GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa ce am rezolvat problema drumului si a cazarii, sa vorbim despre principala activitate pentru care am batut atata cale si am scos din buzunar o gramada de banuti, si anume: schiul.
Noi nu avem schiuri in posesie, asa ca, din prima dimineata am pornit la drum in cautarea echipamentelor de schi. Dupa o cercetare de marketing, dupa negocieri in engleza+gestica, am inchiriat trei echipamente de schi (clapari+schiuri+bete) pt. 2 copii+1 adult, pe o saptamana, la pretul de 65 euro/sapt/bucata. A fost un pret bun, am aflat apoi de la alti impatimiti ai acestui sport. Dupa probele obisnuite, iata-ne fericiti, in clapari, cu schiurile pe umar si, la drum. Bine, dar unde?
In scurt timp aflam unde este telecabina (in apropiere), ne cumparam cartela si urcam. Am fost informati ca telecabina merge doar pana la jumatate, si ce?
Coboram la jumatate, asa cum suntem indrumati, si, ne uitam in jur sa gasim partia. Nu am gasit-o. O potecuta, pe care merg vara masinile, pleaca de langa telecabina intr-un mod sinuos, serpuind ca o sosea de munte. Super! Noi nu sunt experti in schi, iar virajele din scurt pt. mine sunt foarte dificile aproape de imposibil. Am luat-o la vale, ca alta solutie nu era, m-am oprit de nenumarate ori cu varfurile in munte, am luat cateva trante, si asa, am ajuns intr-o partie. In sfarsit! Se vedea ca e partie, mergea la vale nu in serpentine, era lata, dar ce e cu iarba aceea si petele maro de pe aici? Surpriza! Am coborat pe partie pana jos, am mers pe drumul de ski fond pana la telecabina, apoi am schimbat directia si ne-am dus cu telescaunul pe o partie cu mai multa zapada dar si mai aglomerata decat prima.
Din acea seara a inceput sa ninga, iar din a doua zi de schi nu au mai fost probleme de zapada. Am inceput sa intelegem diferentele in practicarea schiului in Romania si in Bulgaria.
Sa explic intai cum sunt organizate partiile in Borovets. Pornind la Hotelul Rila, cel care se afla in mijlocul statiunii, intr-o parte se afla telecabina, iar in partea opusa un alt grup de partii deservite de telescaune. Acest ultim grup contine 2 partii rosii, o bucatica neagra si cateva albastre. Tot aici sunt partiile de incepatori, de sanius, de sarituri cu schiurile. Cele rosii sunt destul de scurte, late, fara portiuni complicate. Atentie la telescaun pt. ca este de mare viteza si va poate agata imediat, la coborare.
Telecabina are doua opriri: la mijloc si sus de tot. Despre partia de la mijloc am vorbit deja. Sus, insa, in continuarea telecabinei, mai exista un grup de partii mai sus decat statia telecabinei. Iesind din statie, la dreapta este drumul spre acest grup, la stanga este partia de coborare. Mergand spre dreapta, pe un versant sunt organizate 2 partii rosii, una neagra, o bucata albastra si o partie pt. incepatori. Este o portiune foarte frumoasa. Sunt teleschiuri si un telescaun, partiile sunt chiar frumoase, late, adevarate incercari pt. nivelul nostru de schi. Cum inaltimea acestor partii este 2600-2800m, si aerul este mai curat, mai putina aglomeratie, mai aerisit.
Pornind la stanga de la statia telecabinei, urmeaza o portiune albastra lata, fara probleme deosebite, pe creasta. Daca va opriti intr-o zi senina, de pe creasta puteti vedea peisaje superbe. Apoi se ajunge la un telescaun ce urca de jos pana la acesta inaltime. Din acest punct se ramifica o multime de partii, una mai frumoasa ca alta, late (in afara de cea albastra), de toate nivelele. Daca mergeti la stanga, dupa un timp exista o alta ramificatie spre alta partie rosie.
Atentia trebuie sa fie indreptata asupra portiunii de terminare a partiilor. Cea mai din stanga partie (deci stanga si apoi stanga, partia 3) duce direct la telescaunul amintit. Daca mergeti prin stanga si apoi inainte (partia 2), la capatul partiei trebuie sa coborati prin stanga pt. a ajunge la telescaun. Mergand drept inainte (partia 1), la capat, va trebui sa parcurgeti partia de schi fond pt. a ajunge la telecabina. Asta inseamna 20 min. de dat la bete. Oricum, la sfarsitul zilei de schi va asteapta acelasi exercitiu, dar, cu un mic calcul, il faceti doar o data pe zi. Tineti cont de cele 20 de min. si atunci cand va calculati microbuzul cu care plecati la hotel, mai ales daca este ultimul!
Una din diferentele dintre modul de schi in Ro si cel din Borovets, este inaltimea la care se schiaza. Noi aveam ochelari de schi cumparati din Ro, la un pret modest. Am prins acolo sus, chiar in a treia zi de schi, o ceata cu ninsoare, ca nu vedeam nici la 5m in fata. Daca nu am fi fost pe acolo cu o zi in urma, nu as fi stiut nici macar pe unde e partia. Asa am invatat ce inseamna sa nu ai ochelari buni. Am schiat mai jos in acea zi, iar seara ne-am cumparat alti ochelari. De jos, din statiune nu exista nici un semn pt. noi, nestiutorii, care sa arate ce fel de vreme veti gasi sus. A fost o alta zi in care am urcat pana sus cu telecabina si apoi am coborat tot cu telecabina pana la mijloc. Era o ceata neagra si deasa, iar jos era soare!
O alta diferenta intre schiul din Ro si cel din Borovets este relaxarea si sentimentul de siguranta pe care il ai pe partii. In Ro, trebuia sa ma uit in continuu daca nu vine cineva din spate sa dea peste mine. In Borovets nu am mai avut niciodata sentimentul acesta. Partiile sunt late, multi km. , schiorii se poarta civilizat pe partii, inclusiv romanii. Este o placere sa schiezi fara frica, fara aglomeratie, fara cozi uriase.
A fost prima iesire la schi in afara Romaniei si merita pana la ultimul banut. Probabil ca cei care au fost in Austria au si alte pareri, dar ca un inceput pe alte partii, iesirea in Bulgaria reprezinta un pas urias pt. practicarea acestui sport in siguranta si fara stres.
Trimis de amota in 16.11.10 11:35:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Nisipurile aur, Atlas
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amota); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Descopera Borovets" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
Eu am povestit numai despre schi, partii de schi amplasare, calitate si nivel.
Ma gandeam ca "Descopera Borovets" ar trebui sa se refere la statiune, la posibilitati de petrecere a timpului liber, after-schi, la patinoar, baruri, cluburi si alte institutii de acelasi gen. O statiune se caracterizeaza din multe puncte de vedere.
Intrucat am pus numele de "La schi", am discutat numai despre acest subiect.
Reviewul tau se incadreaza perfect pentru aceasta sectiune, sunt convins ca vor apare si alte atractii ale acestei statiuni care isi vor gasi locul tot aici, astfel incat cei care doresc informatii despre Borovets sa le gaseasca concentrate intr-o singura sectiune.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «La schi în Borovets» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2019 Vacanta frumoasa in Borovets — scris în 12.02.19 de milea_sorin din BUCHAREST - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Ski incepatori Borovets — scris în 09.02.18 de Goran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Ski în Borovets — scris în 04.11.16 de IonelM din BUCUREşTI - RECOMANDĂ