ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2013
DURATA: 15 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Colca Canion - patria Condorului Andin

TIPĂREȘTE URM de aici

Drumul de la Arequipa pana in Chivay, e de o frumusete uluitoare, ma refer la peisaje si nu la calitatea lui,un drum batatorit, prafos, care traverseaza pasuni fara copaci, deserturi de piatra arse de soare, munti inalti de pana la 4910m, cu varfuri acoperite de zapada, si de nori albi, iar la poalele lor, stau ingropate campii verzi cu terase andine, ramasite ale civilizatiilor precolumbiene.

In adancimea vaii, raul Colca, trece pierdut in vale. Acest rau, a sapat gauri in muntii pe langa care a trecut si pe care civilizatiile precolumbiene si incase, le-au folosit ca depozite pt. alimente. Dea lungul drumului, 14 orase sunt presarate, din care cele mai multe sunt ramasite ale civilizatiei Collagua, prima civilizatie care a populat aceasta regiune. si unde locuitorii, de atunci si pana in zilele noastre s-au ocupat de cultivarea plantelor, porumb, cartofi, fasole, sau de cresterea lamelor.

Se spune, ca stramosii acestor locuitori, au venit de pe vulcanul conic, acoperit de zapada, numit Collaguata, un munte sacru pt. ei, incercand sa-i ia si infatisarea lui conica. Pana in 1570, cand au venit spaniolii, bandajau capetele copiilor, pt a le da o forma conica, iar palariile pe care le purtau aveau forme conice.

Dupa venirea spaniolilor a fost interzis obiceiul de a lega capul copiilor. Aceasta parte a Anzilor, a pastrat foarte bine secretele locului, pt ca accesul pana aici era anevoios, locul a ramas mult timp izolat.

Orasele de aici au pastrat aerul nativilor pana in zilele noastre zilele noastre, iar locuitorii, pastreaza traditiile stravechi, atat in agricultura cat si in imbracaminte, ceea ce da o culoare si mister deosebit acestor locuri.

Dupa o calatorie care a durat 4h, am ajuns in oraselul Chivay, asezat pe partea superioara a raului Colca, care e locul de plecare dis-de-dimineata spre Valea Colca. Locul e renumit si datorita izvoarelor termale La Calera, care au un rol in tratamentele reumatice.

Restul zilei, l-am petrecut, plimbandu-ma prin acest mic orasel, pe care eu l-as numit, sat, cu o piata centrala, in jurul careia sunt hoteluri, restaurante mai accesibile pt. turisti, celelalte fiind numai destinate peruanilor, insalubre si cu mancaruri nerecomandate vizitatorilor straini. Din aceasta piata, intri pe o straduta plina cu tarabe, acoperita, un fel de bazar, imens cat toata strada, in care te ratacesti si pierzi ore intregi, nestiind cu ce suveniruri sa pleci de acolo.

Hainele, majoritatea lucrate manual, din lana de alpaca sau lama, genti, posete, portofele din piele de lama, frumos lucrate si inscriptionate cu peisaje si locuri deosebite din Peru, paturi, bijuterii artizanale, traditionale culturii peruane.

Masa festiva de trecere in noul an, a fost servita la H. Casa Andina, unde m-am instalat la ora 19, odata cu deschiderea restaurantului, dar nu eram chiar singura, la inca 2 mese, mai erau cate o pereche de turisti, pt a incepe asa zisul Revelion, cu totii hotarati sa nu depasim ora 21, deoarece, a doua zi plecarea era programata la ora 6.

Evenimentul s-a petrecut intr-un timp foarte scurt, personalul a vrut sa ne arate obiceiurile locului, mi-a atarnat la gat o ghirlanda de flori, a aprins lumanarea de pe masa, dupa care mi-a adus un delicios preparat din carne de alpaca.

La ora 21, am considerat ca e timpul sa ma retrag si sa ma consider intrata in noul an. La gandul ca acasa era ora 4 dim. anul 2013, si ca revelionul a luat sfarsit, am plecat linistita la culcare.

