GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Coasta Amalfi, ziua 3: Capri - insula de vis
Pentru ca am vrut sa stam cat mai mult pe insula despre care auzisem atat de multe lucruri, a trebuit sa ne incepem aventura cat mai de dimineata. Asa ca de la Piazza Garibaldi pana la Portul Molo Beverello am facut 30 de minute de miscare usor alerta. Iar odata ajunsi ne-am suit intr-un catamaran al companiei Snav care in 40 de minute a fost in Capri. Pret 38.2 EUR/pers/dus-intors.
Odata ajunsi pe insula, primul lucru pe care l-am facut a fost sa mergem la biroul de informatii turistice care este chiar in port pentru a ne procura o harta a acesteia. In Capri ai posibilitatea sa achizitionezi un card (Unico Capri) care costa 8.6 EUR/24 ore cu care poti calatori pe toate mijloacele de transport de pe insula…mai putin masinile decapotabile. Chiar daca insula nu pare mare este mult de mers iar distanta ar fi bine sa nu fie parcursa pe jos. Sau poti achizitiona bilete unice. Orice calatorie pe insula este 1.8 EUR.
Initial, insula a fost colonizată de greci, insa, istoria acestui mic paradis este legată de imparatul Augustus care, în anul 29 iHr. avea să cumpere insulă de la orasul Napoli. Un alt indragostit al insulei s-a dovedit a fi si succesorul sau, imparatul Tiberius care a construit aici 12 vile în onoarea celor 12 zei ai Olimpului. Evident, ca prezenta celor doi si-a pus amprenta asupra arhitecturii insulei. Si asa usor, usor Capri devine destinatia preferată a nobililor italieni, francezi si britanici.
Noi am planificat vizitarea insulei astfel: Marina Grande-Anacapri-Capri-Marina Grande, un tur ce ar acoperi cam toate obiectivele.
Din Marina Grande am luat un minibus (1.8 EUR) pana in Anacapri in Piazza Victoria de unde am mers mai departe pe Via Orlandi unde am intalnita o casa rosie, care se numea chiar Casa Rosa. O casa impunatoare care a fost construita de locotenentul American John Cay H. Mackowen care a ajuns in Capri imediat dupa razboiul civil. Odata ajuns acesta s-a indragostit iremediabil de insula. Acum casa este un muzeu ce gazduieste o expozitie cu fotografii ale insulei.
Urmand aleea ajungem la Biserica San Michele. O biserica construita in sec 18 in stil baroc italian. Biserica este faimoasa pentru pardoseala din ceramica ce ilustreaza alungarea lui Adam si a Evei din rai. Iar aici pe o bancuta in fata acesteia ne-am bucurat de soarele ce ne incalzea la primele ore ale diminetii si bineinteles de un mic snack…alaturi de o felina cam prea prietenoasa.
Apoi am pornit sa vizitam Vila Damecuta si Grotta Azzurra… pe jos…ei bine, dupa 2 ore de mers am decis ca ar fi mai bine sa renuntam la aceste doua obiective. Déjà aveam febra musculara iar drumul parca nu se mai termina. Am un cuvant de adaugat la aceasta experienta: “Bus”!!!
Vila Damecuta este una dintre cele 12 vile romane construite de imparatul Tiberius pe insula. Acesta si-a petrecut ultimii 10 ani din viata pe aceasta insula de frica asasinatului. Grotta Azzurra este o mica grota la care se poate intra doar cu barca. Este faimoasa din pricina albastrului ireal al apei. Se pare ca, sub intrare mai este o spartura prin care intra lumina care este filtrata de catre apa intr-o nuanta ireala. Intensitatea cea mai mare este undeva intre 12.00 si 14.00.
Noi ne-am intors catre centru Anacapri la Villa San Michele, faimoasa vila de suflet a doctorului suedez Axel Munthe care spunea “ casa mea trebuie sa fie deschisa soarelui, vantului si vocii marii, asemeni unui templu grecesc, si lumina, lumina, lumina peste tot”.
Rezultatul a fost o constructie pe mai multe niveluri care intruneste toate cele spuse mai sus si nu numai. Aici sunt expuse o serie de artefacte antice stranse de-a lungul timpului de catre doctor. De la sarcofage, busturi, pavaje romane, coloane dar si piesa de rezistenta un sfinx care priveste maiestuos toata insula. Intrarea este 7 Eur. Este o vila care merita vizitata.
