ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2010
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.06.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 2 nopți
prieteni
4 AD. + ditai copilu' de 20 ani COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Hotel ICEBERG, Balcik – 2010

TIPĂREȘTE

Am scris in doua episoade (click aici si click aici) despre vizitele mele la Balcic.

Data fiind abundenta de impresii despre Gradina (de pe acest site si nu numai…), socotesc ca mai relevant pentru cei care ar dori sa mearga in Balcic este sa va spun cate ceva despre locul unde ne-am cazat: hotelul ICEBERG.

Cautam o alta locatie pentru aceste 3 zile de mini-vacanta decat cea de anul trecut.

In general, nu am pretentii prea mari de la locul in care vom petrece cateva nopti. In primul rand, pentru ca nu sunt dispus sa investesc intr-un astfel de loc (sa ne-ntelegem, nu ma mut acolo!! ) sume prea mari, nici daca le-as avea. Tot ce vreau este sa fie curat, sa nu miroasa a cine stie ce, o baie decenta unde sa nu duc dorul apei calde. Destul spatiu in camera, astfel incat sa nu-mi rup tibiile cand cobor din pat ca sa ma duc la baie. Desigur, un capitol sensibil sunt lenjeria si prosoapele. Sotia inca mai cara dupa ea, de fiecare data, doua-trei prosoape si-un cearsaf… sa fie… n-a fost cazul sa le folosim aici.

La ICEBERG am ajuns la recomandarea unei colege de serviciu.

“E curat, mi-a spus, linistit si cu personal amabil”. Pe langa asta, mi-a recomandat sa incerc sa obtin o camera cu vederea la mare. “O sa vezi de ce! ”.

Un alt argument a fost zona oarecum mai sigura in care ne puteam parca masina. Am trecut de o bariera (stiti, o bariera iti inspira un sentiment de protectie… iluzoriu, la o adica), am ocolit un hotel al carui nume imi scapa si am ajuns la hotelul nostru. Chestia cu parcare sigura era un amanunt important, era la cateva zile dupa ce intreaga media romaneasca trambita pe toate canalele stirea cu cele “n” masini ale saracilor turisti romani furate in Bulgaria. Nu prea am idée cat era adevar in chestia asta si cat altceva. Insa, n-am reusit sa-mi reprim un gand: in contextul vacantelor de Pasti si de 1 Mai, cand oficiali din turismul romanesc anuntau ca i-am invins pe bulgari (gaina lui Creanga gasise o margica...), o stire d’asta e mai eficienta decat orice spot publicitar.

Cu Tanya, una dintre receptionerele de la ICEBERG (cea care stia si engleza; pen’ca am avut surpriza sa gasim, a doua sau a treia zi, la receptie, o tanti care habar n-avea…), tratasem cu cateva zile bune inainte, pe mail. Ma rog, nu eu personal, ci unul dintre cei cu care venisem in Balcic si anul trecut. Ne-a intampinat la sosire si ne-a aratat tot ce avea liber in hotel in acel moment. Ne-am ales doua camere alaturate. Cu vedere la mare (superb! ) si cu balcoane mari. O placere! Camere curate, nu foarte mari, mobilier de hotel de 3 stele. Baie destul de spatioasa, la asta contribuind si faptul ca nu existau cabine de dus. Mai exact, nu existau nici cazi de baie. Exista o chiuveta, WC-ul obligatoriu si un dus. Mie, acest aranjament mi-a placut. Dincolo de prima impresie, care poate inspira o oarecare meschinarie, mi se pare un avantaj faptul te poti misca in voie fara sa te izbesti de peretii unei cabine minuscule ori, mai rau, sa ti se lipeasca de corp o perdea de plastic. Aa… si inca un amanunt care le-a crescut nota: tablourile de pe holuri si din camera erau pictate. N-as risca sa ma pronunt in ceea ce priveste calitatea lor artistica (din punctual meu de vedere, aratau chiar bine), insa faptul ca nu erau binecunoscutele poze lipite pe cartoane m-a impresionat placut.

Din cate-mi amintesc, in cele 3 zile (la drept vorbind, n-a fost decat o zi plina…) au facut odata curat in camera.

