ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 19.04.17
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 3 ANI SI 5 ANI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Puglia, taram magic

    TIPĂREȘTE

    Apulia (numită în italiană Puglia) este o regiune situată între Marea Adriatică și Marea Ionică, o zona v izitată în orice perioadă a anului și este ancorata în istorie, tradiții, arome și spiritualitate. Se stie ca zona de sud este mai saraca decat cea din nord, insa noi nu am simtit asta. Efectiv, cand ma gandesc la Puglia vad verde si zambet... a si putin vant. :)

    Zona este celebra pentru Trulli dar are multe mai multe comori ascunse ce abia asteapta sa fie descoperite.

    Date logistice:avion Bucuresti-Bari, inchiriat masina, cazare intr-un trulli autentic, o casuta cu 2 dormitoare si un mic dinning. -Trulli di Nono Giovanni, langa Locorotondo.

    Prima zi

    Matera

    Am vrut sa incepem cu ceva unic... Matera. MATERA – Sassi di Matera (Pietrele din Matera) este cel mai vechi oras locuit aproape permanent din Italia, datand din Paleolitic si al doilea din lume, tot ca vechime, dupa Petra din Iordania. Este situat in regiunea Basilicata, vecina cu regiunea Puglia. Matera are un trecut trist, locuitorii sai au trait aici o viata precarasi, pana nu demult, Matera a fost socotita “rusinea Italiei”. Lipsa apei curente, lipsa caldurii din timpul iernii fiind doar de la respiratia lor si a animalelor pe care le cresteau la un loc cu ei, toate acestea au dus la o viata mizerabila si la exacerbarea unor boli grave, precum malaria. In secolul trecut prin semnarea unui decret s-a impus evacuarea locuitorilor care traiau in grotele sapate in piatra si aducerea lor in locuinte moderne, in orasul nou. De aici a inceput procesul de “vindecare” a Materei stravechi si s-a hotarat conservarea locului si s-a investit masiv in turism.

    Specialiștii au recunoscut valoarea acestei zone pentru “ecosistemul său urban extraordinar, în stare să perpetueze, din epoca preistorică și pană astăzi, modelele habitative ale peșterilor și să le adapteze timpurilor, fără să distrugă armonia între om și natură”.

    Este un labirint in care adori sa te ratacesti, cu miros de traditie, aer vechi si istorie. Te teleportezi in trecut. Există biserici și mănăstiri care datează de la începuturile creștinismului. Unele sunt simple peșteri, altele sunt mai complexe, considerându-se că primii călugări ai lumii s-au rugat aici. Matera te poartă cu 2000 de ani în urmă și te aștepți să te întâlnești după fiecare colț cu apostolii lui Isus sau cu Maria Magdalena, tinand cont ca aici s-a filmat celebrul film al lui Mel Gibson-Patimile lui Hristos.

    Ravasiti si emotionati dupa Matera am plecat care Martina Franca, un orasel compact si usor de vizitat, cu cladiri baroce, ghivece cu flori la balcoane si mici comori ascunse la tot pasul.

    Nu am urmat vreun traseu turistic, ne-am dat voie sa savuram ratacind pe strazi.

    Ziua a doua

    Zoosafari si Monopoli

    Pentru orice copil, cred, intalnirea cu animalele transforma ziua in magie. Nu simpatizam cu gradinile zoo clasice iar aici am gasit ceva mai aproape de gustul nostru. Mult spatiu pentru animale, conditii optime, angajati care zambeau si vorbeau cu animalele de parca erau copiii lor. Era prima experienta de zoo safari. Prin zonele cu lei, tigri şi urşi nu ai voie să deschizi geamul la maşină şi există oricum supraveghetori care asigură liniştea. Animalele din aceeaşi specie sunt în număr mare şi mai apar conflicte. Un trenuleţ electric ne-a dus prin zonele de jaguari, hiene şi în zona mamiferelor mari gen urs polar. O altă maşină gen titicar super blindat cu două rânduri de plasă ne-a dus în zona babuinilor care se caţără cu tupeu pe toate părţile. Parcul are şi delfinariu cu un spectacol foarte drăguţ - pentru noi a fost deosebita intalnirea cu delfinii si focile.

