ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La pas prin Lublin - un oras ce merita vizitat

TIPĂREȘTE

Am fost cazati la Hotel Locomotiva, aflat chiar langa un peco, nu prea departe de centrul orasului (acesta este un criteriu de care tin mereu cont in alegerea hotelului, alaturi de parcare si internet gratuite).

Desi ora Poloniei este in urma cu o ora de a noastra, seara se lasa destul de repede. Prima cladire care ne-a atras atentia in acest oras a fost Cladirea Postei, care este aflata pe strada Krakowskie Przedmiescie, care la un moment devine pietonala. Pe aceasta frumoasa strada, se afla pe ambele parti mai multe cafenele, restaurante, magazine dar si biserici. Langa posta am gasit, in ciuda orei inaintate (aproape 21) o biserica deschisa – lucru care ne-a uimit.

Terasele de pe strada isi aprinsesera luminile, iar multi localnici si turisti profitau de seara placuta, savurind produsele oferite, fara a intui ca vremea se va schimba. Nici noi nu stiam ca ce asteptam de mai multe zile, si anume potolirea caldurii, se va face rapid iar ploaia va incepe de a doua zi. In acea azi insa a fost placut, cerul fiind pana seara inca albastru si senin.

Desi era tarziu, noi incercam sa localizam un birou de schimb valutar, numit la ei “kantor”, pentru ca a doua zi sa putem face schimbul necesar procurarii zlotilor, moneda poloneza.

Am pozat doua hoteluri pe aceasta strada, “Grand Hotel” si “Europa Hotel”.

Aproape de capatul strazii pietonale am gasit doua cladiri alaturate despre care am crezut ca sunt biserici. Una era intr-adevar “Biserica Sfantului Duh” dar cealalta cladire ne-a indus in eroare datorita turlei cu ceas. Era de fapt “Noua cladire a primariei” (Nowy Ratusz). Daca ne-am lua dupa coloanele de la intrare, am spune mai degraba ca ar fi un teatru.

La capatul (sau mai bine zis in prelungirea strazii) am gasit Poarta Krakowska Din pacate, poza nu mi-a iesit foarte bine, insa este suficient pentru a va face o imagine despre cum arata. Aceasta poarta este o ramasita a zidurilor din secolul al 17-lea si era intrarea in orasul vechi. Dupa ce trecem prin Poarta Krakowska, incepe strada Bramowa. Privim inapoi spre poarta pe sub care doar acum cateva secunde am trecut si, ajutati inca de lumina si de vechiul aparat foto reusim sa ne facem o idee de ansamblu asupra locului. Cladirile flancau strada si cel putin cativa metri nu avea nici o intersectie.

Ne aflam deja in orasul vechi, cu strazi inguste si cu foarte multi turisti sau trecatori stransi gramada, cu muzica si instrumentisti care cantau de zor. Era o atmosfera placuta.

Lumea statea si la terase fiind inca destul de cald insa, noi ne orientam dupa o turla de biserica iluminata, pe care o luam ca reper si, dupa ce trecem un pasaj, intram intr-o zona unde turnul era alaturi de o biserica deschisa, ce avea o mare parcare.

Am trecut pe langa Trinitarian (sau Trinitarska Tower), aflat alaturi de o catedrala pe care intram imediat sa o vizitam si in care, in ciuda orei inaintate, era deschisa si se tinea o slujba.

Evident, este o catedrala catolica, si bancile ne indica in primul rind aceasta, asa cum sunt majoritatea lacaselor de cult din Polonia si din vest. Incerc sa fotografiez interiorul catedralei, desi spatiul mare si lumina artificiala a candelabrelor nu erau favorabile, in liniste si fara blit, pentru a nu perturba slubja aflata in plina desfasurare.

Mergand prin partile laterale, am avut senzatia de intuneric puternic, probabil datorita faptului ca pe pereti era folosita din plin culoarea maro. Am vazut si orga din aceasta catedrala care insa nu canta in timpul acelei slujbe.

Dupa ce am iesit din catedrala, trecatorii de pe strazi se rarisera iar strazile se goleau incet, incet (era aproape ora 21.30 cand se intampla asta).

A doua zi dimineata, dupa ce am servit un mic dejun substantial la hotel, am pornit din nou la plimbare, prioritatea principala fiind gasirea unei case se chimb valutar. Am vizitat prima data biserica de langa posta, in care in seara precedenta nu am intrat, desi era deschisa. Aceasta era mai micuta decat cea vizitata cu o seara in urma, era slujba si foarte multa lume, fiind o zi de duminica.

Am aruncat o privire in aceasta biserica si apoi am plecat mai departe. Afara, desi cerul era plin de nori, inca nu ploua. In drum, am trecut pe langa o statuie de bronz, interesanta, care reprezenta o capra. Un punct de atractie pentru ca trecatorii doreau sa faca poze cu ea.

