ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Zwolle, oraș hanseatic, capitala provinciei Overijssel

TIPĂREȘTE

Orașele hanseatice ale Olandei — Zwolle, capitala provinciei scenice Overijssel

Overijssel este una din cele mai scenice provincii olandeze din nord estul tării, învecinată cu Germania pe o latură, ea are peisaje naturale variate și celebra rezervație naturală De Werribben unde e vestitutul Giethoorn, satul istoric de poveste, dar astăzi eu vă propun o vizită în bătrânul Zwolle, capitala regiunii cu peste 120 000 de locuitori porecliți, degetele albastre. :))

Zwolle este un oraș autentic cu un centru istoric ca o bijuterie medievala, pe cartea lui de vizită sunt trecute peste 400 de monumente, numărate de statistici.

Am plecat la Zwolle, care nu e bătătorit de turistii vestici, cu un moft … voiam să răsfoiesc niște cărti într-o biserică dominicană veche pe care olandezii au pus mânuța transformând-o în 2013 în cea mai frumoasă librărie a tării, cafeaua am băut-o la o masa luminată de vitralii, sub o orgă ce-mi atârna deasupra capului … am ales neinspirată o zi de miercuri în iulie, când mii de olandezi au iesit pe străzi ca termitele, era ziua, degetelelor albastre’’, caldura mare de 25 de grade, mierea solară a scos din case toată suflarea... a fost o zi de Babilon pietonal, îmi venea să-mi dau palme la greu …. am un talent deosebit sa nimeresc neprogramat taman zilele de târguri si sărbători prin diverse orașe ale Olandei.

În această vară am pedalat puternic pe istoria hanseatică cu mașina sau cu trenul -aveam eu niște viziuni interioare vechi încă din Lubeck de la germani și doream să aplic o lentilă turistică culturală în toată seria de orase olandeze care au făcut parte din puternica hansă … ele chiar sunt adevarate piese de istorie, despre Groningen, Kampen si Deventer am scris deja pe site.

Bagajul de istorie s-a umflat din nou în coliziunea mea cu noutătile …. ideea mi-a trăsnit prin cap în vizită la niște rude ale neamurilor în istoricul Kampen, unde a avut loc în iunie recent reuniunea de familie europeană a Hansei moderne.

Zwolle este un oraș vechi, extrem de verde și plin de viată, e bătut la pas de mine odată la doi ani în materie de shopping pe istorica strada Diezenstraat, care leagă centrul de primele ziduri ale localitătii … mai nou merg aici și la Ikea, dar cu mașina.

Orasul e ridicat pe un deal (Suolle) care se uită în oglindă la 4 râuri … Ijssel, Vecht, Aa și Zwarte Water (Apa neagră.)

Exact ca și orașul german Lubeck, mămica oraselor hanseatice europene, Zwolle e înconjurat de canale care sunt dispuse sub forma unei stele, am fotografiat harta să vă convingeti.

Deschizând acum cufărul adormit al istoriei, aflu că orașul a fost la origini o localitate fortificată, el avea trei porti de intrare și epoca lui de aur s-a aflat între sec 12 și 15, atunci când el s-a alăturat ligii hanseatice. Comertul si industria au adus prosperitate orasului care va deveni un centru de artă și educatie, exact ca și în prezent.

Plimbarea hanseatică o demarez din gară modernă, unde eu schimb de regulă trenurile și directia spre diverse locații ale Olandei, alergând pe scări plină de energie matinală să prind conexiuni rapide în cinci minute pe unde îmi trăznește … vai de mosi si de babe cu bagaje, dacă nu merge scara rulantă.

Pieton prin Zwolle, capitala regiunii

După 15 minute, mergând la pas de-a lungul apei, asimilez arhitectura de secol 19 a unor clădiri impunătoare, casc apoi gura într-o pâlnie de bronz ciudată înfiptă pe trotuar … ce –o fi cu difuzorul ăsta … o tanti în adidași pune urechea în ea si începe să asculte povestea orasului, dar e in olandeza.

