ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Dalboka - o alternativa interesanta

Ilustrație video-muzicală
Edvin Marton hibi-haba

TIPĂREȘTE

Daca intrebi un bulgar care este cea mai buna berea autohtona, 70 la suta vor spune ”Zagorka”, 20 la suta ”Kamenitza” iar restul de 10 la suta alte marci mai putin titrate. Si totusi desi nu sunt mare fan Zagorka m-am hotarat sa scriu un review cinstindu-ma cu aceasta bere care nu stiu de ce J pare excelenta in seara asta. Sarbatoresc o reusita profesionala excelenta iar o astfel de bere este numai buna. In aceeasi masura inchin si pentru voi iubitori de turism si drumetii un pahar urandu-va toate cele bune din aceasta viata!

Insa nu de bere sau de starea mea sufleteasca vreau sa va povestesc acum ci de un loc realmente excelent pe care l-am vizitat ieri si care mi-a produs o impresie confuza vazandu-l pentru prima data. Ferma de midii Dalboka

Desi am citit toate informatiile de pe site, mai ales ale concitadinei si bune prietene de familie @ancamariagadea click aici , desi credeam ca stiu toate secretele fermei, drumul, amplasarea si meniul (cu tot cu poze), cand am ajuns acolo m-am trezit oarecum intr-un film sf care nu corespundea cu ceea ce stiam eu. Am vrut sa o sun pe Anca asa cum ma sunase si ea cand a fost la ferma, ar fi fost prea de rasul lumii, incurcasem drumurile insa pana la urma m-am descurcat. Sa va povestesc:

Am plecat ieri din tara cam tarziu, de fapt desi aceasta excursie era in agenda am lasat la dispozitia finala a fetelor si a timpului daca mai plecam pe undeva. Toate prognozele meteo spuneau ca ne vom bucura de ultimul week-end insorit si calduros. Doar ca aproape toata saptamana trecuta dimineata in Constanta persista o ceata deasa, care nu ne parasise nici ieri cand ne hotarasem sa plecam. Aveam de vazut mai multe obiective culminand cu Balcik-ul, doream sa mergem pe soseaua paralela cu tarmul si nu pe drumul european asa cum facusem de fiecare data.

Drumul

Voi incerca sa va povestesc mai pe scurt, sunt foarte multe de spus, nu vreau sa plictisesc prea mult, insa cateva elemente trebuie accentuate.

Am iesit pe la Vama Veche asa cum facem de obicei, este mai la indemana noastra plus ca am avut de recoltat din Costinesti si din Mangalia cate un pachet pentru Campania noastra de intrajutorare pentru familiile nevoiase click aici. La iesirea din Mangalia o masina era sa intre in mine, nu mi-a acordat prioritate, asta dupa ce in Constanta, la iesire, un SUV de Turcia a intrat brusc in fata mea, in depasire, iar daca nu franam brusc se putea intampla o tragedie. Toate astea m-au pus pe ganduri, eu uneori mai ma iau dupa semne (ca asa este pe mare) insa am decis sa le ignor dar sa-mi sporesc atentia.

La punctul de trecere cu vecinii am trecut rapid, mi-au cerut doar pasapoartele si talonul masinii, s-au uitat in mod expres la valabilitatea ITP-ului, apoi la bulgari am platit vigneta 10 leva pentru o saptamana. Am oprit la noul shop deschis la ei unde exista si un schimb valutar (1 leva = 2,42 Ron) apoi am intrat in magazin unde am pus ochii pe cateva sticle de whisky si metaxa la 5 l cu preturi intre 50 si 120 euro (Chivas Regal)

Cu promisiuni in sinea noastra, ne-am urcat in masini si am pornit catre Sabla unde trebuia sa parasim drumul principal.

N-am sa insist acum foarte mult asupra calitatii drumului, probabil voi scrie un rw ulterior cu circuitul efectuat ieri si cu foarte multe amanunte sper eu interesante (timp sa fie), vreau sa va povestesc doar ca la ferma de midii se poate ajunge pe doua rute principale. Primul si cel mai scurt este pe ruta Vama Veche – Durankulak – Sabla – sensul mare giratoriu spre Kavarna – se intra in localitate si se traverseaza pe drumul principal, apoi se iese catre Balgarevo. Nu trebuie sa ajungeti in Balgarevo, pana sa intrati in localitate se face un drum pe dreapta care coboara catre ferma de midii.

