ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2020
DURATA: 2 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Linz – un oras in care sa revii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cred ca in multe dintre ecouri la articolele de pe AFA ar trebui sa imi exprim mai des dorinta de a ajunge in diferite locuri deoarece vad ca pana la urma ajung, la fel printr-un ecou la un articol scris de @senateo referitor la orasul Linz spuneam in data de 20.04.2020: “Linz este in planurile mele de o scurta vizita, insa sa vedem cand, dar acum m-am plimbat cu ajutorul tau”. Si uite ca in mai putin de 2 luni s-a intamplat, la acea vreme nu stiam ca tot nu voi putea ajunge acasa. Asadar trebuind sa schimb planurile am decis sa merg in Linz pentru 2 zile asa ca am inceput sa caut ce pot vedea. Mai intai trebuie sa stiti ca este al treilea oras ca marime din Austria si are o populatie de circa 200000 locuitori, si asta asa, pe scurt.

Acum, acest articol este unul scris la modul general despre Linz in care va voi da cateva sugestii despre cum sa va descurcati in Linz si ce recomandari ar fi privind principalele atractii, asa ca cel mai simplu mi s-a parut sa vad daca exista si un card Linz, am gasit normal, cu variante pe 1,2 sau 3 zile (16/27/35 euro pret bilet adult), vezi aici pagina principala linztourismus.at/en/leisu ... -cards/linzcard. Urmatorul pas a fost sa verific daca obiectivele incluse in card sunt pe gustul meu astfel incat sa merite cardul si pot spune ca da, aveti gratuitate la:

Ars Electronica Center –muzeul viitorului, intr-o cladire minunata, pe malul Dunarii, de partea cealalta a Dunarii aflandu-se un alt muzeu spectaculos, Lentos. Seara aceasta cladire ofera un adevarat spectacol de culoare, acestea schimbandu-se periodic

FC - Francisco Carolinum –muzeu de arta contemporana si fotografie, construit in 1895

Lentos Kunstmuseum- un muzeu de arta contemporana unde printre alti artisti puteti gasi lucrarile lui Klimt. Muzeul in sine este o cladire moderna deosebita, aflata pe malul Dunarii.

Nordico Stadtmuseum- un muzeu in care este prezentata istoria orasului Linz

OÖKulturquartier- cartierul artei, cu prezentarea de diferite colectii

Voestalpine Stahlwelt (fara tur de fabrica) - minunata lume a otelului.

Schlossmuseum –doar aceste obiective ar fi costat 51 euro, insa din toate acestea se putea vizita doar Schlossmuseum, insa despre el voi vorbi separat.

Aveti inclus si transportul public, iar cardul de 2 si 3 zile au si trenuletul (Pöstlingbergbahn) care ajunge in varful dealului, si de unde aveti o privire spectaculoasa asupra orasului, dar si ce sa vedeti in zona.

Aveti si alte reduceri ca de exemplu pentru: Segway, Grottenbahn (un parculet de distractii pentru copii dar pentru care trebuie sa ajungeti sus pe deal), Linz City Express tour (25 minutes cu un fel de titicar), Zoo, Gradina Botanica, croaziera pe Dunare, Portul si galeriile din port- aici chiar mi-ar fi placut sa ajung, dar poate alta data (daca nu se desfiinteaza intre timp, asa am cam inteles), este o zona unde sunt prezentate circa 100 lucrari de graffiti impresionante ca marime (ajung si la 50 m), si puteti lua un tur cu barca sau pe jos, sau puteti lua chiar si un curs de graffiti (recunosc ca asta mi-ar fi placut).

Si datorita acestor multe muzee care se gasesc in Linz, din 2014 orasul face parte din reteaua UNESCO Creative Cities, asta dupa ce in 2009 a fost Capitala Culturala Europeana

In aceeasi zona cu Ars Electronica se afla noua primarie, o cladire cat se poate de moderna si despre care nu as fi banuit ca acolo se afla administratia daca nu as fi vazut scris “Rathaus”, o sa vedeti in poze cum arata.

