GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
S-a deschis! Nu aveam cum sa stam acasa! Intr-o seara, una din rarele seri cand ne uitam la tv, am vazut un reportaj despre deschiderea noului centru SPA de la Grand Hotel Balvanyos. Din imaginile prezentate am ramas uimiti asa ca nu am ezitat sa facem o rezervare pentru weekendul urmator.
Am pornit la drum si nu a fost greu sa gasim renumita statiune Balvanyos. Pe varful unui munte, intr-o splendida padure de conifere, se inalta falnic singurul hotel al statiunii, Grand Hotel (restul sunt mici pensiuni undeva in vale, la mare distanta de acest hotel).
La receptie cazarea se face dupa ora 16 asa ca ne-am mai plimbat prin curtea generoasa a hotelului. Am descoperit cu surprindere ca totul este renovat si foate bine intretinut.
In padurea de langa hotel exista un mare Park Aventura, cu o multime de chestii pe care sa te cateri sau sa te agati, parc care apartine tot de hotel. Alaturi exista o mica ferma probabil pentru a bucura copiii. In mini-ferma se gasesc, gaini, iepurasi, rate, gaste, oi, un tap simpatic, un cal, un magarus, un pui de ponei cu mami si tati, si niste purcei cu par cret, din rasa Mangalita.
Alaturi de aceasta mini-ferma am constatat cu surprindere ca exista niste locuri amenajate special pentru hranirea ursilor din padure. In fiecare seara coboara multi ursi, pe rand, si mananca ceea ce le ofera oamenii de la hotel. Este o incantare sa stai si sa ii privesti cum se mai supara pe cele doua vulpite smechere care manaca alaturi de ei si cum se alunga unul pe altul. Sunt foarte timizi. Cand aud motorul vreunei masini, fug in padure. Cel mai mult mananca vulpitele. Este incredibil cat baga in ele cel doua smechere. Ele mananca impreuna cu toti ursii si ma intreb unde o intra atata pentru ca sunt foarte subtirele in talie. Pe seara vin oameni din toata zona cu masinile pentru a-i privi.
Chiar langa acest loc de hranire a ursilor incep traseele turistice prin padure, adica ziua urca si coboara turistii, iar seara, pe aceeasi carare, vin ursii la masa. Legati cu lanturi stau si vreo 3 catei de talie mare, 2 Saint Bernard si un Ciobanesc german, simpatici cu totii dar cam tristi din cauza lanturilor. In apropiere de ferma exista si o gradina cu verdeturi si un mic lac cu pesti rosii japonezi. Chiar langa acest lac exista si fantana cu apa plata, buna de baut, de unde va puteti aproviziona.
Pe la ora 16 ne-a prezentat cuminti la receptie unde mai astepta un puhoi de turisti. In cele din urma am fost cazati si ne-am luat in primire camera.
CAMERELE sunt curate si luminoase. Desi am cerut pat matrimonial, am primit doua paturi, dar ne-am descurcat si le-am lipit. Baia este curata si are produsele necesare. Exista si halate si papuci de casa, absolut necesare pentru mers la SPA. Imediat am aruncat bagajele, ne-am echipat cu costumele de baie si am fugit la SPA.
CENTRUL SPA este absolut superb. La intrare exista o receptie de unde poti primi prosoape in schimbul cardurilor primite la cazare. Alaturi de receptie se afla sala de sport dotata cu aparate noi noute de ultima generatie. Din sala de sport poti iesi intr-o curte mica in care mai exista un aparat complex pentru forta. Tot aici exista si o comoda sala de relaxare cu paturi din piele alba. In continuare poti ajunge la o mica salina cu pereti de sare, podea de sare si scaune din lemn, frumos luminata. In fata ei este un bar de unde poti cumpara bauturi si cateva prostioare pentru rontait.
De aici patrunzi cu adevarat in paradisul piscinelor. Piscina principala ere tot felul de “accesorii” cum ar fi: paturi din ciment din care ies bule, bule care ies din podea in anumite locuri, cascada si un mic jacuzzi incorporat intr-un colt. Temperatura apei in aceasta piscina este de 29 grade C. Alaturi de piscina mare exista si un mic bazin pentru copii foarte mici dotat si el cu o ciuperca si un soi de “arici” stropitor (asa am numit eu un biloi cu gauri din care iesea apa).
