ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Lepenski Vir - civilizaţia din mezolitic

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pe malul drept al Dunării, în defileul Porţile de Fier, la 17 km de Donji Milanovac, am descoperit un sit arheologic uluitor. Nu, nu noi l-am descoperit efectiv, ci specialiştii! Noi doar l-am vizitat după ce aflaserăm despre el dintr-o broşură turistică.

Primele săpături au fost făcute aici în 1965, dar - cu toate că în anul următor a fost inclus pe lista monumentelor de importanţă culturală pentru Iugoslavia - abia în 1967, după descoperirea primelor sculpturi datate din mezolitic, importanţa sa a fost înţeleasă şi recunoscută. Săpăturile au continuat până în 1971, an în care întreg situl a fost mutat cu 30 m mai departe de mal pentru a se evita inundaţiile pricinuite de lacul de acumulare de la Porţile de Fier.

Cu cele 136 de aşezări, altare şi construcţii primitive descoperite cu prilejul săpăturilor, în 1979 Lepenski Vir a fost declarat monument de cultură de importanţă excepţională pentru Serbia şi este protejat.

Duminică, după minivacanţa petrecută la Vinci – Golubac, apropiindu-ne de Donji Milanovac, indicatoarele ne informau că suntem tot mai aproape de situl arheologic Lepenski Vir. Am părăsit şoseaua principală şi pe un drum lăturalnic scurt, dar în pantă accentuată, am ajuns în locul de parcare. Două autocare şi mai multe autoturisme - câteva de România - aşteptau răbdătoare la umbră. Un mic restaurant cu terasă, foarte necesar şi strategic amplasat, oferea doritorilor gustări şi răcoritoare.

Panoul care ne-a întâmpinat sprijinind o bicicletă, informa că situl arheologic se află la 400 m şi că este deschis (probabil zilnic) între orele 9.00 - 20.00. Câteva trepte de piatră conduc într-un spaţiu verde foarte îngrijit, cu case vechi construite în stil tradiţional sârbesc, cu mese şi bănci rustice din lemn şi cu o toaletă publică. Aleea asfaltată, pietonală, mărginită de vegetaţie abundentă din care apare uneori câte o veveriţă, sfârşeşte în faţa unei construcţii moderne, albe, din metal şi sticlă.

Muzeul pe care urma să-l vizităm, ridicat peste situl arheologic, este găzduit de această clădire de formă ciudată care - practic - îmbracă terenul denivelat.

Aproape de intrare se află un ghişeu unde sunt afişate taxele de vizitare: adulţi - 400 dinari/persoană pentru cei veniţi pe cont propriu şi 300 dinari/persoană pentru cei veniţi în grup (minim 15 persoane). Copiii sub 15 ani şi seniorii - 250 dinari/persoană. Trebuie să fac menţiunea că atunci când am ajuns noi acolo intrarea era nesupravegheată, la ghişeu nu era nimeni şi nici nu a apărut cineva până la terminarea vizitei noastre. Fără să înţeleg de ce, duminică 31 august 2014, la Lepenski Vir intrarea a fost liberă pentru toată lumea.

Înălţimea construcţiei albe, spaţiile foarte largi şi luminozitatea din interior sunt impresionante. Mai multe calculatoare instalate la birourile aliniate lângă un perete permit accesarea filmului reconstituirii aşezării de la Lepinski Vir de acum câteva mii de ani.

În sala alăturată, bine puse în valoare de vitrinele moderne, pot fi văzute obiecte casnice, vase, unelte din piatră şi os, obiecte necesare ritualurilor, precum şi sculpturi.

Toate sculpturile au fost executate în piatre mari, rotunde, găsite pe malul fluviului. Unele dintre ele au motive geometrice simple, iar altele reprezintă figuri umane. Stilul acestora din urmă a suscitat interesul specialiştilor care au remarcat că numai capul şi faţa au fost modelate realist - cu sprincene arcuite, cu nas prelung şi cu o gură mare, întredeschisă, foarte asemănătoare cu o gură de peşte. Părul, bărbia, braţele sunt reprezentate stilizat. Din cauza gurii de peşte şi a locului în care au fost descoperite aceste sculpturi în locuinţe, se crede că ele reprezentau zeităţi ale fluviului.

În mijlocul sălii laterale, în vitrine speciale, sunt expuse şi trei schelete umane în poziţii diferite, aşa cum au fost descoperite, ilustrând cele trei tipuri de înhumări ale defuncţilor.

Dar, cea mai întinsă şi totodată cea mai interesantă este zona centrală a muzeului, situl arheologic propriu-zis.

Dovezile sugerează că prezenţa umană în zonă datează din jurul anului 7000 î. H., cultura Lepenski Vir atingând apogeul în perioada 5300 - 4800 î. H.