Pe fiecare dintre obiective daca intram spuneau ca inca nu s-au deschis, asa ca am considerat ca mai bine ma reorientez (nu stiam cat voi putea vedea) asa ca urmeaza primele sfaturi, mai ales daca vreti sa va deplasati fara masina prin oras. Din gara, de la un chiosc de ziare si tigari, mi-am luat bilet pentru 24 ore, mai multe amanunte despre variante si preturi gasiti aici linzag.at/shop-linien

insa pentru ca voiam sa ajung si pe deal, am luat un bilet MAXI-ticket –9.70 euro (oras plus deal), iar doar pentru oras, exista bilet valabil 24 ore –4.80 euro. Daca vreti doar biletul pentru trenuletul ce merge pe deal, exista biletul acesta: Uphill and Downhill - 6.70 (util si pentru a va opri la Zoo)

Din experienta personala, daca stati in aceasta zona unde am stat eu, nu prea aveti nevoie decat de biletul Uphill and Downhill, eu insa pentru usurinta deplasarii am preferat sa iau cele 2 bilete, Maxi si unul de 24 ore asa ca am platit 14.50 euro.

Urmatorul pas pe care trebuie sa il faceti este ca inainte de a urca in mijlocul de transport de a va valida biletul. Validarea o faceti la unul dintre aparatele existente in statii (niste aparate portocalii de unde de altfel va puteti si achiziiona biletul), am atasat o poza cu aceste aparate.

Daca veniti cu trenul statia de metrou este la -1, intrarea este pe langa McDonalds, toate metrourile circula spre locul principal din Linz, Piata Centrala (Hauptplatz), o piata ce dateaza din secolul XIII, dominata de ceea ce ar fi trebuit sa admir, adica coloanal Sfanta Treime realizata din marmura alba, care acum insa era in reparatii capitale. Insa in afara de aceasta coloana, nu poti sa nu admiri cladirile ce domina piata (si o sa le vedeti in poze), cladiri construite in stil baroc, tot aici in piata gasindu-se si cladirea veche a Primariei unde acum se afla Centrul de Informare turistica, unde am avut o experienta tare draguta. Am intrat sa iau ceva materiale documentare, si o doamna draguta m-a intrebat cu ce ma poate ajuta, conversatie in limba engleza, i-am spus ca sunt un turist ce vrea sa vada cat mai multe din oras si voiam sa stiu si parerea ei despre cardul Linz si mi-a confirmat ce stiam, nu era tocmai indicat acum, unele obiective urmau sa fie deschise din 1iunie, altele de la 15 iunie, dar m-a intrebat de unde sunt, i-am spus ca sunt din Romania, dar ca lucrez in Austria, si atunci s-a lamurit, ii era ciudat ca au inceput sa apara turisti din afara tarii ????.

Si daca tot am pomenit de Hauptplatz, asa cum va spuneam vinerea aici se organizeaza piata cu vanzare de produse traditionale, asa ca legume, fructe, produse din carne, peste, lapte, si altele, le gasiti aici in aceasta piata care tie doar pana spre pranz, dupa care fiecare isi strange toneta si dispare din peisaj, dupa amiaza acolo este altceva, v-am spus, vineri dupa-amiaza era o manifestare, sambata dimineata era piata de vechituri.

Tot aici se gasesc cateva hoteluri, asa ca daca veti cauta atent sigur veti gasi ceva potrivit, si asta a fost si criteriul dupa care m-am ghidat eu cand am facut alegerea. Poate ca nu am sa asez lucrurile in ordinea in care le-am vazut, insa nu cred ca asta conteaza, ci ce mai puteti vedea, si am sa va spun ca imi doream sa urc pe deal (putin pompos numit muntele Pöstlingberg avand in vedere ca are doar 539 m), biserica aflata acolo sus in varf fiindu-mi indicatie ca acolo trebuie sa ajung. Acolo ajunge acest trenulet nr 50 care se ia din aceasta zona si are vreo 11 statii pana sus (aceasta cale ferata este considerata una dintre cele mai abrupte din lume, cu o inclinatie care ajunge pana la 10.6%). Este un trenulet ceva mai de moda veche (linia a fost construita la 1892) ceea ce ii sporeste farmecul, traseul majoritar se desfasoara pe o singura sina, si in fiecare statie exista un indicator (retro) care spune cum se numeste statia si la ce altitudine suntem. Circula la fiecare 30 de minute, asa ca trebuie sa va coordonati destul de bine. Asadar am luat acest trenulet si am urcat in varful dealului de unde aveti ceva alternative: sa admirati orasul de sus, terasa panoramica asigurand o vedere minunata asupra orasului, si in caz de vreme buna se spune ca se vad Alpii (nu am avut norocul asta), sa urcati la biserica de pelerinaj a Madonei celor Sapte Dureri, care este considerata un symbol al orasului Linz, sa mergeti la un restaurant din zona sau in parculetul de distractii Grottenbahn (tara piticilor)

