GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Arhanghelou (Sf. Arh. Mihail) din Thassos
Amplasare si acces
Mănăstirea Arhanghelou sau a Sfantului Arhanghel Mihail se situeaza in SE insulei grecesti Thassos.
Distante: 33 km de la Limenas (de la feribot) si 24 km de la Skala Potamia vezi impresii, unde am petrecut o saptamana de vacanta. Drumul de la Skala Potamia pana la manastire se parcurge in 30 minute cu masina, Soseaua este de fapt cea care da inconjurul insulei, in principal pe maul marii, este asflatat si ofera privelisti minunate si pitoresti. Mai multe puncte de belvedere se remarca pe traseu.
Dar sa revenim la Manastirea Sf. Arh. Mihail. Ea este construita pe o stanca situata la o oarecare inaltime fata de nivelul marii (cativa zeci de metri). De aici se deschide perspectiva asupra muntelui Athos, de pe terasa special amenajata, terasa pe care vizitatorii se inghesiue sa se fotografieze. Pentru ca am pomenit de inghesuiala, sa va spun si ca am nimerit o aglomeratie crunta. Este drept ca a fost o zi mai inourata in care multi turisti au cautat alternativa la programaul de plaja.
In dreptul manastirii exista o parcare dar care era cu totul si cu totul neincapatoare, masinile fiind parcate de o parte si de alta a soselei pe o lungime de circa 100 metri.
Vizita
Pentru vizitarea manastirii este obligatorie purtarea unei tinute decente. Ceu care nu vin echipati ca atare, trebuie sa accepte sa acopere parti ale corpului cu vesminte puse la dispozitie de manastire pe perioada vizitei. Eu de exemplu am primit niste pantaloni lungi care imi veneau trei sferturi si care erau dungati ca de puscariasi.
Manastirea este una de calugarite. Aleile acesteia sunt pavate si te conduc catre biserica veche, catre magazinul bisericesc sau catre terasa care ofera perspectiva spre Muntele Athos. De altfel comunitatea monahala a Manastirii Sf. Arh Mihail din Thassos face parte din cea a Manastirii Filotheu din Sfantul Munte Athos.
La aceasta manastire se afla o parte a Sfantul Piron folosit pentru crucificarea lui Iisus Hristos. Nu se cunoaste data infiintarii acestei manastiri.
Legenda
La baza stancii, aproape de malul marii, se afla o pestera cu apa sfintita care, potrivit istorisirilor are putere de vindecare. Legenda spune ca turcii au incercat, in timpul dominatiei lor, sa distruga Templul Arhanghelului pentru a-i opri pe credinciosii ortodocsi sa o viziteze. Unul dintre ei a intrat in templu si a otravit apa, dar a fost traznit de Sfantul Arhanghel si a murit. Izvorul din interiorul templului a disparut, iar apa a inceput sa curga printre pietre. Celalalt turc care il insotea s-a speriat si a vrut sa fuga cu ambarcatiunea cu care venisera. Aceasta insa s-a scufundat in mare.
Impresii
Mi s-a parut exagerat de comerciala vizitarea acestei manastiri. Pentru a vizita biserica trebuia sa te asezi la un rand, care avansa pas cu pas. In prima incapere a acesteia puteai scrie si lasa acatiste. Daca nu aveai bani ficsi, nu ti se dadea rest, chiar daca cereai sa iti schimbe banii. Noroc cu densitatea de romani pe metru patrat; un roman oferindu-se sa ma ajute. Apoi cumparai lumanari pe care le aprindeai intr-un lumanarar din interiorul bisericii, unde o calugarita, la reaseza dupa fiecare vizitator, astfel incat sa faca loc altor si altor lumanari. Lumanarile aprinse de cei carora le trecuse randul de cateva secunde, erau scoase de tot din lumanarar si aruncate intr-o cutie, fiind astfel mai mult de trei sferturi nearse. Pot intelege necesitatea de a organiza putin activitatea la aglomeratia care era, dar felul cum era facuta arata un dispret pentru enoriasi. Acesta este sentimentul pe care l-am trait.
Manastirea in totalitatea ei nu m-a impresionat absolut deloc. Singura atractie dupa parerea mea o reprezinta perspectiva catre Muntele Athos. Nu am vazut amenajat drum catre pestera, catre templu, catre izvor. Poate mi-a scapat in furnicarul de acolo.
Nu pot sa nu recomand vizitarea unui obiectiv atat de cautat, sper sa aveti sentimente si trairi mai placute.