Sa trecem la bazinele cu apa calda. Exista 2 astfel de bazine, unul numit HIDROMASAJ, cu apa de izvor calda, la 35 grade C si unul numit tot HIDROMASAJ dar cu apa sarata la 37 grade C. Ambele sunt divine, merita incercate. Cred ca iarna este cel mai bine sa le incerci pentru ca atunci senzatia de frig dispare complet in aceste bazine calde. Intre ele exista ceea ce se cheama SAUNA WORLD. Pentru iubitorii de sauna este un loc cu totul special. Pe partea stanga exista sauna uscata, in fata un mic bazin cu apa rece, alaturi niste paturi din ciment pentr relaxare, in fata lor este fantana cu gheata si doua dusuri speciale cu cromoterapie si cu program alternativ de apa rece si calda. Tot aici mai exista si o sauna umeda.
Desigur nu mai este nevoie sa pomenesc ca exista vestiare, toalete curate si paturi frumoase. Problema este ca niciodata locurile nu au fost suficiente. Ne intorceam de pe munti pe la ora 15 si atunci nu gaseam nici un pat liber, trebuia sa ne lasam lucrurile pe cate o masuta intr-un colt si sa pandim cu ochi avizi, din piscina, cand pleaca cineva ca sa ii luam locul. Precum vulturul de mare cu pestele in gheare, asa stateam si noi la panda pentru un pat. In cele din urma gaseam, dar numai datorita agilitatii vederii si iutelii de picior!
Sa iesim acum pe terasa. Terasa din lemn contine o piscina cu apa rece, un jacuzzi cu apa calda, o galeata cu apa pe care poti sa ti-o torni in cap, o sauna de tip rusesc adica uscata si ceva spatiu pentru paturi. Aerul curat si tare de munte, incarcat cu miros de brad este extraordinar in combinatie cu apa rece din piscina si cu apa calda din jacuzzi. Merita incercate toate. Spatiul este bine intretinut si curat.
PRECIZARE: puteti folosi centru SPA chiar daca nu locuiti in hotel. In acest caz este contra cost. Am vazut multi localnici care veneau sa se relaxeze acolo.
RESTAURANTUL
Seara ni se facea cate o foame de lup. Trebuia sa mergem la restaurantul hotelului pentru ca nu exista nimic in zona. Daca doriti alt restaurant trebuie sa mergeti cu masina in statiune pe un drum plin de gropi prin padure. Restaurantul hotelului este cam singura alternativa daca nu doriti sa luati masina.
In prima seara am ajuns pe la 19.30 la restaurant, cu un mare gol in stomac si cu chef de bunataturi locale. Restaurantul era plin. Am gasit o masa si am comandat cate o portie de mix-grill local, care continea tot felul de bunatati. Ei bine, am inceput sa asteptam. Am vazut ca mai toata lumea astepta. Si da-i si asteapta. Dupa vreo ora, ma incumet sa ma ridic si sa merg pana la usa bucatariei. Dau peste o chelnerita amabila si o intreb care e treaba cu mancarea. Imi spune ca sunt putin aglomerati dar ca va veni mancarea negresit. Intre timp vad ca sunt serviti cei care cerusera ciorbe si aperitive. Ma asez cu foamea in creieri la masa. Mai astept o ora... nimic! Iarasi ma ridic si ma indrept catre bucatarie, chelnerita amabila ma linisteste. Foamea chioraie din ce in ce mai tare. Adica, cred ca ea era... sau era chioraiala sotului... sau poate a vecinilor de la masa... nu stiu exact. Nu mai gandeam lucid.
Pe la 22 ma duc iarasi la bucatarie. De data asta aud urlete si zbierete in ungureste. Ma gandesc ca hunii sunt aprigi la manie, mai bine ma intorc la masa, poate nu au pritocit inca carnea sub seaua calului. Pe la 23 apare chelnerita cu o singura portie din ce comandasem. Imi dadeau lacrimile. O intreb care e treaba si ea spune ca scandalul era din cauza acestui tip de mancare, deci implicit al nostru, nemernicii care ne-am permis sa comandam asta (fata nu a spus asta, asta am gandit eu, ea a fost mereu amabila si placuta). Mai cu frica ii spun ca de fapt ceruseram 2 portii pentru ca suntem 2. Ea zice ca nu mai are carne. Eu zic sa aduca niste cartofi ca murim de foame. In final mai vine cu o portie de cartofi si cu 2 inghetate din partea casei ca sa nu ne suparam. Ne suparam! Plecam in camera cu coada intre picioare.
