GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursie pe mare cu Makedonia Palace
Greu de crezut că, odată ajunşi în Lefkada, te poţi abţine să nu-ţi alegi o croazieră din numeroasele oferte de pe insulă. Mai ales, în Nidri nu prea ai cum să să rezişti prezentărilor făcute de agenţii plasaţi satrategic în port, în locurile aglomerate ale oraşului şi chiar la cascada Dimosari. Nici noi nu am “scăpat” şi în prima zi de vizită în Nydri ( vezi impresii) am şi dat acontul pentru excursie.
Deşi din port sunt mai multe vase de croazieră, care fac excursii pe marea Ionică (Makedonia Palace, Nydri I, Nidri II, Eptanisos), noi l-am ales pe primul din listă, pentru că citisem câteva articole pe AFA şi alte site-uri turistice în care era foarte apreciat. Un zic că e cel mai nou vas (construit în 2007), alţii zic că în acel an a fost doar recondiţionat. Oricum ar fi fost pentru noi nu avea prea mare importanţă, ne-a inspirat multă siguranţă când l-am văzut în port.
Nu ştim cum s-a desfăşurat o croazieră pe celelalte nave, noi am fost mulţumiţi de cea făcută cu Makedonia. Singurul dezavantaj, dacă-l putem numi aşa, a fost că noi am plătit 30 de euro/persoană pe Makedonia Palace (inclus o masă), iar celelalte nave aveau preţuri între 20 şi 25 de euro (fără masă). Altă opţiune de plimbare pe mare era cu unul din velierele Odissea sau M/S Cristina , dar aici preţurile erau aproape duble, iar insulele care se puteau vizita erau mai puţine şi mai puţin vizitate de turişti.
În ziua planificată ne-am îmbarcat pe navă şi la orele 9:45 am ieşit în larg. Am avut un timp excelent, temperatura în jur de 28 de grade şi fără nicio adiere de vânt. Ghidul ne-a vorbit în mai multe limbi, inclusiv în limba română, deşi pe vas nu erau decât două familii de români.
Traseul de început al croazierei este aproape paralel cu insula Lefkada, în direcţia sudică. Căpitanul Kostas ne-a indicat în comentarii denumirile locurilor întâlnite în traseu. La început am trecut pe lângă Madouri, Scorpions şi Meganisi , insulele aflate pe partea stângă a traseului, apoi pe lângă satul Poros cu plaja Mikros Gialos şi Sivota, satul cochet pe care-l vizitasem cu două zile în urmă.
Ajunşi în capătul de sud al insulei am recunoscut pe dreapta golful şi satul Vasiliki, un alt loc minunat vizitat de noi. Ne apropiem de capul Dukato, cel mai sudic cap al insulei, unde pe o stâncă tronează un far înalt de 25 de metri, care este vizibil de la peste 20 de km. Ghidul ne-a povestit că de pe această stâncă s-ar fi aruncat Afrodita în mare pentru a scăpa de iubirea lui Adonis şi tot de aici erau aruncaţi condamnaţii. Cel care reuşea să scape era cruţat, considerându-se că în felul acesta şi-a ispăşit pedeapsa.
După un mic ocol în jurul capului Dukato nava a intrat pe partea de vest a insulei, pe lângă pereţii stâncoşi şi privelişti de vis, şi după nici 10 minute am ajuns la primul loc de popas prevăzut în itinerariul nostru, Porto Katsiki , una dintre cele mai frumoase plaje din insula Lefkada.
Aici vasul a ancorat, am coborât pe plajă şi timp de o oră am avut program de voie. Unii au făcut baie, unii au făcut plajă, alţii au urcat pe scări la restaurantul de deasupra plajei. Din review-urile de pe site-urile turistice am aflat că în plin sezon estival, din cauza aglomeraţiei, este interzisă ancorarea navei şi coborârea turiştilor pe plajă. Noi am fost norocoşi din punctul ăsta de vedere, am avut ocazia să ne bucurăm îndeaproape de plajă şi de frumuseţile din jur.
Plaja nu este mare, are pietre şi ceva nisip, însă albastrul apei şi priveliştea din jur de ameţesc. Un mic inconvenient al acestei plaje este faptul că, din cauza valurilor, s-a creat un prag de pietriş şi accesul pe plajă, din apă, este destul de greoi.
Următoarea escală prevăzută în program era la Egremni , o altă plajă frumoasă a Lefkadei, deteriorată grav la cutremurul din 2015. Numai că nava a întors şi s-a renunţat la acest punct din program fără să primim vreo explicaţie. Din review-urile celorlalţi colegi de site am înţeles că în alte croaziere Makedonia a făcut oprire şi la Egremni.
Din Porto Katsiki nava a trecut iar pe lângă capul sudic al insulei, apoi a intrat în largul mării, cu o apă liniştită şi fără nicio adiere de vânt. Şi totuşi nava a avut un pic de tangaj şi unii dintre turişti au resimţit disconfortul creat.
În ritmul muzicii ne-am îndreptat spre Kefalonia, cea mai mare insula ionică şi a şasea ca mărime a Greciei. În timpul acestei deplasări echipajul navei a început să servească masa, inclusă în preţul excursiei, constând într-o porţie de souvlaki, o salată şi un pahar cu vin (sau o sticlă de apă plată la jumătate de litru).
