GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu mi-a venit să cred că în dimineaţa aceasta aveam zăpadă pe maşină. De câteva săptămani vorbesc doar de mare, Croaţia, Grecia, bălăceli, şedinţe de soare şi când mă uit pe geam… văd zăpadă. Sigur că îmi place vara, dar eu nici de iarna nu m-am săturat. Încă mai sunt amatori de schi şi culmea, mai sunt şi locuri în care se schiază.
Deci…
Mai serviţi zăpadă? Că eu m-aş băga…
Înainte de orice trebuie să vă spun ca nu sunt un schior cu experienţă.
Nu vă lăsaţi păcăliţi. Ştiu, ştiu… e deja e al doilea review despre pârtii de schi. Îmi place, dar aşa… la viteză moderată. Îmi zicea cineva anul acesta că eu nu schiez ci… fotoschiez… :).
Tocmai pentru că nu sunt amatoare de senzaţii prea tari am evitat să merg pe pârtii cunoscute, cum sunt cele d la Zell am See, Mayrhofen (Austria), Davos-Klosters, Zermatt (Elveţia) sau Val D’Isere (Franța). Acuma o să vă gândţi la fabula cu vulpea care zice că-s strugurii acrii. Sigur că aş vrea să merg, dar (să rămân în zona de fabule/proverbe) nu prea merită să stricăm orzul pe gâşte. (gâsca fiind eu :)). Nu îmi place aglomeraţia, nu imi place să ma forţez prea tare şi nici nu îmi place să rămân în urmă. Să mă văd din prima la o altitudine de 2000 de metri, sa ma nimeresc şi pe o pârtie verticală, cred că mi-ar tremura beţele...
Aşa că nu mâncam strugurii ăia, zicem ca strică stomacul, şi mergem în locuri mai puţin reprezentative pentru adevăraţii amatori de schi.
Dar ce-aţi zice de o pârtie numai a voastră? Asa-i că-i vis?
Uite aşa am ajuns pe o pârtie aproape necunoscută de români, dar despre care merită să ştiţi. Vorbim de Austria, bineînţeles. Şi e o mini staţiune de schi pe care austriecii o ţin doar pentru ei. N-am auzit să se vorbească altă limbă şi nici maşini de alte ţări n-am prea văzut. Sper să nu le stric planurile divulgând secretul...
Îmbrăcată în haină albă sau verde, Austria e încântătoare.
Dar iarna nicăieri nu-mi pare mai frumoasă.
Austriecii sunt foarte pasionaţi de sporturile de zapadă, au şi un relief care îi ajută aşa că au ski resort-uri cam peste tot. A văzut copii atât de mici pe schiuri încât mă întrebam dacă ştiu să umble sau au început direct cu alunecări pe pârtii.
Vara pasiunea lor pentru schi se transformă în pasiune pentru drumeţii. Am văzut foarte multe trasee pe care te poţi plimba şi sunt foarte bine marcate si îngrijite. De multe ori aceleaşi trasee pe care iarna schiezi, vara poţi practica alte sporturi.
Vorbim de Sportgasthof Lipp sau Gaberl Ski Resort
Situat în sud-estul Austriei, în Alpi, regiunea Styria şi în relativă apropiere de oraşul Graz (aproximativ o oră de mers cu maşina). Ce mi-a plăcut tare mult e că nu are aerul comercial pe care-l simţi în marile staţiuni. N-am văzut nici un loc unde să se servească ceai, vin fiert, plăcinte, ştrudel, curtos sau alte chestii de luat la mâna. Era un restaurant, GaberlHaus, într-o clădire cochetă renovată, dar foarte veche, unde sportivii puteau să-şi înceapă ziua la o cafea şi un tradiţional ştrudel cu mere şi se puteau delecta cu preparate tradiţionale. Dar... cam atât.