Obiectivul principal turistic și podoaba mândră a bătrânului Zwolle este poarta saxonă de la 1417 numita Sassenpoort, devenită monument Unesco.

Ea aminteste de epoca de aur a orasului … pe aici treceau odată trăsurile și căruțele care erau inspectate, eu trec voioasă că e soare cu rucsăcelul cu o sticlă de apă, făcandu-mi o intrare triumfala în papuci de strada.

Bat la poartă doar simbolic fără să urc pe trepte, cine doreste urcă și simte atmosfera istorică din sala hanseatică…

In drum spre centrul istoric al burgului care e păstrat intact depășesc Casa cu capete , o reședință gotică nobiliară de secol 15 care aminteste de contactul orasului cu Liga hanseatică.

Strada Sassenpoort este una din cele mai minunate străzi vechi ale orasului care a conservat case vechi și e un mic paradis al shoppingului.

Traseul meu, istoric''' trece pe lângă Casele Călugărilor care amintesc de adepții mișcării Devotiunea modernă din secolul 15. Aici erau tipărite cărti și erau cazati studentii din scolile vechiului oraș.

Depăsesc primăria cu ochii pe niște copilași ce escaladau peste drum un zid, ocolesc intentionat Het Zwolse Balletjeshuis sau Casa cu mingi din Grote Kerkplein 13 unde functionează într-o clădire istorică de la 1845 un magazin faimos de dulciuri traditionale … observ însă că aici s-a instalat și un nou punct de turism pentru oaspeti.

Ajung în inima orasului în pași de dans în Grote Markt , cea mai veche parte a orașului unde sunt înghitită public de multime.

Am nimerit în plin târg stradal … toată suflarea regiunii curgea în valuri pe străzile principale si mai ales pe Dazenstraat … mergeam ca melcul drept înainte, cu geanta stransă la piept printre grupuri de olandezi și turisti … nu mai aveam portită de scapare, nici înainte, nici înapoi. …:((

Bătrăna Gote Kerk se uita la noi muritorii ce stăteam în living room-ul de afară la o terasă în aer liber să bem, să ne relaxăm și să cotrobăim prin cele 400 de tarabe aliniate cu mărfuri vintage, antichităti, textile si lucruri curioase care pe mine mă lasă demult rece … am nimerit peste unul din cele mai mari târguri din Olanda care adună 100 000 de oameni în cele patru zile de miercuri din iulie…

Grote Michaelskerk (grotekerkzwolle.nl) — deschisă vara 10.30 - 4.30 - gratuit

Grote Kerk e insensibilă la preocupările comerciale, găsesc un culoar de trecere și fug sub aripa lui Dumnezeu în interiorul bisericii … aici este și un centru de informare turistică cu hărti și tot felul de brosurele.

Grote Markt, piata mare nu e deloc spatioasă, în evul mediu treceau pe aici cărutele cu boi ce aduceau mărfuri din Scandinavia, pânzeturi din Flandra și pietre naturale din Germania.

Grote Kerk sau Marea Biserică a Sf Mihai are o fațadă interesantă, dar interiorul ei este simplu și rece, amvonul însă e minunat și lăcasul se laudă cu o orgă faimoasă Schnitger.

Turnurile Marii biserici s-au prăbușit în 1682, edilii de atunci nu mai aveau bani cash la dispozitie pentru refacerea bisericii și au decis să vândă clopotele ei cam prăpădite orașului vecin Kampen.

Locuitorii din Kampen au realizat târziu că au fost înselati în privinta calitatii clopotelor și ca să se răzbune au plătit cu monede cash… degetele cetătenilor din Zwolle s-au albăstrit de la atâta numărat din cauza cuprului și au fost porecliti Degetele albastre înca din secolul 17.

In acest miez istoric salut statuia modernă din sticlă a Sf Mihai, patronul orasului care mă apostrofează parcă …, Nu trebuia să vii azi, puneti pofta -n cui cu pozele, eu îti veghez geanta’’.