Ajungem pe insulă şi debarcăm în portul satului Fiscardo, singurul care a rămas nevătămat după cutremurul ce a devastat insula în 1953. Este un sat de pescari foarte frumos, cu un mic port în care pot fi văzute zeci de bărci pescăreşti, veliere, vase de croazieră şi chiar iahturi de lux.
În cele 70 de minute alocate vizitei noastre pe insula am explorat împrejurimile, începând cu faleza înţesată de taverne şi magazine de tot felul şi continuând cu câteva străduţe din zona portului. Am avut ocazia să admirăm căsuţele de culoare albă sau zugrăvite în diverse culori, mulţimea de leandri şi luleaua turcului.
La ora stabilită pentru plecare vasul a ridicat ancora şi s-a îndreptat spre Ithaka , o mica insulă aflată în nord-estul Kefaloniei, patria lui Ulise, eroul legendar din Odissea lui Homer şi locul unde devotata sa soţie, Penelopa, l-a aşteptat timp de 20 de ani să se întoarcă din războiul troian.
Am avut şi aici o surpriză neplăcută legată de croazieră, în sensul că nava nu a mai mers în portul Kioni pentru o nouă escală, ci a oprit pentru 10-15 minute pe o plajă mică aflată în nordul insulei. Am admirat insula şi cele câteva clădiri, cocoţate pe munte sub formă de amfiteatru, apoi am plecat mai departe spre un alt loc frumos prevăzut în programul nostru, Insula Meganisi
Este o insulă cu puţine aşezări umane şi mai puţin dezvoltată din punct de vedere turistic. Principalul punct de atracţie al insulei este Peştera Papanikolis , denumită aşa după submarinul Papanikolis care, în Al Doilea Război Mondial, a fost folosit ca ascunzătoare. Ghidul nostru ne-a spus că submarinul, condus de comandantul Latridis, le-a făcut mari necazuri vaselor inamice italiene care veneau din largul mării. Altă versiune spune că aici se ascundeau submarinele germane.
Makedonia a oprit aici pentru câteva minute şi a intrat în peşteră doar cu partea din faţă, din cauza gabaritului mare. Superbă priveliştea locului, la fel şi turcoazul inedit al apei. După ce am făcut poze şi ne-am săturat privirea de frumuseţea locului am plecat spre următorul punct din traseu ocolind insula prin partea de nord.
Insula Skorpios , următorul nostru punct din traseu, este o mica insulă din estul insulei Lefkada, care a aparţinut armatorului grec Aristotel Onassis. Acesta a cumpărat insula în anii ’60 cu suma de 12000 de dolari şi a fost revândută de nepoata acestuia, Athena Onassis Roussel, cu suma de 150 de milioane de euro, fiicei miliardarului rus Dimitri Rybolovlev, patron al clubului de fotbal AS Monaco din Franţa. Mai multe amănunte despre istoria insulei aici: en.wikipedia.org/wiki/Skorpios
Insula nu este descihsă circuitului turistic, însă se poate folosi micuţa plajă din sudul insulei. Aici am ancorat şi noi pentru mai mult de o oră, timp în care s-a făcut plajă şi baie. Mulţimea de peşti din zona plajei s-a obişnuit cu turiştii, asfel că aceştia înotau împreună. Lângă noi era ancorat şi velierul Odissea, ne-am salutat, apoi căpitanul Kostas ne-a invitat la dans pe muzică grecească. A fost o veselie generală şi cel mai frumos moment al excursiei.
Aceasta a fost ultima oprire de pe traseul croazierei noastre. Am plecat de aici şi am ocolit insula prin partea de est, prilej pentru a ne sătura privirea şi cu alte frumuseţi ale locului. Am ajuns în nordul insulei şi într-un mic golf am putut admira yahtul “Christina”, ce aparţine proprietarului (proprietarilor?) insulei, numit aşa după Christina Onassis, singura fiică a armatorului grec Aristotel Onassis. De la distanţă am admirat aleile străjuite de palmieri, gazonul de un verde impecabil şi vegetaţia luxuriantă. Păcat că insula nu se poate vizita!
Ultima dintre insulele ionice pe lângă care am trecut în circuitul nostru a fost Madouri, locul unde s-a născut și a scris poetul grec Aristotelis Valoriotis. Este o insula mica şi se vede foarte bine de pe plaja din Nydri.
Preocupaţi mai mult de muzică şi de dans am trecut pe lângă ea fără să-i dăm prea multă importanţă. În ritm de sirtaki şi foarte veseli am ancorat, în jurul orelor 18.30, în portul Nydri.
A fost o excursie frumoasă, a meritat banii, chiar dacă nu s-a desfăşurat în totalitate conform programului.
Trimis de traian.leuca † in 25.02.19 19:08:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Egremni, plaja simbol a Lefkadei — scris în 19.08.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Olive Museum — Fabbrica din Syvros Lefkada! — scris în 23.07.19 de indiralisa_26 din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Croaziera cu Makedonia Palace — scris în 19.07.19 de indiralisa_26 din PITEşTI - nu recomandă
- Jul.2018 Zbor cu parapanta — scris în 23.06.19 de susu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Cascada Dimosari și Cape Lefkatas cu Doukato Lighthouse (Farul Doukato), alte călătorii frumoase pe insulă — scris în 07.08.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Ce puteți vedea pe insulă când nu prea e vreme de plajă — scris în 25.09.17 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Descopera mica insula Kastos — scris în 03.10.17 de dianamea din BUCURESTI - RECOMANDĂ