Am facut si noi poze si am plecat mai departe, fara succes in cautarea unui schimb valutar. La un moment dat, am pierdut orientarea strazilor insa nu ne-am ratacit. Am admirat cladirile vechi dar bine intretinute si in cele din urma am fost indrumati catre LUBLIN PLATA, un mall care se arata maret chiar in fata noastra (in care am reusit, in cele din urma, sa schimbam banii).

Apoi am plecat sa vizitam, de data asta pe lumina, partea veche a orasului, unde am pozat cateva cladiri interesante si frumoase: ne-a atras atentia o cladire cu tablori in ferestre. Sub aceasta, la parter, se aflau terase unde se putea servi cafea, bautura sau mancare, adica niste cafenele sau restaurante micute.

Lasand in urma terasele, am ajuns in “Plac po Farze”, unde se afla fundatiile bisericii Sf. Mihail, datand din secolul XIV. Ne plimbam printre stradute, in timp ce seara se apropia.

A doua intrare in orasul vechi si o cale catre castelul Lublin este Poarta Grodzka. Pe vremuri, distant dintre cele doua porti, de aproximativ 300 de metri, definea lungimea vechiului oras.

Castelul Lublin

Stiam de existenta castelului Lublin, insa luati de valul plimbarii si dorind sa ne pastram orientarea prin oras, renuntasem la ideea cautarii acestuia. Si, ne-am trezit efectiv la portile lui. Pentru a ajunge insa la el aveam sa parcurgem mai multe nivele cu scari.

Pozam piata deschisa in fata castelului, transformata in mare parte in parcare, despre care am gasit informatii ca este cunoscuta ca piata “Lublin Eye” sau “Piata Castelului”.

Am lasat piata in spate, am urcat cateva trepte si am facut un mic ocol, pentru a nu urca piezis pe treptele din fata castelului, ocol ce ne permite sa admiram o statuie cu leul ce strajuia pe una din laturi, dar fara a vedea daca, simetric, se mai afla una la fel.

In curtea interioara a castelului se afla un turn (care mi-a amintit, la prima vedere, de Turnul Chindiei din Targosviste) si o fantana cu lant.

Curtea palatului nu pare cu nimic spectaculoasa si in afara de turn si probabil o biserica aflata in stinga, Biserica “Sfanta Treime”, restul este doar un careu cu camere de-a lungul acestuia, pe doua etaje. Nu am putut sa intram in aceasta biserica deoarece era un gard care impiedica accesul. De fapt, nu am intrat sa vizitam nimic, nici nu stiu daca se vizita ceva, doar eu am urcat in turn, pentru ca sotia nu a vrut sa mearga.

O panta si scari in spirala asigurau accesul in turn. De sus am pozat atat vechiul oras, cat si orasul cel nou. Apoi am pornit pe scari spre iesire si va precizez ca turnul avea 2 sau 3 camere interioare, a caror suprafata se reducea la cercul interior al turnului si pe care nu le-am pozat deoarece erau pur si simplu goale.

La intrarea in turn era un scaun si o masuta, la care nu era nimeni, locul unde se platea intrarea. Pana la iesirea mea pe usa turnului, persoana care incasa banii pentru bilete nu a revenit la post, asa ca am beneficiat de o gratuitate in vizitarea turnului.

Din curte se vedea ca partea superioara a turnului era relativ recent refacuta, iar crenelurile nu erau cele originale. Ca mai toate edificiile din vechime, cred ca si turnul a fost refacut sau repa-rat de mai multe ori, pentru ca noi sa-l admiram.

Dupa ce parasim castelul, pornim pe o starda paralela celei pe care am venit prin vechiul oras. Cladirile de pe aceasta strada erau lipite, pur si simplu, una de cealalta, imagine care m-a dus cu gandul ca probabil aveau curte interioara.

Am pornit apoi spre hotel, era ultima noapte in acest oras.

Ca o concluzie, Lublin este un oras frumos si se poate compara cu multe orase vechi si bine gospodarite ale Poloniei, dar si ale Europei, unde vechile cetati sunt bine conservate. Merita vizitat!


[fb]
---
Trimis de iccata in 13.08.13 11:28:46
Validat / Publicat: 13.08.13 12:50:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2696 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iccata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cladirea Postei din Lublin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[13.08.13 12:19:50]
»

Am fost cazati la Hotel Locomotiva

, daca doresti sa ne impartasesti si impresiile despre acest hotel, o poti face accesand urmatorul link click aici

iccataAUTOR REVIEW
[13.08.13 13:10:17]
»

@webmaster: mulţumesc, am scris impresiile şi pentru hotel. Fără poze, din păcate, pentru că nu am făcut.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Lublin și împrejurimi:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052152156829834 sec
    ecranul dvs: 1 x 1