Dimineata ne trezim sa mergem la micul dejun mai cu teama sa nu cumva sa pierdem toata ziua asteptand mancarea. Ei bine nu a fost asa!
Bufetul suedez era indestulator si bine aranjat. Se putea servi micul dejun si in restaurant si afara pe terasa in miros imbatator de brad. Micul dejun este bun, exista zacusca de casa, vinete de casa, salamuri locale si de la magazin, branzeturi, legume, fructe, dulciuri, cafea... daca merge aparatul, daca nu merge il scoateti din priza si il resetati! Apoi merge! Am fost multumiti de micul dejun.
La pranz am hotarat sa mergem in statiune la alt restaurant (voi scrie si despre el). Totusi seara nu mai aveam chef de mers cu masina pe drumul acela foarte prost si cu tendinte de prabusire pe alocuri, pentru ca eram prea obositi dupa tura montana de peste zi, asa ca am ales din nou restaurantul hotelului. Am intrat cu teama in suflet.
Am prins o masa chiar langa usa bucatariei cu gand sa pun mana repede orice chelner care iese de acolo. Strategie domnule! Iese un baiat vesel. Il intreb daca dureaza mult mancarea si el spune ca nu. Spre surprinderea mea il vad pe patronul hotelului cu un sort in fata dand ordine ca la armata printre chelneri si servind chiar el pe la mese. Il urmaresc cu privirea si vad ca azi toata lumea se misca de zici ca au motoare. In 5 minute vine ciorba, in alte 5 minute vine si restul. Ne speriem de asa miracol! Se vede ca stapanul a pus mana pe par si a altoit ceva angajati! Servire ireprosabila, mancare incredibil de buna. Gulasul este incredibil papricasul la fel. Unguroaicele astea stiu sa gateasca bine! I-am iertat pentru cina de seara trecuta. Seful cel mare are toata admiratia mea. Si-a suflecat manecile si sa facut lucrurile sa mearga bine. Sa traiesti sefule, mai venim pe la tine!
Totusi am o dilema, este a patra oara pe anul acesta cand ne cazam la hotel sau pensiune din Romania si pe toata durata sejurului nu se face curatenie in camere. Pe bune?! Asa trebuie sa fie? Nu tu aspirator, nu tu facut paturile... Stiu ca nu au dat cu aspiratorul pentru ca mi se rupsese o unghie si a ramas pe covor tot weekendul. Daca SEFUL vede acest articol il rog sa dea cu parul si in cameriste pentru ca nu este normal sa nu se faca curatenie in camere. A fost tare ca a rezolvat problemele de la bucataie dar ar fi bine sa rezolve si cu curatenia. Nu vreau sa ma intelegeti gresit, totul era curat, doar ca zilnic ar trebui aranjate si camerele nu doar cand se schimba clientii. Daca SEFUL rezolva si acest aspect atunci hotelul poate primi de la mine o nota mare. Ar mai fi nevoie si de mai multe paturi pe la piscina, dar ma gandesc ca spatiul este prea mic pentru mai multe, hai sa il iert cu asta. Hai SEFULE ca se poate sa avem un resort frumos si in Romania!
Rog webmasterul sa ataseze urmatorul clip:
https://www.youtube.com/watch?v=6nMTm2JM7Aw
Trimis de buterfly* in 05.09.16 09:31:59
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.11668100 N, 25.94417500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@buterfly: Fluturas, totul e bine cand se termina cu bine! Cu par sau nu, cumva poate s-o rezolva si cu curatenia! Da' ce tactica si la tine cu unghia rupta...
Am fost acolo în 2002 şi aş vrea să încerc şi eu noul centru SPA.
”puteti folosi centru SPA chiar daca nu locuiti in hotel. In acest caz este contra cost.
Cât costă intrarea la centrul SPA în cazul în care nu am cazare la Grand Hotel Balvanyos?
@Zoazore: multumesc pentru vizita si aprecieri! Pai ce sa facem se mai rup si unghiile astea. Oricum nu au intrat sa faca nici macar paturile.
