ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sunete ceresti pentru suflet - orgile bisericii Stiftskirche din Stuttgart

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa vizitarea Palatului Vechi si a Muzeului Landului Wuerttemberg de care am ramas deosebit de placut impresionat - vezi impresii - imi indrept pasii 50 metri mai incolo prin Piata Schiller pe langa statuia lui Friedrich voin Schiller catre biserica Stiftskirche. Dau roata in jurul ei cautand intrarea. Cu o seara inainte, e drept ca orele erau tarzii, am mai facut turul bisericii o data, sperand ca este deschisa, una din multele usi ale sale, pentru ca dinauntru strabatea lumina si rasunau sunete ceresti pentru suflet. Intrarea in biserica se face prin Siftstrasse 12, adica pe partea opusa celei din care am venit eu dinspre muzeu.

Istoric

Stiftskirche este cea mai veche si mai mare biserica din capitala landului Baden Wuerttemberg, din Stuttgart. Importanta ei spirituala si culturala sunt strans legate de istoria landului si a casei de Wuerttemberg. A fost biserica curtii, biserica cetatenilor, iar astazi este centrul spiritual al orasului. Biserica este renumita pentru orga sa sau mai bine spus pentru toate orgile pe care le-a avut pe parcursul istoriei sale.

Prima orga a bisericii Stiftskirche dateaza din anul 1381. In anul 1534 Konrad Oettinger a tinut aici prima predica evanghelica reformata. In secolul XVII biserica a mai dobandit alte orgi ajungand sa acopere 15 registre. In secolul XIX, regele Friedrich I a daruit care Stiftskirche un instrument de mare valoare: orga cu 64 de registre, montata de celebrul constructor de orgi F. Walcker, in timp ajungandu-se la 80 registre. In timpul celui de al doilea razboi mondial biserica a ars si celebra orga a fost distrusa. La refacerea ei s-a luat in considerare transformarea bisericii intr-una cu sala pentru predici si firma Walcker a construit pentru biserica o orga cu 86 registre pentru suma de 160.000 DM. Coloanele medievale si multele opere gotice si de arta nu au putut fi refacute. De aceea biserica nu mai are un stil constructiv unitar. In jurul anului 2000 s-a considerat orga invechita si atelierele specializate Muehleisen au montat in urmatorii 4 ani noua orga din Stiftskirche. Aceasta are 81 registre si 5366 fluiere cu 4 manuale si pedala. Costurile s-au ridicat la 1,7 milioane Euro, din care 1 milion au fost acoperiti din donatii.

La realizarea noii orgi stau la baza doua stiluri: muzica de orga alui J. S. Bach si literatura muzicala de orga germana romantica reprezentata de F. M. Bartholdy, J. Brahms sau M. Reger. Componentele orgii (nu intru in detalii ca nu ma pricep) sunt repartizate in diferite amplasamente din intreaga biserica. S-au folosit la realizarea noii orgi 70 mc lemn si 5 tone de metal de orga.

De pe piata de specialitate si de la standul bisericii se pot cumpara CD-uri cu muzica de orga a cantorului bisericii Kay Johannson, pe care l-am vazut la etajul bisericii, la datorie.

Puterea crezului

Cand traversezi intrarea de sub turnul vestic, cel mare, privirea se indreapta instantaneu in fata catre altar, amvon si ferestre. Este o invitatie naturala sa pasesti in naosul larg si luminos al bisericii. Capela invita la rugaciune. Pe altar este o biblie deschisa la care au acces credinciosii. Oamenii se pot aseza sa se reculeaga in mod civilizat pe bancile din lemn din biserica si sa asculte sunetele ceresti ale muzicii de orga.

Ingerul de la coloana amvonuluiu, reprezentarea lui Iisus rastignit in arcada unde este corul sunt impresionante. Daca privim catre dreapta (ferestrele din sud) intalnim motivul biblic al lui Iisus – lumina lumii. Daca privim catre stanga (ferestrele din nord) vedem capelele laterale care fac o incursiune in istoria credintei prezentand profetii Israelului si alti sfinti. Acestia sunt imortalizati in cheile de bolta care au mai fost salvate din vechea biserica. Suntem in centrul unui camp puternic inconjurati de biblie, lumina lui Iisus si istoria credintei. Este un loc special!