Eu le-am facut pe primele doua, asadar am urcat pe o alee spre biserica, si pozand biserica am vazut niste instrumentisti (imbracati ca cei care sustin concertele in parcuri vara) si am crezut ca voi putea sa le fac poza insa ei au intrat in biserica prin lateral, am intrat si eu insa nu am putut sa-i vad, se asezasera deja, am facut 2-3 poze si cand sa plec, incep sa cante iar in biserica a intrat un grup de vreo 20 de persoane care conduceau pe cineva pe ultimul drum. E prima mea experienta de aceste fel de cand sunt in Austria. La intrare un domn impartea niste fluturasi in care se spuneau cateva cuvinte despre persoana care murise (o doamna de 94 ani) si era si un cosulet in care se puteau lasa ceva donatii pentru familie.

M-am mai plimbat prin zona, am vazut si unde era restaurantul (avea o terasa draguta) si am vazut si unde se intra in parcul de distactii pentru copii.

Am luat din nou trenuletul dar am coborat la Zoo (despre care voi povesti separat). Exista si o masina care circula in zona, dar acest trenulet mi se pare o varianta foarte buna.

Acum deja fiind ora pranzului, am mers la cazare (pana atunci ma deplasasem cu rucsacul in spinare, avusesem grija sa nu il incarc prea tare), inca o data am realizat ca am facut o alegere buna, asa ca va recomand hotelul vezi impresii Dupa ce mi-am luat camera in primire si m-am odihnit putin am plecat spre Gradina Botanica, un loc minunat, dar si despre acesta voi vorbi separat.

Acestea fiind zise, am zis ca este suficient pentru prima zi, asa ca urmatorul drum era restaurantul (foarte aproape de cazare) si despre care am fost multumita asa cum am spus aici vezi impresii si la camera.

Sambata, aveam in intentie sa ma plimb atat cat sunt in stare, stiind clar ca nu voi putea vedea tot, asa ca priml drum a fost insa sa vad Mariendom, una dintre cele mai mari biserici din Austria, cu o capacitate de 20000 de persoane, si desi este cea mai mare, nu este cea mai inalta, deoarece in timpul Imperiului Austro-Ungar s-a interzis construirea de cladiri mai inalte decat catedrala Sf. Stefan din Viena.

Aceasta catedrala numita si Noua Catedrala (si ea aflata in reconstructie), pe cea veche o vazusem cu o zi inainte, este impresionanta, o sa vedeti in poze, si ceea ce mi-a placut aici in mod deosebit au fost vitraliile, as fi fost in stare sa fac poze numai vitraliilor, insa deja imi depaseam numarul de poze. Constructia catedralei a inceput in 1862 si a fost finalizata in 1924.

In zona in care aveam hotelul se gasesc case vechi, unele numite chiar palate, avand in vedere de fapt ca in urma cu niste sute de ani, o cladire ceva mai mare era numita palat (o sa le vedeti in poze), am vazut si scoala in care a invatat la un moment dat celebrul matematician si fizician austriac al carui nume este asociat cu un efect care ii poarta numele –Efectul Doppler.

Insa tot pe aceste stradute am gasit casa in care Mozart a scris Simfonia nr 36 denumita si Simfonia Linz, in numai 4 zile.

Indiferent ce veti vrea sa vedeti in oras, fie ca sunt muzee, biserici, sa va plimbati pe Dunare sau pe mal, sau sa stati si si sa savurati o bucata de Linzer torte, orasul va va arata tot ce are el mai frumos si va veti simti bine primiti, iar din poze o sa vedeti cam ce am vazut si eu si va invit sa nu ocoliti orasul daca veti avea ocazia sa ajungeti in zona, sau chiar si din Salzburg sau Viena ajungeti usor cu trenul, putin peste o ora.

Si da, este un oras in care sa revii.

Webmaster te rog atasarea acestui film de prezentare a orasului youtube si multumesc.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 09.06.20 20:36:51
Validat / Publicat: 10.06.20 08:19:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 2790 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Linz-el ne arata unde trebuie sa mergem spre tara lui Piticot
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.06.20 08:18:21]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Michi
[10.06.20 15:58:15]
»

@mishu: Treaba stă aşa: cu reviewul ăsta printat plus cel de la hotel nu mai ai nevoie de niciun ghid în Linz. Până şi eu, fără să ştiu limba,  la vârsta mea şi bastonardă, cu un prost simţ de orientare (asta era sarcina soţului care era as în domeniu) m-aş fi descurcat. Nenorocita asta de pandemie m-a scos din ritm, au apărut în toate ţările recomandări sau restricţii,  altfel mai ştii? vedeam Austria pe baza reviewurilor tale. Văzut, citit, votat cu drag, - şi pozele cu Catedrala, Dunărea, casele- ca să citez din clasici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[10.06.20 17:21:00]
»

@Michi: Ei, nu-i chiar asa, sunt mult mai multe de vazut, insa nu am avut chiar timp la dispozitie, adica timp as mai fi avut, dar am avut nevoie sa imi si dozez efortul.