Noi am venit pe un alt traseu, a doua ruta daca veniti dinspre Romania prin Sveti Nicola, prin Balgarevo si am depasit cu succes intersectia cu ferma de midii nesemnalizata in nici un fel. Am luat-o pe un drum care ne-a scos la limita coastei care nu ducea decat spre mare…in zbor. Atunci am vrut sa o sun pe Anca insa in ultimul moment procesand toate informatiile de pe harti si google am decis sa intorc masina si sa incerc urmatoarea intersectie pe care o depasisem, si unde stationa un echipaj de politie. Doar nu statea el degeaba acolo J

Restaurantul

Intr-adevar urmatoarea intersectie era drumul corect, este asfaltat si foarte ingust iar la un moment dat coboara accentuat, mai grav este cand se intalnesc doua masini, una trebuie sa-si gaseasca loc afara in peisaj, iar soseaua este destul de inalta fata de pamantul de pe margine noi de fiecare data ne-am slefuit scutul.

Panta este undeva intre 30-40 grade inclinare, deci foarte mare si tine aproximativ 1-2 km. Exista o parcare si „sus”, problema ca la intors dupa ce mananci este cam greu sa urci pe picioruse.

Exita doua restaurante, unul pe stanga celalalt pe dreapta, ideea este ca ambele au preparatele pe baza de peste. Probabil pentru management, ar fi fost util ca cel mai slab profitabil sa adopte si alte retete, pe baza de carne, eu am vazut destui care nici nu puteau sa priveasca la midii d-apoi sa le mai si manance.

Cel din stanga se numeste ”Dalboka fish restaurant” iar cel din dreapta, restaurantul nostru Ferma de midii este centru atentiei noastre. Initial am fost derutat pentru faptul ca cel din stanga avea toate mesele ocupate, iar al nostru avea foarte multe libere, ce este drept are si capacitatea mult mai mare.

Restaurantul a fost construit cu fonduri SAPARD, de la intrare suntem informati de acest lucru, de altfel si ferma amplasata la aproximativ o mila de tarm este construita cu aceeasi bani in anul 2003.

Mesele sunt dispuse paralel cu tarmul, o mica plaja cu pietre, unele sunt patrate de 4 persoane, altele sunt de cate 8-10 persoane, fetele de masa sunt albe imaculate iar scaunele sau bancutele din lemn, prelucrate rustic ca la tara.

Nu exista ambient muzical, doar sunetul marii care este de ajuns pentru toti cei prezenti pe terasa restaurantului. Spun terasa deoarece restaurantul are si o latura acoperita si incalzita pentru vremea rea, dar care insa era goala ieri. Prea frumos era afara…

Preparate culinare

Aici a fost marea problema, daca am plecat porniti sa mancam midii, cand am vazut trecand printre mese, platourile de scoici, tocanita de midii sau midiile cu legume, alor mele fete le-a trecut complet, chiar au vrut sa nu mai comande nimic. Totusi dupa aproape 30 de minute de controverse, ne-a hotarat pentru hamsie prajita, unanim acceptata de toata gasca. Stupoare! Nu aveau! Ok, atunci vrem Crap (de fapt ei spun Carp), 4 portii. Nu avem!! Dar ce aveti? In cele din urma pe meniul in limba romana care ne-a fost adus a incercuit preparatele disponibile si am putut observa pe langa cei mai scumpi pesti si preparatele „gatite” din midii care au intors nasul fetelor mele.

Am cerut al treilea timp de ragaz (nu stiu de ce am avut impresia ca ospatarita rupe bine romaneste, desi ne-a vorbit intr-o engleza stricata) si dupa parlamentari cu fetele mele am decis sa luam nelipsitele icre (4 leva/portia/150 gr.) cu paine prajita (0,30 leva/felia) si lamaie (0,5 leva/felia), cate o portie de hamsie marinata (5 leva/portia/100 gr.), cate o portie de sarmalute din midii (caci doar de aia am venit, sa mancam (si) midii, 5 leva/portia 4 sarmalute/150 gr.) apoi catre final ne-a venit chef si de cate o portie de calcan (25 leva/portia/250 gr.), cel mai scump din planul meniu, dar in opinia mea mult mai slab preparat decat la noi.