Interiorul bisericii Stiftskirche

Daca puteti aloca timp detaliilor merita. Turul de interior al bisericii incepe in stanga, in prima capela laterala nordica si continua in sensul acelor de ceasornic. Fara sa am pretentia de a descrie tot, voi puncta totusi cate ceva.

Admiram sculptura Sfintei Elisabeth von Thueringen. Aceasta a trait in sec. XIII, a fost maritata cu ducele Ludwig IV von Thueringen, a ramas vaduva de tanara si a construit spitale si a ajutat saracii. Tot in capelele laterale mai intalnim pe Sf. Fecioara Maria cu pruncul, pe Sf. Otilia, nascuta oarba, care si-a recapatat vederea la manastire. La ferestrele cu vitralii sunt reprezentati cei 4 mari profeti dar si ceilalti profeti ”mai mici”. Sub amvon odihnesc ramasitele reformatorului J. Brenz (sec. XVI), care a fost un promotor al tezelor lui Martin Luther. Este initiatorul noii „mari oranduiri bisericesti”, care a pus bazele dezvoltarii landului pana astazi, prin crearea structurilor bisericesti pentru invatamant si educatie, pentru mestesuguri, economie si social. Reformatorul Brenz este prezentat intr-un tablou in ulei.

Capela botezului (Taufkapelle) il prezinta pe Ioan Botezatorul intr-o sculptura neogotica. Vitraliile sunt viu colorate. Intalnim mai multe reprezentari in fresce ale lui Iisus, ale papei, cardinalilor, imparatilor, nobililor, taranilor si ale unor sfinti.

Biserica este plina de scuplturi in piatra ce reprezinta ciclul Craciunului. In stanga, in spatele amvonului, avem anuntarea nasterii lui Iisus si intalnirea celor doua femei gravide Maria, mama lui Iisus, si Elisabeth, mama lui Ioan Botezatorul. In dreapta pe turnul sudic sunt nasterea lui Iisus, circumcizia lui Iisus.

Corul este si el impresionant. Acesta a fost boltit la refacerea bisericii, au fost pictate vitralii si au fost reprezentati Moise si Eremia dar si cele 4 simboluri evanghelice: taurul, ingerul, vulturul, leul.

Pe peretele nordic sunt sculpturile mai multor duci incepand cu Ulrich I intemeietorul (sec. XIII). In stanga altarului se gaseste opera intitulata ”Calaretul cersind”.

In altarul corului gasim crucea de bronz. In partea dreapta a corului sunt aliniate mai multe morminte romantice mari, scupltate si impresionante. Ele sunt ale unor duci si ducese, cel cu steagul landului fiind al lui Friedrich vom Wuerttemberg (sec. XVI).

Stifterkapelle este plasata la baza turnului sudic. In aceasta capela se gasesc placi de mormant, dar si cateva monumente din perioada renasterii. Mormantul decanul Hartsesser (sec. XVI) este din marmura rosie.

Centrul spiritual al bisericii este format de unitatea data de altar – amvon – ingerul justitiei – marele crucifix. In acest perimetru se desfasoara slujebele.

Capela laterala sudica din turnul de vest este loc de rugaciune. ”Fereastra cea mare a sperantei” reuneste mai multe simboluri ale credintei: un copac creste dintr-o samanta sau figura mamei. Si aici sunt cateva morminte.

Orga principala a bisericii Stiftskirche sste fara indoiala piesa de rezistenta a bisericii.

Sunetele ceresti pe care aceasta le emite se datoreaza atat conlucrarii intre specialistul pentru orgi, arhitect, constructor, cat si a talentului artistului care canta la orga. Este cel care cu o seara in urma era in biserica si canta sau exersa, sunetele muncii sale si ale orgilor razbatand atat de placut si cald in afara bisericii.

Orga este destinata ”in onoarea lui Dumnezeu si recreerii mintii””, a spus celebrul J. S. Bach.

Stiftskirche – o biserica deosebita!

Rog inserare: J.S. Bach, Kantate BWV 144, Nr. 1 „Nimm, was dein ist, und gehe hin" | Kay Johannsen ( ""Ia ce-i al tau si mergi acolo"" )

https://www.youtube.com/watch?v=KwfEYdlWtcM


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 22.05.16 20:05:31
Validat / Publicat: 22.05.16 22:43:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 1915 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 sistemul care compune orgile bisericii este impresionant
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.05.16 22:42:57]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[22.05.16 22:51:33]
»

@webmasterX: multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Stuttgart și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04383397102356 sec
    ecranul dvs: 1 x 1