GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Paradisuri alpine, lacurile regiunii Salzkammergut (I)
Am poposit de câteva ori pe meleaguri austriece și am rămas impresionat de tot ce am vizitat: orașe bogate în istorie, clădiri, parcuri, muzee, palate și peisaje montane deosebit de frumoase. Însă adevărata frumusețe am cunoscut-o odată cu vizitarea uneia din cele mai captivante regiuni austriece, Salzkammergut („camera de sare”), parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.
Regiunea Salzkammergut este situată în Austria Superioară, pe latura nordică a munților Alpi și la granița a trei landuri: Upper Austria, Styria și Salzburg. Alte repere pot fi și orașele Bad Ischl, Vocklabruck și Hallstatt . Principala poartă de intrare în regiune este orașul Vocklabruck, situat în apropierea autostrăzii A1 (75 km de Linz), însă accesul se poate face și dinspre orașul Salzburg.
Salzkammergut este o zonă turistică foarte căutată pentru peisajele sale de poveste. Întreaga regiune este o salbă de bijuterii turistice, iar lacurile și munții din zonă reprezintă o combinație fantastică de culori. Este renumită pentru stațiunile montane unde se practică sporturi nautice, ciclism, ski, drumeții montane etc.
Este zona turismului ecologic, unde regulile și legile impuse celor din domeniu sunt respectate cu sfințenie. Proprietarii de pensiuni sunt obligați să pună pe mese numai produse bio, iar cei care sunt prinși că fac aprovizionarea de la supermarket-uri sunt aspru pedepsiți prin retragerea autorizației de funcționare. Sunt absolut interzise folosirea termopanelor în cazul înlocuirii unor ferestre sau uși deteriorate.
Un amănunt care mi s-a părut deosebit de interesant legat de această regiune; la începutul secolului al XVIII-lea au fost deportați în Transilvania, sub domnia împăratului roman Carol al VI-lea, toți protestanții din confesiunea evanghelică luterană ai căror urmași îi găsim azi în Sibiu, Cristian sau Apoldu de Sus.
Regiunea Salzkammergut este traversată de râul Traun, pe traseul căruia se află peste 70 de lacuri de diferite mărimi, unul mai frumos decât altul și pe malul cărora se află numeroase obiective turistice. Neavând ieșire la mare, lacul este locul unde austriacul de rând face plajă și poate practica orice sport nautic. Pe terenurile construite pe malurile lacurilor se pot practica o mulțime de alte sporturi ca golful, călăria, voleiul, cricketul etc.
Scopul principal al vizitei noastre, în această regiune de poveste, a fost să vizităm, în cele două zile avute la dispoziție, cât mai multe din ”mările”alpine austriece. În rândurile următoare o să le prezint în ordinea vizitării.
Având cazare în Gosau, o mică localitate la poalele munților Dachstein, acest mic lac a fost primul pe care l-am vizitat în periplul nostru prin Salzkammergut. Flancat de culmile abrupte ale masivului Gosaukamm, unii zic că este cel mai frumos lac din regiune.
Lacul poate fi înconjurat la pas, iar de aici, cu telecabina Gosaukammbahn, se poate urca până la aproape 1500 de metri, locul de unde se pot face numeroase drumeții montane. Informații turistice se pot lua de la agenția turistică Dachstein West situată în Gosau pe partea dreaptă a drumului ce duce la Gosausee.
Situat la 15 km de Gosau, acest lac nu poate fi descris fără să nu amintești de Hallstatt, un oraș frumos, cocoțat pe coasta unui versant muntos cu case înghesuite unele în altele (multe dintre ele transformate în pensiuni), pictate în culori vii, decorate cu ornamente din lemn și cu mușcate atârnate la ferestre.
”Sufocate” de copaci și verdeață casele sunt construite în stilul tradițional al regiunii și multe din ele poartă înscris pe frontispiciu numele proprietarului. Strada principală este situată mai sus pe coasta muntelui, iar pentru a ajunge în centrul orașului trebuie să cobori străduțele înguste până în zona lacului. Accesul auto în oraș nu este permis și din acest motiv locurile de parcare sunt insuficiente în plin sezon.
Despre orașul Hallstatt, vechi de peste 7000 de ani, s-au scris multe articole, inclusiv pe acest site, și nu mai le reiau și eu. Vreau doar să amintesc că în afară de vizita lacului și a orașului se pot vizita, cu ajutorul telecabinei din Obertraun (cinci km de Hallstatt), peșterile de gheață de pe muntele Dachstein.
Și încă ceva, în tunelul de la ieșirea din oraș, venind dinspre Bad Ischl, există o parcare free și două puncte de belvedere foarte frumoase. Unul este situat chiar lângă parcare, iar celălalt deasupra tunelului lângă o mică cascadă. Imaginile asupra orașului și a lacului sunt greu de redat în cuvinte.
La întoarcere spre locul de cazare din Gosau am făcut un mic popas în orașul Bad Ischl, o cunoscută stațiune balneo-climaterică și locul de întâlnire a nostalgicilor monarhiști. Pe lângă faptul că aici există cea mai veche baie salină din Austria, localitatea mai este cunoscută și datorită Vilei Imperiale în care împăratul Franz Joseph își petrecea vacanțele de vară.
