GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In cele ce urmeaza mi-am propus sa va impartasesc cateva din impresiile unei excursii in Bretania, intr-un loc despre care auzisem ca ar fi destul de frumos, mai exact Golful Morbihan.
Anul trecut, la inceputul lunii mai, avand cateva zile libere, am hotarat sa fac o excursie in Bretania, tinut din vestul Frantei despre care auzisem ca ar fi extrem de pitoresc. Si intr-adevar, la fata locului am descoperit ca ceea ce auzisem era o incercare timida de a zugravi frumusetile acelor locuri. De la micile sate pescaresti parca din alta epoca, la orasele unde trecutul se imbina armonios cu modernul si pana la peisajele care iti taie respiratia, totul face din aceasta regiune o atractie turistica.
Dupa o prima zi petrecuta la Nantes, unde am optat pentru cazare la Hotelul Etap (face parte dintr-un lant hotelier cu camere standard si ofera un raport pret-calitate foarte bun pentru cei ce nu se stabilesc intr-un loc pentru mai mult de 2 zile) si am vizitat castelul ducilor de Bretania, superba catedrala gotica, LU (Lieu Unique, vechiul lacas al fabricii celebrilor biscuiti bretoni transformat si modernizat, care adaposteste astazi sali de spectacole, restaurante...), Muzeul Jules Verne (intrarea este libera) si un tur pietonal al centrului orasului.
A doua zi dis de dimineata am plecat spre alta destinatie a excursiei, orasul Vannes, resedinta departamentului Morbihan. Am preferat sa evitam rutele rapide si am calatorit pe drumuri departamentale (care sunt impecabile! ) pentru a putea admira peisajul. Am trecut pe langa celebrele docuri din Lorient si prin multe sate pescaresti care si-au pastrat aerul de acum cateva sute de ani. Am vizitat mareele salante de la Guerande, pentru ca apoi, putin dupa ora pranzului sa ajung la Vannes, punctul final pentru aceasta zi. Dupa o vizita a orasului si o plimbare pe faleza, am hotarat ca a doua zi sa fac o excursie in golful Morbihan (in bretona inseamna mica mare).
Zis si facut! pentru a face aceasta excursie am ales prima vedeta care pleaca in jurul orei 8. 30. Calatoria costa in jur de 20 de euro de persoana, face turul golfului cu escala pe cele 2 mari insule: Ile aux Moines si Ile d'Arz cu posibilitatea de a vizita insulele si de a lua o alta vedeta pentru intoarcere.
Golful Morbihan este o mica mare iterioara, cu o suprafata de aprox 100 kmp, format de peninsula Rhuys, comunica cu Atlanticul printr-o mica deschidere unde curentii sunt extrem de puternici. Adaposteste aproximativ 300 de insule si insulite, dintre care 30 sunt locuite. Climatul este bland, comparabil cu cel de pe coasta Mediteranei.
Asa cum spuneam, a doua zi, la ora 8 si cateva minute candam ajuns pe cheu pentru a lua prima vedeta am ramas blocat: peisajul superb pe care il vazusem cu o zi inainte era complet schimbat: in locul apei mi se infatisau intinse suprafete maloase, unde pescarusii si alte pasari acvatice isi savurau micile vietati marine ce le serveau de mic dejun. Dupa cateva clipe de nelamurire mi-am dat seama ca refluxul era responsabil cu aceasta severa schimbare. La bordul vedetei am pornit in explorarea golfului. Vizita a fost comentata de catre capitanul vedetei, comentariu ce a inclus legende locale, explicatii foarte interesante despre cele mai importante insule. Am putut vedea peisaje de o rara frumusete. Inclusiv la reflux, ambarcatiunile esuate dau un farmec aparte peisajului. Faptul ca circulatia fronturilor atmosferice este foarte alerta in aceasta regiune face ca perceptia noastra asupra peisajului sa se schimbe in cateva momente. Nu o sa intru in foarte multe detalii, ci o sa postez ceva fotografii care sa intareasca afirmatiile mele.
Am optat pentru o escala de cateva ore pe Ile aux Moines (insula calugarilor, pe care, paradoxal, nu a locuit niciodata vreun calugar; poate numele sau deriva din forma acesteia: cruce). Este una din insulele mari ale golfului, locuita de cateva sute de persoane, cu plaje formate dintr-un nisip extrem de fin ce devin neincapatoare in lunile de vara. Datorita climatului zonei, vegetatia si constructiile de pe insula mi-au evocat o asezare de pe coasta Mediteranei. Pentru intoarcerea la Vannes am luat o alta vedeta a aceleiasi companii (sunt 3 sau 4 companii de transport in golf) si am vazut ceea ce nu am reusit sa vad dimineata. Intre timp peisajul s-a schimbat datorita fluxului. Este ceva unic sa vezi cresterea nivelului apei. Ai impresia ca de pe mare ai trecut pe o apa curgatoare... in jurul orei 18. 00 am ajuns din nou la Vannes cu regretul ca nu am putut vizita mai mult. Poate alta data...
Trimis de pit70 in 27.07.10 12:41:50
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pit70); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
scurt si cuprinzator! genul de review care te face sa cauti pix si hartie sa iei notite despre locurile ce se pot vizita. felicitari!
Superb stilul tau! Am si eu in pregatire o "Bretanie" cu "marees salantes", cu "gradinarii marii" cu sarea de mare din Guerande, cu o parada bretona, cu golfurile lor stancoase si plaje mici unde nu poti aseza nici macar un cearceaf langa celalalt, cu menhire si dolmene ciudate, cu biserici exuberante, cu sate cocotate pe stanci, cu insule ce adapostesc zeci de specii de pasari rare, cu urmarile inca nefaste a naufragiului vasului Erika... Punctaj maxim!
ms pentru aprecieri. Intr-adevar litoralul breton este superb. nu e suficienta o saptamana sa-i descoperi secretele
foarte frumos descris si sincer nu inteleg de ce nu a avut aprecieri mai multe... uite tardiv vin eu cu punctul hotarator plus suplimentul de 2000 pc... am discutat azi cu cineva care vroia sa ajunga in Bretania si incitat de subiect am cautat reviwv-uri... si asa am dat de al tau... felicitari...
am uitat pozele sunt o adevarata incantare... felicitari inca o data!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)