ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 7 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Hai-hui prin Skiathoskopelia (IV)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Plajele insulei Skiathos

Nu sunt lungi, nu sunt late dar sunt multe. Si mai toate cu nisip. Cred ca Skiathos e insula cu cele mai multe plaje de nisip pe cap de turist. Cele din partea sudica a insulei, situate de-a lungul soselei principale, sunt adapostite in mici golfuri, care mai toate au o zona pentru imbaiere si una cu yahturi sau locuri unde se practica sporturi nautice. Cele din partea de nord, sunt mai salbatice si mai greu accesibile. Acolo, nu foarte departe de Koukounaries Beach, se afla si unele plaje naturiste, cu nudisti. N-aveam de unde sa stiu de ele dacat in momentul in care crainicul vaporasului ce facea ocolul insulei, a anuntat ca urmeaza “Banana Beach”. Pe vaporas se starni rumoare, agitatie si mai toti tinerii englezi isi indreptara “zoom”-ul in acea directie, ca sa aduca plaja la 2 metri de ei.

La drum, spre cadâna Lalaria si Koukounaria

Sa-ncepem asadar calatoria, cu “sfarsitul”, pentru ca e ultimul episod al periplului prin minunatul tinut al Skiathoscopeliei. Au mai ramas nepovestite “beach”-urile, adica plajele din insula Skiathos, cele cateva pe care am pus piciorul. Pe una din ele, pe micuta plaja Kastro, am facut-o in pas alergator, caci era sa pierd vaporasul. Cred ca nici un om cu scaun la cap, ajuns pe aceasta insula, n-are rost sa parcurga toate cele 69 de plaje, care, sunt convins ca, fiecare are farmecul ei. De ce? Pentru ca in Skiathos toate plajele sunt frumoase si de aceea, ele cam seamana una cu alta. Si pentru ca, chiar si frumusetea, cand se repeta la infinit, oboseste. E ca si cand tu, ai fii un șeic arab sau un pașă din Stambul si ai dispune de un harem cu 69 de cadâne alese pe spranceana si fierbinti toate precum nisipul in care turcii isi prepara cea mai buna cafea din lume. Dupa prima saptamana, Mohamed-ul din tine, ar cere “time out”, s-ar plictisi, chiar daca aceste urmase ale Evei ce zburda prin palatul tau si danseaza din buric, aproape in costumul lui Adam, ar fi invesmantate in cele mai fine matasuri din Damasc si-ar fi parfumate cu toate testerele din drogheriile Parisului. Vei dori altceva, spre exemplu sa pleci intr-o croaziera sau sa vizitezi o manastire. Pentru acest pașă sau șeic al nostru, uneori fericit alteori chinuit si obosit de farmecele celor 69 de cadâne, cred ca, Lalaria, ar fi "cadâna-șefă" a heremului, chiar daca e mai dura si mai bolovanoasa, iar cea pe care ar chema-o suveranul cel mai adesea la apelul de seara, ar fi, cred eu, cadâna Koukounaria, care te surprinde printr-un amestec de gingasie, farmec salbatic si supunere.

Ce este de fapt o plaja, o sa-ntrebe carcotasii? O adunatura de nisip, pe care o poti forma si cu o basculanta. Plus niste sezlonguri si umbrelute si ceva umezeala langa ele. Pentru toate astea, aduni bani un an intreg. Oare merita? De ce sa batem cu piciorul mai multe plaje, cand toate sunt compuse din aceleasi elemente, adica din apa si nisip, iar cand stai la soare, nici nu le prea vezi, pentru ca inchizi ochii? Nu stiu. Adeseori m-am intrebat de ce o fac si-am zis ca n-o mai fac dar cand am ajuns acolo, tot am facut-o. Asa ca, o zi intreaga, de dimineata si pana seara, am “vanat” numai plaje. Vreo 10, cele aflate langa soseaua principala. Lor li s-au mai adaugat inca vreo 3 pe care le parcursesem deja, cu vaporasul. Partea buna a lucrurilor, e ca in Skiathos, toate plajele situate de-a lungul soselei principale, sunt cu nisip si sunt aproape de sosea.