Pe langa preparatele pescaresti, ca altceva nu aveau (daca vreti fripturi sau alte asemenea cautati alt restaurant), am comandat cate o bere Kamenitza (2 leva) pentru sotia si nasa mea si apa plata pentru fetele mele (2 leva) cat berea. Este prima data cand vad intr-un restaurant ca apa plata de 500 ml are acelasi pret cu berea la sticla de 500 ml. Buna treaba!

Cateva exemple de preparate:

-Ardei umpluti cu midii, sarmalute de midii, chiftele de midii, musaca cu midii, raci de mare, rulada cu vanata si midii, midii la tigaie, tocanita cu midii etc.

-Peste prajit: Chefal, rechin, Morun, guvid, zarghan, scrumbie, palamida.

Ospatarii nu au o tinuta obligatorie, fiecare este imbracat asa cum vine de acasa, nu zambesc decat cand aduc meniul si nota de plata, timpul de asteptare este in jur de 10-15 minute, la calcan a durat ceva mai mult, nu l-au mai gasit prin navod, ceva in jur de (30 de minute).

Sarmalutele in foi de vita cu midii (au si in foi de varza murata) sunt excelente, adica nu s-a simtit decat gustul orezului din ele, este ca si cand ai manca sarmalute de post cu orez. Excelent!

Calcanul prajit, desi unul dintre cei mai „vanati” pesti din M. Neagra a fost alcatuit din doua bucatele de solzi si oase, carnea atat de mult apreciata aproape a lipsit cu desavarsire, insa deja eram satui de cele 100 gr. de hamsie marinata care ne-a fost adusa pe o farfurioara cu multa ceapa si in mult mult ulei (nu mi-am dat seama de esenta), noroc cu otetul de pe masa care ne-a salvat.

Pe icre a fost bataie, de fapt pe painea prajita, nu stiam cum sa punem mai multe icre pe feliuta de paine care se vindea la 3 felii/1leva.

Si in stanga si in dreapta noastra auzeam vorbindu-se pe la mese romaneste, astfel incat aveam senzatia ca suntem la noi acasa, printre romani.

Consumatia a fost de exact 182 leva, sincer sa fiu nu prea mancasem nimic insa eram satui. Nu stiu, de privit, de solzii calcanului, de uleiul excesiv de la hamsia marinata, de privit superba mare dar eu, de fapt noi eram satui si plini, daca va vine sa credeti!

Am numarat de curiozitate cate masini erau cu numar de Romania, au fost in total 26 dintr-un total de 36, la deal a fost destul de dificil de urcat, era mult nisip pe drum si abs-ul intra mai mereu. Ma uitam ingrozit la bord si urcarea abrupta mi-a adus un consum de 45 l/100 km plus ca un nebun de bulgar venind la vale nu mi-a dat in nici un chip prioritate si am fost nevoit sa-mi julesc scutul iesind in decor. Bun baiat!

Din Kavarna am iesit la drumul european si ne-am indreptat catre Balcik, urmatoarea nostra destinatie.

Ne-a facut placere aceasta vizita la ferma de midii, am putut vedea exact ceea ce se serveste acolo, a doua oara cu siguranta nu cred ca vom mai ajunge, am constatat ca nu prea suntem adeptii midiilor iar pestii prajiti cu siguranta sunt mai bine preparati la noi. Insa poate fi o varianta de iesire/cina pentru amatori, este un loc superb pe malul marii, pentru romantici si amatori de midii.

In final voi reproduce cateva informatii de pe un pliant de la ferma, poate intereseaza si poate va vor convinge (sau nu) sa ajungeti si voi acolo:

” Compania Dalboka Srl a fost inregistrata in anul 1993. Compania este specializata in cultivarea si productia scoicilor din Marea Neagra. Dupa metoda lor de mancare scoicile apartin filtratorilor. In principiu scoicile se hranesc cu zooplancton si fitoplancton.

O scoica poate filtra pana la 82 litri apa de mare in 24 de ore. Dar scoicile nu trebuie vazute numai ca o simpla foaie de filtru. Aceste organisme vii aleg precis ce mananca. Din aceasta cauza mediul, in care traiesc ei trebuie sa fie foarte curat.

Fermele companiei Dalboka sunt situate in una dintre cele mai curate zone ecologice a Bulgariei, golful Kaliakra.

Prima ferma de experimentare submarina a fost construita si a inceput lucrrul in 1994. Societatea Dalboka a construit o ferma pentru scoici pe suprafata marii de 700 mp in anul 2003, proiectul fiind finantat din fonduri SAPARD. In iulie 2006 a fost finalizata si a doua etapa a proiectului.

