ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 2 nopți
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Luisenthal-un loc de legenda

TIPĂREȘTE

In aceasta toamna si inceput de iarna nu am fost in Bucovina, asa cu dormit 1-2 nopti, cu plimbat, cu cautat “comori”si venise vremea. De fapt, ideea a venit de la prietenii nostri din Cluj, carora li se facuse de o plimbare in Bucovina si de o masa bucovineana.

Pentru ca de regula eu fac rezervarile, am trecut la treaba si dupa ceva timp m-am oprit la Fundu Moldovei si anume la” Luisenthal Conac”. Nu am mai fost aici cazati, dar am trecut o data si am admirat cladirea ce nu parea a fi data in folosinta. Odata rezervarea facuta am cautat pe “prietenul Goagal” (cum ii spune… Mishu, nu altcineva) ce putem face in zona. Daca cauti gasesti si iata-ne la pensiune.

Inainte de a va spune cum a fost am sa va spun povestea locului care mi s-a parut foarte frumoasa si putin romantica si pe care am citit-o in camera in care am stat.

In vremea Imperiului Austro –Ungar localitatea se numea Luisenthal, nume venit de la printesa Luisa, fica imparatului Francisc al II-lea de Habsburg. In zona au fost adusi oameni din actuala Slovacie, numiti zipseri, pentru a exploata zacamintele de cupru si argint sau pentru a prelucra lemnul. Acestia sunt cei care au dat numele Luisenthal localitatii si au contribuit la dezvoltatrea zonei.

Se spune ca printesa Luise ar fi ajuns in aceste locuri, cand de teama armatei lui Napoleon Bonaparte, a fost nevoita sa paraseasca Viena si sa se refugieze in Galitia. In urma infrangerii de catre Napoleon, imparatul Francisc, a incercat sa faca pace cu acesta oferindu-i mana printesei Luise. Napoleon, care fusese tradat de iubirea vietii sale, Josephine, accepta sa se casatoreasca cu Luisa si sa incheie pacea. De fapt, Luise este cea care ii va darui un mostenitor atat de dorit de Napoleon.

Daca veti ajunge in aceste locuri veti vedea cat de frumoasa este zona chiar si acum cand codrii de alta data s-au transformat in mici palcuri de copaci de grosimea unui brat de copil.

Pensiunea este situata aproape de centrul localitatii, la drumul principal si lesne o veti gasi asa cum si noi am gasit-o. In spatele cladirii se afla suficient spatiu pentru parcare si un pavilion in constructie ce va avea un gratar si o zona de servit massa in aer liber.

Intrarea se face prin fata si este direct in sala de restaurant de unde se ajunge pe scari la zona de cazare. Pensiunea dispune de 5 camere, fiecare decorata diferit si fiecare avand un nume. In capul scarii se afla”Odaia printesei Luise” care era inca in amenajare, apoi in holul lung urmeaza “Odaia Napoleon”, ” Odaia artistilor”, ” Odaia de arama” si “Odaia comorilor”. Noi am avut privilegiul de a primi “odaia artistilor” cu vedere spre strada. Celelate doua familii au primit “odaia de arama “ si “ odaia comorilor”, ambele cu vedere spre spatele pensiunii. Indiferent unde ai avea vederea peisajul din preajma e de vis, munte in fata, munte in spate. Camerele sunt spatioase, fiecare avand o alta culoare a peretilor, altfel de mobilier si de perdele. Cum intri in camera, pe dreapta se afla dulapul cu rafturi si umerase, dar si cu un cuier si spatiu pentru bagaj. In stanga se afla baia, marisoara si decorata in acelasi stil ca si camera. Cabina de dus suficient de mare, consumabile mai mult decat in alte locuri (sapun lichid, doua feluri de sampon, gel de dus) uscator de par si bineinteles prosoape albe si placute. Pe langa dulapul bleu cu mici desene in nuante diferite mai era un pat dublu, o masuta ce avea desenat pe blat un portative si doua sacune. Deasupra patului se afla o etajera cu cateva obiecte decorative, iar pe unul dintre pereti o vioara cu arcus cu tot, doar eram in odaia artistilor. In locul geamului exista o usa larga ce duce in balcon si care iti ofera o vedere superba asupra zonei. In balcon nu era momentul sa stam, dar banuiesc ca este foarte placut sa savurezi cafeaua de dimineata inspirand aerul pur al Bucovinei.

