ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Bethleem, locul sfant al nasterii lui Iisus

TIPĂREȘTE URM de aici

O noua zi, un alt oras incarcat de spiritualitate, Bethleem, binecunoscut ca locul nasterii mantuitorului Iisus. Bethleem este oras din Cisiordania, situat la 10 km sud de Ierusalim, aflat sub administrarea Autoritatii Palestiniene, mare parte din populatie fiind musulmana. E un important centru turistic si de pelerinaj, desi tensiunile care au urmat Razboiului de Sase Zile, le-am resimtit si noi. La inceputul anilor 2000, s-a ridicat un zid de beton inalt de 8 metri, dublat de sarma ghimpata, pentru ca arabii de aici sa fie despartiti definitiv de israelieni. Fiind cazati in Bethleem, intrarea si iesirea din aceasta zona se facea prin traversarea portilor care erau controlate de israelieni. Locuitorii Bethleemului pot iesi de aici doar daca au permis de munca in Israel, iar masinile inmatriculate aici nu pot circula decat in interiorul Bethleemului. Teoretic, nici israelienii nu pot intra cu masinile in aceasta zona, insa practic acest lucru se intampla.

Astazi nu ne-am deplasat pe distante mari, incepand calatoria cu Beit Sahur, cunoscut initial sub numele de Campul Pastorilor, acum suburbia de est a Betleemului, locul in care un inger a dat vestea nasterii lui Iisus.

Manastirea ortodoxa a Pastorilor este construita pe locul unde a fost descoperita o pestera foarte veche, in care se spune ca s-au adapostit pastorii, cand ingerul le-a aparut spre a le vesti Nasterea. Conform traditiei, trei dintre pastori au fost ingropati in partea de vest a bisericii pesterii, iar mormantul si oasele lor sunt inca vizibile.

In pelerinajul ei prin Tara Sfanta, imparateasa Elena, mama Sfantului Constantin cel Mare, oprindu-se si in acest loc, a hotarat sa construiasca aici un Sfant Altar. Potrivit cercetarilor arheologice efectuate in acest loc, altarul din pestera dateaza cu adevarat inca din secolul IV, perioada bizantina. Are un acoperis arcuit, iar podeaua pastreaza fragmente foarte vechi de mozaic. Peretii pesterii sunt imbracati cu multe icoane ortodoxe vechi.

In anul 1972, calugarii ortodocsi greci au construit langa pestera, o noua biserica ce are trei altare dedicate Maicii Domnului, Sfantului Pantelimon si arhanghelilor Mihail si Gavril.

Urmatorul popas al pelerinajului nostru a fost la Manastirea Sfantul Teodosie cel Mare, un preot din Cappadocia care a ajuns in Tara Sfanta. Astazi este intretinuta de maici, putine la numar, printre care sunt si cateva din Romania, una dintre ele fiind ghid pentru noi. Intr-o pestera aflata in curtea manastirii se afla mai multe morminte sfinte, printre care si mormantul Sfantului Teodosie cel Mare, care s-a retras aici timp de 50 de ani, hranindu-se doar cu ierburi salbatice si legume, murind la varsta de 105 ani.

Cel mai aglomerat loc din Bethleem este insa Biserica Nasterii Domnului, aflata chiar in centrul orasului, in Piata Ieslei. E un loc de pelerinaj aproape la fel de important ca si Mormantul Sfant din Ierusalim, timpul de asteptare pentru a o vizita fiind mai mic, insemnand 1-2 ore.

Aceasta biserica a fost ridicata pe locul pesterii in care Maria l-a nascut pe Iisus, fiind una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume. Nu era clar daca a fost nascut in iesle sau in pestera, insa chiar si asa, la acea vreme casele se ridicau in fata pesterilor, folosite drept staul pentru animale.

In anul 326, Sfantul Imparat Constantin si mama sa, Sfanta Elena, au hotarat ridicarea unei biserici deasupra pesterii. Bucati din mozaicul ce acoperea pavimentul bisericii se mai pastreaza si astazi, expuse publicului, protejate de sticla. Acea biserica a fost distrusa de imparatul Justinian in anul 530, ridicand ceea ce se vede astazi. Atunci cand persii au invadat Israelul, distrugand tot ceea ce le iesea in cale, Biserica Nasterii a fost crutata datorita unei reprezentari a magilor de la rasarit, imbracati in haine persane.

Dupa cucerirea cruciatilor a Ierusalimului, imparatii Baldwin I si Baldwin II au fost incoronati in acest loc. Francii si bizantinii au redecorat in intregime interiorul Bisericii Nasterii. Atunci cand turcii au construit Templul de pe Munte din Ierusalim, o mare parte din marmura ce ornamenta Biserica Nasterii Domnului a fost utilizata la zidirea acestuia. Cutremure si incendii au distrus mobilier din lemn, totul culminand cu furtul stelei de argint care marcheaza locul Nasterii Pruncului Hristos. Acest lucru a dus la o criza internationala ce a cuprins in intregime Locurile Sfinte, declansand Razboiul din Crimeea.

Biserica se afla in grija romano-catolicilor, a armenilor si a grecilor ortodocsi.