La Canionul Colca, ajungi dupa ce strabati Valea Colca, care a purtat mai multe nume dea lungul timpului, de la Valea pierduta a incasilor, Valea minunilor, Valea focului sau Piatra Condorului, pe un drum batatorit, care taie muntii stancosi si arizi, trecand prin tunele, trecand prin sate mici,

Prima oprire a fost in satul Yanque, la 8km. de Chivay, apoi drumul a continuat pana in satul Maca, unde s-a facut si ultima oprire in drumul spre Cruz del Condor, necesara pt a merge la WC, pt ca de aici si pana la revenirea in acest loc, numai aceai nicaieri posibilitatea de a merge la toaleta. WC-urile, in fundul curtilor de la casele localnicilor, au devenit o afacere locala, propietarii incasand cate un soles de la fiecare turist.

Dupa ce am strabatut distanta de 180 km., am ajuns la cel mai adanc canion din lume, unde simti cum ti se taie respiratia, in fata haului pe care l-a facut raul Colca, sapand muntii inalti. Si unde ai parte de o priveliste incredibil de frumoasa, vei vedea o crevasa, parca taiata cu cutitul de raul Colca, care curge vijelios, la 3 km de varful muntelui nins.

Pe pantele aride se vad, plantele ,,puya “, care sunt cu frunzele lungi, de forma unor sabii, tivite pe margine cu tepi curbati, care le apara de a fi mancate de animale, si cu flori frumoase rosii. Dar zona fiind atat de lipsita de posibilitatea pasarilor de a-si face un adapost, acestea infrunta tepile lui puya si isi fac cuiburi intre fruzele acesteia, de multe ori cazand prada tepilor, care le ucid. Unii biologi considera, ca puya, ar manca pasari, absorbind substantele scurse din cadravele lor.

Dar cel mai vechi locuitor al acestui tinut e Condorul, care cunoaste cel mai bine povestea acestor locuri, peste care planeaza lin, fara efort si care se simte cel mai bine in acest tinut, unde curentii de aer, ii permit sa planeze zilnic, pana la 300km. Cu toate acestea supravietuirea lui e sub semnul intrebarii, din cauza resurselor limitate si instabile de hrana.

Condorul se inmulteste numai atunci cand are hrana suficienta si la dispozitie pe o perioda mai lunga, el nefiind un pradator, el se hraneste numai cu lesuri de pasari si animale, iar perioada cea mai prielnica pt. inmultire, e la mai putin de 5 ani, cand furtuni devastatoare se abat asupra canionului, lasand in urma numeroase mortaciuni. Atunci Condorul Andin, depune cate un ou, rareori 2 oua si in acelasi timp, curata zona de mortaciuni, care ar putea sa produca numeroase molime, prin intrarea lor in putrefactie.

Din ou, iese un pui, de culoarea stacilor, gri, pt a fi aparat de pasarile pradatoare, acesti pui, la varsta de 5 luni, isi schimba culoarea in maro, iar la varsta de 10 luni, devin independenti, parasindu-si parintii. Acestia sunt tinerii condori, care raman cu culoarea maro, pana la varsta de 5 ani, cand se produce o noua schimbare a culorii, in negru cu guler alb si mijlocul aripilor tot albe, de acum fiind considerati maturi.

Dimensiunea unui matur poate atige intre varfurile aripilor desfacute, lungimea de 5m, iar de la cap la coada de 3m si pot trai, pana la varsta de 75-80 ani, fiind invincibil in zona, singurul lui dusman, ramane resursa de hrana.

Locul cel mai bun unde poti avea sansa (pe care eu am avut-o) sa poti admira superba planare a lui, e la Crucea Condorului, unde trebuie sa ajungi fie de dimineata, ori la apusul soarelui, loc care e la 1200m fata de albia raului. Cand parasesti aceste locuri, vei ramane cu impresia ca ai strabatut o alta lume, o lume cu peisaje de poveste, unde raul Colca se pierde dupa terasele incase ale unei civilizatii apuse, unde orasele pictate in culori armonizate cu culorile peisajului si asezate la umbra muntilor vulcanici, cu varfurile inzapezite, si unde, peste toate acestea, condorul isi intinde aripile, in zborul lui majestuos. Aceste locuri nu le vei uita niciodata.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 07.02.13 18:41:55
Validat / Publicat: 07.02.13 20:25:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3603 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 parcele de terenuri agricole, din Valea Colca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.02.13 21:00:45]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adri-nico
[07.02.13 23:04:50]
»

... si eu care ma asteptam la o noapte de revelion cu artificii si cine stie ce dansuri traditionale...

felicitari pentru excursie!!!

ce mai urmeaza? vreau la Machu Picchu!!!

grecudoinaAUTOR REVIEW
[08.02.13 09:27:59]
»

@adri-nico: pana la Machu Picchu, mai [e] lacul Titicaca, apoi Cusco, un oras in care toate constructiile au la baza pietre din zidurile incase si e ultima destinatie, pastrez firul deplasarii, sper ca pana duminica sa pot scrie tot.

