GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
![](/images/printer_off_32.png)
Dacă vă hotărâţi să părăsiţi Madridul luând-o spre nord-est, trecând prin Guadalajara, după 315 km ajungeţi la Zaragoza. Acesta a fost şi drumul străbătut de noi în ziua de 22 septembrie 2009 când părăseam Spania traversând văile frumoase şi stâncoase ale Pirineilor, spre Andora şi Franţa.
Pe la vremea amiezei am făcut un popas în Zaragoza, oraş despre care până atunci nu ştiam decât că are o echipă de fotbal - Real Zaragoza - cu vechi tradiţii şi ceva victorii în palmares.
Cele câteva ore în care am rămăs în Zaragoza mi-au dezvăluit un oraş frumos, îngrijit, cu obiective demne de interes şi mi-au dat prilejul să văd arhitectura mudéjar la ea acasă. Datorită răspândirii ei, această artă de puternică influenţă islamică, prezentă în Spania de la cucerirea maură până în sec. XVII, o utilizare extrem de rafinată şi inspirată a cărămizii şi ţiglei în special la turnuri şi cupole, face faima întregii regiuni Aragón.
Partea veche a oraşului, pe malul râului Ebro, merită cu prisosinţă un popas pentru că posedă cele mai importante obiective turistice şi este împânzită de hoteluri, baruri şi restaurante.
În Plaza Nuestra Señora del Pilar se află bazilica, un simbol al aşezării. Despre Basilica de Nuestra Señora del Pilar se spune că este prima biserică din istorie dedicată Fecioarei Maria.
O veche legendă povesteşte că Sfântul Iacov cel Mare care propovăduia cuvântul lui Iisus în Spania, descurajat de eşecul misiunii sale, se ruga pe malul râului Ebro. În anul 40 d. H., Fecioara Maria s-a arătat Sfântului Iacov şi i-a dat o mică statuie din lemn şi o coloană de jasp cerându-i să construiască o biserică în cinstea ei: "Acest loc va fi casa mea şi această imagine şi coloană trebuie să fie numele şi altarul bisericii pe care o vei construi!".
Astfel a apărut Nuestra Señora del Pilar, o capelă mică, prima biserică dedicată Fecioarei Maria, înălţată în urma singurei apariţii săvârşite înainte de Adormirea sa. Desigur, în prezent această capelă nu mai există. Impunătoarea biserică pe care o vedem astăzi este a treia înălţată pe acelaşi loc, dar toate transformările ulterioare au păstrat intacte statuia şi coloana de jasp a Fecioarei Maria, precum şi numele "Nuestra Señora del Pilar" (Maica Domnului de pe stâlp).
Basilica, a doua catedrală a oraşului, cu 11 cupole şi 4 turnuri, atrage atenţia chiar şi a unui necunoscător datorită împletirii de stiluri. Simbioza de tehnici şi înspiraţii musulmane şi creştine a dus la un rezultat surprinzător, cupolele acoperite cu ţiglă colorată îmbinată în geometrii rafinate fiind dovada încă vie a stilului occidental cu influenţe islamice.
Stâlpii masivi din interior împart spaţiul în trei părţi foarte spaţioase. Peretele şi tavanul în stil mudéjar, altarul gotic executat în alabastru şi stranele în stil baroc sunt cele mai frumoase. Capela Doamnei în care se află legendarul stâlp care susţine Fecioara, o mică statuie de lemn cu încrustaţii de argint, este zona cea mai vizitată de pelerini.
Construcţia actualei biserici a început în 1681, dar a fost considerată finalizată abia în 1872 când a fost terminată şi cupola principală.
În biserică se află expuse pentru aducere aminte, două dintre cele trei bombe care au căzut asupra aşezământului în timpul Războiului Civil din 1936-1939. Din fericire acestea n-au explodat şi deci n-au provocat stricăciuni.
Nefiind prea cunoscătoare în ale religiei - în special a celei catolice - îmi este destul de greu să descriu un astfel de lăcaş, de aceea vă invit să vizualizaţi filmul ataşat şi să vă faceţi propria impresie. Veţi observa vechiul sistem de iluminat prin oculii aflaţi în cupole, capelele dedicate unor sfinţi, imensitatea interiorului, robusteţea coloanelor de susţinere şi mai ales capela Fecioarei Maria cu mica statuie de pe stâlp.