Ajungeţi acolo destul de uşor din Graz (unde exista şi aeroport) pe un drum pitoresc cu multe curbe (B77). Peisajul este foarte frumos, specific Austriei cu căsuţe îngrijite care au un aspect rustic. Te simţi teleportat în alta lume, departe de poluarea şi zgomotul din oraş. N-o să găsiţi aici petreceri after skiing, muzică în aer liber şi nici măcar parcări pline. O să găsiţi în schimb o atmosferă liniştită, o relaxare totală şi dacă aveţi noroc zăpadă din plin. Preţurile pentru ski pass sunt acceptabile. Pentru o zi întreagă plătiţi 25 de euro pentru adulţi (19-59 ani), 14 euro pentru juniori (15-19 ani) sau pensionari (peste 60 ani) şi 11 euro pentru copii (6-14 ani). Dacă sunteţi cu familia au tot felul de pachete de familie cu care ieşiţi mult mai avantajos. În Austria în multe locuri am văzut tot felul de reduceri şi facilităţi pentru familii cu copii. Sigur, pentru mai multe zile sau pentru grupuri mai mari de 10 persoane tarifele scad.
Au aşa: 15 piste individuale. Una neagra, 12 roşii (cam 16km), una albastră, una verde, o pârtie de 9 km schi fond şi 6 ski lifturi.
În cea mai mare parte pârtiile sunt pentru intermediari şi începători. Sunt foarte bine semnalizate, nu ai cum să nimereşti pe pârtia neagră decât daca vrei. Când am fost noi era foarte multă zăpadă naturală, căzută peste noapte şi nu apucaseră să o taseze pe toate pârtiile cu maşinuţa. Am zis hai să ne băgăm pe zăpada asta neîncepută să vede cum e... N-am reuşit decât să ne scufundăm până la brâu în zăpadă. Cu greu am iesit de acolo că eram atât de amuzaţi încât nu ne puteam aduna. Apoi ne-am pierdut un schi, o mănuşă, căciula, încercam să-l ajutăm pe celălalt şi ne băgam mai tare în zăpadă. A fost o veselie generală.
Unul dintre trasee, cel de 9 km, potrivit pentru schi fond, era pe un drum lat prin pădurea de brazi. Îi spunea Familienabfahrt şi puteai aluneca paralel în sincron cu toată familia. Din unele locuri puteai admira panorama, munţii plini de zăpadă. Traseul mi s-a parut foarte sigur, mai ales pentru copiii mici, deşi prăpastia care se vedea in dreapta pârtiei te ţinea un pic in alertă. În locurile unde riscul era mai mare şi în curbe erau panouri de protecţie.
Pentru cine nu schiaza, există şi două pârtii pentru săniuţe. De la bază până în deal există o maşină care face traseul încontinuu atunci când condiţiile meteo sunt ok. Taxa este de 7 euro pentru o zi întreaga sau 4 euro o jumătate de zi.
Cred că şi pe timpul verii zona e un spectacol. Când se termină sezonul de schi, toată activitatea se reorientează spre drumeţii şi hipism. Poţi petrece timpul străbătând cărările de munte fie pe jos, fie călare în grupuri organizate. E un loc foarte frumos pentru a fi iniţiat în hipism şi rasa preferata in zona este lipiţanul. Cu o tradiţie de peste 20 de ani scoala de călărie de acolo oferă cursuri de iniţiere sau pentru avansaţi. Fiecare participant primeşte un cal în grijă pentru a se familiariza cu nevoile lui şi timp de 6 ore cât durează cursul, nu doar înveţi să călăreşti, ci înveţi şi cum să îngrijeşti, să ţesăli, să hrăneşti calul. Un astfel de curs rapid costă în jur de 25 de euro, sau poţi opta doar pentru o oră de călărit pentru care plăteşti 10 euro.
