GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Încluzând sate tradiționale, plaje frumoase, relicve istorice, biserici monumentale și tot felul de alte curiozități, un tur de insulă este în opinia noastră cel mai potrivit mod de a cunoaște viața localnicilor și de a descoperi cele mai atractive locuri de pe traseu. Dacă ești însoțit de un ghid bun sau dacă ai făcut în prealabil o documentare amănunțită este cu atât mai bine. Un tur de insulă nu este doar o plimbare din care să te întorci cu câteva fotografii, ci este un prilej de a te îmbogăți cultural și spiritual. Deci, în Rhodos, în vacanța noastră din această vară, nu putea lipsi "Rhodes Island Tour". Excursia - cu autocarul, în grup - este organizată cu mici diferențe de program de mai toate agențiile turistice locale.
În dimineața zilei de joi, 30 august 2018, după micul dejun, la ora 08.30 fix (conform programului) autocarul ne-a preluat din fața hotelului. Hotel Lomeniz fiind primul din seria celor cu turiști înscriși la "Rhodes Island Tour", am beneficiat de primele locuri din autocar. Cu vizibilitate foarte bună, aproape de ghid căruia îi mai adresam din când în când câte o întrebare, turul insulei a fost pentru noi un motiv de încântare.
Urmând coasta nord-vestică a insulei, înaltă, oferind frumoase priveliști asupra mării, după 51 km, am făcut prima oprire la Kritinia.
Kritinia este un sat situat pe un deal între coasta de vest a insulei și Attavyros - cel mai înalt munte din Rhodos (1215 m). Kritinia - Creta Nouă - este o așezare mică (cu nici 500 de locuitori), fondată în timpul stăpânirii turcești de câteva familii care s-au refugiat aici din Creta. Inițial, vatra satului era pe coastă, acolo unde în prezent se află Kameiros Skala. Pentru a fi la adăpost de atacurile piraților, mai târziu satul a fost mutat mai sus, pe deal.
Fortăreața construită în 1472 de Giorgio Orsini pentru a proteja coasta vestică a insulei de atacurile flotei otomane a fost refăcută în sec. XVI de Cavalerii Ioaniți. Fortăreața numită Kastello este punctul de atracție al zonei. Până la eliberarea arhipelagului Dodecanez, actualul sat Kritinia a fost numit Kastelli după numele fortăreței din apropiere. Istoria consemnează faptul că în 1658 încercarea venețienilor conduși de Francesco Morosini de a cuceri insula a fost respinsă aici, la Kastello.
La Kastello nu au supraviețuit timpului decât zidurile exterioare, dar priveliștea de sus spre Golful Glyfada cu insulele Tragousa, Strongyli, Alimnia și Makri merită efortul de a ajunge aici și mai ales de a urca toate treptele, până la cel mai înalt punct accesibil fără riscuri de la fortăreață. Din parcare o scară lată, bine amenajată, duce până aproape de zidurile fortificației. În interior scările sunt mai înguste, mai abrupte și mai accidentate. Cu precauție, se poate ajunge sus, în cel mai înalt punct, de unde priveliștea este cu adevărat uluitoare. De remarcat că pentru vizitarea vechii cetăți nu se percepe nici o taxă.
La coborâre, încălziți și deshidratați, ne-am acordat un moment de respiro cu un fresh de portocale (3 euro) și o bere (2 euro) la terasa original amenajată lângă parcare, în mijlocul naturii. Dovleci, funii de ceapă, ardei iuți înșirați pe ață, portocale, clopote, vase de ceramică, cioturi de copaci, coarne de cerb, pietre... toate într-un amalgam reconfortant, plăcut vederii.
La 4 km sud de Kritinia, șoseaua se bifurcă, iar ramura din stânga conduce la Embona, satul amplasat la poalele muntelui Attavyros, în nordul acestuia. Embona este satul situat la cea mai mare altitudine din Rhodos - 850 m și este renumit pentru casele sale cu arhitectură tradițională, pentru frumoasele broderii executate manual și pentru locuitorii săi încă fideli vechilor tradiții, purtând și acum costume populare locale.
La Embona, pentru o degustare de vinuri locale, dar și pentru vizitarea Muzeului Etnografic, am făcut cel de-al doilea popas. Nu voi intra în amănunte pentru că despre Embona - un sat tradițional am scris deja.