@traian. leuca: multumesc pentru vizita si aprecieri! Pentru oaspetii hotelului este gratuit. In rest preturile si programul de functionare sunt urmatoarele (conform sitului lor):
PROGRAM DE FUNCȚIONARE
FITNESS (LUNI – DUMINICA) 8 – 24
PISCINE, SAUNE (LUNI) 12-21
PISCINE, SAUNE (MARȚI – DUMINICĂ) 9-21
TRATAMENTE (LUNI) 12-19
TRATAMENTE (MARȚI – DUMINICĂ) 10-19
PREȚURI DE INTRARE
pentru clienți din afara hotelului
în circuitul termal – durată 3 ore (piscine, hidromasaje, saune, baie cu aburi, salină)
ADULȚI, LUNI – JOI 45 LEI
ADULȚI, VINERI – DUMINICĂ 60 LEI
COPII 7 – 16 ANI, LUNI – JOI 30 LEI
COPII 7 – 16 ANI, VINERI – DUMINICĂ 40 LEI
COPII 1 – 6 ANI, GRATUIT
EXTRA ORĂ, LUNI – JOI 10 LEI
EXTRA ORĂ, VINERI – DUMINICĂ 20 LEI
ÎNCHIRIERE HALAT, 10 LEI
ÎNCHIRIERE PROSOP, 10 LEI
Clienții hotelului au acces liber în circuitul termal.
ABONAMENTE
pentru clienți din afara hotelului
ABONAMENT WELLNESS, NOMINAL, VALABIL 1 AN – 400 LEI
20 INTRĂRI LUNI – JOI SAU 10 INTRĂRI VINERI – DUMINICĂ, SAU ORICE COMBINAȚIE.
COPII 7 – 16 ANI – 250 LEI
ABONAMENT FAMILY & FRIENDS, NENOMINAL, VALABIL 6 LUNI – 450 LEI
20 INTRĂRI LUNI – JOI SAU 10 INTRĂRI VINERI – DUMINICĂ, SAU ORICE COMBINAȚIE
ABONAMENT VACANȚĂ – FAMILIE, NENOMINAL, VALABIL 1 LUNĂ – 300 LEI
12 INTRĂRI LUNI – JOI SAU 6 INTRĂRI VINERI – DUMINICĂ, SAU ORICE COMBINAȚIE.
@butterfly, multumesc pentru pont, este bine de stiut.
Am fost in zona in aprilie 2015, cand ne-am cazat la pensiunea Cetate si am mancat la Restaurant Cetate. De la voi de la hotel trebuia sa cobori mult pe sosea vreo 4 km dar gasesti acolo in vale un restaurant cu preturi pentru toate buzunarele. Noi avand cazare cu mic dejun inclus am luat acolo masa de dimineata. Este bine de luat in seama si acest restaurant, de fapt singurul din zona la care poate veni oricine sa serveasca ceva.
Mi-a placut si mie zona, aerul curat, linistea, am facut drumetii. Prin spatele hotelului unde ai fost cazata am urcat prin padure pana la Grota sulfuroasa ca apoi sa revenim la pensiune si sa aflam de existenta ursilor in zona.
De fapt dupa aventura noastra am fost avertizati de localnici sa nu ne aventuram decat in grupuri mai mari prin padure. Si cu ursul vrand nevrand tot ne-am intalnit in urmatoarea zi cand eram la baile Apor, putin mai jos de hotelul vostru, mai exact unde se afla prima curba la sosea. Am auzit un fosnet de frunze in spatele meu si crengi care se rup dar am crezut tot timpul ca este un om cu caruta la strans de lemne. Apoi l-a vazut fata mea care era putin mai sus in padure fata de mine si a apucat sa spuna ,,mama, ursul'' dupa care a coborat glont spre mine si nici acum nu realizez cate secunde ne-au trebuit ca sa ajungem la masina lasata sus langa hotel. Nici semnal la telefon nu am avut. Nu mai spun de groaza care ne stapanea pana am ajuns la masina.
Atentie deci la ursi, localnicii spun ca ei sunt pasnici si nu ataca, dar nu se stie niciodata mai ales daca intalnesti o ursoaica cu pui.