Mă îndrept spre Primarkt unde e o vânzoleală de zile mari, uriasul magazin cu trei etaje e arhiplin și fac calea întoarsă după 20 de minute... eram doar curioasă.

Traseul meu pietonal continuă agale spre Ossenmarkt unde tronează simbolul orasului și cel mai înalt turn cu clopotniță din Olanda … el poate fi zărit de la mari distanțe

De Peperbus - simbolul orașului – Ossenmarkt 10

Onze Lieve Vrouve Basiliek (Bazilica Adormirea Maicii Domnului) este o biserică catolică în stil gotic clădită acum 600 de ani, ard turistii temerari de dorința de a escalada turnul doamnei înalt de 75 de m… eu fluier în surdină că nu-s capabilă de asemenea ispravă … turnul ei este poreclit de localnici Pepperbus deoarece cupola seamănă cu o cutie de piper… el are un carillon cu 51 de clopote și 237 de trepte, scoti însă 2.50 euro pentru efortul fizic … panorama de la cucurigu cred că merită ascensiunea.

Vrouwenhuis - Casa Femeilor: vrouwenhuiszwolle.nl

Sunt deja în vestul cercului interior al orașului, mai exact pe Voorstraat 46 unde există un mic muzeu, dar intrarea grupurilor se face prin programare... am vazut-o demult.

Casa istorică splendida se uită spre port, ea a aparținut unei familii bogate de olandezi, Walfsen. Adelaida Greve a fost una din doamnele care au locuit aici în sec. 18, ea a lăsat imobilul prin testament doamnelor văduve sau singure...

Stedelijk Museum –Melkmarkt 41 - stedelijkmuseumzwolle.nl

Muzeul municipal din oraș e o clădire ca o floare aristocratică din sec. 16 … e superbă pe exterior, are ornamente drăgălașe cu figurile lui Poseidon și ale Amfitritei … imposibil să prind toată fațada printre zecile de tarabe cu marfă expuse de-a lungul strazii …. muzeul prezintă istoria culturală a orașului și a provinciei Overijssel, el are două sectiuni si se află în două clădiri diferite, aripa modernă nu m-a interesat din motive de scări nebune din sticlă.

Apăs pe trăgaciul aparatului, îmi fac culoar prin multime și sătulă deja de viermuială întru în muzeu … intrarea 7.50 euro, intru gratuit că am depășit demult valoarea unui museum card.

In aripa nouă a muzeului e intrarea, scara de sticlă faimoasă (care mă invită la un atac de panică), camerele pentru expozitii temporare și cafeneaua muzeului.

Intru la dreapta în clădirea veche unde e expoziția permanentă cu sălile istorice... bucătaria casei este o piesă de muzeu a Olandei... ea a fost modernizată în sec. 18 și acoperite cu plăci ceramice și dotată cu o sobă de gătit.

Drostenhuis din interiorul muzeului este una din cele mai minunate case vechi ale orasului din 1551, casa a apartinut unui nobil bogat, confident al printilor de Habsburg, statutul lui social e reflectat de diferitele stiluri ale casei.

Trec prin fosta sufragerie devenită sala portelanurilor și aterizez în Camera patriotului din sec. 18 a cărei piesă centrală e o masă de scris a unui scriitor din Zwolle, tavanul e decorat cu cele patru anotimpuri și cele patru elemente.

Salonul a fost cameră de receptie în 1750 și în dulapuri e mult porțelan chinezesc și japonez.

Am coborat și în pivniță unde am descoperit rezultate ale excavărilor arheologice din ultimii 15 ani. La etaj este sala Blokzil, o cameră dintr-o casă veche din satul Blokzil din sec. 17 a fost mutată în muzeu... ea este un exemplu tipic de bogătie a unui living room în sec. 17.

După această cească de cultură revin în stradă și atac celelalte obiective culturale, nu ati uitat desigur de moftul meu cu noua librărie din biserică.

La librăria cea mai frumoasă tării, într-o biserică dominicană

Ajung în nordul cercului interior în Brorenkerkplein , parte a unei mânastiri dominicane din sec. 15 fondată de călugari, aproape de zidurile orasului, unde mă așteaptă aroma cafelei la biserica Waander in de Broren pe Achter de Broren 1-3.

