GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La schi in Schladming-Dachstein, Austria
A sosit si mult asteptata vacanta intersemestriala la pachet cu mult visata excursie la ski in Austria.
Anul acesta tinand cont ca echipa din motive tehnice (a se citi de serviciu) s-a injumatatit, am renuntat la transportul cu autovehiculul din dotare si am gasit o varianta de transport cu Eurolines Sfantu Gheorghe-Salzburg si retur la doar 29 Euro/persoana/segment, completata de Flixbus Salzburg-Schladming si retur la 7 Euro/persoana/segment.
Nu sunt convins ca a doua oara vom mai apela la acest tip de transport, cele 20 ore parcurse pana la Salzburg (cu scurte opriri la Sibiu, Deva, Sebes, Orastie, Arad, Nadlac, Budapesta, Viena) fiind destul de obositoare.
Avantajele ar fi ca nu e nevoie sa fii concentrat la drum, calatorii putand viziona 3-4 filme de pe DVD rulate pe cele 2 monitoare ale autocarului, ca nu mai e nevoie de cazare intermediara in zona Budapesta si ca in ziua a doua dimineata deja esti pe partie.
Noi am plecat din Sfantu Gheorghe sambata, 4 februarie la ora 7.00 a. m., respectiv din Brasov la ora 8.00 si am ajuns in Salzburg duminica dimineata in jurul orei 03.00 a. m.
Autocarul a fost plin la dus cu persoane care mergeau la munca in Austria/Germania/Franta, iar la intors din pacate pe jumatate cu rromi care veneau "de la munca" din aceleasi zone. Trebuie sa mentionez ca acestia au avut un comportament civilizat, mai putin placut fiind faptul ca toate compartimentele de bagaje erau full, inclusiv toaleta care asadar nu mai putea fi functionala.
Ajunsi la Salzburg ne-am imbarcat in Flixbus si in 80 minute eram la Schladming. De aici am fost preluati de gazda noastra despre care voi da detalii intr-un review de cazare.
Fiind o dimineata insorita, am renuntat la recuperarea orelor de somn si ne-am imbarcat in ski-bus-ul care ne-a dus pe ghetar, nu inainte de a ne procura ski-pass-ul ski amade pentru 6 zile (cca. 40 Euro/adult/zi si 20 Euro/copil/zi)
Din Ramsau am Dachstein (statiunea in care am avut cazare) ajungi la statia Dachstein Tuerlwandhuette in cca. 25 minute cu ski-bus-ul.
Da acolo urci pe ghetarul Dachstein cu telecabina in cca 10 min.
Der Gletscher e situat la altitudinea de 3000 metri, privind impunator cu crestele sale spre cei 4 munti care fac obiectul domeniului schiabil Schladming.
Schiatul pe ghetar nu are termen de comparatie. Conditiile sunt mai dificile, in telescaun rafalele iti biciuie fata, castile si cagulele sunt obligatorii. Insa odata mangaiati de razele soarelui in zonele cu teleschi de pe ghetar te bucuri de zapada proaspat pregatita de ratrac si de peisajul superb.
Dupa cateva ore de schiat iti asezi schiurile in rastel si continui sa visezi in momentul in care pasesti pe Sky-walk (zona din varful ghetarului cu vedere panoramica) sau pe podul suspendat (Haengebruecke) deasupra haului la capatul caruia se afla scarile spre nicaieri "Treppe ins Nichts/Stairway to Nothingness".
Tot in aceasta zona se viziteaza si interiorul ghetarului Eispalast (Palatul de gheata), loc minunat in care poti admira stalactitele de gheata iluminate in culori alternand, fantana arteziana, turnul cu ceas, tronul, animalele preistorice, altarul, printesa, etc toate din gheata.
La restaurantul cu autoservire (Das Dachstein-Gletscherrestaurant) poti sa-ti alegi un meniu la un raport calitate/pret convenabil, nu uita sa te rehidratezi cu Schladminger bier.
Ultimul ski-bus coboara de la Dachtein la ora 17.00.
Ziua a doua am luat ski-bus-ul din Ramsau am Dachstein spre Schladming, statia Planai.