Tot aici împăratul s-a logodit cu frumoasa Sissi, devenită mai târziu împărăteasa Imperiului Austro-Ungar. Clădirea a devenit cunoscută în istoria lumii, ca locul unde s-a semnat declarația de război împotriva Serbiei în anul 1914, anul declanșării Primului Război Mondial. Deși astăzi clădirea adăpostește un muzeu, câteva camere sunt locuite încă de urmașii familiei imperiale.
Acestea au fost obiectivele turistice vizitate într-o primă etapă în frumoasa regiune austriacă. Despre celelalte în episodul următor.
Vacanțe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 30.04.15 16:32:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Superbe pozele!
Împreună cu continuarea / continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Excelent review-ul, ca dealtfel toate review-urile dvs. ! Dar, mai Nea Traiane, m-ai înnebunit cu pozele astea din Austria! Mai lasă-mă și pe mine să "respirez"un pic, mă cam amețește aerul înălțimilor lor (și ale dvs!)
@Admin, @puiutea-mă bucur că v-au plăcut pozele mele de amator. Sper ca la următorul review din regiunea Salzkammergut să încarc altele la fel de frumoase. Zona acestor lacuri este una superbă, păcat că din mai multe motive nu am putut să pătrund în inima acestor frumuseți.
@traian. leuca -
”... locul unde s-a semnat declarația de război împotriva Serbiei în anul 1914
Mda... tocmai ce am văzut facsimilul acesteia, în „casa adrisantului”... Mari porci, austriecii ăia, atunci...
Invidia mea amicală pentru minunatele locuri văzute.
@Dragos - Mulțumesc pentru vizită!
”Mari porci, austriecii ăia, atunci...
Se pare că marile puteri au găsit mereu acel ”casus belli” ca să-și motiveze dorința de expansiune.
@traian. leuca - Superbe pozele şi pe măsură articolul. Poza cu lebăda din Hallstatt mi-a amintit de o întâmplare haioasă petrecută cu vreo 4 ani în urmă. Atunci erau 2 lebede ce patrulau pe lac în zona în care se putea face baie (or fi aceleași și acum, bănuiesc), mari amatoare de pâine și de boabe de struguri, spre încântarea turiștilor. Cum pâinea știam că nu le face bine, am cumpărat struguri și le tot momeam să se apropie de mal. La un moment dat, una din ele, cea mai tupeistă, a venit în forță și mi-a luat mâna cu tot cu boabele de struguri. Am mai fost mușcată de câte-o gâscă sau de câte-o găină, dar niciodată până atunci, de o lebădă Bineînţeles că momentul a fost imortalizat, așa că la un moment dat, când îmi voi face timp, voi așterne și eu câteva rânduri despre frumusețile regiunii Salzkammergut și voi "desecretiza" și poza cu pricina . Până atunci, ma delectez cu pozele tale demne de cărțile poștale.
@Camelia19 - Mulțumesc pentru vizită și vot! De o întâmplare asemănătoare cu o lebădă am avut și eu parte în Bled, Slovenia. Numai că eu nu i-am dat să mănânce, ci am încercat să o mângâi.
”când îmi voi face timp, voi așterne și eu câteva rânduri despre frumusețile regiunii Salzkammergut
Aștept cu nerăbdare să citesc articolul tău (articolele tale) din această frumoasă regiune alpină.
Excelent din toate punctele de veder. Mi-ai oferit un 1 Mai superb transpunandu-ma prin intermediul frumoaselor poze in Austria, pe malul lacurilor, la poalele Alpilor. Iti vine sa rasfoiesti pozele la nesfarsit!
@traian. leuca - In concediul din 2011 din Austria am stat pe malul lacului Mondsee si o jumatate de zi am petrecut-o la thermele din Bad Ischl. Am incercat mai multe therme prin Austria si-mi place mult sa ma rasfat cateva ore in astfel de locatii, dar cele din Bad Ischl au ramas pe piedestal si imi doresc mult sa revin. Cine este amator de therme, cele din Bad Ischl sunt de neocolit.
@Arya, @Aurici- Vă mulțumesc pentru vizită și apreciere!
@traian. leuca -
Zona, este mirifica nu cred ca este turist sa nu fie incantat de asemenea frumuseti naturale, o sa incerc sa clarific si intelesul numelui, Salzkammergut, dupa mica noastra conversatie
De cele mai multe ori traducerea ad literam a unui cuvant compus din germana are o semnificatie diferita mai ales cand avem de-a face cu arhaisme, regionalisme sau formule tehnice administrative.
La fel si in cazul numelui regiunii in speta: Salzkammergut.
Kammergut un cuvant compus derivat din latinul "camera" si germanul "gut" - bun, (bunatati) tradus ad literam.
In cazul de fata se numesc Domenii - ale tarii peste care principele (Fürst) poate oricand dispune. Acestea sint "de camera" (Kammern) lui, gestionate (autoritati financiare ale principatului).
Se mai poate vorbii de domenii de stat sau Domanium.
@claudiu 71 - Mulțumesc pentru completare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Hallstatt, Kaiservilla in Bad Ischl si Mozarthaus in St. Gilgen — scris în 25.02.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Paradisuri alpine, lacurile regiunii Salzkammergut (II) — scris în 05.05.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Gosau – paradisul drumetiilor — scris în 14.10.14 de osna din CS - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Pe Salzach in jos, pe un mal frumos... — scris în 10.09.14 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Skywalk si Eispalast la 2700m altitudine pe Dachstein — scris în 06.12.11 de Alina Morar din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Ghetarul Dachstein - "Fa ce vrei!" — scris în 16.01.11 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Zell am See & Kaprun — scris în 13.11.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