ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Borsa-Maramures
    ÎNSCRIS: 24.09.10
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    DEC-2009
    DURATA: 14 zile
    prieteni
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    50.00%
    Nici nemulțumit, nici mulțumit
    CAZARE [camere etc]:
    50.00%
    Nici nemulțumit, nici mulțumit
    CADRUL NATURAL:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    50.00%
    Nici nemulțumit, nici mulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    57.50%

    AUTORUL NU ar recomanda
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Ukraina, Polonia şi gripa porcină

    TIPĂREȘTE

    La începutul lunii decembrie 2009, în plină isterie a ,,gripei porcine'', eu împreună cu doi prieteni, am dat click pe IGNORE şi am plecat într-o lungă vacantă spre Tarile Baltice. Pentru asta, a trebuit să traversăm Ucraina, ţară în care se spunea la vremea respectiva, că virusul gripei porcine a făcut cele mai multe victime umane.

    Traseu l-am obţinut setând programul de navigare IGO 8 pe opţiunea ,,drumul cel mai rapid''. Foarte curând însă, avea să se dovedească faptul că am greşit, şi că drumul pe care l-a ales, nu a fost deloc rapid.

    Am ieşit din ţara pe la Sighetul Marmaţiei. Personalul vamal din ambele vămi (românească şi ucraineana), purtau botniţe şi mănuşi… se mişcau foarte încet… probabil pentru a nu agita sau enerva viruşii.

    Drumul până la Liov a fost foarte greu, atât din cauza gropilor din asfalt, dar şi din cauza vremii nefavorabile. În zonele de munte, cădea lapoviţă şi ninsoare.

    Greutatea cea mai mare, am întâmpinat-o însă, la graniţa ucraineano-polona. Coada se întindea pe o distanta de 8 km şi era complet staţionară. O matahală cu ceafă groasă şi uniformă neagră, ne bate la geam şi ne face o ofertă tentantă, 50 $ pentru a ne duce în faţă. Nu avea rost să pierdem timpul prin vămi, mai ales că cei veniţi în spatele nostru, nu o făceau şi treceau pe lângă noi însoţiţi de aceste escorte autorizate. Dar când e să ai ghinion, îl ai până la capăt. Am ajuns taman la schimbarea de tură. Am stat mai mult de o ora, până sa reluat activitatea în vamă.

    Control vamal foarte exigent, din cauza micului trafic ce se face prin această vamă. Diferenţa mare de preţ la carburanţi, era de fapt, una din cauzele acelei cozii de 8 km. Alta, era faptul că celelalte vămi dintre Ucraina şi Polonia erau închise, din cauza gripei de această dată.

    Scăpaţi din vamă, am sunat şi am făcut rezervare, la un hotel din centrul oraşului Lublin, situat la cca. o ora de mers cu maşina, de la graniţa. Am găsit cu greu hotelul, pentru că navigatorul meu tot voia să mă bage pe nişte străzi pietonale cu acces interzis autoturismelor. GPS-ul era setat pentru ,,autoturism’’, dar probabil că hărţile mele nu erau actualizate. Oră târzie şi străzile pustii. Dau iar click pe IGNORE, şi traversăm piaţa oraşului, trecând cu ochii închişi pe lângă un indicator cu un cerc roşu… pe care ,,nu l-am văzut’’.

    La hotel, un recepţioner pe jumătate adormit, ne conduce într-o cameră frigorifică şi porneşte aerul condiţionat, care însă nici până dimineaţă nu şi-a făcut treaba.

    Dimineaţa devreme (cu Răzvan şi Dani), am dat o roată prin centrul istoric al oraşului. Acesta a fost fondat, în anul 1317, de către Cazimir Cel Mare, regele Poloniei,. Am trecut prin Brama Krakowska (Poarta Cracowiei), care făcea parte din zidul de apărare ce înconjura oraşul şi a fost construit dimpreună cu castelului Lublin, de către acelaşi Cazimir Cel Mare in anul 1341.

    Pentru a ajunge în Piaţa Catedralei, am trecut pe sub Turnul Trinitarian. Catedrala catolică era închisă pentru renovare, aşa că a trebuit să ne mulţumim cu câteva poze exterioare, însă şi acestea urâţite de schelele şi plasele montate pe faţadă.

    Am traversat Stare Miastro (Centru Vechi) şi am ajuns în faţa faimosului Castel Lublin, datând din secolul XIV. În curtea interioară se află un turn (Barbacan), ce datează din sec XIII, precum şi capela Sfânta Treime ce a servit multe secole, drept capelă regală,

    Oraşul Lublin mai este renumit şi pentru faptul că aici a fost semnat, în anul 1569, acordul de unificare a Poloniei cu Lituania, formând astfel, cel mai mare imperiu european de la acea vreme, purtând numele de ,,Federaţia celor două naţiuni''. După trei secole şi jumătate, în anul 1918, Lituania îşi proclama independenţa, alianţa amintită luând sfârşit.

    Îngheţaţi de frig şi strănutând la greu, dopaţi cu antigripale, părăsim oraşul, îndreptându-ne spre următorul obiectiv, Vilnius.