Cazarea afost excelenta, oamenii (acel tanar care ne-a primit, doua tinere ospatare sau poate si cameriste) au fost de nota 10! De nota 10 a fost si mancarea. Cum ar putea fi mancarea intr-o zona cu gospodine si gospodari minunati decat excelenta!

In prima seara, anuntasem telefonic cand am fost contactati, ca vom servi masa acolo si am ales sa ne pregateasca ceva gustari reci care sa includa si preparate de post, apoi sarmale cu afumatura (pentru pacatosi) si ceva legume pentru oamenii ce-si pregatesc sufletul si trupul pentru sarbatori.

Cu o afinata pregatita de gazde am asteptat cuminti sa ne fie aduse gustarile, iar atunci cand au aparut am fost placut surprinsi noi si nu mai vorbim de stomacurile noastre care nu mai primise nimic de dimineata. Un platou mare plin cu bunatati din carne de vita si de porc, branzeturi, legume, doua feluri de zacusca, fasole batuta si un cos cu paine de casa proaspata si gustoasa. A urmat apoi un vas plin cu sarmalute aburinde si smantana aferenta, iar pentru prietenii nostri ce posteau, frigarui din legume si cartofi aurii cu rozmarin. La asemenea bucate a mers si un pahar cu vin, iar ca incheiere nu se putea sa nu luam si niste clatite cu branza sau cu dulceata. Nu ca ne-ar mai fi trebuit si desert, dar fusese comandat cand eram flamanzi si goi… Si toata aceasta masa bogata si gustoasa, fara vin (asta era adus de noi) a costat fabuloasa suma de 185 de lei. Nu, nu am gresit, asa am crezut si noi ca a omis ceva din nota, dar asa era 185 de lei masa pentru 6 persoane!

Cazarea avea inclus si micul dejun si pot sa va spun ca a fost demn de cazari cu multe stele. Nu au fost delicateturi si fineturi ci mancare traditionala, cu produse bio din zona si foarte variate, cu lapte acru facut din laptele vacutelor ce pasc pe pasunile zonei, lapte dulce (sau lapte de consum cum spun orasenii) zacusca, macrou afumat, muschi si ceafa de porc, pastrama de vita, salam cu sunca (tot de casa!), 3 feluri de branza, masline, legume, unt si margarina, branza tofu, dulceata si miere de albine, doua feluri de cornulete, chec, suc de portocle, lapte de cocos, fructe. Sper sa nu fi uitat ceva, dar daca

cumva s-a intamplat e binesa mergeti sa va convingeti.

Totul a fost minunat si ne-am dori sa revenim si vara, sa savuram cafeaua in balcon admirand colinele bucovinene.

Ce poti face daca esti cazat la Luisenthal? Cu siguranta vei gasi ce sa faci asa cum si noi am gsit ce sa facem in cele doua zile, de fapt o zi si jumatate.

Pentru sambata hotarasem sa mergem la herghelia de la Lucina, pe care nu o vazusem nici unul dintre noi si pe care sotul meu isi dorea demult sa o vada, apoi mai aveam in program manastirea Orata si o casa traditionala devenita muzeu. Despre locurile vazute, sper sa ma invrednicesc si sa va spun cate ceva in urmatoarele zile.


[fb]
---
Trimis de DOINITA in 03.01.18 19:02:48
Validat / Publicat: 03.01.18 23:00:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POJORÂTA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3092 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Rasarit de soare in satul bucovinean
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

12 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[04.01.18 11:11:06]
»

@DOINITA:

Felicitari pentru articol! Ce fain!

