ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.03.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cum se scoate sare din Marea cea Mare?

TIPĂREȘTE URM de aici

Spre rușinea mea, chiar nu știam cum se scoate sarea din apa mărilor sau oceanelor. O idee vagă despre cum se face aveam, dar nu credeam că ea se realizează în etape și pe suprafețe atât de mari. Am văzut pentru prima dată acest lucru în luna ianuarie a acestui an, când am fost într-o mini vacanță de șapte zile, în insula Canariană Fuerteventura, iar apa din care se scotea sarea era cea a valurilor oceanului Atlantic.

Împreună cu grupul nostru de prieteni am hotărât să mergem, chiar de a doua zi după instalare, la cel mai apropiat obiectiv care merită să fie vizitat de pe insulă și care, spre bucuria noastră, nici nu era prea departe de hotelul la care eram, cu toții, instalați. Acesta se numește Salinas de El Carmen, situată pe coasta de est a insulei, și foarte importantă pentru economia ei, pentru că aici, din apa oceanului, se extrage cea mai bună și curată sare. Locul se află la jumătatea distanței dintre nordul și sudul insulei, la doar câțiva kilometri de aeroport și la patru km sud, față de hotelul „Barcello”, la care eram cazați. Ne-am gândit că de acolo ne putem întoarce pe jos, cu pasul, sau făcând jogging, cum au ales să se întoarcă tinerii grupului nostru.

Ca să ajungem la Salinas de El Carmen, cea care a dat și numele micului sat, și la Museo del Sal din incintă, am făcut, prin recepția hotelului, comandă la un taxi cu șase locuri. După numai două sau trei minute acesta a venit și am ajuns imediat la locul dorit.

Chiar la coborârea din taxi privirea ne-a fost atrasă de scheletul unei balene, de vreo 20 m lungime, care era montat la țărmul oceanului pe un cadru solid, confecționat din niște stâlpi înalți, bine conceput ca să susțină o greutate așa de mare, chiar dacă balena este, acum, numai oase. Pe toată insula sunt șase schelete de balenă astfel expuse, balene ce au eșuat pe plajele insulei. Tot imediat am văzut și multele bazinele de evaporare a apei oceanului, în urma căreia se obține sarea. Ca să aflăm cum se realizează captarea apei oceanului și obținerea, în final, a sării, hai să intrăm în

Museo del Sal. Acesta este amplasat chiar în „curtea” salinei, în apropierea bazinelor de evaporare a apei, orarul de vizitare este de marți până sâmbătă între orele 10,00 – 18,00, iar prețul de vizitare este de 6 euro/pers.

Prin exponatele sale vechi – obiecte și unelte ce amintesc de atmosfera începutului de secol trecut - combinate cu filme documentare actuale, prezentate modern prin mijloace audio - video, ne facem o părere despre modul tradiționalal scoaterii sării, care s-a păstrat până azi.

Din ce-am văzut și auzit am aflat că îndeletnicirea scoaterii sării de aici, de la țărmul oceanului, a început de pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, însă nu a durat mult, fiind abandonată. Bazele noi ale ei le-a pus Don Manuel Velasquez Cabrera în 1910, care a păstrat metoda tradițională de extragere a sării, modernizând numai ce era vechi și extinzând spațiile de evaporare a sării. Sarea obținută aici era furnizată, în special, fabricii de pește din Puerto del Rosario, pentru procesul de conservare a sardinelor. După ce fabrica de pește a încetat să funcționeze, pe la sfârșitul anilor ´80 ai secolului trecut, „Salinas del Carmen” nu mai avea un cumpărător constant de sare, iar producerea ei a încetat să mai funcționeze, salina fiind abandonată. La începutul acestui secol, doar cu câțiva ani în urmă, Salina a fost restaurată, a început să producă sare și, o parte din suprafața ei a fost transformată în „Museo del Sal”, care poate fi vizitat atât în exterior, cât și în interiorul micii clădiri, unde ne aflăm noi acum.

Cum se captează apa din ocean? :-?? Aici, la Salinas del El Carmen, sistemul natural și tradițional este acela numit saltadero, adică prin forța vântului care sparge valurile mari de stâncile de la țărm și prin umplerea unor bazine colectoare cu stropii de apă, - a spumei, deci - rezultați în urma acestor valuri sparte. Bazinele astea sunt la o cotă ceva mai înaltă decât restul platformei salinei. După ce apa ajunge aici este dirijată, în mod gravitațional, prin niște canale special construite, spre bazinele de decantare a nisipului antrenat de valuri. Sunt trei bazine mari colectoare care alimentează cele aprox. 2000 mp „mobilate” cu câteva zeci de iazuri construite special, pentru decantarea și evaporarea apei. Iazurile comunică între ele prin niște preaplinuri sau prin clapete din lemn acționate manual. Pe măsură ce decantarea nisipului este terminată și – prin evaporarea apei – se formează pojghițe de sare la suprafața ei, lucrătorii salineri o adună cu grijă, cu mișcări line și cu unelte speciale și o depun în grămăjoare mici la marginea iazului de pe care s-a făcut recoltarea. După scurgerea apei din grămăjoare, ele toate se adună și se întind pe o platformă din apropiere, pentru continuarea procesului de uscare. Când uscarea totală s-a terminat, sarea este depozitată într-un spațiu special amenajat, acoperit, și apoi încărcată în containere. Nave speciale de transport care ajung până la salină, o încarcă și o duc până la locul de ambalare și distribuție. Cam asta am văzut și înțeles despre obținerea sării din apa oceanului.

Muzeul sării găzduiește și expoziții temporare, cu lucrări de pictură sau sculptură ale artiștilor spanioli, din insulă sau de pe continent. Noi am avut prilejul să vedem lucrări ale artistei spaniole Nuria del Pino, iar tematica lucrărilor ei s-a numit „Entre silencios”, lucrări care aveau ca „vedetă” pe nimeni alta decât - Capra.

Am avut parte de o vreme caldă, chiar dacă la noi acasă era toiul iernii. După ce-am făcut pozele de rigoare, ne-am luat „la revedere” de la „Salinas de El Carmen”, fiecare întorcându-se, spre hotel, în mod diferit: tinerii din grup făcând jogging, matúrii rămânând să bea o cafea, iar noi luând-o la pas cale de vreo doi Km, cât m-au ținut picioarele. :( Noroc că ajunseserăm în dreptul unui hotel de la care am chemat telefonic, prin recepția lui, un taxi, care ne-a dus la „Barcello”, casa noastră pentru șapte zile.

A fost o „lecție” frumoasă și interesantă, m-am bucurat că am aflat lucruri noi despre care vin acum, cu acest review, să vi le împărtășesc și vouă.


[fb]
---
Trimis de doinafil in 01.03.19 12:24:51
Validat / Publicat: 01.03.19 13:08:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Grancanaria, Mallorca, Costa del Sol

VIZUALIZĂRI: 2555 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 9. De aici apa, curge gravitațional...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan
[02.03.19 12:37:54]
»

Buna! Am vazut ceva asemanator in Bulgaria la Promorie. Foarte interesant.

doinafilAUTOR REVIEW
[03.03.19 08:56:59]
»

@adrianbogdan:

Și mie mi s-a părut interesant, Roxana, mai ales modul natural de captare, fără pompare!

Valurile sparte de stânci la țărm erau un adevărat spectacol! M-am uitat minute în șir și le-am admirat!

Îți mulțumesc frumos pentru ecou și vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin insula Fuertaventura:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.0749750137329 sec
    ecranul dvs: 1 x 1