GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
August 2008. Franta. Normandia. Bayeux. Astazi vizitam celebra catedrala din Bayeux. A doua ca marime dupa cea din Reims. Bayeux. Bayeux. Bayuex.
Ajungem in piata centrala. Parcare mare. Catedrala e monumentala. Basoreliefurile exterioare sunt bogat ornamentate. In fata ei ma simt mic, mic, mic.
Ca un ţânţar in fata piramidei lui Keops. Incerc s-o fotografiez. Dar nu incape in cadru. Dau in “marche arierre” cu 100 de pasi. Nu merge nici asa. Ar trebui oprita pentru o clipa circulatia, pentru ca sa fac macar o fotografie. In fine, reusesc. Tin aparatul pe verticala. Soarele e in spatele meu. Poza e buna.
Orasul Bayeux se afla situat langa una din plajele debarcarii aliatilor. In ’44, a fost un punct fierbinte. Bombardamentele au fost masive, dar, catedrala a scapat ca prin minune. In acele zile, Dumnezeu a tinut cu ea. Si pilotii germani traiau cu frica lui Dumnezeu in san. Singurele lacase, vizibile din cer, care nu au fost bombardate aproape niciodata, au fost catedralele. Si-ntr-o tabara si-n cealalta. Cand sirena suna, populatia civila se aduna in catedrala. Spiritul divin o apara. Cel putin asta era credinta multimii. Odata ajunsi la adapost, oamenii asteptau in tacere…”the final count down”…toata lumea astepta sa vada ce-o sa fie. Dar convoiul de avioane trecea. “Am scapat si de data aceasta…”.
Catedrala Bayuex a ramas intacta. Nici orasul Bayeux n-a patit nimic. Multi tineri care se plimba azi prin oras, isi datoresc existenta catedralei.
Dar Bayeux, e doar unul dintre putinele orase care a scapat de bombardamente. Nu toate au avut noroc. Bayeux a ramas asa, precum era el in urma cu 6 secole. Un oras medieval. Fiecara oras medieval are farmecul lui. Strazi inguste, case inalte, cu etaj, construite din piatra, Strazi pavate cu piatra cubica. Patrimoniul sau arhitectural e protejat de UNESCO. Mai ales celebra sa tapiserie lunga de 70 de metri.
In Bayeux si hotelurile sunt adapostite prin case vechi de cateva sute de ani. Case renovate. S-a introdus doar curentul, apa si canalizarea. In rest, te simti teleporat in evul mediu. Bayeux e un fel de Sighisoara la scara mai mare. Aici au loc multe manifestari culturale. Toate medievale. Inclusiv un turnir ca-n vremurile lui Robin Hood, cu cavaleri, printese si cai mascati. Aici, prezentul pare complexat in fata trecutului. Trecutul e invingator pe toate fronturile.
Intram in catedrala. De-abia ajung cu “zoom”-ul la arcadele gotice ale tavanului. Si la vitralii. Alaturi de blandele arcade, tuguiatele ogive sunt cele mai solide structuri de sustinere din lume. Vitraliile sunt magnifice. Sunt multe scene religioase in catedrala. Si morminte ale unor preoti catolici. “The final count down”. Catedrala are si catacombe. Si un labirint. Accesul publicului e interzis. Acolo se afla si “camera comorilor”. De ce e interzis? Poate pentru ca a mai ramas ceva pe-acolo printr-o firida intunecata. Nu se stie niciodata cand iti surade norocul…”poate voi fi eu norocosul”…asa crede fiecare.
Bayeux este legat de numele generalului De Gaulle care a semnat aici, Constitutia celei de-a 5-a Republici Franceze. Cea moderna. Muzeul memorial “De Gaulle” poate fi vizitat. Costa 3,5 euro intrarea pentru adulti si 3 Euro pentru copii. Bayeux mai are si-un muzeu al bataliei Normandiei. Intrarea costa 4 euro, copiii au gratuitate. Dar cel mai vestit document al orasului, unic in lume, este “tapiseria din Bayeux”. Are 70 de metri lungime. A fost creata in urma cu o mie de ani. Reprezinta, ca intr-un film de benzi desenate, victoria ducelui "Guillaume Cuceritorul" asupra englezilor. Nu se prea pot mandri francezii cu multe victorii in fata englezilor. Poate doar la rugby sau ciclism. Dar nu pe campul de lupta. Ei, Guillaume, “ducele bastard”, a reusit sa-i invinga pe englezi. Dupa o serie lunga de lupte interne, intre ducatele Normandiei. Guillaume era un "as" in arta razboiului. Cunostea si multa tactica militara. Era un “mic Napoleon”. A reusit sa cucereasca o cetate, trimitand doi copii amarati, o fetita si un baiat, ca sa doarma in sura plina cu paie a cetatii ca sa nu inghete de frig. Copiii au dat foc cetatii. Aveau cu ei un amnar cu cremene. Ascuns intr-o jucarie de pasla.
Dupa ce-a cucerit Anglia, Guillaume s-a intors acasa cu onoruri militare, a fost primit mai ceva decat Traian dupa ce-a cucerit Dacia. Devenise si rege al Angliei. Copilul “din flori” cucerise inima Frantei. Si mai ales a frantuzoaicelor bogate.
Ajungem in “rue Nesmond”, sediul galeriei cu tapiseria in cauza. Intrarea costa 7,70 euro, copiii au gratis…dar, galeria e in renovare. Ghinion. Nu-i nimic, e ora mareei inalte. iesim pe plaje ca sa admiram fascinantul joc de “du-te, vino” al apei. Luna si Soarele sunt in conjunctie. Avem maree de 8 metri astazi. Mareea soseste cu viteza galopului unui cal. O ultima privire aruncata spre catedrala ce domina intregul oras. Oras, care a fost construit in jurul ei. Apoi plecam. Franta e mare si mai are inca multe catedrale. Si fiecare catedrala are povestea ei.
Dorgo
Trimis de dorgo in 13.07.11 07:21:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Bretania, Gironde, Paris, Provence
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Web... te rog fondul sonor... mersi!
http://www.youtube.com/watch? v=9jK-NcRmVcw
@dorgo am atasat varianta audio a melodiei solicitate, cred ca este mai potrivit asa!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
@web 13, desigur, varianta aleasa, e mult mai potrivita!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Vacanța mea in Normandia — scris în 22.08.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Arromanches - nume de cod - Gold Beach — scris în 11.02.16 de mecut din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Preumblare prin Normandia, iulie 2011 — scris în 15.05.13 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Debarcare in Normandia (II) — scris în 27.06.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2008 Debarcare in Normandia(I) — scris în 26.06.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