Sunt obosita, am ramas in urma cu treburile din casa, pana si mancarea mi s-a terminat, azi incerc sa-mi fac macar strictul necesar. Asa ca te rog sa ai putina rabdare.

Ref. la rev, artificii si muzica traditionala, au fost, alaturi de hotel. Dupa ora 12, noaptea am fost trezita de un infern, care a luat sfarsit la ora 5 dimineata, pe la ora 2 noaptea, am pus mana pe tel si am sunat la receptie, sa-i intreb daca locatia e hotel sau restaurant, pt ca eu vreau sa dorm, ce a raspuns, nu stiu, pt ca am inchis,

dimineata la 5,45, cand am intrat in restaurant, administratorul, mi-a explicat ca toata galagia provenea de la restaurantul local de alaturi, oricum faptul era consumat, nu am trait evenimentul dar l-am auzit, iar muzica lor are un ritm patrunzator, care te scoala si din morti

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[08.02.13 13:46:01]
»

Te felicit din nou pentru curaj şi pentru documentare. Ai putea scrie o carte deşi forma online, în particular pe afa este cu siguranţă mai citită.

Si noi am fost în Mexic în 1998 şi am postat pe afa două reviewuri. A fost o experienţă unică.

Îmi pare bine că excursiile grele, Mexic, Japonia, Tailanda, Egipt, le-am făcut când eram mai tânără, cam de vârsta ta, pentru că oricâtă determinare şi motivaţie ai avea, vârsta biologică îşi spune cuvântul.

În Japonia de exemplu, consecinţă a impactului cu o altă lume şi a oboselii aveam noaptea nişte ameţeli îngrozitoare cu senzaţia de scufundare în ocean. Cum am ajuns acasă mi-au trecut.

Peru, Brazilia, Argentina, Tibet ar fi fost nişte destinaţii atractive dar cum noi am început să circulăm aproape după 60 de ani, suntem foarte mulţumiţi cu ce am văzut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[08.02.13 15:00:02]
»

@Michi: si eu acum in Peru, am avut ameteli, dureri de cap, chiar si sangerari din nas, la Puno, dar le-am pus pe seama altitudinii. E posibil si varsta sa-si spuna cuvantul, de aceea m-am grabit sa fac tot ce e mai departe de casa, pana si zborurile le suport tot mai greu.

Si eu am inceput acest stil de viata dupa 59 de ani, cam tarziu, dar asa a fost sa fie, sotului nu-i placeau calatoriile. Asa ca dupa decesul lui, mi-am facut viata cum mi-a placut mie. Mexicul si Japonia, poate vor ramene un vis, dar niciodata sa nu spui, niciodata, vom vedea.

Serialele mele continua si ma bucur ca iti plac, astazi sper ca trimit la validare lacul Titicaca, si dupa alte 3 episoade, vine la rand ultimul rw, dar cea mai frumoasa locatie, Machu Picchu, pe care mi-e teama ca nu o pot prezenta pe masura frumuseti ei

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sigcristina
[08.02.13 20:13:50]
»

Te admir si astept cu nerabdare continuarea

ARA
[09.02.13 02:27:09]
»

Excelent! si eu astept cu interes continuarea.

evrika22
[01.01.14 18:26:40]
»

A fost mult de mers pe jos in aceasta zona? Catarari dificile sau ceva asemanator? Nu am inteles cum ati parcurs distanta?

grecudoinaAUTOR REVIEW
[09.01.14 04:13:15]
»

@evrika22: va raspund cu intarziere pt. ca nu sunt in RO, sunt plecata din nov. 2013 si revin pe 20 ian. din NY-USA.

Drumul din Chivay s-a facut cu un van de 16 locuri, pana la poalele muntelui. Urcat pe jos pana la Crucea Condorului, de unde se vede toata adancimea canionului, pana in vale unde serpuieste raul Colca.

Aici curentii sunt ascendenti, ceea ce permite zborul Condorului, fiind locul unde el traieste. Zborul impropiu zis, el de fapt planeaza. pe aceasta vale, in directia data de current.

