GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Relaxare in statiunea Yasmine Hammamet
In urma cu cateva zile ne-am intors dintr-un sejur de la acest hotel asa ca o sa povestesc cate ceva pentru eventualii interesatzi.
Sejurul a fost luat de la Tunisiana si a costat aprox 500 eur/pers, in aceasta suma fiind inclus hotelul cu all inclusive, biletul de avion si taxele de aeroport.
Drumul a fost fara evenimente, totul s-a desfasurat conform programului prestabilit. La ora 04:25am eram in aeroport unde reprezentantul Tunisiana ne-a inmanat voucherele pt hotel si rezervarile pt avion, iar la 06:25 am decolat spre Roma cu Al Italia. Am aterizat la Roma dupa un zbor de aproximativ 1h si 50 min iar acolo, dupa tranzitul si controlul de rigoare am mers la poarta la care era anuntat zborul catre Tunis. Asteptarea a fost destul de mica, aprox o ora jumate. In continuare, tot cu Al Italia pana la Tunis am facut inca o ora cu avionul. In avionul de Tunis ni s-au dat niste formulare care au trebuit completate de catre fiecare turist si in care trebuia sa-ti specifici nume, prenume, durata sederii in tara, locul de destinatie (hotelul), data si locul nasterii, nr de pasaport si adresa de domiciliu. Am avut ceva emotzii deoarece domiciliul nostru actual este Timisoara, insa pe pasapoarte scrie altceva (fiind facute mai demult, cand inca nu aveam domiciliul in Timisoara) insa a fost OK, cei de acolo nu au verificat foarte amanuntit formularele completate de noi. La punctul de control de pe aeroportul din Tunis se verifica acel formular, pasaportul si se pune o stampila cu data intrarii pe una din paginile pasaportului urmand ca la iesire sa se puna inca una, pe aceeasi pagina, desigur, cu data de iesire.
La iesire, dupa recuperarea bagajelor, ne astepta reprezentanta Tunisiana, Patricia, o doamna destul de tanara stabilita in Sousse si care este angajata de Tunisiana, sau cel putin coloboratoare, nu stiu exact. Ea ne-a condus la busul care ne astepta in parcarea aeroportului, si am plecat spre Hammamet. Dupa un drum de aprox o ora am ajuns in Hammamet unde am lasat-o pe o tipa la un hotel din acolo, dupa care ne-a dus pe noi in Yasmine, statiunea in care este hotelul la care am fost noi cazati si care este la nici 10 min cu masina de Hammamet. Patricia a coborat si ea si a venit cu noi pana la receptie, s-a asigurat ca e totul OK cu cazarea si a plecat mai departe spre Sousse cu celelalte doua fete care erau cazate acolo.
La sosire, destul de placut impresionati. Stiam ca hotelul revine pe piatza dupa o pauza in care si-a schimbat proprietarul si a fost renovat, si acest lucru se vedea de la o posta. Totul era nou si stralucea, cu multa marmura. Inainte de cazare din nou acelasi formular enervant de completat. Avand in vedere ca am ajuns destul de devreme, nu era nici macar ora 12 (sunt cu doua ore in spate fatza de noi) a trebuit sa mai asteptam putin pana ce s-a facut curat in camera. Ni s-a spus ca la ora 13:00 vom fi cazati, dar pana am completat formularele, pana ni s-au adus bratarile, pana am baut un suc (la sosire toti turistii primesc cate un pahar de suc din partea casei), s-a rezolvat si cu camera si pe la 12:20 eram deja in lift.
Camera super OK. Mare, curata, aerisita, cu televizor si frigider micut (nu-i zic minibar pentru ca era gol). De asemenea, toate camerele au balcon cu masuta si 2 scaune de plastic pentru o tigara sau o cafea, ca si o bara de intins diverse prosoape sau costume de baie ude, la uscat. Baia cu cada, apa calda, tot ce trebuie. Materialele nu sunt de cea mai intalta calitate pentru ca, cu toate ca hotelul este proaspat renovat (cred ca am fost printre primii clienti de cand cu noua formula), se pare ca la ei prin renovare nu se intelege ceea ce se intelege la noi: adica sa se schimbe totul si sa fie totul nou, astfel ca unele lucruri din camera au fost doar “innoite” manual, nu schimbate in totalitate. De exemplu mobilierul si usile au fost slefuite, dat jos vopseaua de pe ele si apoi date cu un strat de lac stralucitor si pana la urma aratau ok, a lemn veritabil. Gresia in camera si in baie nu era schimbata, se vedea ca a fost shlefuita si curatata, dar dupa cum vedeti in poze arata ok, nimic de comentat. Ce sa-i faci, nu e la indemana oricui sa faca o renovare ca la carte cu atat mai mult cu cat abia ne taram prin vremurile astea de maxima restrishte.