Trimis de Dan&Ema in 21.09.15 20:43:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.59765400 N, 24.70112200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema -
Fiind foarte aglomerata, nu prea impresioneaza. Noi am fost de doua ori si a fost placut de stat in curte, in schimb muzeul l-am gasit mereu inchis. Biserica era mereu semiluminata si n-am inteles de ce. Aglomerat era in magazin de fiecare data; am luat cateva chestii frumoase la pret bun, in schimb dulceturile si sapunurile erau scumpe. Iar problema cu lumanarile este identica cu majoritatea bisericilor de la noi unde lumanarile se strang cand nici nu te indepartezi bine si nu este organizare cum zici, doar calicie.
@Dan&Ema - Imi pare rau ca ati ramas asa dezamagiti de manastire. Eu cand am fost anul trecut a fost putina lume. Prin urmare, ne-am plimbat prin curte, am admirat peisajul si ne-am bucurat de ceea ce am vazut acolo. Chiar imi pare rau ca ati prins asa mare aglomeratie si nu v-ati putut bucura de ceea ce are de oferit mancastirea.
@Dan&Ema - Pe noi sa ne ierte Dumnezeu ca am fost multi (12) si ne-a bufnit rasul dupa ce am intrat si ne-am imbracat cu hainele acelea. Nu am putut sa ne mai abtinem si uitandu-ne unii la altii am dat in isterie. Stiti si voi cum e in cazurile astea, este suficient sa zica unul "3" si ailalti rad asa, ca prostii. Cam asa eram noi, imposibil de stapanit. Ne-a facut observatie si doamna de la garderoba.
Lasand asta la o parte, (dar e primul lucru care imi vine in minte intotdeauna, Doamne Iarta-ma inca o data) nu era deloc aglomerat si noua ne-a placut manastirea dar mai ales rahatul de la bisericuta veche, nu stiu daca ati gustat. Era pus intr-un bol la iesire si cu toate ca am gustat toate felurile de rahat de pe la turci, asta avea ceva deosebit (cum naiba suna asta cu rahatul dar na... chiar vorbesc serios). A fost parerea unanima, prin urmare ne-am intors la bol si am mai luat o data.
Dupa vizitarea bisericutei o maicuta ne-a permis sa intram in cateva incaperi ale lor. Ne-au dus la bucatarie, in living, intr-o camera de oaspeti... a fost foarte interesant.
Una peste alta noua ne-a placut mult, dar era foarte putina lume atunci, doar cateva masini in parcare.
Ați reușit să intrați și în biserica nouă? Când am fost noi era bine închisă în spatele unor porți solide din metal, nu știu de ce au mai făcut - o dacă o țin așa de bine zavorata. Cea veche era la fel, întunecoasă și mică. Multă lume, preturi mari în magazinul bisericii. Și eu cred ca e o afacere, mai mult decât un locaș de cult. Am simțit aceeași dezamăgire de care povestești.
@elviramvio:
Multumesc de vizita
Sincer la noi nu am vazut atat de sfidator ca aici indepartarea lymanarilor arse din lumanarar. Si am vizitat multe biserici. Aici faceai 5 pasi si daca intorceai privirea ca mai mult nu puteai de aglomeratie vedeai cum arunca lumanarile aprinse de tine. Calicie mare!
Posibil sa fie alt aer daca nu e aglomerat. Numai de bine!
@AleDia: multumesc de vizita
Incerc sa imi imaginez cum ar fi fost fara imbulzeala si deja arata mai bie
@Aurici: faza cu rasul am traiat-o si noi. A se traduce ca au ras copiii de s-au inecat. Am si poze. Dar nu le-am urcat aici ca nu prea cadreaza cu scopul vizitei.
Rahatul era de exceptie. Am bagat si noi 2x iar Denisa chiar 3x.
Multumesc de vizita si de completari
@luciaoradea: inchis la a noua
Multumesc de vizita
Ma bucur ca nusunt singurul care a perceput asa
@Aurici - Și pe noi să ne ierte Dumnezeu, ni s-a întâmplat același lucru anul acesta la Putna. Când fi-meu și-a văzut bunicul cu fustă, nu s-a mai putut abține, și... sinceră să fiu și pe mine mă bufnea râsul de râsul lui mai ales, dar încercam să-l potolesc cumva, pentru că îmi era jenă să nu ni se atragă atenția... Se pare că nu-și mai aducea aminte de fustele de la Meteore, unde cred, totuși, că numai femeile trebuia să le îmbrăcăm (dacă memoria nu-mi joacă feste). Eu anul acesta am rezolvat problema cu o fustă decentă pe care am purtat-o în geantă. Mi-o puneam la intrare, o dădeam jos la ieșire.