Profitis Ilias a fost pentru noi un alt popas. La 9 km de Eleousa, satul înconjurat de păduri de pini și de chiparoși se află la o înălțime de 798 m. În parcarea cu puține mașini la ora sosirii noastre, la umbra copacilor, un localnic cu o căruță pe care o împodobise de jur-împrejur cu minunați ciorchini, vindea cei mai buni și cei mai frumoși struguri din Rhodos (2.50 euro/kg). Numai în Rhodos - acum 10 ani, în Portul Mandraki - am mai găsit același soi de struguri aurii, dulci și foarte aromați. Bineînțeles, nu puteam rata ocazia și am cumpărat două kilograme. Dacă majoritatea colegilor noștri de grup au ales să-și petreacă timpul de popas la barul Hotelului Elafos - hotelul construit de italieni în 1929, în stil tirolez, noi am preferat să vizităm mica biserică de alături dedicată Sf. Ilie. Pe lângă Elafaki - o tavernă din imediata apropiere, la sugestia ghidului, urmând niște cărări în urcare, am ajuns la Mussolini's Villa un ansamblu de construcții vechi, năruite și abandonate, despre care se știe că a fost reședința de vară a generalului Cesare Maria de Vecchi, guvernator italian al Rhodosului în perioada 1936-1940. Se spune că el a construit această reședință în 1936 pentru Mussolini. Nu se știe cu precizie dacă Mussolini a venit vreodată în acest loc minunat, ascuns în mijlocul pădurii. M-am apropiat cât am putut de mult de construcțiile năruite, frumoase cândva, pentru a le fotografia. Ferestre cu obloane, un mic turnuleț, terase, chiar și o capelă, iată ce mai poate fi văzut acolo.
Din nou la drum, după numai câțiva kilometri oprim la Foundoukli pentru a vizita Biserica bizantină Agios Nikolaos.
Agios Nikolaos Foundoukli este un mic lăcaș de cult situat la doar câțiva kilometri de Eleousa. În formă de cruce cu brațe egale, Biserica Agios Nikolaos încă mai păstrează pictura din sec. XIV-XV. Când am ajuns acolo, în micul lăcaș cu toate ușile închise, un grup de turiști străini cânta. Nu era o cântare bisericească, dar se auzea dumnezeiește. Am înțeles că ei testau sonorizarea despre care probabil că auziseră că este excelentă. Cu această ocazie m-am convins și eu că sonorizarea este foarte bună. După plecarea lor am rămas sub unica boltă privind și fotografiind în toate părțile.
Povestea locului spune că bisericuța a fost construită de un înalt demnitar căruia ciuma îi ucisese trei copii. Dacă privești atent picturile cam șterse, poți desluși nu doar personaje biblice, ci și chipuri de copii cu părinții lor și chiar elemente care te duc cu gândul la copii - o broască, pisici… Ghidul ne-a informat că la începutul sec. XX, italienii care guvernau atunci insula au refăcut cupola care amenința să se năruie. Este motivul pentru care cupola nu mai este împodobită cu fresce.
Prin Eleousa am trecut fără a opri. Satul este situat într-o zonă împădurită, la poalele muntelui Profitis Ilias. Ghidul ne-a povestit că satul a fost construit în perioada 1935-1936, în timpul ocupației italiene și a fost denumit pe atunci Campochiaro. A fost unul dintre satele de coloniști italieni. În jurul pieței centrale, dreptunghiulare, încă mai dăinuie o biserică, o clădire administrativă și alte construcții acum părăsite. Războiul și retragerea italienilor de pe insulă în 1943 au lăsat satul pustiu. La alipirea insulei la Grecia, în 1947, satul era nelocuit. Atunci a fost denumit Eleousa, iar biserica catolică a fost transformată în biserică ortodoxă. În perioada 1947-1970 la Eleousa a funcționat un sanatoriu pentru boli pulmonare, cel mai mare spital de acest gen din Dodecanese. În prezent doar unele case sunt locuite. Din mersul mașinii am văzut și noi piața centrală, fostul sanatoriu și bazinul rotund, plin cu apă.
Un alt important lăcaș de cult la care am poposit a fost Mănăstirea Agios Nektarios. Situat în apropierea satului Archipolis, mult mai nou, înconjurat de vegetație și străjuit de un turn clopotniță înalt, lăcașul adăpostește moaște ale Sf. Nectarios, un sfânt foarte venerat în Grecia. Lângă intrare se află un izvor cu apă răcoroasă pe care credincioșii pelerini o consideră vindecătoare. Cel mai mult însă atrage taverna din apropiere unde se servesc, la umbră, sucuri, bere și cafea.
Un arbore cu trunchiul gros și contorsionat - un sycamore - atrage la fel de mult. Scorbura este atât de largă încât pot pătrunde în interiorul copacului trei persoane robuste. Tineri și vârstnici, de-o potrivă, se amuză fotografiindu-se privind și salutându-și prietenii din măruntaiele arborelui.