Librăria Waanders – site waandersindebroeren.nl

Această biserică cu aripi impunătoare mă așteaptă să mă așez pe o bancă în fața ei, lângă un pâlc de biciclete … nu am mai intrat în ea de ani buni.

In interiorul ei se află o minunată librărie pe trei etaje … la intrare e un punct de informare turistică foarte bogat și o doamnă dă explicatii turistilor, oferind chiar tururi de oras ghidate.

Am intrat în biserica /librarie și am început să examinez ofertele de cărti de pe rafturi … am găsit și în engleză un colt cu albume de călătorii europene, dar și papetărie, carti de gatit, de literatură, jucarii și Cd –uri muzicale la etaj.

Un mic restaurant /braserie te invită la o masă sub vitraliile unui artist norvegian … alături e și o toaletă elegantă unde poti să-ti refaci machiajul.

700m. p de magazine, elemente istorice de 550 de ani, tavane artistice, o orgă, arcuri ogivale, un bistro … acesta e inventarul librăriei originale … să stiti că setea de lectură a olandezilor e destul de mare … gandul mă poartă la Maastricht unde am vazut o librarie într-o altă biserică în trecutul îndepărtat turistic.

Traversez apoi un canal de apă pe un pod si mă îndrept departe de centru spre

Diezerpoort o zonă verde a orașului, ocolind Spinhuisplein unde se află Spinhuis Librije , un restaurant celebru cu trei stele Michelin, într-o fostă închisoare... pretul unui meniu depaseste 125 de euro.

Revin lipa lipa în centrul orașului, mor de picioare si de sete … sunt din nou in Grote Markt... intru intr-un restaurant numit De Admiraal … e o minunata cladire veche de trei secole, care a apartinut unui amiral, astazi ea este un steakhouse cu un décor original si multa atmosfera, cer un pahar cu apă si mi se da pe gratis, că-s turist englez … ospătarul imi face onorurile casei văzând că tot fotografiez.

Muzeul Fundatiei …. aflat aproape de parcul și canalul Podgietersingel.

Muzeul Fundatiei - un muzeu de artă vizuală în fostul palat de justitie.

Clădirea neoclasică e asaltată de turisti olandezi, doar e zi de sărbatoare … e un lucru care mă bucură … muzeul de artă e găzduit în vechiul palat de justitie Blijmarkt din sec. 19, o gogoasă uriașă pusă de un arhitect modern i-a dat clădirii denumire de Norul sau Oul, e un contrast îndrăznet între istoria clasica a edificiului și atmosfera medievală din jur, care se asortează cu prezentul ca nuca în perete … arhitectul olandez a proiectat pe acoperis un nor din plăci ceramice ce trece pe deasupra capului... o fereastră e instalată în acoperiș într-un unghi nordic care permite soarelui să intre în galerie… această formă de acoperis orbital e noul trend în designul muzeului contemporan si un fel de proiectie a orasului spre viitor.

Colectia eclectică a muzeului cu peste 7000de opere e formată din donații private... destul de interesante sunt expzitiile temporare, am prins una cu William Turner în 2015, în vara această m-am delectat cu peisajele lui Jeroen Krabbe, Ultima lumină și cu Fris Ten Holt, cu expozitia Lumina si linii... nu am ajuns în cupolă la cucurigu de frica înăltimii... :((

In colectia permanentă a muzeului admir pe Van Gogh cu un singur tablou original cu o moară, Le blute-fin, achizitionat de fondatorul muzeului, un Turner cu Nori și apă, o sculptură a lui Edgar Degas, Femeie care se freacă pe spate cu o lingură, Paul Citroen, autoportret... și cam atat.

Vizitatorul este poate atras după atâta artă modernă la o pauză de lunch în imediata apropiere a muzeului, la Villa Suikerberg , o clădire veche neoclasică, unde a locuit și un consul al ambasadei belgiene... actualul restaurant oferă trei terase de relaxare și meniuri variate.

