, urmând ca restul încăperilor accesibile publicului să fie explorate de turişti pe cont propriu. Deşi adăposteşte apartamente regale, ea arată mai mult a mausoleu şi spaţiu de reculegere şi rugăciune, însă capodoperele de artă nu lipsesc. Dimpotrivă, aici pot fi admirate tablouri valoroase care ar putea constitui oricând o pinacotecă.
Impresionantă este biblioteca mânăstirii în care volumele de mare preţ sunt, cum s-ar spune, fără număr, la fel de valoroase fiind şi hărţile şi globurile terestre din diverse perioade, pe unele dintre acestea având satisfacţia să constatăm că sunt reprezentate şi Ţările Române. În perioada de glorie biblioteca avea 40.000 de volume, ea fiind alimentată constant pentru că prin decret regal Felipe II a ordonat ca oricine publica o carte oriunde în imperiu, un exemplar să fie trimis şi la El Escorial.
Rafturile cu cărţi se întind şi pe locul fostei tiparniţe a mânăstirii, al cărui tavan este tapetat cu fresce de Pellegrino Tribaldi şi înfăţişează „artele umane” (Filosofia, Gramatica, Retorica, Dialectica) şi pe cele „reale” (Geometria, Astronomia).
Panteonul este locul de odihnă veşnică pentru majoritatea regilor spanioli şi ai familiilor regale, între care se află şi Juan de Austria, fratele vitreg al regelui Felipe II, care i-a învins pe turci în bătălia navală de la Lepanto (1572).
În apropierea mânăstirii este Valle de los Caidos (Valea celor Căzuţi), un monument franchist închinat militarilor din armata antirepublicană care au căzut în războiul civil, care adăposteşte şi mormântul lui Franco. Poate din acest motiv ori poate pentru că la construcţia monumentului au fost folosiţi prizonieri republicani, el este detestat de majoritatea spaniolilor.
Trimis de marimag in 09.05.17 20:36:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marimag); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.58861230 N, -4.14339080 W - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Escorial este locul meu preferat din Spania. (din cate-am vizitat pana acum)
Amintiti de Juan de Austria. As dori sa fac o precizare: impresionant mormantul lui, monument funerar care-l reproduce pe Juan de Austria in marime naturala. Insa el este inmormantat in Panteonul nou, cel dedicat infantilor, rudelor...
Panteonul vechi, aflat exact sub turla principala a bisericii, este impresionant. Te patrund fiorii! Acolo, ultimele dou locuri au fost ocupate de parintii regelui Juan Carlos, acesta aducandu-le sicriele din exil, unde au murit cand Franco conducea Spania.
@cristina47: Așa este. Și pe noi ne-a impresionat Panteonul; doar vizitându-l îți poți da seama ce tradiție monarhică are Spania (apropo de 10 Mai, ziua regalității române). Iar despre mormântul copiilor din familia regală, ce să mai vorbim...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2015 Două românce la Escorial și împrejurimi — scris în 03.04.15 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Vizita la El Escorial si la Monumentul lui Franco — scris în 05.11.14 de gabrisi din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Valle de los Caídos: Panteonul lui Franco — scris în 01.03.16 de cristina47* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Un simbol al monarhiei spaniole — scris în 14.09.12 de ctc din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2004 Palatul regilor Spaniei — scris în 19.02.11 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Sep.2002 Grandoare si Istorie — scris în 04.03.09 de Cristian_h* din CRAIOVA - RECOMANDĂ