Koukiunaries Beach. E plaja care mie mi-a placut cel mai mult. Poate pentru ca e o exceptie. Nu e ingusta si scurta ci e lunga si lata. Si parca are nisipul cel mai fin dintre toate. Apa cristalina? Aici nu se poate face un clasament. Toate plajele din Skiathos pe care le-am vizitat, au apa ca cristalul. N-am vazut nici una cu apa tulbure. Daca ar exista si culoarea numita, nu alb sau albastru ci “transparent”, atunci sa stiti ca toate plajele din insula, au aceasta culoare. Culoarea apei difera doar dupa distanta de la care privesti marea. Apa e limpede, dac-o privesti la picioarele tale, e “bleu-ciel”, la cativa metri spre larg si “albastru-fonce”, in departare. Ziceam ca Skiathos are cei mai putini arici de mare in apa marii. De-abia dac-am vazut vreo doi-trei. Da! Pentru ca acestia stau printre stanci, iar plajele insulei au, in zona de balaceala, prea putin stanci. Stancile sunt situate undeva in “spatele plajei”, spre interiorul insulei. In complexul Koukounaries, exista si un fel de gradina zoologica, am vazut rate salbatice, iepuri sau simpatice lebede albe si negre, care socializeaza cu turistii ce trag la mal sau chiar inoata printre ei. Anul acesta, Koukounaries era plin de romani, aproape toate ofertele in Grecia, in 2015, au fost promotii. Daca veti vedea cele trei lebede albe si doua negre plutind pe apa si anul viitor, chestia aia, stiti voi care, cu mancatorii de lebede, va cadea. Nu noi am fost! Vecinatatea padurii dese de pin, aflata chiar in spatele plajei, da farmec zonei. In zilele caniculare, ai doua surse de racoare. Apa marii si umbra pinilor. Unele sezlonguri din multele pe care le are plaja, sunt asezat direct sub cate un pin, care, curajos, inainteaza spre apa marii. Dar nici nisipul nu se lasa, printre pini exista un drum... de nisip, care te duce spre locurile de cazare. Nici tavernele sau “beach-bar-urile” nu sunt putine. Koukounaries e-o plaja animata, plina de viata, nu stiu cum e acolo seara, caci vecinatatea lacului cu rate si lebede, cred ca trage si tantarii.

Plaja Maratha, e situata intre Koukounaries si Troulos (sa nu ma intrebati daca e intre localitati sau doar intre statiile de autobuz, cu acelasi nume, ca nici localnicii nu stiu). E la mica distanta si de Koukounaries si de Troulos, asadar se poate ajunge la Maratha, “pe jos”, pe sosea, dar nu pe plaje, ca pe litoralul nostru intre unele statiuni, aici, plajele sunt intrerupte (si asta e regula in insula), de cate un pinten sau perete stancos inaccesibil. Plaja e mica, amenajata, destul de ingusta dar simpatica, cu o mica baraca la mijloc.

Plaja Troulos. E-o plaja amenajata, destul de lunga si destul de lata. In spatele ei, sunt dune de nisip si vile sau hoteluri si un snack-bar. E-o plaja populara si animata. E formata din doua parti. La mijlocul ei, e-un loc de unde poti inchiria ambarcatiuni cu motor. Uneori acestea deranjeaza inotatorii. Semnul distinctiv al plajei e insulita Troulonisi, pustie, pe care o vedeti de pe plaje, vi se pare aproape dar pana acolo e mult de inotat. Intrarea in apa e lina. Langa ea, in partea dreapta, e-un mic golf stancos, neamenajat, unde te poti instala la plaja si balaceala.

Plajele Platanias si Agia Paraskevi. Sunt plaje frumoase situate intr-un golf, in care acestea convietuiesc alaturi de cateva stanci impadurite si mai multe vile, hoteluri, taverne, un mini-market, o pizzerie, situate la sosea. Aici m-am incurcat. Am coborat pe o carare si am ajuns pe plaja Platanias, ale carei umbrelute acoperite cu stuf, sunt inconfundabile, dar, mergand pe plaje, am ajuns pe o alta plaja, pe Agia Paraskevia Beach. Cele doua plaje nu sunt foarte mari, dar langa ele, mai ales langa a doua, exista cateva spatii verzi si taverne care iti dau impresia de spatiu larg si aeristit.

Plaja Kolios e o plaja mica, amenajata, precum Maratha, foarte aproape de cele doua descrise anterior. Cei ce sunt cazati in aceasta zona, pot folosi oricare dintre ele. Platanias, Agia Paraskevi si Kolios Beach, e un fel de “3 intr-unul”, sunt 3 plaje vecine ce se succed una dupa alta.

Plaja Vromolimnos. E-o plaja situata ceva mai departe de soseaua principala a insulei. Pana acolo te va conduce un drum care se bifurca. La dreapta e plaja pentru balaceala, la stanga e o alta plaja destinata ambarcatiunilor. Plaja nu e mare. In mijlocul ei e-o frumoasa taverna rustica.