@Dan&Ema: foarte pertinente ultimele observații. N-avem decât să încercăm să trecem peste. O zi frumoasă.
Frumos, convingator, noi din pacate desi am oprit masina in parcare, nu am intrat sa vizitam manastirea, poate data viitoare.
Bravo, feliciări, într-o vacanță de relaxare ați ajuns și la cea mai renumită mănăstire din Thassos. Pe mine m-a impresionat de acolo și panorama asupra micuței plaje Livadi, situată, relativ, aproape.
În fotografia P08 cred că totuși ar fi vorba de rahat (și pe noi tot cu rahat și apă rece ne-au primit), și nu de anafură, parcă ar părea pudrate cu zahăr bucățelele respective!
Vacanțe plăcute în continuare!
@Dan&Ema -
Despre lumanari pot sa-ti spun ca am patit-o si in Bucuresti dar chiar si la Cernica (aici n-am avut nici de unde cumpara ultima data cand am fost, calugarul care vindea, langa altar, plecase la masa desi trapeza era goala!). Probabil stransul rapid al lumanarilor aprinse depinde si de zelul calugarului de serviciu. Plus chestia cu fotografiatul ma deranjeaza. Am intrebat daca avem voie si raspunsul a fost un nu categoric dar nici nu aveau, cand am fost noi, vederi sau pliante cu interiorul micutei manastiri si nici n-au acceptat sa platim pt foto.
@irinad -
Corect cu P08, am si eu o fotografie cu bolul respectiv, atacat pur si simplu de vizitatori.
@alinaro - Sunt doar observatii. Trecem peste fara probleme.
Multumesc de vizita
Si ma bucur ca nu numai copiii mei au ras de mine
@calatorul50 - DE ce nu ati intrat? Ati ajuns pana acolo si nu ati putut vizita?
@irinad -
@irinad -
Multumesc de vizita si de corectura. M-am gandit la rahat si am scris anafura! Corectez
Au plan de lumanari vandute si plan de lumanari recuperate!
@Dan&Ema - Ne/am oprit sa vedem locul in timp ce faceam turul insulei pe sosea cu masina si ne/am propus sa revenim in alta zi sa intram la manastire, dar nu am mai reusit, atrasi de alte locuri, mare, nisip si soare, am povestit pe AFA chiar aici in rubrica de mai sus.
@elviramvio - Am dat la corectat. Multumesc de sesizare.
Apropo de ţinuta decentă, la una din mănăstirile de la Meteora, nouă femeilor, ne-au dat nişte fuste lungi să te împiedici în ele mai ales la înălţimea mea. Toate bune şi frumoase, văzut, închinat, retur la autocarul parcat la vreo 500m. Când să mă urc m-am împiedicat în fustă. Ce să mă întorc? Ar fi trebuit să ţin în loc grupul vreo jumătate de oră. După o dezbatere publică în autocar timp de o oră, odată ajunsă acasă, m-am dus spăşită la preotul din cartier, i-am povestit întâmplarea şi mi-a spus că are să-l dea. unei femei bolnave. Eu nu puteam transforma un lucru oarecum sfinţit în şorţ de bucătărie.
@Michi: si asa ajung lucruri sfinte de la meteora in cartierele bucurestene????
@Michi - Foarte frumos, cred ca am mai citit intamplarea undeva, poate in reviewul dedicat.
@calatorul50 -Ce memorie ai! Va să zică nu-mi merge să transcriu ca şi cum ar fi noi, toate reviewurile pe care le-am postat în 5 ani?
@Michi - Ba de ce nu? multumesc de intrebare. Dar intamplarea mi s-a parut atat de frumoasa ca iaca, am tinut-o minte, si cred ca merita tinuta minte si povestita de fiecare data.
@luciaoradea - Din câte am observat eu anul trecut, biserica mică (cea originală) este deschisă luni-sambătă, zilele în care se și fac tururile de insulă. Duminica este închisă biserica mică și se deschide cea mare pentru slujbă. Posibil să se schimbe lucrurile totuși sau să fi găsit eu tocmai duminica potrivită.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mânăstirea Arhanghelului Mihail [Thimonia], THASSOS" (deja existentă pe sait)
Trebuie spus că programul este cu pauza de la 14 la 16, n-ai nici o șansă să intri în intervalul asta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2014 Legenda continua / Mănăstirea Arhanghelul Mihail — scris în 28.08.14 de misuf din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail — scris în 24.07.14 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2008 Manastirea Arhanghelului Mihail — scris în 22.07.10 de recul* din BUCURESTI - RECOMANDĂ