La muti ani!

crismis
[04.01.18 11:17:10]
»

@DOINITA: Foarte bine arată totul! Un adevărat boutique-hotel, fix pe gustul meu! Și nici prețurile nu sunt dărâmătoare. Singurul dezavantaj ar fi că e cam departe de noi, cel puțin pentru o vizită de week-end. Dar cine știe?!...

Abia aștept să citesc despre obiectivele pe care le-ați vizitat, căci n-am auzit de niciunul dintre ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITAAUTOR REVIEW
[04.01.18 12:12:19]
»

@Dan&Ema: Multumesc!

DOINITAAUTOR REVIEW
[04.01.18 12:25:10]
»

@crismis:Nimic nu e prea departe cand vrei sa te simti bine si sa-ti rasfeti papilele gustative. Asa ca, hai in Bucovina!

Multumesc pentru vizita si vot!

RoxanaGRS
[04.01.18 12:29:30]
»

Frumos și cu gust decorat. Prețul pentru masă e într-adevăr foarte, foarte bun. Prețul pentru o cameră la Fundu Moldovei, chiar eleganțică cum e asta, e cam piperat în "fundul ăsta de Moldovă". Dacă am înțeles bine e 205 lei/cameră/noapte cu MD inclus.

Zoazore
[04.01.18 20:39:40]
»

@DOINITA:

Despre locurile vazute, sper sa ma invrednicesc si sa va spun cate ceva in urmatoarele zile

= abia aștept!

Pensiunea asta bate, cum a spus și @crismis, spre boutique-hotel. Iar prețurile nu-s mari, nici chiar cu mic-dejum. Mai ales că totul este bio!

La mulți ani, măi @DOINITA, și să ne vedem cu bine!

DOINITAAUTOR REVIEW
[04.01.18 23:04:02]
»

@Zoazore: La multi ani! Multumesc frumos pentru vizita si sa ne vedem cu bine!

elviramvio
[04.01.18 23:04:48]
»

@DOINITA:

Frumoasa invitatie! Mi-e dor de Bucovina.

DOINITAAUTOR REVIEW
[04.01.18 23:06:19]
»

@elviramvio: Bucovina e întotdeauna primitoare!

elviramvio
[04.01.18 23:09:46]
»

@DOINITA:

Imi amintesc cu drag si dor, doar atat pe moment!

mishu
[14.01.18 20:48:08]
»

@DOINITA: Minunat, am stat si m-am uitat inca o data sa vad daca e corect ca e la noi in tara si imi este rusine ca ma gandesc asa, dar cand gasesti un astfel de loc te gandesti unde oare ai nimerit. Cat despre

am cautat pe “prietenul Goagal” (cum ii spune… Mishu, nu altcineva)

, pot spune ca m-am amuzat, stim impreuna care este clasicul in viata care a lansat asta ca si urarea deja celebra de "succesuri".

Un loc superb si care merita din plin orice efort (aici ma refer la drum).

Si cum l-am trecut la favorite cine stie, poate ca voi ajunge si pe acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITAAUTOR REVIEW
[14.01.18 23:23:29]
»

@mishu: Multumesc pentru cuvintele frumoase si ma bucur ca si căutările tale pe... "goagal" te-au lămurit că Luisenthal e in tara noastra si nu in... tara ta de adoptie (temporară?). Ținuturile Bucovinei vor fi mereu la sufletul nostru, a celor ce simt românește indiferent in ce colț al lumii s-ar afla. Cand va veni vremea sunt convinsă că te vei bucura de locurile si oamenii frumoși din zona, dar și de o masă românească, stropită cu o rafinată și multă voie bună. Sa ne vedem cu bine si un an asa cum ti-l doresti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, DOINITA, elviramvio, mishu, RoxanaGRS, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLuisenthal Conac [Fundu Moldovei]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055722951889038 sec
    ecranul dvs: 1 x 1