La instalare a fost o faza haioasa. Am ajuns in camera si nu aveam telecomanda. Dupa ce ne-am instalat am coborat la receptie si ni s-a spus ca pt telecomanda trebuie sa platim o garantie de 20 de dinari. Ok, am platit si receptionera nu stia exact ce model de TV aveam in camera astfel ca l-a trimis pe baiatul care ne-a carat si bagajele pana sus la noi cu doua telecomenzi ca sa probeze care din ele se potriveste. La intoarcerea in camera mai era inca una (cred ca o pusese una dintre femeile care faceau curat pt ca tocmai atunci terminasera curatenia) dar... ghinion. Niciuna din cele trei nu functiona. Asa ca pana la urma a fost nevoie de o a patra telecomanda care in sfarsit s-a potrivit. Desigur, la final bacsisul de rigoare – la receptionera (nevasta-mea zicea ca parca tragea de pasapoartele alea cand i le-a dat inapoi, nu vroia sa le lase), la baiatul cu telecomenzile si cu bagajele, la femeile care fac curat astfel ca in urmatoarele zile nu am avut probleme cu schimbarea lenjeriei si a prosoapelor. Nu mare lucru, cate 1-2-3 dinari acolo. Ah, am uitat sa mentionez. 1 EURO = 1, 83 Dinari, deci daca facem socoteala iese ca 1 Dinar aprox = 2,3-2,4 LEI. Cursul zilnic este stabilit de guvern (au un fel de semidictatura) si nu este obiect de comertz ca la noi, astfel ca oriunde mergi (de obicei la receptiile hotelurilor sunt puncte de schimb valutar), si este destul de stabil. De exemplu cat timp am stat noi nu a oscilat mai mult de 10 milimi. 1 euro a fost tot cam 1,83-1,84 dinari, in rest se schimba doar a treia zecimala.
Despre bucatarie din nou cuvinte de lauda.
Micul dejun: lapte, cafea, apa fierbinte cu care puteai sa-ti prepari diferite feluri de ceaiuri. Apoi mezeluri, salate, unt, iaurturi, si un bufet intreg cu diferite tipuri de cereale. Mai erau si ceva prajituri si chec, si desigur, era si bucatarul pe pozitzii, ca in cazul in care doreai oua prajite (ochiuri) sau omleta (cu branza, sunca sau mai stiu eu ce) doar dadeai comanda si in cateva secunde ti-o facea sub nasul tau si o luai proaspata.
La pranz erau atat mancaruri traditionale cat si europene. Cus-cus, pilaf de orez, cartofi, paste, pizza, carne de oaie (cu tot felul de arome, inclusiv menta), vita, pui, peste si nevasta-mea zice ca era chiar si porc. Sincer eu nu stiu ce sa spun pt ca am auzit ca pe acolo nu se gateste porc, dar merg pe mana ei ca se pricepe, deci va zic si voua: ne-au dat pana si porc. Iar pentru pasionatii de dulciuri a fost un mega-paradis. Cu o completare: pe unii mai sensibili i-a deranjat ca dulciurile lor sunt foarte... dulci. Pun zahar si miere cu tona in orice si aceasta se simte la greu la papilele noastre de europeni sclifositi. Dar totusi nu au fost nemultumiti. Varietatea si volumul a contat decisiv astfel ca toata lumea infuleca din rasputeri. Si tot la capitolul desert, pe langa portocalele intalnite la tot pasul, un bol imens cu capsune taiate un doua, proaspete si gustoase facea deliciul turistilor. Am mancat capsune pana ne-au durut burtzile. Super!
La cina in principiu cam asemantor cu pranzul insa erau mai multe tipuri de paste disponibile, iar bucatarul care dimineata facea la comanda ouale si omleta acuma statea pe pozitzii pregatit pentru a primi comenzi de diferite combinatii de paste. De asemenea, era si un tip de supa in fiecare seara (cam ciudata pentru gustul nostru), si pizza. Pastele fierte stateau in mai multe tave (erau mai multe tipuri de paste) acoperite cu staniol si in vase separate erau mai multe tipuri de sosuri. Si bucatarul iti facea combinatiile la comanda, nu trebuia sa te deranjezi tu, doar dadeai comanda si in 1-2 minute le luai in farfurie gata preparate (si incalzite la fata locului).