@adryana: am mancat si noi un pranz la Cetate dar era cam departe, trebuia sa luam masina ca sa ajungem. In rest am umblat prin munti zi-lumina, pe aceeasi carare pe care coborau ursii dar am fost norocosi si nu i-am intalnit deloc. Am ajuns pana pe varf si tot nu i-am vazut. Am vazut insa viespi de vizuina si una chiar m-a piscat in spatele genunchiului... mama ei de viespe. Acolo la hotel ursii pareau pasnici dar intr-adevar daca te intalnesti cu o ursoaica cu pui e cam problematic. Important e sa faci galagie multa ca sa te auda si sa se fereasca.
@buterfly: Am ras, dar asa, manzeste... Am nimerit si noi la Grand Hotel taman cand ne intorceam din vacanta noastra romaneasca de anul asta si am avut proasta inspiratie sa luam loc la o masa in restaurant pt masa de pranz... Si - cum ziceai? - "si-am asteptat... si-am asteptat... " cred ca era ziua libera a sefului.
Spa-ul m-ar incanta, nimic de zis, da' ce ne facem cu haleala?! Ca doar n-o sta seful non-stop prin zona...
@crismis: multumesc pentru vizita si aprecieri! Ai dreptate, cred ca au o mare problema de personal. Ori sunt prea putini, ori nu sunt de meserie. Toti erau adunati de prin satele vecine prin urmare nu cred ca erau prea calificati. Pacat, e un loc minunat. Poate seful se mobilizeaza si rezolva aceste probleme.
În sfârșit, un review pozitiv, excelent scris și documentat despre această locație superbă. Poate că administratorii hotelului s-au săturat să tot primească punctaje negative de la AFA și au luat măsuri. Ceea ce mă doare (dar nu prea tare) în legătură cu acest hotel este că în urma renovării hotelului nu s-au putut (ori nu s-a vrut) și revalorifica factorii de tratament strict local de pe vremuri. Din câte știu, exact pe locul hotelului, la începutul secolului XX funcționa o bază de tratament cunoscută sub numele de Băile Turia (după numele comunei din vale, spre Tg. Secuiesc). Aceste băi avea mofetă (de care e plin Muntele Puciosu de lângă hotel) precum și izvoare minerale (urmele acestora încă se văd în peretele de piatră de lângă aleea din spatele hotelului. Cu mulți ani în urmă, eu le-am mai prins curgând. Dacă izvoarele au secat, s-ar fi putut valorifica forajul care curge cu debit artezian bogat în poiana din fața hotelului (e o coșmelie mică zidită, iar apa minerală iese bolborosind lângă ea - coșmelia). Apreciez la superlativ videoclipul cu ursonii din spatele hotelului. Lumea se (mai) sperie de ei, dar foarte puțini știu că acești urși sunt, de fapt, urși turistici, special pregătiți să desfete turiștii. Desigur, e o glumă. Realitatea însă e că de zeci de ani nu am auzit măcar de un singur caz în care urșii din zona turistică Băile Tușnad - Băile Balvanyos să fi rănit un singur om.
@Lucien: Multumesc pentru vizita si aprecieri! Au mai avut ei mici probleme pe la restaurant si pe la curatenie dar locul are potential si am zis sa nu ii taxez prea rau. Sper sa rezolve toate micile probleme si sa avem si noi de unde sa scriem numai lucruri pozitive. Cam la 10 minute de mers prin padure, pe loc drept, adica nu ai de urcat, exista ape minerale de toate felurile si sunt frumos amenajate, am scris in articolul urmator despre ele. Sunt gratuite si in aer liber. Nu stiu de ce nu au mai facut si baza de tratament in hotel, era un lucru bun. Mofete sunt cam la 15 minute de urcat de la hotel. Cat despre ursi, am urcat ziua pe cararea lor si am haladuit prin toate padurile. Nu i-am intalnit...spre norocul nostru!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Grand Hotel Balvanyos — scris în 25.04.22 de AlexM82 din BUCURESTI - nu recomandă
- Apr.2021 Balvanyos - prea laudat pentru ce ofera — scris în 08.06.21 de patrick007 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Un sejur reusit, intr-un cadru natural de poveste — scris în 19.11.19 de bogdi83* din DEVA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Sejur plăcut, dar este loc de mai bine — scris în 11.10.19 de generalu din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Zona frumoasa, servicii de calitate — scris în 28.09.19 de Zori din BRASOV - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Este loc de mai bine! — scris în 25.09.19 de rentea din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Bun la prima vedere, prost la final. Am rămas profund dezamăgit — scris în 27.01.19 de Loghin din IAşI - nu recomandă