GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Capri.Anacapri si Axel Munthe
Stiam despre insula Capri ca este un loc special, unde marea are o culoare incredibila, ca este o destinatie celebra si ca este obligatorie sa o vizitezi o data ce ai ajuns in Napoli. Am ales o excursie de o jumatate de zi (95e/pers... transp. Napoli-Capri si retur, ghid, pranz in Anacapri si transp. port-Anacapri-Capri-port.), care este destul de scumpa dar ne-a ajutat sa economisim din timpul si asa insuficient. Plecarea de la hotel-8.45, plecarea din port Napoli-9.30, durata 40 min. cu ambarcatiunea din fotografie.
Cand am plecat din Napoli era intunecat si soarele nu a aparut decat cu putin timp inainte de a ne intoarce, dar ziua a ramas in amintirea noastra una dintre cele mai stralucitoare, Frumusetea naturii a vrajit omul, care si-a adus contributia la crearea acestui spectacol numit Insula Capri. Locuita sau numai vizitata din timpuri stravechi, incepand din sec. Vll. i. H. cu grecii din Cumae (Campi Flegrei) apoi cu imparati romani si pana astazi insula exercita aceeasi fascinatie asupra tuturor celor care care debarca la tarm. Piratul Barbarossa, Axel Munthel, Krupp, Churchill, Eisenhower sunt numai cateva dintre numele celebre care isi leaga existenta sau vacantele de acest loc.
Lipsita de apa potabila, care este adusa cu vaporul, insula este o imensa gradina chiar si in luna martie... Drumurile sunt incredibil de stramte, garajele sunt sapate in stanca, drumul din port spre Anacapri (3,5 km) pe anumite portiuni este suspendat deasupra haului si limita lui este un simplu grilaj din fier.
Anacapri inseamna deasupra- (ana) -Capri si a fost primul oras vizitat de noi. Timpul scurt pe care l-am avut la dispozitie l-am dedicat vizitarii Villei San Michele. Din Piazza della Vittoria spre dreapta mergeti la telescaunul ce ajunge in varful muntelui (Monte Solaro), de unde se deschide o priveliste de 360 grade peste intreaga insula, iar in stanga via Capodimonte, se termina la intrarea in Villa San Michele Daca continui sa mergi inainte, in 100 de metri intalnesti scarile feniciene (Scala Fenicia cu peste 700 de trepte taiate in stanca) vechea cale de acces ce leaga portul (Marina Grande) de oras. Strada pe care pleci din piata se ingusteaza in dreptul intrarii in muzeu si se transforma intr-o alee lata de 1m ce inconjoara partial promontoriul pe care sunt construite vila si gradinile sale. De pe acest promontoriu se deschide o panorama unica spre port, orasul Capri, cealalta parte inalta a insulei, pana spre coasta Sorrentina, Vezuviu si golful Napoli.
Straduta din piata pana la vila este ingusta, cu magazine de suveniruri si serpuieste pe langa case cu gradini si terase, una mai frumoasa ca alta, mai ingrijita, dar fiecare cu stilul sau diferit de al celorlalte.
Villa San Michele fosta resedinta a doctorului Axel Munthe (1857-1949), este unul din cele mai fascinante locuri in care am fost. Constructia cu 3 etaje plasata in aceasta impresionanta pozitie, impreuna cu gradinile, Parapetul Sfinxului, Capela San Michele si micul muzeu dedicat pasarilor migratoare formeaza un complex care iti taie respiratia. Cu siguranta ca la acest efect maxim a contribuit si faptul ca eram singurii vizitatori. Extrasezonul are avantajele lui!
Cat de mult a iubit Axel Munthe acest loc (si nu exagerez), intelegi in timpul vizitei, cand treci dintr-o camera in alta si admiri mobila, obiectele de decor si arhitectura locului. Incaperea in care se servea masa, bucataria, curtea interioara, dormitorul, camera care ii prezinta viata pe capitole (doctor, arhitect, scriitor) si livingul, sunt numai introducerea pentru spectaculoasa gradina... Amplasata in scari, cu atriumuri, mese din mozaic, sculpturi, inclusiv o statuie a proprietarului, plina de flori si diferiti copaci, seamana cu o micuta gradina botanica. Aleea principala cu pergole ofera aceeasi imagine fantastica asupra golfului. Mergind pe ea intalnesti spre stanga, Sfinxul adus din Egipt, asezat pe celebrul sau parapet, cu fata spre golf. Legenda spune ca dorinta pusa dupa ce atingi cu mana stanga coapsele acestuia se implineste. Pe dreapta sunt scarile care duc spre capela San Michele, langa care se afla ecomuzeul amplasat intr-o constructie circulara, din lemn, cu ferestre spre gradina.
Statuia doctorului este amplasata in mijlocul acestui minunat loc, mai aproape de intrare, iar traseul este in asa fel conceput incat treci pe langa ea de doua ori, o data la intrare, ca o intampinare si la sfarsit ca pentru un ramas bun. In holul magazinului cu suveniruri, intr-o vitrina sunt expuse toate traducerile in diferite limbi ale romanului sau cel mai cunoscut si care poarta numele locului, "Cartea de la San Michele"... Am regasit acolo cu mare placere si editia din 1970 in limba romana. Am plecat cu speranta ca soarta va fi generoasa cu noi si vom avea ocazia sa revenim aici si vara. Pe doctor l-am lasat asezat pe o banca din curte, inconjurat de catei, in fotografia ce acopera un perete la iesire.
Dupa masa de pranz am coborat la Capri si in pieteta din fata statiei de funicular ne-am intalnit cu soarele. El ne-a insotit pe stradutele intortochiate, mai mult alei decat stradute, prin piete. si dupa o ora de hoinareala ne-a condus in port. Ramas sus pe deal la 135m deasupra marii, orasul ne-a facut cu mana pana ce am zarit Napoli din nou.
Trimis de mecut in 20.03.11 23:50:39
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mecut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelenta alegere!
Multumesc foarte mult. Nu stiu daca ati fost acolo, dar ati surprins exact spiritul insulei.
M-a cam infricosat ornamentul de pe pardoseala din poza 6, dar se pare ca e explicabil, data fiind meseria fostului proprietar...
Superb loc si o povestire extrem de placuta!
@magdalena
Multumesc pentru cuvintele frumoase. Ma bucur ca ti-a placut si iti doresc sa ajungi acolo cat mai curand. Napoli este un oras fascinant, la fel si imprejurimile.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Capri, orasul de pe insula cu acelasi nume — scris în 14.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Insula Capri - frumoasă chiar și sub nori și ploaie — scris în 05.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Insula Capri - o perla ce nu trebuie ratata — scris în 12.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Capri sau The promised land — scris în 04.07.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2017 Capri. O bijuterie la Marea Tireniană — scris în 09.03.18 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Insula Capri - un must to do clar, dar cât de imperial? — scris în 27.05.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 O zi in insula Capri — scris în 28.03.17 de alinna din BUCURESTI - RECOMANDĂ