Partea oarescum negativa a fost faptul ca in timpul meselor nu aveai bauturile la indemana, de fiecare data cand vrei sa bei ceva trebuie sa chemi un chelner si sa-i zici ce sa-ti aduca. Putin stanjenitor la inceput, dar dupa ce ne-am dat seama ca sunt foarte-foarte multi si oricum altceva nu au de facut, am inceput sa fim mai nesimtiti si dupa ce bagam un vin inainte de masa mai comandam 1-2 beri si apoi ne mutam la bar sau in camera, depinde cat eram de obositzi. Ah, si sa nu uit: calitatea sucurilor este SUB ORICE CRITICA. Noroc ca nu prea am baut, aveam alte alternative: bere (era la halba, nu cine stie ce, adica in niciun caz sa nu va imaginati ca este ca berea aia la halba ce-o bei la un bar din Austria de exemplu, dar era acceptabila), vinul, aveau alb, rose si rosu, era destul de bunicel, desigilau sticla in fatza noastra si ne puneau in pahar, deci era cat de cat ok, insa sucurile erau preparate sub nasul nostru din apa+chimical concetrat. Daca te uitai bine ramanea praful pe peretzii paharului. Nasol. Dar dupa cum spuneam, acesta a fost doar un mic neajuns care in tabloul general n-a mai contat si de aceea n-o sa tin cont de el prea tare in acordarea notei finale. Ah, ceva foarte important: am fost in regim all inclusive si tot ce am specificat pana aici era inclus in pretzul sejurului, nu am platit nimic suplimentar.
Ce sa va mai zic oare... despre piscine. Una exterioara, unde am stat de vreo 3 ori insa nu foarte mult pt ca era vant destul de puternic. Foarte curata, apa buna cu conditia sa nu nimeresti exact in ziua de dupa ce o schimba pt ca in acest caz nu prea poti face baie pana dupa-masa cand se mai incalzeste putin. Pool-boy-ul (ca sa zic asa) deja la ora 7 am este in picioare langa piscina si curatza, curatza la ea non stop, cu toate ca apa e cristal-clear. Nu stiu ce tot curatza, dar probabil ca asta ii scrie in fisa postului si el isi facea treaba.
Hotelul are si un “balneotherapy center”, aici desigur cea mai importanta atractie fiind piscina interioara care este incalzita si de fiecare data cand afara batea vantul tare sau era apa foarte rece intram aici si mai stateam putin la inmuiat. Piscina desigur este gratis dar se mai ofera contra cost masaj, sauna si tot felul de impachetari si modalitati de infrumusetare pentru doamne si domnisoare.
Centrul de animatie era deocamdata inchis pt ca eram destul de putini clienti, inca nu era sezonul propriu zis deschis, cu toate acestea cativa animatori (animatoare) umblau printre oameni si ii intrebau daca se simt ok, dispusi la orice ora sa intretina o conversatie doar asa, de divertisment. Intr-o seara am jucat cartzi cu ei, dupa 2 ginuri tonice parca am inceput sa stim si franceza astfel ca am ras toata seara si am povestit in... franceza (la ei cu engleza mai greu, doar cateva cuvinte, in schimb toata lumea vorbeste perfect araba si franceza).
Acum cate ceva despre statiune. Este dupa cum am spus, situata la cativa km sud de Hammamet (10-15) si consta in principiu dintr-o strada mai lunga care merge de-a lungul tarmului Mediteranei pe langa care, de-o parte si de alta, sunt hoteluri. Cam ca la Mamaia.
Desigur, tara araba fiind, cei sensibili vor fi deranjati de stilul arabesc de a face comertz. Poftiti in magazin, va rugam sa vedeti ce avem aici, cele mai bune preturi pt Dvs, etc etc. In general primul cuvant pe care ni-l spuneau vanzatorii era “Polska”? Nu ziceam nimic, ei continuau: Ukraine? Frace? Si tot asa. La un moment dat chiar am facut un concurs cu unul, el intreba diferite denumiri de tari: “Portugalia? Cehia? Hong-Kong? ” si noi raspuneam: “No, no, no”. Dar nici nu le ziceam de unde suntem decat un f putine cazuri. Ii lasam asa, cu o necunoscuta in ecuatie.
Preturile destul de mici la produsele din piele. Papuci incepand de la 5 dinari. Dar din pacate sunt foarte putine locurile in care pretul este fix (si cel cat de cat apropiat de realitate). De obicei ti se cere cam de 3-4-5 ori valoarea produsului. In momentul in care te intorci sa pleci de la taraba sau sa iesi din magazin, pretul a si scazut la jumate. Daca mai stai de vorba cu el si mai negociezi, se injumatateste din nou. Cam asa e la ei. Un exemplu (nu e din statiunea Yasmine dar e elocvent zic eu) : chiar langa amfiteatrul El Jem am oprit la o taraba unde un copil facea reclama ca vinde baticuri sau naframe din astea arabesti la 0,5 dinari. Mergem sa ne luam, ni le monteaza el si ni le aranjeaza in cap si mie si sotiei, ne face cate o poza sa avem suvenir cu ele pe cap si apoi partea distractiva: 0. 5 dinari era pretzul doar pentru sarma aia tip cordelutza care se leaga peste batic. Pretul baticului: halucinant: 35 dinari/bucata. Ne-am enervat si le-am dat jos din cap, i-am dat 2 dinari pt poze si am vrut sa plecam. S-a tinut insa scai de noi: vi le dau pe amandoua cu 40. Nu, cu 35, sau 30. Pana la urma le-am cumparat: ambele 10 dinari, deci 5 dinari/bucata.