De fapt domeniul schiabil Schladming se mai numeste si 4 Berge datorita faptului ca cei 4 munti Hauser Kaibling (2015 m), Planai (1906 m), Hochwurzen (1850 m) si Reiteralm (1860m) sunt interconectati prin sisteme de transport pe cablu si partii de schi totalizand 124 km.
Ca informatie, cu ski-pass-ul Ski amade poti schia nu doar pe ghetar (Dachstein) si pe 4 Berge (Schladming), ci pe o zona uriasa care cuprinde 760 km partii si 270 de instalatii de transport pe cablu, incluzand printre altele si domeniile schiabile Bad Gastein, Bad Hofgastein, Sportgastein, Zauchensee, Flachau, Wagrain, etc.
Incheind paranteza, ne avantam pe muntele Planai. Sus ne asteapta Planai Superpark cu fun-slopes, timing sec-run (coborare printre porti contra cronometru), photopoint, sky-toilet (!), etc.
Grosimea stratului de zapada in general e cuprinsa intre 100 si 160 cm, calitatea partiilor ca oriunde in Austria e exceptionala.
Cu toate ca ne-am suprapus cu vacanta copiilor in Austria si pe mai toate partiile puteai vedea instructori cu grupuri de pitici, datorita numarului mare de partii si de instalatii de transport pe cablu nu parea deloc aglomerat, iar la urcare nu asteptai niciodata mai mullt de 1-2 minute.
Seara de la ora 20.00 in Ramsau am Dachstein a fost Winter Schnee-fest (Snow-fest) la poalele Rittisberg, cu prezentarea echipelor de schi, cross country si snowboard, masculin si feminin, coborare cu tortele, prezentarea flotei de ratracuri, foc de artificii, etc. Plus vin fiert desigur.
Ziua a treia ne-am extins aria de schi si pe Hauser Kaibling, cu partii lungi si de nivel usor (albastre) preponderent mai multe ca pe Planai und dominau partiile rosii. Pleasure Island (insula placerii), zona panoramica cu scaune-fotoliu colorate sau balansoare-hamac te opreste pentru cateva minute sa te incalzesti la soare si sa admiri peisajul.
In ziua a patra am facut un tur de forta schiind atat pe Planai cat si pe Hochwurzen si Raiteralm. A fost incredibil de frumos, Kids-park, sec-run si free photo-point pe Reiteralm, partii lungi, mai mult rosii (de nivel mediu).
In ziua a cincea am revenit pe Hauser Kaibling si Planai, iar in ultima zi ne-am luat ramas bun de la ghetarul Dachstein si apoi pe la pranz si de la Planai.
Micul dejun la pensiune a fost mai mult decat suficient iar masa de pranz o luam de regula pe partie, la apres ski, unde atmosfera e grozava, muzica, priveliste, voie buna!
Pana cand Romania va reusi sa se apropie de performantele austriecilor in domeniul infrastructurii sporturilor de iarna, nu ne ramane decat sa parcurgem iarna de iarna cei cei cca. 3000 km (dus-intors) care ne despart de paradisul mult visat.
Vacante minunate!
Trimis de raducondurache in 18.02.17 15:56:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.39591300 N, 13.68430800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelentă recomandarea
Mutat în rubrica "La schi în Schladming-Dachstein, RAMSAU AM DACHSTEIN" (nou-creată pe sait)
--
Am încercat să localizăm domeniul schiabil, ca oamenii să-și facă o idee cam pe unde e; am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar)Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).
Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmasterX: e corect. As dori ca fond video youtube Schladming Austria Ski 2016 HD. Multumesc
@raducondurache: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@raducondurache: Un articol minunat si pe care l-am citit cu foarte mare drag, insa cu durerea data de faptul ca noi probabil in nici un caz nu vom mai apuca sa vedem la noi in tara asa ceva prea curand.
Din pacate in loc sa dam banii aici ii dam acolo. Pozele sunt de asemenea minunate si as putea spune despre poza P02 ca este spectaculoasa.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Multumesc mult pentru aprecieri.
In foto P20 al patrulea schior din dreapta flutura drapelul Romaniei. Nimic intamplator, daca tinem cont ca pe toate partiile din Austria auzi vorbindu-se romaneste, a devenit si romana limba internationala . Poate doar austriecii sa depaseasca numarul schiorilor romani pe partiile din Austria.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)