Timpul acordat, la plecare din van a fost de cca 5h, timp in care puteam sa vedem sau nu Condorul. Dupa 4 h, timp in care am tot strabatut diverse cote de inaltime, pe jos, in asteptarea Condorului si cand pierdusem cu totii speranta, spunand ca azi Condorul nu-si face plimbarea, a aparut primul, unul tanar dupa culoarea maro a penelor, apoi au mai trecut inca 2 mature, peste 5 ani, unul din el l-am surprins pe aparatul foto, pe care il aveti la rw.

Mai multe detalii am sa va mai dau dupa revenirea mea acasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[09.01.14 04:17:20]
»

@grecudoina: pozele unde puteti vedea Condorul sunt P-40, P-41

evrika22
[14.01.14 21:25:27]
»

Cam mult de mers pe jos ca sa vezi condorul, trebuie sa ai o conditie fizica foarte buna sa te cateri pe munte, marturisesc ca nu sunt vreo campioana, dimpotriva.

Probabil ati platit excursia la o agentie in tara, pretul este enorm pentru Peru.

grecudoinaAUTOR REVIEW
[14.01.14 23:57:29]
»

@evrika22: nu e mult de mers, erau persoane mai învarsta ca mine şi se desurcau f. bine. Partea grea a drumului o face microbuzul. Eu am 65 ani, atunci aveam 64 şi nici eu nu ma laud că sunt o campiona, dar am un mers destul de rapid şi imi place să merg mult.

Excursia am plătit-o in ţara la agenţie, dar a fost black friday pt. 6 locuri, cu ghid local numai, vorbitor de engleză şi iţi dădeau de aici tot programul scris in engleză şi toate contactele plecând pe cont propiu din ţară.

Nu a fost nici o problemă, eram aşteptată peste tot şi plasată unor grupuri internaţionale de turişti. Aşa se reduc mult costurile.

Excursia a costat 2800 euro şi am mai cheltuit vro 300 S, acolo totul e f. ieftin.

Mi-am cumpărat pe lânga fleacuri şi 2 sarafane de alpaca, o căciulă cu care fac senzaţie în RO.

Dacă vii la intâlnirea AFA-Moeciu, iţi pot povesti mai multe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[15.01.14 00:38:18]
»

@grecudoina: scuze de off topic, dar se organizeaza intilnirea AFA. nu veniti cu noi?

grecudoinaAUTOR REVIEW
[15.01.14 00:45:33]
»

@adri-nico: pâna la Moeciu eu ajung cu microbuze din Braşov fac max 1 h şi am vreo 3 -4 pe zi. Mulţumesc de invitaţie şi ne vedem acolo. Eu acum am ajuns din NY acasa şi incerc să mă înscriu acum pt. o noapte, sâmbată spre duminică, pt. că e prea tărziu să mai pot pleca din Moeciu, la spartul chefului. Cu drag Doina

evrika22
[28.03.14 02:09:10]
»

Ramin la parerea mea ca e scumpa excursia prin agentie, iesi mult mai ieftin pe cont propriu, facind rezervari, cumparind bilet de avion +bilete de autobuz si tren. Am cumparat la o promotie bilet Budapesta- Lima cu 22o. ooo forinti, adica 720 euro, dar poti sta numai o luna. Am plecat cu 2500 dolari, mai am vreo 400 din ei, ca de miine ma indrept spre casa. Sapte zile am fost in Bolivia, 23 in Peru. Mincarea e destul de scumpa, dar in orice tara saraca e la fel. Am avut o cheltuiala neprevazuta, a trebuit sa cumpar bilet de avion La Paz -Cusco, a fost greva minerilor la Juliaca, zile intregi a fost blocat drumul, nu am mai urmarit la stiri daca s-a incheiat. Sa fiti pregatiti pentru asemenea evenimente, sunt destul de dese.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[28.03.14 09:24:54]
»

@evrika22: Vaaaai! Abia astept sa ne impartasiti impresiile si excursiile facute in aceste 30 de zile. Ma aboez de pe acum.

Drum bun spre casa!

webmasterX
[07.11.17 23:49:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «La pas prin Colca Canyon» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, ARA, evrika22, grecudoina, Michi, sigcristina
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Colca Canyon:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063610076904297 sec
    ecranul dvs: 1 x 1