Atentie si la taxiuri. Tariful este la fel ca si cursul valutar reglementat prin lege si este unic: 0.4 dinari/km si 0. 4dinari/pornirea. Foarte ieftin, dar asta nu inseamna ca ei nu incearca sa scoata mai mult. Cred ca din 10 taxiuri cate am luat in acest sejur doar vreo 3 au fost onesti 100%. Altii sau ne-au dus pe la mama naibii si ne-au ocolit si pt o cursa despre care ulterior am aflat ca trebuia sa coste 3 dinari noi am dat 9, sau ne-au pus tariful de noapte (era clar ca se duce prea repede contorul) si alte asemenea practici care au condus la multe certuri pe diverse limbi si la un oarecare disconfort in concediu.
Plaja e cu nisip si intrarea in apa este lina (am vazut ca pe multi ii intereseaza acest aspect). Apa la jumatatea lui mai, cum am fost noi nu e tocmai calda (vreo 18-19 grd), la intrare cei mai frigurosi abandoneaza ideea considerand-o prea rece, insa dupa cateva secunde e ok, si se poate face baie fara probleme. Ba chiar in singura zi in care am fost la plaja la mare am stat foarte mult in apa si nici macar nu am racit. Doar la iesire a fost umpic cam naspa pt ca afara nu era tocmai cald (25-26 grd cred) si in plus batea si vantul in continuu.
Peisajul in aceasta perioada nu e tocmai cel cu care suntem obisnuiti noi. La ei se pare ca sezonul incepe abia din 15 iunie, in concluzie statiunea era goala, terasele pustii, pe plaja ici colo cate o persoana sau cate un grup micutz. Cu toate acestea, conditiile au fost perfecte pentru un sejur de neuitat, ceea ce va dorim si Dvs.
Trimis de cristi_an3000 in 26.05.10 11:18:19
- A fost prima sa vizită/vacanță în TUNISIA
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi_an3000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest review
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Primul vot! Cristi nu ne "plezneshti", cu niste poze??
Mi-a placut... bine structurat, pe obiective, direct, personal touch si chiar foarte bun ca si "guidance"! Exact ce ma asteptam sa citesc din condeiul tau! Sorry, ca numa' 400!!
molko: a intrat in insolventa (nu in faliment, e o diferenta, mica, dar e) taman cand era cristian acolo
Din fericire pentru el, sejurul s-a putut incheia cu bine.
Mai multe detalii banuiesc ca va scrie chiar el.
@molko, din ce am auzit si eu este, dar noi am plecat inainte sa se anunte insolventza. si s-au tinut de programare, totul a decurs, ok.
insolventa.. au cerut-o ei (Tunisiana) sau creditorii?
Bine ca nu ai ramas pe acolo.
molko: insolventa a fost ceruta de un creditor - un touroperator de incoming pe Tunisia (informatii neoficiale, auzite de mine de la un alt user de pe site)
foarte frumos povestit, chiar asteptam sa vad impresii stiind de toata nebunia asta cu Tunisiana, ma bucur sa vad ca nu ai fost printre cei pagubiti.Un vot si de la mine
Uf...te invidiez! Imi facusem atatea planuri pentru Tunisia anul asta, dar ma bucur ca macar unii dintre noi au reusit sa ajunga acolo. Felicitari pentru review-ul tau de nota 10!!
Review supercomplet si plin de informatii utile.
Ai decolat din Tm?
Ma alatur si eu gastii de laudatori Foarte bine scris. Chiar te asteptam cu narabdare sa te intorci si sa ne povestesti cum ai petrecut.
mersi!
o sa mai urmeze 1-2 review-uri despre cateva obiective din zona, pt ca nu prea am stat locului. si desigur, mai ales impresiile despre circuitul de 2 zile din Sahara.
@david, scuze, abia acu am vazut intrebarea ta. plecarea a fost din Buc, aeroport Otopeni.
Ai reusit sa te strecori si prin norul de cenusa... Bravo, chiar ai fost norocos din toate privintele. Frumos ai scris, detaliat, in toate impresiile!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)