A urmat Capri care este si capitala insulei, cu minibus-ul de data aceasta. Din centrul insulei am mers printre stradutele faimoase intesate cu magazine de suveniruri si hoteluri care mai de care exclusiviste asa am ajuns la Giardini Augusto, incredibilele gradini panoramice. Acestea au fost construite de un industrias, inginer german Friedrich Alfred Krupp in sec 20-lea, in acelasi timp cu constructia vilei sale (intrarea 1 Eur). In acelasi timp a construit si Via Krupp, un sir de trepte construite pe o panta foarte abrupta. Aceasta leaga aceste gradini de Marina Piccola. Aici geniul ingineresc se imbina ideal cu perfectiunea naturii iar spectalocul creat este absolut. Aici sunt niste banci de caramida incalzite de soare care mi-au ademenit partenerul asemeneea unui cantec de sirene. Ce peisaj? Ce panorama? Se ducea parca hipnotiozat catre acea banca lunga si pana nu a dormit 30 de minute nu s-a lasat induplecat. Eu laudam privelistea nemaipomenita iar el aproba: “Da! Da! Aici este foarte bine”-si se aseza mai confortabil. Dar merita acest moment de relaxare asa ca nu am intervenit.
Dupa trezire parca era mai vioi asa ca am pornit iar intr-o plimbare. Pentru a putea vedea frumusetea insulei mai bine am mers pe Via Pizzolungo, o alee care te lasa fara rasuflare. Am trecut pe langa faimoasele stanci Faraglioni, trei stanci ce se inalta maiestuos din mare, Vila Malaparte care este o vila construita de Curzio Malaparte, scriitor şi jurnalist italian care si-a construit casa dupa propriile ideii. „Una casa come me”-zicea el.
Dupa ce treci de vila te indrepti catre Arco Naturale, care aşa cum ii spune şi numele, este un arc natural din stanca, ramasite ale unei vechi grote, scufundate în mare.
Se mai poate vizita si Villa Jovis cea mai mare dintre cele 12 vile construite care a fost pentru 10 ani resedinta imparatului roman Tiberius.
Dupa aceasta plimbare pasii ne-au indreptat catre funicular. Era vremea sa ne intoarcem.
Capri este o insula frumoasa cu vegetatia luxurianta, ape turcoaz, terasele frumoase, oamenii boemi si peisajele de vis te fac sa nu te mai saturi de aceasta insula.
Trimis de grigo in 22.05.13 12:11:10
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grigo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Buna. Felicitari pentru minunatele descrieri poze si concediu.
Citesc pe mai multe site-uri turistice din spatiul germanic precum trip advisor, touristik aktuel sau chiar si pe National Geographic, dar de multe ori gasesc aici mai interesante review-uri despre atractiile turistice ce ma intereseaza.
Amalfi este si in programul nostru pentru luna octombrie iar cele descrise de tine imi sunt de real ajutor.
Napoli am avut ocazia sa-l vizitez pentru 2 zile dar mult timp pentru atractiile turistice nu am avut, de data aceasta o sa fim pentru 5 zile cazarea o cautam undeva: Positano, Sorentto, Salerno.
Napoli sincer nu m-a impresionat eram si in perioada cand serviciile de salubrizare se aflau in greva asa ca e usor de banuit ce era pe acolo.
De la aeroport am dorii sa inchiriem o masina pentru perioada sejurului fiind 4 persoane cred ca e ceea mai buna varianta, oricum Capri este si ea pe lista.
Cum este cu locurile de parcare daca ai observat multe hoteluri nu au parcare si ce alte probleme in ce priveste circulatia rutiera am mai putea intampina. In care localitate ai alege hotelul daca mai vizitezi aceasta zona? Ce sugestii poti sa-mi propui?
Oricum vom alege un hotel doar cu foarte bune referinte asta ar fii prima conditie iar daca se poate cu vedere spre mare si mai bine.
Multumesc anticipat si concedii placute in continuare!
@claudiu 71: Coasta amalfitana cat si toate insulele golfului merita deplin. Asadar cazarea in zona de coasta este foarte inspirata insa atat Sorrento, Positano cat si Amalfi sunt asezari scumpe atat pentru cazare cat si pentru mancare, cu mult peste Napoli.
