ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: sibiu
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Gobekli Tepe — locul care ar trebui sa ' reseteze' istoria omenirii ????????

TIPĂREȘTE

Acum cativa ani in urma, citeam cateva impresii legate de acest misterios loc numit simplu: Gobelki Tepe! Ulterior, o escala prelungita pe aeroportul din Istanbul și o reclamă la scara 1:1, aveau să mă facă să doresc sa ajung in locul in care se spune că s-ar afla cel mai vechi complex "religios" din istoria omenirii!!

Din start trebuie sa spun că, "escapada" mea in zona in care se afla ansamblul Gobelki Tepe nu a reușit să-mi de-a răspunsuri la toate întrebările pe care mi le-am pus atunci când am citit diferite carti, ci, din contra, m-a făcut să mă adâncesc tot mai mult în misterul construcției din Turcia! ????

Pe scurt, este vorba despre o serie de "altare circulare" construite acum aproximativ 11.500 de ani (poate chiar 12.000 de ani), într-o zonă cu doline calcaroase, undeva in Sud -Estul Turciei, nu departe de granita cu Siria. ???? Problema acestor altare nu reprezintă locul in care au fost construite, ci modul în care Omul din Neolitic a reușit să le construiască, în condițiile acelor vremuri!

Povestea recentă a început atunci când un localnic a găsit câteva vestigii arheologice, vestigii care astăzi si-au găsit " cazare " în muzeele din zona invecinata. După aceea, numeroși arheologi au incercata să-i de-a de cap " ecuației " cu trei necunoscute numita Gobelki Tepe: CINE a reușit să ducă la bun sfârșit un ansamblu de o asemenea anvergură; CAND a fost construit ansamblul și CUM a fost construit?!?! Mai mult decât atât, CINEVA, după aproximativ 1.000 de ani de la terminarea ansamblului, vine și-l acopera, voind parca să șteargă orice urma!!! ????????

Apoi, felul în care este gândit ansamblul, precum și modul în care sunt amplasate construcțiile, te fac sa crezi că... Oamenii Neoliticului (acei vânători sau culegători) nu prea erau " capabili " să taie structuri calcaroase foarte grele (stalpi in forma literei T), pe care sa le transporte și să la amplaseze in locul in care este localizat astăzi Gobelki Tepe! ???? Oricum, internetul este plin de teorii și păreri legate de acest sit arheologic! De fapt, nici ghizii locali, dar nici arheologii, nu au reușit să " contureze" o teorie unica legata de ceea ce reprezintă acest Gobelki Tepe! ????

Eu, nu mi-am propus sa fac o prezentare a sitului arheologic Gobelki Tepe deoarece au fost alții, înaintea mea, care au reușit să-l " contureze" cu lux de amănunte. Ceea ce vreau eu sa scot in evidenta este faptul că zona respectiva are un potențial turistic fantastic! De ce?

Probabil pentru că vorbim de istoria omenirii întregi, care aici ar avea începutul " erei marilor constructii!! ????

Probabil pentru că vorbim despre o zona care a fost cândva... " leagănul civilizației ". Să nu uităm că zona ansamblului face parte din vechea Mesopotamie!

Probabil pentru că " pustiul " in care este localizat ansamblul are ceva aparte, facandu-te să călătorești undeva dincolo de vechiul oraș Urfa, peste dealuri calcaroase, într-o zonă care, la prima vedere, nu prea are ce să-ți ofere din punct de vedere turistic, dar care, in interior, conține o adevărată comoară istorica!

Probabil pentru că în vecinătatea ansamblului se afla localități precum Sanliurfa (vechiul oraș antic Urfa), Gaziantep sau Adyaman, localități cu o bogata incarcatura istorică!

Probabil pentru că o călătorie la Gobelki Tepe, in ciuda faptului că nu reușește să-ți elucideze misterul vechiului ansamblu, reușește totuși, să te facă să devi mai interesat de istoria omenirii și de misterele ei!