Se presupune că la Lepenski Vir a existat o aşezare mai mare în jurul căreia, în timp, au apărut alte zece. Toate casele au fost construite conform unui model geometric complex. Arhitectura Lepenski Vir este, în opinia specialiştilor, una dintre cele mai importante caracteristici ale acestei culturi.

Baza fiecărei case este un arc de cerc de exact 60 de grade, ceea ce demonstrază că preistoricii aveau cunoştinţe de geometrie. În interior, fiecare casă avea un loc special, construit din piatră, în care ardea focul. Acesta era prelungit până în partea din spate a locuinţei şi decorat cu sculpturi, de aceea se crede că aici era un altar. Deşi morţii erau înhumaţi în afara aşezării, în locuri speciale, existau şi excepţii, persoane notabile din cadrul comunităţii fiind înhumate în casă, în acele altare din spate.

Aşezările umane se formau după cum permitea terenul, dar casele erau constuite pe două aripi separate lăsând un spaţiu central larg, liber, ca un fel de piaţă, care servea ca loc de adunare.

Afară, în partea opusă intrării în muzeu, se află şi se poate vedea - reconstituită - o casă din mezolitic, de fapt o colibă de stuf învăluită de plante agăţătoare. Cu spaţiu pentru intare şi un orificiu în partea superioară pentru aerisire, această colibă are baza triunghiulară.

Chiar dacă pentru a înţelege în totalitate modul de viaţă al strămoşilor noştri din mezolitic ar fi trebuit să studiem mai mult sau să avem un ghid bun, vizita la Lepenski Vir a fost pentru noi oportunitatea de a ne duce cu gândul în urmă cu multe mii de ani, de a ne imagina viaţa de atunci şi trecerea treptată de la viaţa nomadă, de vânători, la cea stabilă, de pescari şi agricultori, în aşezări concepute special pentru locuit pe timp îndelungat.

Cu menţiunea că un stand modern, special amenajat în interior, oferă celor interesaţi suveniruri de la Lepenski Vir (căni cu ornamente specifice, magneţi, ilustrate, broşuri informative), închei prezentarea acestui loc istoric demn de a fi vizitat de toţi cei care se află prin apropiere.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 09.09.14 18:45:24
Validat / Publicat: 09.09.14 19:40:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 9253 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lepenski Vir - Panoul informativ de la intrarea în situl arheologic.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[09.09.14 19:31:31]
»

@webmaster: Vă rog ataşaţi

youtube

Mulţumesc!

webmaster21
[09.09.14 19:35:23]
»

@iulianic: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

crismis
[09.09.14 20:27:11]
»

@iulianic: Extraordinar cum au reusit sa puna in valoare acest sit arheologic, astfel incat cine doreste sa poata invata mai usor care ii sunt radacinile!

Tocmai m-am intors dintr-o excursie in nordul Dobrogei si inca nu mi-a disparut gustul amar! Desi aceste meleaguri abunda in dovezi ale existentei strabunilor nostri din cele mai vechi timpuri, daca azi vrei sa-ti regasesti aceste radacini, nu vei gasi decat (cu mici exceptii) dezolare si indiferenta! Mare pacat!

iulianicAUTOR REVIEW
[09.09.14 21:39:37]
»

@crismis: Se pare că la Lepenski Vir au fost ceva fonduri. Şi nu puţine! În afară de munca de cercetare, câtă muncă a fost necesară pentru punerea în valoare a celor descoperite? Construcţia aceea fantastică, pe care o vezi de pe şosea - albă, coborând spre Dunăre - şi nu ştii ce e, până la urmă se dovedeşte a fi un colos de metal care adăposteşte un întreg sat preistoric. Vizita la Lepenski Vir este o lecţie pentru oricine, indiferent de vârstă.

Tocmai m-am intors dintr-o excursie in nordul Dobrogei…

Ce mai este pe acolo? Ce ai vizitat? Eu am fost ultima oară în Dobrogea în mai anul trecut.

crismis
[09.09.14 21:43:27]
»

@iulianic: Am mers pe urmele cetatilor dobrogene, Enisala, Orgame, dar nu numai... Voi scrie, sper ca in curand. Ah, timpul asta!...

webmaster26
[08.01.20 18:15:01]
»

Mutat în rubrica "Lepenski Vir (sit arheologic) [Donji Milanovac], GOLUBAC" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

iulianicAUTOR REVIEW
[08.01.20 19:28:36]
»

@webmaster26: Da, poziționarea este OK!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂLepenski Vir (sit arheologic) [Donji Milanovac]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048546075820923 sec
    ecranul dvs: 1 x 1