Cat despre limba , inca nu am invatat-o, inteleg cate ceva insa imi este greu sa formulez, dar nu-i bai, ne intelegem noi.

Linz este un oras minunat si ma bucur ca am reusit sa il vad, si sper sa va placa la fel si urmatoarele povesti despre acest oras si nu numai.

Urmatorul insa va fi ceva loco .

Multumesc pentru vizita si aprecieri, si un ecou atat de frumos. ​​​​

Zoazore
[11.06.20 15:46:17]
»

@mishu: Din ce-am citit si-am vazut in poze, Linz insusi e un muzeu! Chiar daca multe obiective erau inchise, doar o plimbare pe strazile mustind istorie a fost placuta!

Calea ferata a Grotei (Grottenbahn) ​ trebuie sa fi fost tare distractiva! Sa fii copil macar jumate de ora... tare mi-ar fi placut!

Te mirai de sediul bancii! Pai BNR-ul nostru nu e tot intr-o asa cladire frumoasa? Bine, la ei toate cladirile-s frumoase, fiindca ei au grija sa nu se paragineasca...

Frumos, curat si impresionant... Alta tara, alti oaneni, alta cultura... ​​

mishuAUTOR REVIEW
[11.06.20 17:32:36]
»

@Zoazore: Da, Linz este un oras minunat si ma gandesc daca puteam sa vizitez si celelalte muzee daca chiar aveam timp pentru tot. In lumea lui Piticot mi-ar fi placut sa merg si sa ma amuz uitandu-ma la ceilalti piticoti, dar poate cand oi fi eu de mana cu vreun piticot.

Cat despre cladirea bancii, am vazut multe sedii Sparkasse impresionante, inclusiv cea din Kufstein, si imi plac astfel de case, cat despe Cladirea CEC, este intradevar un loc deosebit.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​​

senateo
[14.06.20 20:31:31]
»

Ai reusit sa faci o poveste interesanta cu atractiile orasului Linz, un oras tipic austriac care are multe de oferit locuitorilor si vizitatorilor. Linz este interesant atat strabatut la pas cat si cu mijloacele de transport asa cum ai facut pentru unele obiective. Frumoase poze chiar si cele cu cerul innorat.  

diana2015PHONE
[16.06.20 14:52:34]
»

Waw, îmi răscolești amintirile

Anul trecut am vizitat Linz-ul, cred că ai văzut parcă. Sunt curioasă dacă ție ți-au placut două obiective - Ars Electronica Center și Lentos-ul - care pe mine nu m-au impresionat deloc și chiar mi-a părut rău că le-am vizitat deoarece ne-au "furat"din timpul pe care cu drag l-aș fi alocat (dacă aș fi știut dinainte) unui obiectiv sublim, si anume Schlossmuseum Linz unde, cu toate că nu erau explicații decât în limba germană pe care noi nu o cunoaștem deloc am fost realmente fascinați de tot ceea ce era în interior

Dacă nu ai ajuns încă te rog alocă-ți o zi întreagă numai pentru el. Bonus ai și o panoramă superbă asupra orașului.

Felicitări pentru plimbările tale frumoase și pot spune că te invidiez puțin pentru că poți merge mai des acolo să te relaxezi.  

Votat cu mare drag și dooooor

mishuAUTOR REVIEW
[16.06.20 21:43:52]
»

@senateo: Da, este intradevar u oras minunat, pe care l-as revedea oricand cu placere. Multumesc pentru vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[16.06.20 21:48:44]
»

@diana2015: Ars Electronica si Lentos erau inchise, insa Schlossmuseum Linz a fost in programul meu, e la rand pentru maine , intradevar un muzeu superb si bonus, orasul vazut de sus.

Si te cred ca iti e dor de el, ai de ce. Nu pot spune ca este departe de mine, nu este nici aproape, insa am un tren rapid (doar ​o oprire intermediara in Salzburg) si in doua ore si jumatate sunt acolo.

Este insa un loc in care sa te intorci. Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diana2015, Michi, mishu, nbrailescu, senateo, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Linz și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073872089385986 sec
    ecranul dvs: 1 x 1