Carne cruda a scoicilor cultivate contine: apa 78-86%, proteine 7,9-14,6%, grasimi 0,14%, 3,2% saruri minerale.

Daca valoarea nutritiva a oualelor este 100%, cea a crabilor este 95%, a carnei de vita 80%, valoarea nutritiva a scoicilor este de 98%.

Carnea de scoici este produs alimentar de calitate foarte inalta. ”

Vacante frumoase oriunde va veti afla!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 22.11.10 20:36:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7232 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Cam asa arata terasa restaurantului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

popescu.borsa*
[22.11.10 22:38:08]
»

Ma uit la poze si-mi vine sa-mi fac bagajul. Si eu am trecut pe acolo dar am mancat la concurenta. Ploua si terasa din poza ta era sub ape. Am luat un platou pentru patru persoane cu de toate... numai bunaciuni. Drumul in panta era plin de noroi... cu greu am scapat, fara avarii la masina.

biancuta
[22.11.10 23:04:37]
»

Nu ma dau in vant dupa peste, dar imi place totusi! Iar cu icrele mi-ai facut o pofta... Maine imi cumpar si eu!

In legatura cu ghinioanele asa e, uneori avem semne dinainte si le ignoram! Noroc ca nu a fost mai rau!

Andox
[22.11.10 23:20:59]
»

Vreau si eu midii! Mi-ai facut o pofta...

Felicitari pentru reusita profesionala, la mai multe!

sandu.53
[23.11.10 08:16:42]
»

cam scump la prima vedere, dar cred ca a fost o experienta interesanta! am baut si eu bere bulgareasca Kamenitza, buna dar nu de nota 10... lnteresant este shop-ul bulgaresc din vama unde gasesti multe tipuri de bauturi, inclusiv metaxa mai ieftina decat in Grecia, dar si rahat, dulceturi, vinuri bulgaresti, sapunuri de trandafir... vara cred ca este un loc atractiv mai ales pt. iubitorii de preparate din peste... felicitari atat pt. review cat si pt. reusita profesionala!

anadragusin
[23.11.10 11:12:35]
»

Cum faci tu de-ti reusesc pozele cu marea atat de bine? ! ? o fi vreo legatura ceva??? Eu mananc covrigi acum dar ma gandesc la icrele consumate de voi. Felicitari!

webmaster13
[23.11.10 15:20:01]
»

Va propun aceasta melodie drept fond sonor, sper sa placa!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[23.11.10 17:31:13]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri, este o zona deosebit de frumoasa si merita descoperita.

Iar faptul ca de foarte multe ori este necesar sa aveti o rezervare in prealabil spune multe despre acest restaurant.

Eu personal, am descoperit in wk si familia mea are o mica probleme cu midiile, insa asta nu inseamna ca nu sunt apreciate si foarte servite de toti cei care ajung acolo.

Pentru o dupa amiaza de weekend este locul perfect pentru cateva ore de relaxare in mijlocul naturii.

Multumesc mult si pentru melodie, este super!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster10
[23.11.10 18:20:10]
»

A fost adaugata in fisa tehnica pagina web oficiala a restaurantului.

creivean
[23.11.10 19:27:38]
»

Ovidiu, o dată-n viaţă merită.

Dar, să ceri circa 440 lei RON (am socotit 182 leva X 2,42 lei RON, sper să nu fi greşit), pentru o mâncare nici prea, prea, nici foarte, foarte, 3 adulţi + 2 copii, mi se pare jaf la drumul mare.

Asta socotind că noi, 8 adulţi + 1 copil, am mâncat câte 2 feluri excepţionale, în Hajduszoboszlo, la Restaurantul Karikás (am scris review aici), pentru 370 lei RON.

Da, priveliştea este de neegalat la Dalbota şi fructele de mare-s mai scumpe, dar tot mi se pare exagerat.

Părerea mea...

Bine de ştiut, oricum...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[24.11.10 09:19:54]
»

Nicu, pretul platit pare intr-adevar mare, insa tinand cont ca am fost 5 persoane nu mai pare chiar asa, am servit unele specialitati iar calcanul si la noi are un pret foarte mare cam 35-40 ron/100 gr.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, biancuta, popescu.borsa*, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂFerma de midii Dalboka:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061618089675903 sec
    ecranul dvs: 1 x 1