Astăzi, după multe documentare vizionate, dar și după vizita mea la Gobelki Țepe, tind sa cred ca Omul din Neolitic nu putea să gândească, sa planifice și să construiască un astfel de ansamblu! Era nevoie de "cineva "cu vaste cunoștințe în matematică, astronomie și inginerie pentru a realiza un astfel de " Templu Religios "!! ????

La final, cred că orice călătorie în enigmaticul Gobelki Tepe " naște " doua întrebări importante:

- Nu cumva "cineva" se joaca cu mintea noastră încercând să ne inducă în eroare, " vanzandu-ne " teorii " fantastice"? ????

- Nu cumva, acum aproximativ 12.000 de ani, o civilizație mult mai avansata decât Omul din Neolitic, a construit, și ulterior a abandonat ansamblul respectiv? Daca da, atunci... mai avem mult până să ajungem sa cunoaștem cu adevărat Istoria Omenirii!! ???? Daca nu, atunci urmeaza o alta întrebare...

- Daca teoriile vehiculate de arheologi ar avea un sâmbure de adevăr, atunci nu ar trebui sa... RESETAM ISTORIA OMENIRII! ????????

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de miha70 in 19.02.23 09:50:52
Validat / Publicat: 19.02.23 10:53:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 649 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (miha70); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.02.23 10:53:29]
»

Bun revenit pe site, cu impresii — în plus, despre un obiectiv cu totul aparte!

webmaster
[19.02.23 10:58:14]
»

Mutat în rubrica "Gobekli Tepe, Vacanţa în Turcia" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱PHONE
[19.02.23 11:53:50]
»

@miha70: Într-adevăr un obiectiv istoric fabulos care continuă să alimenteze teorii, să genereze ipoteze și să stimuleze cercetări multidisciplinare. Am citit și eu câte ceva despre acest "complex religios" și părerile sunt împărțite, printre ele numărându-se și teoria extraterestrului antic.

Sunt multe obiective "ciudate" și inexplicabile pe Glob, în jurul multora planând aceleași ipoteze "spațiale". Ideea e că ar fi putut exista oameni geniali și în acele vremuri, oameni a căror gândire era cu mult înaintea epocii în care trăiau. În unele cazuri cercetătorii au reușit să găsească dovezi cel puțin măcar ale modului de construire a unor monumente, chiar dacă rolul lor încă nu a fost descifrat pe deplin.

Societățile străvechi funcționau după alte reguli, multe de neînțeles/neconceput pentru noi astăzi. Se pare că puterea unor grupuri de oameni era mult mai mare decât bănuim. În sfârșit e greu de găsit o explicație cât mai exactă și pertinentă... astfel omul încearcă să dea "soluții".

Mulțumim pentru articol și imagini. Și, cine știe, poate aici o fi punctul zero... Din declarațiile specialiștilor se pare că acest monument nu a suferit distrugeri in timpul recentelor cutremure din Turcia.

adrianbogdan
[19.02.23 13:48:58]
»

Bravo! Frumos scris, frumos argumentat. Am fost si noi în zona in anul 2018, cu parere de rău nu am prins templu în programul de vizitare. Așa am structurat vizita noastră fulger în zona, totusi sunt multumita de cea ieșit. Anul acesta urma să mai fac în zonă o vizita, dar uite ce s-a întâmplat!? Aveam în plan Mardinul și Antakya...

Noi am fost în zona cu mașina personală, tu cu ce ai ajuns acolo?

felicitări!

abancor
[19.02.23 15:35:24]
»

Nu vreau să par pedant, dar totuși, avînd în vedere anvergura obiectivului, și repetarea greșelii în întreg articolul, plus titlu, atrag atenția că locul se numește Gobekli Tepe (și ca să chiar fiu pedant, de fapt Göbekli Tepe).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂGobekli Tepe:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051155090332031 sec
    ecranul dvs: 1 x 1