Intradevar nu iti recomand sa mai vizitezi Napoli poate doar zona dealului Vomero dar Napoli poate fi ales ca si loc de baza pentru ca de aici se poate ajunge oriunde relativ usor.
In ceea ce priveste inchiriatul masinii in Italia, nu iti recomand! Noi am fost in Toscana in 2012 si ni s-a parut o ideea minutata inchiriatul unei masini pentru colindarea dealurilor toscane... eeei bine am platit de ne-a usturat. In primul rand in Italia nu stii unde sa parchezi iar sistemul lor functioneaza foarte ciudat. Am luat cate 3 amenzi pe zi de parcare ilegala chiar si in fata hotelului iar pe langa plata amenzilor am mai platit un comision de 30 de EUR per amenda la firma de inchiriere auto doar pentru ca au transmis date noastre la Politie. Italienii au un Site special pentru plata amenzilor de catre turisti... daca au facut un site iti poti da seama ca sunt ffff multi turisti care i-au amenzi. Eu iti recomand mijlocul de transport in comun care circula foarte bine sau fii cu foarte mare bagare de seama la parcare!!!
@grigo: Imi pare rau de amenzile platite ustura mai ales cand platesti pentru mici neatentii. Pot sa spun ca facem asta in deplina cunostinta de cauza si o sa fim atenti nu suntem prima data in Italia cu masina cunosc istoria cu ZTL (zona trafic limitat)
Apropo intradevar Amalfi este mai scump decat Napoli dar stam foarte aproape de un hotel la un pret pentru sejur excelent in Salerno (hotelolimpico.it ar fi sub 200 pentru 4 nopti eu zic ca e ok). Ce zici de Salerno e ok pentru vizitarea coastei amalfitane?
@claudiu 71: Din pacate nu am reusit sa vizitez Salerno dar in mod sigur conexiunea cu toata coasta este buna. Daca nu ai vizitat Salerno pana acum si tot esti acolo ar fi pacat sa nu-l incluzi in turul tau. Ai ce sa vezi.
Drumul coastei se desfasoara pe niste serpentine destul de stranse iar locurile de parcare sunt limitate. Desi conduc de mult timp si nu ma tem de serpentine, eu as prefera sa nu imi complic existenta cu cautarea unui loc de parcare, in unele locatii inexistent, si cu niste sperpentine stranse si foarte aglomerate. Dar alegerea este a ta si oricum in cel mai rau caz ai conexiuni bune cu bus-urile.
Hotelul arata foarte bine iar pretul bun. Acum nu mai ramane decat sa te bucuri de concediu. Have fun!
@claudiu 71: Buna, Claudiu.
Ai putea sa ne spui daca ai fost multumit de cazarea la Hotel Olimpico? Ai folosit serviciul acela de transport al hotelului - shuttle bus? Este bine pozitionat? Mancarea ok?
Voi cu ce ati ajuns de la Napoli la Salerno? Bus sau tren?
Multumesc,
Andra
@andragonciulea: Buna Andra.
Noi am avut un sejur de sase zile pe Coasta Amalfi, intradevar eram foarte aproape de a ne caza la Olimpico, pe noi ne interesa doar coasta si nu orasele.
In cele din urma am ales Hotel Conca Azzura (vezi impresii) situat in mijlocul coastei ne-a satisfacut pe deplin.
Am fost doua cupluri si ceea mai buna varianta a fost inchirierea unei masini cu care am avut o mult mai mare libertate de miscare.
Daca este interesata in special de coasta alege un hotel de aici, am mai scris trei review-uri proaspete citeste si in mare o sa ai raspuns la cateva intrebari ce te intereseaza.
Pentru alte intrebari iti stau cu placere deasemenea la dispozitie.
Concediu placut!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Capri, orasul de pe insula cu acelasi nume — scris în 14.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Insula Capri - frumoasă chiar și sub nori și ploaie — scris în 05.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Insula Capri - o perla ce nu trebuie ratata — scris în 12.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Capri sau The promised land — scris în 04.07.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2017 Capri. O bijuterie la Marea Tireniană — scris în 09.03.18 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Insula Capri - un must to do clar, dar cât de imperial? — scris în 27.05.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 O zi in insula Capri — scris în 28.03.17 de alinna din BUCURESTI - RECOMANDĂ