Micul dejun era inclus. Meniu fix, as zice, cam ca acasa: oua, lapte, cafea, ceai, ceva mezeluri, branza… Deosebite au fost un fel de friganele, daca am nimerit eu bine cum s-ar putea chema… adica o felie de paine imbibata in ou sau ce-o fi fost, cu ceva branza, cascaval topit deasupra, insa nu prajite ci la cuptor, dupa cum pareau. Gustoaaase!!! mmmmm!!! incat am incercat sa le fac, intuitiv, acasa. Bune si-ale mele, insa nu ca ale lor… Cred ca asta s-a intamplat in ultima zi, chestie care a salvat impresia proasta lasata de omletele reci din ziua anterioara.

Am mancat si seara la hotel. Nimic deosebit in prima seara. Ceva gratar, salate, un desert.

A doua seara am vrut sa mancam kavarma (atentie, accent pe ultima silaba ). Ceilalti, atenti cu dieta, au comandat (comanda am facut-o inca de la masa de dimineata, nu se poate gati pe loc) kavarma de pui. Eu, incurajat de rezultatul ultimei verificari a colesterolului, am vrut una de porc. Stiti… cea mai buna leguma… Ne-am lins pe degete!! Ar putea sa fie o tocanita cam ca la noi, daca ne raportam la ingrediente (ma rog, ce-am simtit noi). Sunt, insa, cateva detalii care fac diferenta: pe langa legume (la limita a ceea ce inseamna prea mult, dupa gustul meu) si carnea animalului respectiv, deasupra era si o pojghita subtire de cascaval topit. Cel mai important detaliu, insa: totul era preparat, in portii individuale, in oale de lut acoperite. Asa le si aduceau la masa. Nu stiu care era tehnologia de coacere, mi-ar fi placut sa fie cuptor cu lemne, da’ ma-ndoiesc… Pe langa kavarma, o salata bulgareasca si o inghetata (gen profiterolul de alta data) au completat o cina delicioasa. Totul la un prêt mult mai mic decat in restaurantele si terasele de pe faleza: 10 leva meniul. Excellent raport prêt/calitate!!

N-ati obosit? Atunci va mai dau doua amanunte si inchei capitolul ICEBERG. Primul: renuntati la ideea ca televizorul din camera este obiectul cu care v-ati obisnuit acasa. Posturile care se vad sufficient de bine sunt total neinteresante. Cred ca asta e o norma internationala impusa acestui gen de hoteluri, prea am intalnit-o des… A doua: personalul e chiar amabil si zambitor. Nu i-am deranjat cu prea multe cereri (de fapt, nu i-am deranjat mai deloc, exceptand o discutie, in restaurant, in prezenta tehnicienilor lor, despre TV-ul din camera …).

Am plecat de la hotel, spre casa, imediat dupa micul dejun. Eram chititi sa vedem si Cap KALIAKRA. Si-am luat drumul catre Vama Veche. Am trecut prin Kavarna, o localitate in care, pe peretii unora dintre blocuri, am vazut cateva… cum sa le zic, picturi… desene… cu mari personalitati muzicale gen Bob Marley… inedit, ni s-a parut in primul moment, dupa care am aflat ca este localitate bine stiuta de rockeri pentru festivalul care se tine acolo, an de an, la sfarsitul lui iunie.

Cap Kaliakra este un promontoriu calcaros de vreo 2 km lungime si 70 de metri inaltime fata de nivelul Marii Negre, marcat de o bogata incarcatura istorica si de o legenda cu care bulgarii se mandresc.

Istoria acestor locuri, atestata si de ruinele unei mari fortificatii antice, mentioneaza dominatii successive ale tracilor, romanilor, grecilor, fenicienilor, bizantinilor si, in cele din urma, bulgarilor si turcilor. Ba, daca am inteles eu bine din ceea ce scria pe o statuie, nici rusii n-au stat deoparte: era statuia unui guvernator rus al provinciei. Pe care, daca nu gresesc, bulgarii l-au si sanctificat.

Legenda: 40 de fecioare bulgare au preferat moartea, decat sclavia la turci, aruncandu-se in mare de pe acest promontoriu. Exista acolo o statuie care sugereaza un sir (in maniera coloanei infinitului) de fecioare. Se spune ca cea care a initiat acest ritual al sacrificiului, aruncandu-se prima in apele marii, se numea KALIAKRA.

Capul Kaliakra nu este un loc atins de civilizatie, daca nu ne referim la statia meteo care functioneaza acolo si cele cateva chioscuri unde bulgari care rup bine romaneste incearca sa-ti vanda, ati ghicit, aceleasi suveniruri chicioase. Per ansamblu, referindu-ne strict la ceea ce inseamana Cap Kaliakra, este o zona salbatica, unde toate vestigiile fortaretei sunt risipite pe un camp cu vegetatie spontana, unde predomina niste flori galbene care se cheama, m-a luminat sotia, lumanarele.