Basilica Nuestra Señora del Pilar din Zaragoza este unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj ale catolicismului şi adăposteşte nu doar valori spirituale, ci şi valori artistice datând din perioade diferite. Frescele de pe boltă realizate de Goya, altarul şi orga nu vor lăsa pe nimeni indiferent.
Intrarea în biserică se face gratuit, după următorul program:
Iarna: zilnic 6.45 - 20.30, duminica 6.45 - 21.30
12 octombrie - Fiesta del Pilar - 3.45 - 21.30
Vara: 6.45 - 21.30
Accesul în turn - 3 euro/persoană, iar la muzeu - 2 euro/persoană (dacă aveţi norocul să-l găsiţi deschis).
Fiesta del Pilar care începe pe 12 octombrie şi durează nouă zile, este o sărbătoare naţională, marcată şi în Zaragoza prin manifestări grandioase. N-am avut norocul să mă aflu acolo în timpul festivalului, dar ni s-a vorbit despre el şi am vizionat ulterior, în autocar, un documentar despre această amplă manifestare. Pentru ca în anul 1492 Fiesta del Pilar a coincis cu descoperirea Americii de către Cristofor Columb, această zi este considerată sărbătoarea tuturor hispanicilor.
După celebrarea evenimentului în Basilica Nuestra Señora del Pilar şi discursul de deschidere, în Zaragoza urmează procesiuni cu uriaşi de carton care traversează oraşul, peste tot se dansează jota, un dans tradiţional, urmează concerte, tauri, focuri de artificii... Cel mai mult mi-a plăcut ofranda de flori adusă Fecioarei Maria. Din frumoasele buchete aduse de donatori se alcătuieste o imensă mantie din flori naturale, viu colorate.
Dacă aveţi timp mai mult nu trebuie să rataţi plimbarea pe Puente de Pietra şi Puente de Santiago, cele două poduri peste râul Ebro aflate în apropierea Basilicii Nuestra Señora del Pilar şi să degustaţi fructele trase în ciocolată de pe Avenida César Augusto (sigur există şi în alte părţi). De asemenea, nu uitaţi celelalte două obiective care împreună cu Basilica Nuestra Señora del Pilar şi alte clădiri cu arhitectură mudéjar sunt înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Catedral de San Salvador cunoscută şi sub numele La Seo, datând din 1119, înalţată pe locul unei vechi moschei şi La Aljafería unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură hispanică cu influenţă musulmană, înălţat de mauri în sec. XI, dar mult transformat ulterior.
Trimis de iulianic in 26.03.13 15:44:04
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d005/5465/16488_37813_2.jpg)
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster: Pentru imagini din interiorul impunătoarei Nuestra Señora del Pilar, vă rog ataşaţi http://www.youtube.com/watch?v=ZYayZsr2SI8
Mulţumesc!
---
Rezolvat.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@iulianic: in 1995 a castigat Cupa Cupelor cu 2-1 in fata lui Arsenal-am pierdut un pariu pe cinste atunci!
Nu cred ca o sa uit vreodata acel meci in care Arsenal era mare favorita!
@marocanu21: Despre echipa de fotbal din Zaragoza constat că ştiai pe vremea aceea, dar aş paria că de Basilica Nuestra Señora del Pilar din Zaragoza nu ştiai. Nici eu.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Aleasă din întâmplare, Zaragoza ne-a surprins extraordinar de plăcut — scris în 30.10.21 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Minunata Zaragoza — scris în 29.09.19 de Cristinaana din DEVA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Vizitand Zaragoza, Spania — scris în 10.09.15 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Feb.2014 Interculturalitate si coride improvizate la “Capatanosii” — scris în 04.08.14 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- May.2013 Zaragoza un oras interesant care merita vizitat — scris în 29.05.13 de chucky31* din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Poze Zaragoza — scris în 12.08.10 de zpedro* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