Kalithea Springs a fost pentru noi ultimul popas din cadrul acestui tur de insulă. Aflat în Golful Kalithea, la numai 9 km de Rhodos Town, Kalithea Springs impresionează prin originalitatea construcțiilor. Despre izvoarele cu ape curative, despre amenajările plajei și frumusețea grădinilor, precum și despre minunatele pavaje mozaicate am scris deja, deci, acum, mă opresc aici.
Concluzii
"Rhodes Island Tour", plimbarea noastră de o zi, ne-a convins o dată în plus că Rhodos nu înseamnă doar plajă și mare albastră. Vacanța în Rhodos este o îmbinare de relaxare și de distracție, de cultură și de pasiune de a călători. Rhosos - Insula Soarelui - are o vegetatie bogată, are soluri mănoase cu plantații de viță de vie și măslini, are păduri umbroase cu pini și chiparoși, are flori minunate și drumuri bune, are sate tradiționale și biserici frumoase, are vinuri bune și oameni la fel de buni.
Despre plajele sale (cu pietriș sau cu nisip), despre istoria sa atât de bogată, precum și despre vestigiile trecutului nu are rost să mai amintesc. Le-am văzut și ne-am bucurat de ele cu toții, cei care am fost acolo.
Trimis de iulianic in 18.10.18 21:29:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic: Mulțumiri pentru întreg serialul Rhodos, plin de informații documentate și utile și agrementat cu poze edificatoare.
Felicitări!
Rhodos mi-a ramas in amintire ca o excursie reusita desi n-am vazut nici jumatate din ce ai vizitat tu. Citindu-ti reviewurile mi-am reimprospatat si completat amintirile
Foarte frumos povestit şi aşa cum spune şi Mama Michi nici eu nu am vizitat atâtea locuri. Cu siguranţă Rodos e o insulă superbă!
Vacanţe frumoase în continuare!
@Carmen Ion: Mulțumesc pentru aprecieri! Mai urmează un articol și gata! Pun punct.
@Michi: Acesta este și scopul articolelor noastre. Să ne amintim noi înșine, să le amintim celor care au fost acolo și să inspirăm în alegeri de vacanțe pe cei care încă nu au fost acolo.
@mogly: Într-adevăr, Rhodos este o insulă frumoasă. Nu-ți ajunge o singură vacanță pentru a o explora. Și nouă ne-au rămas încă multe de văzut. Sperăm la o revenire.
Tuturor, vacanțe frumose oriunde și oricând!
Mi-a plăcut să revăd multe din locurile în care ne-am plimbat în Rhodos în 2015. La Kastello am fost și am poposit mai apoi pentru o cafea și un fresh din pepene roșu la cafe-bar lângă. Mi-a plăcut în munți la Profetul Ilis, casa Musolini dar cel mai mult mi-a plăcut Eleousa, care mi s-a părut așa cumva nepământean. Era o liniște și o pustietate deși este locuită... frumos...
@maryka: De acea terasă-bar (nici nu știu cum e mai bine să-i spun) de la Kastello mi-a plăcut foarte mult. Pentru originalitatea ei, pentru faptul că se află într-un loc mai puțin aglomerat, o plasez undeva sus în topul alcătuit de mine. Și Casa Musolini mi-a plăcut. Acolo am fost doar eu cu soțul meu, ceilalți rămânând la hotel. Printre dărăpănăturile de acolo am umblat singură, soțul meu preferând o țigară la baza ultimului rând de scări. Dintre bisericile vizitate, cel mai mult mi-a plăcut Agios Nicolaos - cu povestea ei, cu acustica ei, cu frescele obosite… La Eleousa s-a găsit de cuviință să nu oprim. Prea era pustiu totul, iar ceea ce era de văzut se putea vedea și din autocar. M-a marcat însă povestea satului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Câteva ore în Marmaris, staţiunea vacanţelor noastre de vis — scris în 06.03.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Pe urmele ultimilor elefanți pitici din Europa: insula Tilos — scris în 26.02.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cum să combini cu succes o croazieră pe mare, plajă și vizita pe o insulă mică și fermecătoare — Chalki! — scris în 29.07.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Turul insulei Rhodos cu autocarul și ghid — scris în 18.10.20 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Din Grecia (Rhodos), inapoi in Turcia (Marmaris) — scris în 13.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Un decor 'de film' — insula Symi din Mare Egee — scris în 11.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Koskinou, satul colorat din Rhodos, poate cel mai pitoresc din insulă — scris în 26.12.18 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