Dincolo (sau inainte) de capul propriu-zis, e o alta poveste, apropo de civilizatie: te intampina un spectaculos camp de mori eoliene.

Doua momente anecdotice si-nchei.

Sub arcada care marcheaza intrarea in fortareata, veti putea intalni un tigan bulgar cantand la acordeon. Omu’ trasese concluziile firesti ale unui studiu de piata: nu poti canta orice intr-un obiectiv turistic vizitat, in covarsitoare majoritate, de romani. Asa ca ne-a desfatat cu un miscator „Lume, lume, soro lume! ”.

Al doilea: grupul nostru de plimbareti include o persoana (draga noua, tuturor, ca d-aia nu i-am zis personaj... suna mai rau, nu-i asa? ) care poate fi definit ca „turist pur sange”. Adora sa afle totul despre locul si oamenii unde ajunge. Este, de altfel, motivul principal pentru care vacantele mele de odihna esueaza, invariabil, in excursii si revelatii turistice. E uimitor cate lucruri sunt relevante pentru el!! Exemplu: la cap Kaliakra, l-a intrebat pe unul din vanzatorii de nimicuri de unde vine expresia: „bulgar cu ceafa groasa”? ! Bulgarul n-a raspuns, parand ca nu intelege... suficient ragaz pentru sotia lui personala sa-l traga de maneca si sa-i tempereze curiozitatea, ne gandeam noi, ofensatoare...

Si gata! Sa va fie bine!!


[fb]
---
Trimis de bubumaia in 25.07.10 20:33:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Vila Sf. Valentin, BALCIC
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5194 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bubumaia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6100 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

6 ecouri scrise, până acum

Admin
[25.07.10 20:36:03]
»

Impresii si recomandari "splituite" dintr-un text mai generos postat de autor din sejurul sau din mai la Balcic (vezi review-ul original)

Am copiat aici gradele de satisfactie din impresiile postate initial (cele care se referau la conditiile oferite de hotel). bubumaia - te rog sa specifici (daca doresti) eventualele grade de satisfactie pentru capitolele "Plaja si marea" si "Distractie si relaxare" -- poti folosi rubrica "Ecouri" de fata, ne vom ocupa ulterior noi de adaugarea acestor "note" in fisa tehnica a review-ului.

recul*
[25.07.10 20:44:56]
»

este uimitoare atentia dvs pentru detalii! va asigur ca lectura a fost o adevarata delectare! la mai multe review-uri! (sper!).

bubumaiaAUTOR REVIEW
[26.07.10 11:31:56]
»

Multumesc, webmaster!

N-am notat "Plaja si marea" pentru ca n-am avut intentia de a sta la plaja. Atat cat ne-am plimbat pe faleza din Balcic, nici n-am vazut un loc in care s-ar putea face plaja. De la Valentin, cel la a carui vila ne-am cazat in noiembrie trecut, am inteles ca ar fi o bucatica de plaja buna pe undeva, mai prin nordul falezei. O fi, n-am verificat. Oricum, la numai cativa kilomatri mai la sud de Balcic, se vede Albena. Am vazut acolo plaje frumoase si largi...

In ce priveste ''distractie si relaxare", trebuie facuta o precizare: personal, singura ratiune de a vizita Balcic-ul este Palatul Reginei Maria si splendida Gradina Botanica. Din acest unic punct de vedere, pot cota acest capitol cu 100%.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bubumaiaAUTOR REVIEW
[26.07.10 11:46:06]
»

@recul,

Multumesc pentru incurajari!

Pe de alta parte, ma simt mult mai confortabil cand mi se spune "tu" decat "dumneavostra" :-)

recul*
[26.07.10 16:59:37]
»

@bubumaia

si eu ma simt la fel de confortabil, numai ca am pierdut un proces aici, pe AFA, cu o doamna onorabila, care a invocat in pledoaria de final nu Codul Civil sau Penal , ci codul bunelor maniere. si cum nu vreau sa intru pe contrasens cu userii de pe aici...

Admin
[26.07.10 17:03:08]
»

completat gradul de satisfactie la rubrica "Distractie si relaxare" la 10%, cf indicatiilor autorului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bubumaia, recul*
Alte impresii din această RUBRICĂIceberg Hotel:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.2303910255432 sec
    ecranul dvs: 1 x 1