GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Situl şi muzeul arheologic de la Lepenski Vir
Muzeul, ridicat practic peste situl arheologic, este localizat pe malul sârbesc al Dunării, în zona cazanelor, aproape de localitatea Donji Milanovac. Din punctul de trecere de la Porţile de Fier distanţa până la muzeu (în cazul în care nu vă opriţi pe drum pentru a admira peisajul, care este superb, mai ales zona Cazanelor mari) se parcurge în aproximativ o oră. De menţionat faptul că drumul este relativ îngust, cu destul de multe curbe, două benzi, iar limita de viteză în afara localităţii este de 80 km pe oră.
Săpăturile arheologice de aici, demarate în 1965, au scos la iveală una dintre cele mai renumite aşezări mezolitice (perioada de trecere de la Paleolitic – epoca veche a pietrei la Neolitic – epoca nouă a pietrei) din lume.
Aşezarea de la Lepenski Vir este datată acum aproximativ 8500-7500 ani. Ceea ce a atras atenţia lumii ştiinţifice a fost însă caracterul spiritual al descoperirii. Această mică comunitate, care se ocupa cu perscuitul ca sursă principală de procurare a hranei, a realizat o serie de sculpturi din piatră. Sculpturile, cele mai multe dintre ele repezentând capete de oameni cu trăsături de peşte, au fost puse în legătură cu un cult al peştelui practicat de aceste triburi. Deosebită este şi arhitectura aşezării, locuinţele având baza în formă trapezoidală.
La intrarea în muzeu am fost întrebaţi dacă nu dorim să vizionăm un scurt filmuleţ, de 15 minute, despre cum au fost realizate primele săpături. Am fost îndrumaţi spre un amfiteatru modern unde s-a proiectat filmul. Lângă această încăpere se mai afla o sală de expoziţie în care sunt prezentate replici după celebrele capetele de piatră (originalele se află la Belgrad), artefacte divese, iar în mijlocul sălii sunt amplaste vitrine cu 3 tipuri de înhumări (poziţii diferite ale defuncţilor, aşa cum au fost ele descoperite).
În muzeu există o zonă cu aproximativ 12 calculatoare unde putea fi acesată o reconstituire 3D cu modul în care se presupune că arată această aşezate acum 8000 de ani. Toată zona centrală a muzeului este ocupată de sit.
Biletul de intrare pentru un adult este 4000 dinari (15 lei), taxa foto inclusă în preţ.
La întoarcere ne-am oprit în localitatea Donji Milanovac şi am servit prâzul la Hotel Lepenski Vir. Am comandat pljeskavica, cartofi şi salată sârbească – totul a fost delicios şi a costat 1700 dinari, cu tot cu bacşiş (cam 65 lei), pentru 2 persoane.
Trimis de Cleopatraa in 30.08.13 20:54:09
- A fost prima sa vizită/vacanță în SERBIA
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cleopatraa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.55380900 N, 22.02673200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Lepenski Vir (sit arheologic) [Donji Milanovac], GOLUBAC" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2014 Lepenski Vir - civilizaţia din mezolitic — scris în 09.09.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