GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Impresii de la Guest House Debar, Arbanasi
Imediat după ce am intrat în Ruse am mers spre Basarbovo (Басарбово). Aici este o biserică în stâncă, unica mânăstire rupestră din Bulgaria care încă mai este în funcţiune (celelalte fiind părăsite, din fericire vizitabile). Ea a fost sălaş al Sfântului Dimitrie cel Nou, ale cărui moaşte au fost aduse la Bucureşti prin sec. XVIII, pe vremea unui război cu turcii (unde au şi rămas, de altfel, devenind sfântul protector al Bucureştiului).
Am încercat să (re) vizitam şi biserica rupestră din Ivanovo (şi zona Rezervaţiei naturale Rusenski Lom), dar în localitatea respectivă nu am gasit indicatorul…
Am ajuns la Arbanasi la pensiunea Debar (sau « Gusest House Debar », cum apare scris pe acolo).
A fost cea mai frumoasă privelişte avută vreodată la o pensiune: din curtea în pantă, de circa 1.000 mp, se vedea, la vale, orasul Veliko Tarnovo (la 4 km), apoi, în spate, mai multe dealuri, iar la circa 60 de km munţii înzăpeziţi (Stara Planina).
Erau în total 3 camere, noi am ocupat 2 din ele, iar caţelul a fost… primit şi el :-)
text primit de la autor și adăgat ulterior by WM
Pensiunea este situata în Arbanasi, pe ulitsa Zagorie nr. 31, la 100 m de hotelul Winpalace, situat tot pe strada Zagorie, la nr. 9.
Deși nu apare pe Google Maps ("Street view" pentru această stradă se oprește în dreptul hotelului Winpalace, de pe aceiași stradă), se ajunge ușor la pensiune: pornind din strada principală din Arbanasi se merge "la deal" spre ieșirea din Arbanasi, până se ajunge la strada Zagorie (ultima stradă pe partea stângă, înainte de ieșirea din Arbanasi, spre Kaloyanova Fortress). Aici încep indicatoarele spre celelalte obiective din zonă: Hotel Zagorie, Hotel Winpalace, iar de la Hotel Winpalace (unde se termină și asfaltul) mai sunt 100 m până la Guest House Debar.
Pensiunea dispune de un corp de clădire separat de casa propriu zisă a proprietarilor, compartimentă astfel: o "tavernă" cum este intitulată pe site, adică o sală de mese cu doi pereți de sticlă, cu priveliște spre curtea generoasă, un pian funcțional și o bucătărie bine dotată.
De aici, cu un perete comun față de tavernă este camera nr. 1, care are un șemineu funcțional.
Pentru a ajunge la camerele 2 și 3 se trece prin holul de lângă camera 1 și se intră în alt corp de clădire, la etaj, pe o scară exterioară. Cele 2 camere de la etaj sunt situate deasupra unei camere unde este amplasată masa de ping-pong aflată la dispoziția turiștilor și ele împart un balcon comun, cu vedere spre curtea interioară și spre acoperișul "tavernei".
Camerele au instalație de aer condiționat de perete, pe care noi am folosit-o puțin pentru... încălzire, înainte de culcare și după ce ne sculam.
De menționat că la Arbanasi a nins și a plouat până cu 2-3 zile înainte de a ajunge noi acolo, pe 13 aprilie, de aceea era mai frig în camere.
Micul dejun inclus în rezervarea noastră a fost suficient, dar nu foarte variat.
Am putut plăti costul sejurului cu card bancar.
Excursii :
- în satul Arbanasi : merită vizitat în întregime, nici nu este mare. Sunt mai multe mânăstiri şi muzee, dar arhitectura este cea care merită admirată: toate casele au ziduri înalte de piatră, ca niste mini cetăti.
- Veliko Tarnovo : cetatea medievală Tsarevets şi zona terasată de lânga râul Yantra – adică strada Gurko
- plimbare pe dealul de lângă Arbanasi, spre hotelul « Cetatea Kaloian »
- spre orasul Dryanovo (25 de km dincolo de Veliko Tarnovo) la mânăstirea, pestera şi cascada Bacho Kiro
- de aici mai departe, în orasul Tryavna. In orasul vechi arhitectura este deosebită, specifică locului. Casele cu etaj, cu ferestre arcuite din lemn şi acoperisuri realizate nu din tigle, şindrilă sau tablă, ci din plăci de piatră de ardezie, aşezate frumos una peste alta, precum tiglele.
Am parcat maşina într-o parcare amenajată chiar lângă Primăria orasului, tot acolo vis-à-vis de primărie se găseste un centru de informare turistică.
Am plecat pe jos, intrând pe strada Raykov, de unde se poate ajunge imediat în Piaţa Capitan Diado Nikola, strajuită de emblematicul turn cu ceas, datând din anul 1814 şi având 21 metri înalţime, care functionează şi astazi.
Au urmat 2-3 străduţe cu aer medieval, un pod peste un râu superb şi… punct final: restaurantul (lăudat pe forumurile turistice) « Starata Loza »
Au ramas « nebifate » multe alte atracţii în zonă :
-canionul Emen,
-canionul Hotnisa şi cascada Kaya Bunar,
-Mânăstirea Kilifarevski sau Mânăstirea Nasterii Maicii Domnului,
-Mânăstirea Preobrajenie sau Preobrazhenschi
-cetatea medievală Cherven,
-peştera Orlova Chuka,
aşa că, la cererea tuturor din grup, vom reveni :)
Trimis de FlorinAndrei in 24.04.15 16:27:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (FlorinAndrei); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 43.10266500 N, 25.66808600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@FlorinAndrei, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
@webmaster69 - De acord cu observațiile.
Întrebare: mai pot face modificări (adăugiri, conform solicitărilor...) la postarea inițială? Dacă da..... by WM... textul a fost mutat în cadrul review-ului .
Prin completările aduse de autor, articolul și recăpătat statul '' De Cazare'' find mutat în rubrica "Guest House Debar [Arbanasi], VELIKO TARNOVO şi ARBANASI" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
@webmasterX - Este perfectă localizarea pe hartă :-)
Acum este mult mai ușor de "nimerit" acolo!
@webmaster69 - Am observat că la descrierea pensiunii Guest House Debar nu este pus site-ul locației, îl am eu:
De asemenea, fiind prima dată când am întocmit un review pe acest site nu am fost atent la toate rubricile aferente, dacă puteți completa: "cost sejur: 320 euro, pentru 2 camere, 5 nopți, cazare și mic dejun"
In final, consider că pensiunea Guest House Debar trebuie clasificată la minim 3 margarete, nu doar o margaretă cum apare aici.
Vă mulțumesc.
@FlorinAndrei - Mulțumim pentru sesizare. Am adăugat siteul web în caseta tehnică.
” In final, consider că pensiunea Guest House Debar trebuie clasificată la minim 3 margarete, nu doar o margaretă cum apare aici.
Din păcate nu putem acorda stele din ''burtă''. Pe mai multe siteuri de profil (inclusiv din Bulgaria) figurează cu o singură stea.
Am preferat să păstrăm acea clasificare, chiar dacă serviciile o recomandă pentru mai multe stele/margarete.
@webmasterX - Ok, multumesc pentru promptitudine.
Nu am verificat "margaretele" înainte, am mers doar pe impresiile postate de turisti pe booking.com (acolo am găsit pensiunea...) și părerile expimate de ei acolo coincid acum cu ale mele.
Până la urmă numarul de margarete "oficial" contează mai puțin, importante sunt părerile clienților
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)