GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lovran, una dintre cele mai vechi asezari din Istria, este situat pe coasta de vest a Golfului Kvarner si are o populatie cu putin peste 3000 de locuitori.
Mentionata inca din Evul Mediu drept o asezare urbana importanta pentru constructiile navale din Adriatica, Lovran si-a pierdut insemnatatea urmare a dezvoltarii rapide a oraselor port din apropiere: Trieste, Pola si Rijeka.
La mijlocul sec. XIX, Lovran devine o statiune la moda pentru nobilimea austro-ungara. Zona are un bogat patrimoniu istoric si cultural: o biserica parohiala cu fresce medievale si inscriptii glagolitice, un turn din sec. XIV, edificii cu arhitectura specifica, vile cu parcuri in jur...
Cam asta am aflat despre Lovran in timpul croazierei de-a lungul rivierei Opatija. La debarcare am avut surpriza sa constat ca micuta asezare de pescari pulseaza de viata, este primitoare si deosebit de amabila cu vizitatorii.
In piata principala, o terasa instalata chiar pe caldaram, avea sa fie cea mai mare surpriza a zilei. La mese simple de lemn, cu cate doua banci lungi de o parte si de alta, se mancau scoici. Singura specialitate care se servea erau scoicile cu usturoi. Toata piata mirosea a usturoi, iar mesele erau pline se cochilii golite de gurmanzii impatimiti. Doi bucatari (mai bine zis preparatori de scoici) in tinuta de marinar, ofereau celor care asteptau la rand cu farfuria in mana, una sau doua palete mari cu scoici. Nu stiu daca scoicile au trecut anterior prin vreo etapa in procesul de preparare, dar ceea ce vedea vizitatorul era un vas imens de inox, cu diametrul de vreo 2 m, in care sfaraiau scoicile stropite din cand in cand cu mujdei de usturoi.
M-am apropiat sa studiez mai in amanunt acest proces cu totul inedit pentru mine, iar unul din bucatari mi-a oferit o scoica. Pentru ca ezitam, a desfacut-o si a mancat-o el in fata mea, dupa care mi-a oferit alta. Am acceptat-o desi nu sunt o pofticioasa. Eram fascinata de spectacol si de viata simpla care se derula acolo. Cand am intrebat cat costa o portie mica (voiam sa-i fac o surpriza surorii mele ramasa la hotel in Opatija), a luat o farfurie si mi-a oferit – gratuit – o portie.
Dupa aceasta experienta, pentru mine Lovran inseamna mai mult decat un orasel turistic. Inseamna ospitalitate, darnicie, inima deschisa si... scoici.
Trimis de iulianic in 04.07.11 19:33:46
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2010 Moscenicka Draga - un loc in care mi-ar placea sa locuiesc — scris în 13.09.11 de romanitzaa din EFORIE NORD - RECOMANDĂ