Plaja Kanapitsa. E una dintre cele mai frumoase plaje. Pana sa ajungi la ea, cobori pe niste scari, printr-o mica gradina botanica, cu multe aranjamente florale. Plaja se afla intr-un golf cu multe yaht-uri. Pe plaja exista o taverna, o terasa si o baraca pentru inchiriat ambarcatiuni si ustensile nautice.

Plaja Achladies. E-o plaje frumoasa, la care ajungi pe niste scari sau alei in panta. Pe plaje exista un mare restaurant. Umbrelutele de pe plaja sunt naturale si cenusii. Se pare ca in Skiathos, s-a incercat, ca fiecare plaja sa aiba altfel de umbrelute, ca semn distinctiv, dar nu s-a reusit. Plajele sunt prea multe. Cu cat ne apropiem de “city”, si plajele se "urbanizeaza", pierd din salbaticie. Langa ele, apar scari, alei, restaurante, hoteluri modene.

Plaja Vasillias. Face parte dintr-un complex. Un fel de resort in forma de amfiteatru. Plaja in sine e lunga si cam ingusta, compusa din mai multe parti. De la Vasillias, pana la “Skiathos-city”, nu mai e decat un pas. Vasillias e si plaja celor care sunt cazati in capitala.

Plaja Lalaria. E-o plaja frumoasa dar e cu pietre si cu cantec. Nu e o plaja deschisa publicului, pentru balaceala ci doar pentru admirat. E o rezervatie naturala a insulei. Se poate ajunge acolo doar cu vaporasul. Stai acolo o ora si-apoi pleci. N-ai voie sa iei pietre de pe ea. Intr-unul din capetele plajei, e-un pod de piatra ce rasare din mare. Acolo e locul ideal pentru balaceala.

Plaja Megalos Aselinos. E situata pe partea "salbatica” (nordica) a insulei. E mereu populata deoarece se poate ajunge usor la ea pe-un drum secundar, asfaltat, ce porneste din Troulos. E-o plaja frumoasa. Are doua taverne si o parcare mare. E un loc de popas si luat masa de pranz, pentru turistii din vaporasele ce fac turul insulei. Cred ca seful tavernelor a avut pile sau a votat cu cine trebuie. Sa ai sosea si statie de vaporas la scara, nu e o bagatela.

Plaja Kastro. E-o plaja mica, mai mult de acostament pentru vaporase dar se poate ajunge acolo si pe o sosea ce se termina intr-o parcare situata pe drumul spre fort. Plaja e folosita de cei ce nu urca la fort. Stationarea vaporaselor fiind de o ora si douazeci de minute, unii turisti aleg sa-si petreaca timpul pe aceasta plaja sau in taverna de langa ea.

Un sfat de amic

Pentru cel ce doreste sa cunoasca mai multe plaje de pe aceasta frumoasa insula, o saptamana nu ajunge. Intr-o zi de mers pe jos si-n alta cu vaporasul, eu am reusit sa pun piciorul doar pe 13 plaje. Pentru cine doreste sa faca doar baie in mare si sa se bronzeze, nici o problema! , ajunge una sau doua plaje, aproape toate plajele accesibile turistilor sunt frumoase, au nisip fin si apa limpede, asa ca daca ai vazut cateva dintre ele, poti spune c-ai vazut mai multe. Si daca autobuzul insulei e atat de ieftin (cu 2 euro parcurgi 26 de statii), poti vizita si cateva dintre ele, doar asa, ca sa-ti faceti o idee. Un top al plajelor? Koukounaries, Lalaria, Kanapitsa, Vromolimnos, Achladies, Agia Paraskevi, Troulos.

Sa aveti soare si vacante placute in continuare!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dorgo in 01.08.15 18:43:25
Validat / Publicat: 01.08.15 20:56:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6400 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Plaja Kanapitsa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68350 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[01.08.15 19:11:50]
»

@Web, te rog un clip cu plajele, poate acesta, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=lNcTwSuYBlo

webmasterX
[01.08.15 20:56:35]
»

@dorgo - fain, inspirată alegerea

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

iulianic
[02.08.15 10:37:02]
»

@dorgo - Frumos articol! Felicitări! Ce s-ar face AmFostAcolo fără @dorgo şi @zuftim, marii noştri povestitori despre insulele greceşti?

Pentru că Plaja Lalaria este rezervaţie naturală,

E-o plaja frumoasa dar e cu pietre... N-ai voie sa iei pietre de pe ea.

