GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Capri - croaziera in jurul insulei
Despre Capri se spune si se scrie ca este cea mai frumoasa dintre cele trei insule ale Golfului Napoli. Eu nu pot confirma acest lucru pentru ca nu le-am vazut pe toate si deci nu pot face o comparatie. Pot spune doar ca Insula Capri este foarte frumoasa, nespus de frumoasa.
In dimineata zilei de 13 septembrie 2010, in drum de la Napoli spre Sorrento unde urma sa ne imbarcam pentru traversarea la Capri, ghida ne-a informat ca Procida, cea mai mica insula din golf, este foarte linistita si are plaje bune, totusi nu este prea vizitata de turisti. Ischia, cea mai mare insula a golfului, de origine vulcanica, este renumita pentru izvoarele sale termale, pentru namolul si plajele sale minunate.
Capri ramane pe departe cea mai apreciata de turisti, simpli privitori de numai cateva zile sau ore a frumusetilor sale salbatice. Partea dinspre Sorrento este cea mai animata si poate de aceea Sorrento a fost ales si pentru noi ca punct de imbarcare spre Capri. Si din Napoli se poate opta pentru un transfer spre Capri, durata calatoriei cu ferryboat-ul fiind de doua ori mai mare si - probabil - asemenea si pretul.
Asadar, dupa o plimbare de numai 40 de minute pe valurile marii, am debarcat pe Insula Capri, la Marina Grande, principalul port.
Centrul vital al insulei este oraselul Capri, situat la inaltime, cam inghesuit, dar cu vile elegante, la care se poate ajunge cu funicularul. Hoteluri luxoase, nu pentru toate buzunarele, stradute pline de farmec, napadite de vegetatie specifica, renumita Piazzetta cu magazinasele ei cu suveniruri scumpe unde se inghesuie toata lumea doar ca sa priveasca si mai presus de toate imaginile panoramice marine care se deschid privitorului de la inaltime... cam acesta ar fi, in putine cuvinte, Capri.
Marturisesc faptul ca nu orasul m-a facut sa-mi doresc o incursiune in Capri, ci promisa croaziera in jurul celei mai frumoase insule din golf. Turistii care petrec un sejur pe coasta Amalfi sau sunt in trecere prin zona, ar trebui sa nu rateze aceasta minunata plimbare.
Cu 14 euro/persoana, cei care am dorit sa evadam din aglomeratia urbana, am plecat in croaziera. De la inaltimea cabinei lui, prin intermediul unui megafon, capitanul ambarcatiunii furniza in permanenta informatii (in engleza si italiana) privind locurile pe langa care treceam si nu doar atat. De la el am aflat ca insula a fost locuita inca din timpuri stravechi, dovezi ale asezarilor umane preistorice fiind descoperite inca din epoca romana, perioada in care imparatii au construit pe insula mai multe temple, vile, apeducte si chiar au amenajat gradini luxuriante menite sa le faca sederea la Capri si mai placuta.
Se spune ca Imparatul Tiberius s-a retras aici in anul 27 d. H. traind izolat de lume, in orgiile secrete despre care cronicile vremii nu uita sa pomeneasca. Vila Tiberius sau Vila Jovis, in prezent in ruina, se afla in partea de nord-est a insulei si se poate vizita cu acces de pe uscat.
Ne-am continuat turul avand in pemanenta pe partea dreapta peretii stancosi ai insulei, cand mai inalti, cand mai scunzi, dar cel mai adesea aproape verticali. Din loc in loc, apele marii in continua framantare au sapat intranduri, unele dintre ele adevarate pesteri spectaculoase. Dupa Grotta Bianca si Arco Naturale, a urmat Faraglioni, o grupare de stanci iesind direct din apa marii, ca un arhipelag de insule in miniatura. Iscusitul nostru capitan, conducand incet, cu dibacie, ne-a trecut pe sub arcada stancii, iar noi, muti de admiratie, nu conteneam sa fotografiem.
In Marina Piccola, al doilea port al insulei, mai mic, am vazut mai multe ambarcatiuni care asteptau amatorii pentru un Giro Isola sau Grotta Azzurra. Pana la farul de la Punta Carena, tarmul stancos al insulei ofera mai multe formatiuni interesante, demne de admirat si fotografiat. Grotta Verde este denumita astfel datorita nuantei verzui a apei la intrarea sub stanca.
Pe coasta, din loc in loc, apar grupuri de vile albe stralucind in soare. Capitanul - ghid a tinut sa mentioneze ca nu numai in trecutul indepartat celebritatile si-au cautat linistea in izolarea de la Capri. Atrase de clima blanda si de vegetatia luxurianta, personalitati cu conturi serioase in banci si-au construit aici vile elegante. Am aflat ca Mariah Carey si multe alte celebritati detin sau au detinut aici case de vacanta. Lista era mult prea lunga pentru a-i retine pe toti, dar nu pot uita ca a amintit de Maxim Gorki si chiar de o prezenta temporara a lui Lenin pe insula Capri. De asemenea nu pot uita mandria cu care a rostit, printre celelalte celebritati, numele compatrioatei sale, mult admirata Sofia Loren.
Cei care vin in Capri cu ferryboat-ul pentru numai o zi si mai ales cei care aleg sa faca o croaziera in jurul insulei, o fac in special pentru Grotta Azzurra, o pestera pe malul stancos, deosebit de frumoasa, inundata de apele ireal de albastre ale marii. Intrarea aici se face in conditii speciale, cu ambarcatiuni speciale, cu bilete distincte si cu asteptari pe masura. Nu era cazul nostru. Platiseram doar pentru un tur in jurul insulei si asta ni s-a oferit.
Am revenit in oras si am petrecut restul timpului pana la ora reintregirii grupului in Piazzetta si in imediata sa apropiere. N-am mai avut timp pentru bisericile, muzeele si monumentele orasului Capri, pentru ruinele de la Vila Jovis sau pentru Anacapri. Am avut timp doar pentru o felie mare de pizza si o salata de fructe servite in graba pentru ca deja trecuse ora pranzului, iar plimbarea pe mare ne cam infometase.
Ne-am inapoiat la Sorrento, apoi la Napoli de unde, seara, ne-am imbarcat pentru Sicilia. Cum a decurs transferul si cum am petrecut cele trei zile in Sicilia? Vezi impresii aici
Trimis de iulianic in 09.02.13 08:46:43
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Capri, orasul de pe insula cu acelasi nume — scris în 14.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Insula Capri - frumoasă chiar și sub nori și ploaie — scris în 05.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Insula Capri - o perla ce nu trebuie ratata — scris în 12.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Capri sau The promised land — scris în 04.07.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2017 Capri. O bijuterie la Marea Tireniană — scris în 09.03.18 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Insula Capri - un must to do clar, dar cât de imperial? — scris în 27.05.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 O zi in insula Capri — scris în 28.03.17 de alinna din BUCURESTI - RECOMANDĂ