Intrarea in biserica se face printr-o usa mica numita Usa pocaintei, construita astfel in timpul otomanilor, pentru a-i obliga pe vizitatori sa descalece de pe cal, dar si pentru ca acestia sa-si plece capul in semn de respect pentru acest loc. Nava este intacta inca de pe vremea imparatului Justinian, fragmente de mozaic mural impodobind ambele laturi ale bisericii. Tavanul a fost supus unor restaurari de-a lungul timpului, insa cele patru randuri de coloane in stil corintic, cate 11 pe fiecare rand, din piatra lustruita, apartin bisericii initiale a lui Constantin, din secolul al IV-lea. 13 dintre acestea pastreaza inca picturi de pe vremea cruciatilor, infatisand mai multi sfinti si pe Maica Domnului cu pruncul. Lacasul are trei altare: unul central, care apartine grecilor ortodocsi si doua mai mici aflate in lateral, apartinand armenilor.

In interiorul bisericii se formeaza randul la care se aseaza toti pelerinii dornici sa patrunda in pestera care adaposteste locul in care a fost nascut Iisus. Inghesuiala mare si imbulzeala incepe insa in apropierea scarilor ce coboara in pestera, deoarece randurile se restrang, pe scarile abrupte incapand doar cateva persoane. Aglomeratia este atat de mare incat nici nu se vad treptele, pur si simplu ridici piciorul si il lasi sa cada pana simti ca se opreste pe treapta scarii.

In dreapta scarilor ce coboara in pestera se gaseste o icoana frumoasa, unica in lume, numita „Betleemita” . Aceasta o reprezinta pe Maica Domnului zambind linistita, lipsita de griji, tinand in brate pruncul. Icoana a fost daruita de imparateasa Ecaterina a Rusiei, imbracata in aur si argint, impodobita cu pietre pretioase.

Pestera este pavata cu marmura iar locul nasterii este marcat cu o stea de argint incrustata in piatra, inscriptionata pe cele 14 laturi ale sale, in limba latina “Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est.” (“Aici S-a nascut Iisus Hristos din Fecioara Maria” ). Steaua a fost fixata in marmura in anul 1717, atunci cand catolicii stapaneau Biserica Nasterii Domnului.

Potrivit unor istorici, steaua de argint din Betleem a fost realizata din porunca domnitorului Constantin Brancoveanu, apoi ar fi fost daruita pentru a fi pusa la intrarea in mormantul sfant. Deasupra Stelei ard in permanenta 15 candele, 6 ale ortodocsilor, 5 ale armenilor si 4 ale catolicilor.

Ultima locatie vizitata in Bethleem a fost o alta biserica ce e considerata facatoare de minuni, Grota Laptelui. A fost construita in secolul al V-lea, in apropiere de Piata Ieslei, deasupra locului unde Maria, Iosif si Iisus s-au ascuns atunci cand Irod a dat ordin sa fie sacrificati toti baietii sub 2 ani din Bethleem. Conform traditiei, Maria l-a alaptat pe Iisus aici si o picatura a cazut pe stanca ce s-a colorat in alb. Acest lacas atrage femei din toata lumea care au probleme de fertilitate si care marturisesc ca dupa vizita aici au ramas insarcinate.

Grota Laptelui se afla in grija calugarilor franciscani. Potrivit unei alte vechi traditii, aceasta pestera a fost folosita ca loc de inmormantare a multora dintre pruncii omorati de soldatii lui Irod.

In apropierea Bethleemului, in teritoriile palestiniene am vizitat si biserica Sfantului Nicolae de la Beit Jala, obiectiv care este prins foarte rar in programele de vizitare ale Tarii Sfinte pentru ca este biserica de mir, cu un program pe care numai locuitorii micutului orasel palestinian il cunosc.

Biserica este construita desupra pesterii in care a locuit timp de 4 ani parintele Nicolae, cand a vizitat Palestina. Biserica actuala a fost ridicata dupa ultimul cutremur din 1927, pe ruinele altei biserici dedicata Sfantului Gheorghe.

Locuitorii au credinta ca Sfantul Nicolae i-a aparat in 2001 de rachetele din partea israeliana, iar in timpul celor doua razboaie mondiale, nici o bomba nu a cazut peste Beit Jala. Ghida ne-a spus si povestea icoanei Sfantului Nicolae din biserica noua, care ar fi daruita de catre o romanca, ca urmare a unor vise in care ii aparea aceasta biserica, fara sa stie in ce loc este.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 27.08.23 13:23:31
Validat / Publicat: 27.08.23 15:07:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 925 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P47 Locuitorii au credinta ca Sfantul Nicolae i-a aparat in 2001 de rachetele din partea israeliana, iar in timpul celor doua razboaie mondiale, nici o bomba nu a cazut peste Beit Jala.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16900 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Michi
[27.08.23 15:45:41]
»

@geani anto: Am fost în Israel într-un pelerinaj înainte de 2000. Nu veam calculator şi am făcut doar câteva poze pe hârtie care nu spun nimic. Se pusese praful peste amintiri aşa că reviewul tău şi pozele mi-au adus aminte de multe din locurile văzute deşi unele sunt definitiv uitate. Astept şi continuarea ca să vizitez a doua oară Israelul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[27.08.23 19:50:06]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Betleem:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.29890084266663 sec
    ecranul dvs: 1 x 1