    Am petrecut cateva ore lasandu-ne sa mai fim si noi copii. Recomand cu drag.

    Cu sufletul plin am plecat catre Monopoli, un mic orăşel situat pe malul Adriaticii, la vreo 30-40 de km sud de Bari. Monopoli s-a dezvoltat în timp, de la o mică aşezare pescărească la un important port pe vremea veneţienilor, perioadă în care au fost construite şi zidurile de apărare care sunt şi astăzi în picioare. Am stat pe zidurile fostei ceteti admirand albastru marii, un albastru care iti taie respiratia. Totul aici miroase a curat, a proaspat si datorita curateniei care domneste pe strazi dar si a rufelor intinse la uscat. Totul aici trebuie savurat, faleza, orasul vechi, Monopoli este un joc al culorilor si simturilor.

    Ziua a treia

    Lecce si Porto Cesareo

    Lecce este principalul oras din peninsula Salento si datorita arhitecturii generoase impanzita pe cladirile baroce faurite de arhitectii sai din sec. 17, este considerat Florenta Sudului. Ne-am lasat invaluiti de aerul plin de farmec si ne-am pierdut pe strazi, uitandu-ne la cladirile impunatoare dar si la trecatorii plini de culoare si zambet. Si printre atatea cladiri minunate, una iese clar in evidenta. Este Catedrala orasului Lecce, dedicata Adormirii Maicii Domnului. Catedrala este punctul forte al vietii religioase din Lecce. Este amplasata in centrul orasului si imparte piata cu alte cladiri. Nu mai putin de 40 de biserici apartinand stilului baroc veti gasi in Lecce, ceea ce il face sa fie o capitala europeana a acestui stil arhitectural.

    Orasul Lecce se mandreste cu un minunat centru istoric dar si cu numeroasele biserici, piatete sau palate ce au fost renovate intre secolele XVI-XVIII. Insa ceea ce impresioneaza pe fiecare cunoscator de arta care ajunge aici este stilul inconfundabil al acestui tip de baroc – barocco leccese, asa cum mai este el numit, evidentiat printr-o ornamentatie accentuata a cladirilor, asa cum rar intalnesti in alta parte.

    Dupa atata incarcatura culturala ne-am indreptat catre Porto Cesareo, un port cochet si micut de unde am privit apusul, evident, alaturi de o minunata gelato.

    Ziua a patra

    Bari si Polignano a Mare

    Bari este un oraș situat in partea de sud a Italiei, port important la marea Adriatică. De fapt, este al doilea mare oraș din sudul Italiei ca și importanță economică. Peisajele sunt superbe, orașul vechi o poveste încremenită în timp, mâncarea foarte bună, oamenii calzi si amabili. Am luat-o pe stradutele inguste si serpuite, ce formeaza un labirint incantator, cu cladiri batrane, multe cu fatadele nerenovate, dand impresia de statornicie si vesnicie… La parter, casele prind viata si culoare, avand multe magazine cu tot felul de suveniruri, mici cafenele si terase inghesuite. Nici nu trebuie sa ridici prea mult privirea si deja un zambet iti poate aparea pe fata, atunci cand vezi la balcoane rufe la uscat, falfaind dezinvolte in vantul care uneori bate cu o furie primordiala. Dupa ce am trecut pe sub o poarta inalta arcuita am ajuns in Piazza San Nicola si am dat imediat cu ochii de Basilica di San Nicola (Biserica Sf. Nicolae). Este un punct de referinta si, poate cel mai important si cautat obiectiv turistic din Bari. Biserica Sf. Nicolae este si cea mai mare si veche biserica din oras, ridicata pe la 1100 pe ruinele altor foste cladiri antice.