    [fb]
    ---
    Trimis de popescu.borsa* in 29.10.10 14:19:22
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2175 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Polonia - Lublin - Poarta Cracoviei.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1200 PMA (din 3 voturi)

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    dorgo
    [29.10.10 18:07:05]
    »

    Am fost si eu la Lublin, odata demult, prin anii '70, cand jucam volei in lotul national de juniori si aveam acolo un "Turneu al prieteniei", am jucat cu echipa URSS-ului si cu Bulgaria, care ne-au batut mar, apoi echipa Poloniei "s-a lasat batuta de noi", a fost un gest nobil, prietenesc, asa, doar ca s-avem si noi romanii, o victorie iar polonezii din sala ne-au aplaudat pt acea victorie!! Eram tineri, orasul ni s-a parut grozav, curat, avea un aer medieval dar si cladiri elegante, magazine cochete, aveau si blugi in magazine (lucru rar pe-atunci) si multe fete frumoase care-i dadeau viata, fapt pentru care nu prea am retinut noi (si de fapt nici nu prea ascultam) ce ne povestea si ne prezenta ghidul polonez. Ne intelegeam cu toate celelalte echipe si cu polonezii din oras in limba rusa (rusa era obligatorie in liceu, am studiat-o timp de 6 ani), nu in engleza ca astazi. Am retinut ca "Multumesc" se spune "Djinkue bardzo". Apoi am fost dusi cu totii la Majdanek, am vizitat lagarul de concentrare nazist si ne-am ingrozit vazand cat a putut sa sufere acest popor blajin si muncitor a carui tara a fost taiata cu foarfeca rece si nemiloasa a razboiului in doua, ca doua delicioase felii de tort, doar pentru c-a avut ghinionul geografic de a se afla intre doua superputeri militare, stapane ale unor ideologii si vremuri cenusii si avide de cat mai mult "spatiu vital".

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    popescu.borsa*AUTOR REVIEW
    [29.10.10 18:29:17]
    »

    @ dorgo

    Cred ca locurile pe care le-am fotografiat eu, erau la fel si in anii '70.

    Eu nu am invatat rusa, insa ador calatoriile in spatiul exsovietic, precum si in tarile fostului bloc comunist. Am invatat doar alfabetul chirilic, pentru o orientare mai facila.

    popescu.borsa*AUTOR REVIEW
    [31.10.10 17:05:37]
    »

    Acesta este ultimul review scris de mine pe acest site. Nu ma intereseaza voturile, dar ma intereseaza ecourile. Daca nu am avut ecouri, concluzionez ca nu exista interes pentru aceste review-uri. Se scriu ecouri total nesincere, doar pentru acele 50 de puncte amarate acordate in mod nejustificat, spun eu, pentru orice ecou, gen, bravo, grozav, minunat, ecouri scrise fara ca macar sa fie citite review-rile. RUSINE.

    Dragoș_MD
    [31.10.10 17:23:01]
    »

    dar de asta, ce zici?

    SCRIS: 29.10.10 14:19

    VIZUALIZARI: 118

    doar în 3 zile! tot o ruşine o fi şi asta? mai ales că poţi vedea articole scrise şi de mai bine de 1 an care nu au nici măcar 100 de vizionări! mie mi se pare un indiciu mult mai elocvent decât nişte ecouri. sincere sau nu, indiferent.

    apropo, te lăudai că scrii despre excursia în ţările baltice şi chiar te rugasem într-un ecou s-o faci; acu' ce faci mă laşi... baltă?!

    dorgo
    [01.11.10 19:06:29]
    »

    @ Dragos, daca te lasa-n balta Brailei, e nasol rau pe-acolo... am fost anul trecut si pamantul era crapat ca-n Sahel...

    Cunosc sentimentul de frustrare, al "ignorantei colective" de care s-a lovit colegul nostru, vis-a-vis de punctare, (ti se pare c-ai scris bine, te-ai straduit, ai muncit si nu primesti puncte) la inceput scriam si eu stangaci, babilonii, nu eram in tema, eram punctat cu ZERO, apoi, incet-incet m-am adaptat ca un cameleon cu cravata si ceva mai multa minte si caruia ii place sa faca si sa scrie despre turism, cerintelor site-ului... am citit cum scriu cei din frunte... am luat primii 30-35 din clasament (mi-am zis ca nu degeaba au ajuns ei in varf dintre cateva mii de membrii) si le-am citit impresaiile turistice... m-au ajutat si webii uneori, spunandu-mi ce nu era bine.

    Fiecare membru AFA are in "ranita proprie bastonul de general", fiecare poate ajunge in frunte, daca persevereaza, daca nu se inerveaza, daca se adapteaza si mai ales daca are un stil descriptiv ce place altora... dar... e lung drumul pana departe...

    Cred ca acest site (spre deosebire de altele care au alte calitati) are nu doar rol de popularizare turistica ci si rol educativ, te invata sa lupti, sa perseverezi, sa nu te lasi provocat, lucruri pe care ti le cere si viata, mai ales in ziua de azi...

    popescu.borsa*AUTOR REVIEW
    [11.12.10 10:12:35]
    »

    @dorgo

    Sunt mulţi în primii 35 de la care nu ai ce învăţa, Acum, mă număr şi eu printre aceştia . Pentru a urca vertiginos în top trebuie doar să scrii despre Slobozia despre Turnu Măgurele, Dej, Dorohoi, etc. Nu cred că am ce învăţa de la aceştia şi nici nu cred că voi avea vreodată curiozitatea de a vizita tâmpeniile pe care cred ei că le promovează.

    Dragoș_MD
    [11.12.10 12:26:23]
    »

    Dom' popescu, aş vrea să dezvoltăm puţin acest subiect, dar propun să ne mutăm pe forum.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dorgo, popescu.borsa*
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Lublin și împrejurimi:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054553985595703 sec
    ecranul dvs: 1 x 1