Programul în care funcţionează ski lift-urile era doar pâna la ora 16, nu aveau nocturnă, dar după masa o poţi petrece altfel. După efortul depus pe parcursul zilei nimic nu e mai plăcut decât o baie buna în bazinele termale. La câţiva kilometri depărtare, in Köflach se află băile termale Nova. Vreţi să ştiţi dacă le-am testat? Bineînţeles. Au şi un program foarte bine gândit pentru cei care sunt în zonă şi în timpul zilei practică alte sporturi. Poţi opta pentru bilete de la ora 17 la preţ foarte bun. Aproximativ 12 euro pentru adulţi şi 8 euro pentru copii. Parcă era ceva regulă cu înălţimea. Sub o anumită înălţime şi sub 9 ani era gratis. Exista şi aici un fel de abonament de familie. Era un Aqua park cu câteva tobogane, dar şi multe bazine de relaxare. Un decor tropical perfect dupa o zi cu zăpadă şi frig.
Noi am fost doar iarna pentru că vara tot timpul sunt alte destinaţii vedetă, dar pentru cine vrea altceva decât plajă locurile din Austria sunt feerice. O să încarc cât mai multe poze chiar dacă le scad şansele să primească aprecierile voastre, dar merită să vedeţi pas cu pas frumusetea traseelor. Puteţi să vedeţi şi ce puţină lume le frecventează. Nu am reuşit nicăieri altundeva să fac poze la pârtii sau la peisaje fără oameni în cadru. La Gaberl a fost posibil. Şi încă un aspect care mi se pare important şi pentru care e de preferat să practicaţi sport în locuri civilizate. La un moment dat un copil a avut un accident. În câteva minute zona a fost restricţionată şi a venit un elicopter care l-a preluat. Nu eram mulţi turişti, dar toţi dădeam câte o ocheadă să vedem ce s-a întâmplat şi cât era de grav. După ce a plecat elicopterul a venit un responsabil şi ne-a explicat situaţia. Copilul avea o luxaţie şi a fost transportat la spital pentru investigaţii. S-a preferat intervenţia cu elicopterul pentru rapiditate, pentru ca suferinţa copilului să fie cât mai mică. Sigur că nu sunt de dorit accidentele, dar îţi dă un sentiment de încredere că orice ţi se întâmplă, cineva e în alertă şi se încearcă rezolvarea în aşa fel încât suferinţa ta să fie mai mică, indiferent de costuri.
La distantă nu prea mare se afla un alt ski resort demn de luat în calcul: Salzstiegl. Daca mai serviţi zăpadă o să vă povestesc şi de el. Dacă nu, îl lasăm pe iarna viitoare. :)
Să aveţi drumuri frumoase şi vacanţe inspirate!
Trimis de Maya_C in 25.03.16 22:27:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maya_C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelentă recomandarea!, superbe pozele...
Şi presimt că Gaberl Ski Resort va merita, în curând, o rubrică proprie pe sait (când se adună şi alte recomandări despre această destinaţie)
Până atunci — am mutat articolul în rubrica "La schi în zona Graz (Styria), GRAZ" (nou-creată pe sait)
@webmaster - Multumesc! Atunci mă văd obligată să scriu si despre Salzstiegl să nu fie singur în rubrică.
Eu nu ma pricep la schiat si cum am avut deja de 2 ori piciorul in gips probabil ca lectura va si sungurul lucru in comun cu schiatul, deci cui ii place alunecare placuta. Am vrut sa tin minte numere de poze, insa erau atat de multe frumoase incat nu pot decat sa spun la modul general ca sunt minunate, asa ca am votat cu placere chiar daca nu cred ca am sa schiez vreodata.
@mishu: sa stii ca schiatul nu e neaparat un sport extrem si poti sa incepi la orice varsta daca iti place miscarea si zapada. Piciorul rupt... l-am avut si eu. Da de vina a fost manevrarea incorecta a mopului care se pare ca a s-a dovedit mai periculos pentru mine...
@Maya_C -
”sa stii ca schiatul nu e neaparat un sport extrem si poti sa incepi la orice varsta
și eu i-am zis la fel!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster - multumesc. ma bucura acest lucru si sper sa aud cat mai repede ca si altii au fost acolo si... le-a placut.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2014 Salzstiegl, un alt munte înzăpezit — scris în 29.03.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