    Biserica detine opere de arta deosebit de importante si tot aici, la subsol se gaseste cripta in care se pastreaza moastele celebrului sfant. Interiorul bisericii nu este deloc sofisticat, dimpotriva mi s-a parut simplu si totodata inaltator, cu trei arcade principale, ample. Ne-am indrepata apoi catre faleza. locul nostru preferat, ne-am asezat pe bancutele de pe margine si am privit albastru infinit. O adevarata terapie pentru suflet!

    A venit randul lui Polignano a mare, acest loc unic, cocotat pe stanci cu lociunte puse fx in buza marii. Celebra imiagine din Polignano este cea cu plaja CALA PAURA, un loc intr-adevar deosebit unde apa capata culorii nemaintalnite. a un fapt inedit, in Polignano a Mare s-a nascut si celebrul artist Domenico Modungno, autorul celebrei piese „Volare”.

    A fost o zi minunata, desprinsa din povesti cu sirene si cer senin.

    Ziua a 5a

    Alberobello

    Cea mai cunoscuta statiune din Puglia, casa strumfilor dupa cum au zis copiii nostri. Ce il face atat de special? Casele Trulli, asa cum sunt ele cunoscute, atrag turisti din toate colturile lumii, dornici sa afle si sa vada cu ochii lor aceste incantatoate constructii, de un alb imaculat. Aceste case sunt construite cu un singur etaj, au un acoperis in forma conica, sunt varuite exclusiv in alb, fiecare avand pe acoperis semne distincte. Majoritatea acestor casute Trulli au fost transformate in magazine de suveniruri, cafenele sau restaurante, astfel incat atunci cand veti fi aici veti putea servi o mancare italieneasca dar si cumpara suveniruri specifice zonei.

    Este un taram de basm!

    Ziua a 6a

    Ostuni si Castellana Grotte

    Supranumit si „orasul alb” datorita cladirilor integral vopsite in alb, Ostuni se ridica falnic deasupra campiilor de pe coasta de sud a Italiei. A fost asemuit cu Santorini dar pe mine nu m-a impresionta, mi s-a parut, pe alocuri murdar. Zidurile cetatii pastreza inca 8 turnuri si 2 porti.

    Intr-adevar are privelisti rascolitoare dar si un vant pe masura

    A venit randul Castellanei Grotte. Peștera include camera La Grave, un uriaș panteon natural – o cameră înaltă peste o sută de metri căreia i s-a prăbușit acoperișul și în care pătrunde lumina de afară printr-o fereastră uriașă. Camera apare în mai multe legende ale zonei. Legendele spun că localnicii numeau locul gaura iadului și criminalii erau aruncați acolo. Locul este chiar spectaculos. Peștera a fost explorată abia secolul trecut, când s-a săpat pentru a construi scări care să ducă mai sigur în peșteră și mai târziu când s-a construit un lift pentru turiști. Pe lângă uriașă camera La Grave aici se mai afla și Peștera Alba, o cameră unică în lume cu o frumusețe aparte unde stalactitele și stalagmitele din calcar alb strălucesc aproape orbitor. Peștera are și locuitori – aici trăiesc câteva specii de lilieci dar și mai multe insecte unice în lume. De la Grave până la Peștera Alba se merge un kilometru și ceva iar pe drum am văzut o grămada de lilieci.

    Ca si concluzie, Puglia este o destinatie care nu trebuie ratata, este un loc atemporal plin de istorie dar si de natura si peisaje rascolitoare.


    [fb]
    ---
    Trimis de corina1978 in 19.04.19 15:10:11
    Validat / Publicat: 19.04.19 19:38:26
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1969 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corina1978); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P13 matera
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [19.04.19 15:53:12]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Puglia, #EXCURSII și CĂLĂTORII - PUGLIA" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    corina1978AUTOR REVIEW
    [19.04.19 16:25:54]
    »

    @webmasterX: ok multumesc

    webmaster
    [20.04.19 13:02:17]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    corina1978AUTOR REVIEW
    [20.04.19 13:18:04]
    »

    @webmaster: multumesc

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    corina1978
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin regiunea Puglia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039274930953979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1