Popas culinar japonez la o biserică în Betlehenkerplein

Am poposit scurt ghiciti unde... într-o biserică numită Bethlem care a apartinut unei foste mânăstiri augustine medievale din 1309... astazi locatia veche istorică din centru este un restaurant japonez... am intrat în sufragerie și am dat acolo de niste fețe palide... Blue Sakura se cheamă minunea... e un local japonez cu ’’All you can eat ’’... oferă 100 de feluri de mâncare la un pret fix, un prânz e cam 18 euro, în două ore ai voie să alegi 8 feluri de mâncare din menu, doar dând click pe o tabelă electronică... nu era nici muscă de olandez pe acolo la ora 16... după păpică asiatică eu nu mă omor, m-am îndopat doar cu atmosfera ecleziastică și am plătit 3.75 pe un tosti cu șuncă.

O plimbare cu barca pe canalele orasului este o alta posibilitate de a explora orașul... cine merge cu masina poate admira suburbiile extrem de moderne ale orasului contemporan... mereu se construieste ceva nou, prezentul se tine de mâna cu trecutul într-o armonie arhitectonica tipic olandeză...

Din Zwolle luăm trenul, coborâm la Steenwijk, un vechi oraș fortificat si mergem la Giethoorn, Venetia lor olandeză si podoaba verde a provinciei Overijssel...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 24.10.17 09:10:47
Validat / Publicat: 24.10.17 10:52:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 3023 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Plimbare pietonala pe malul apei în drum spre centrul istoric... la pâlnie e un difuzor cu o poveste... în olandeză.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 73500 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.10.17 10:57:00]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Zwolle, ZWOLLE" (nou-creată pe sait)

mireilleAUTOR REVIEW
[24.10.17 11:29:08]
»

@webmasterX: multumesc mult.

webmaster
[24.10.17 12:02:53]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

===

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

RoxanaGRS
[24.10.17 12:47:30]
»

Frumos orașul. Originală ideea de a face o librărie în biserică.

Recunosc însă că ideea de a face restaurant japonez în biserică nu m-a încântat la fel de mult .

mireilleAUTOR REVIEW
[24.10.17 14:05:34]
»

@RoxanaGRS: mă bucur că ai citit articolul... chestia asta cu biserici olandeze vechi care au schimbat destinatia initială e veche... am mai scris despre acest aspect, cert e că ele fac parte din peisajul urban.

In Olanda unde spațiul e atat de pretios, sute de biserici au rămas goale și întretinerea lor costă bani. Decat să rămăna închise sau demolate, ele au fost transformate în librării, magazine, centre culturale... exemplu recent magazinul popular Action la Hoorn e într-o biserică... la Utrecht barul meu preferat e la biserică, restaurantul meu grecesc de suflet e într-o fostă biserică din Steenwijk... la Groningen în biserica AA... a avut loc pe vară festivalul ginului... mi s-a oferit cafea la Meppel la biserică de către localnici, pe o zi cu ploaie... ei stăteau la mese și serveau masa din caserole, ca acasă... socializau... olandezii sunt foarte practici... biserica din Zwolle unde se serveste sushi e o bijuterie pe exterior... stiu că pare ciudat acest lucru... am fost șocată doar la început.

Vara asta olandezii mei din familie m-au trimis într-un sat cu voluntarii să ajut la împachetat cărti într-o biserică... destinatia Africa...

mishu
[25.10.17 15:38:39]
»

@mireille: O mare bucurie am avut citind acest articol si mai ales vazand pozele. Cat despre schimbarea destinatiei bisericilor am mai citit articole si mi se pare ca in acest caz libraria chiar este impresionanta.

Fiecare poveste este frumoasa si am sa-mi fac timp sa mai citesc inca o data articolul.

Pana una alta insa felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[04.11.17 08:26:27]
»

@mishu: multumesc pentru lectura si sa ai in fata calatorii cat mai bogate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mireille, mishu, RoxanaGRS
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Zwolle și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072779178619385 sec
    ecranul dvs: 1 x 1