Ce noroc pe mine că plajele din Lefkada nu au această interdicţie. Ar fi trebuit să duc înapoi pietrele pe care le-am luat şi - ceea ce este cel mai grav - nu le mai am pe toate pentru că am mai împărţit prietenilor. Dar, m-am corijat şi acum nu mai iau prea multe. Cum spunea colegul nostru @msnd la întâlnirea de la Predeal, dacă toţi turiştii s-ar înfrupta cu acelaşi nesaţ din pietrele plajelor, curând acestea ar rămâne pustii. Pustii şi de pietre, dar şi de turişti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19
[02.08.15 14:40:11]
»

@dorgo: Un binevenit articol, citit cu pofta sub soarele dogoritor al Timisoarei. Parca am si simtit briza si mirosul placut al marii. Eu am insa o curiozitate. In Skiathos mai putem visa la plaje izolate, pustii, fara urma de sezlong sau beach-baruri, unde sa fii doar tu si marea? Stiu ca partea nord e mai putin afectata de turism, ma gandesc ca pe-acolo sunt sanse sa mai existe. Ma gandesc ca din 60 de plaje, doar or mai fi lasat cateva si nealterate, nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.15 17:55:19]
»

@iulianic - Asa e, nici eu nu mai am "ousoare" de pe Marble Beach din Thassos, se impune un nou drum pana acolo ca sa-mi reimprospatez "litoteca"... eram pe Lalaria Beach in Skiathos, si adunam pietre, e plaja unde vaporasul te lasa o ora pentru ca mai mult nici n-ai putea sa stai, nu te poti intinde la soare pe pietre... stai sau in apa sau pe nisip sau pe sezlong dar aici nu e nici nisip si nici sezlong... si deodata cineva, o englezoaica mai in varsta mi-a zis ca e interzis sa luam pietre "acasa"... "Oooo! , i-am raspuns, iau doar cateva"... a strambat din nas... "Doar una! "... mi-a facut semn cu capul ca "nu, niciuna"... si? ce era sa fac? am desertat punga cu pietre inapoi pe plaja... apoi am citit afisul... era primul de acest gen... au dreptate... arta greceasca a fost imitata (ca sa nu zic furata) de multe alte popare, celebele statui grecesti din marmura stau prin alte muzee ale lumii, nu la Atena... acum le luam si pietrele de pe plaje... nu e frumos... m-am multumit cu o fotogafie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.15 18:03:40]
»

@Camelia19 - Daaa... pe partea nordica, partea salbatica a insulei gasesti astfel de plaje (vezi clipul in care se ajunge pe cateva astfel de plaje)... dar nu stiu daca e prea bine... bati drumuri prin padure ca sa ajungi la nimereala pe o astfel de plaja si vezi ca nu-ti place, mai incerci a doua... nu e usor... te transformi din turist in explorator... pierzi timp... cred ca tot mai bine e sa existe oriunde macar o baraca cu un bar, unde sa poti servi ceva... in schimb, pe celelalte, din sud, aflate "la sosea", dupa o anumita ora, e prea multa lume, dispare intimitatea... pe Skiathos e totusi bine, pentru ca plajele sunt multe si foarte apropiate una de alta si te poti deplasa repede pe una sau pe alta si in final vei gasi una sau doua care-ti plac...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19
[02.08.15 19:23:18]
»

@dorgo: Ei, noi suntem in sinea noastra niste mici exploratori, sau cel putin asa imi place sa cred. Iar cand esti pe 2 roti, drumurile secundare de pamant sau piatra, prin livezi de maslini sau paduri de pini, mirosul marii si al pinilor la un loc sunt la fel de frumoase precum destinatia, fie ea o plaja micuta, mai greu accesibila, o belvedere sau un sat pierdut undeva, pe-un varf de deal. Acum, nu trebuie sa fie chiar izolata, nu suntem atat de antisociali, insa imi place sa aud marea si nu muzica vreunui bar, sa pot sa fac putin snorkeling fara sa vad prea multe funduri prin jur . Intelegi tu . Multumesc pentru raspuns si astept cu interes continuarea sau continuarile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[23.09.15 09:35:25]
»

Multumesc, am notat ca favorit pentru studiu inainte de plecarea spre insula, cand o fi asta vom vedea si vom si scrie apoi.

purcelul*
[05.01.16 19:11:03]
»

Felicitări pentru review și pentru zuperbonus!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Camelia19, dorgo, iulianic, purcelul*
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opţionale din Skiathos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052087068557739 sec
    ecranul dvs: 1 x 1