GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Safari in desertul egiptean: Abu Galoum, agonie şi extaz
Mărturisirea ghidului egiptean vorbitor de stâlcită limbă românească: "cel mai mult iubeşte la mine Abu Galoum!", pe un ton nostalgic, la Cairo, ne-a stârnit şi mai mult interesul şi fantezia! Ne şi vedeam şofând jeepul prin deşert, privind sfidători soarele aprig, mai ceva decât Lawrence al Arabiei...
A venit şi mult aşteptata zi: 4 cupluri înghesuite într-un Land Rover, uşor ruginit, ghidul şi şoferul. Plecat-am la drum... Ah, deşertul, atât de cântat, atât de memorabil prezentat în "English patient"! Unde-i deşertul: întindere pustie de munţi şi nisipuri? Iată-l: e plin de gunoaie, da, gunoaie şi... gunoaie...
- "Ca la noi, frate, ca la noi!" a exclamat dezamăgit amicul de la "Radisson".
Gunoaiele nu ne-au împiedicat însă să admirăm măreţia pustiului.
Şoferul a crezut că face o glumă bună lăsând maşina în viteza a II-a, ieşind din mers şi urcându-se în spatele vehiculului. Ghidul se prefăcea speriat, iar noi ne întrebam uimiţi dacă suntem într-o peliculă de mâna a osaptea. A fost rugat să nu mai facă acest lucru, deoarece s-ar putea ca cineva să-i ia locul. Nu a crezut şi a repetat enervant faza! Aşa că: iată-mă şofând, în sfârşit prin deşert!!!
Desigur, şoferului nu i-a picat deloc bine, mai ales când am accelerat; ghidul încerca să se amuze... Când am oprit a spus că "niciodată făcut la el nimeni asta" şi că "el nu condus cu a patra pe aşa locuri". Bineînţeles că după aceea ne-a zdruncinat şi mai şi.
Aşezările beduinilor ne-au impresionat prin sărăcie, prin amestecul de oi, capre, cămile, măgari şi... maşinile de teren, categoria lux parcate ici-clo discret. Am înţeles că în fapt este fieful multor traficanţi de droguri şi arme. Hm!
Copiii deşertului? Au venit alergând înt-un suflet cu un miel în braţe să... punem mâna să ne aducă noroc! Ha, parcă nu e Crăciunul! Deşi am refuzat, şoferul a oprit, a luat mielul că poate, poate pică ceva... Nimic! Au apoi alte fetiţe cu şiraguri de mărgele... chinezeşti. Mai departe! Iată capul de leu şi iată o aşezare a beduinilor, vom bea ceai autentic şi suntem anunţaţi că aici găsim suveniruri lucrate manual.
Serviţi ceai... Lipton! Brăţările? Made in China, împăciuitor ghidul explică unei concetăţene că licorile pt reumatism sunt ,,chiar di ei facuti, bre". Mai erau plantele uscate ce îşi triplau dimensiunea în apă, 2 dolari bucata. Mai departe! Ajungem la cafeteria, 4 dolari apa, 4 dolari sucul, 2 lire egiptene intrarea la toaletă.
Dahab! În sfârşit ne apropiem! Cam jumătate de oră mergem pe cămile: secretul este să-ţi legeni şoldurile, iar ca să nu te doară prea tare oarece zone sensibile să-ţi duci piciorul stâng şi să-l tragi spre tine pe sub piciorul drept. E foarte confortabile, cel mai bine este să imiţi localnicii în acest sens.
Splendid: în stânga Munţii Sinai, în dreapta Marea Roşie! Extaz! Bate briza, am uitat de cafeterii şi gunoaie... Magia divină ne copleşeşte!
Despre Dahab, mâine!
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iris2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Asa de mult s-a schimbat turismul egiptean in ultimii doi ani? (am fost si eu in 2008)
Cand am fost in desert... pai desert a fost. Si nu am avut parte de chinezarii, ci doar de oase si pietre facute margele si bratari din cupru batute cu ciocanelul. Ceaiul a fost din frunze de menta, facut in fata noastra, iar lipiile, la fel, facute in fata noastra, coapte pe taba sub care ardea un jar din " masline " de camila. (deci nici macar niste carbuni de la benzinarii).
In desert am intalnit si noi copii; erau la pascut cu camilele. Am oprit caravana de jeep-uri si le-am dat apa noastra . Mai intai si-au adapat animalele si ei au baut doar cca.jumatate de pahar de apala sfarasit . Repet ; erau in plin desert, iar camilele cautau smocuri de iarba sub nisip. Cand cineva a vrut sa le dea bani, au cerut apa si au refuzat banii.
Nu voi uita scena asta toata viata.
”Ah, deşertul, atât de cântat, atât de memorabil prezentat în "English patient"!
Acele scene erau din desertul tunisian
Nu mă înţelegeţi greşit, deşertul în sine este fascinant! Dar, închipuiţi-vă măcar pt o clipă gunoaiele, copiii cu miei şi brăţări ce alergau mereu către maşină(desigur, şoferul oprea de fiecare dată, deşi lumea protesta), ceaiul (hm!), brăţările...Şi noi ne aşteptam la ceea ce spune Diaura...Pe toţi ne-au surprins, amuzat, dezamăgit şi credeţi-mă fiecare cuplu era din zone diferite ale ţării, cazaţi în hoteluri diferite etc.Beduinii înşişi au afirmat ceva de genul că ,,e mai simplu cu China, dar licoarea pt reumatism şi ierburile uscate sunt de la noi!".Ghidul ne-a explicat tacticos că ,,deh, bre , economia de piaţa venit şi la ei!"Pozele vorbesc de la sine...
Un cuplu mersese cu o zi înainte în excursia cu ATV-urile( alţi organizatori) şi credeţi-mă, erau şi mai dezamăgiţi! Alţii merseseră la ,,Dinner with bedouins" şi împărtăşeau o experienţă similară. Am înţeles că un grup de polonezi chiar s-a ridicat de la masă în semn de protest faţă de mizeria locului...
IMPORTANT ESTE CA CEI CARE MERG ACOLO SĂ SE PREGĂTEASCĂ MĂCAR UN PIC SUFETEŞTE ŞI PT ACESTE ASPECTE...RECUNOSC, NOI AM PLECAT CU SUFLETUL DESCHIS ŞI PERSONAL GUNOIUL MI-A UMBRIT ZIUA RESPECTIVĂ.E POSIBIL SĂ CONTEZE ENORM ŞI RUTA ALEASĂ DE GHID...
[@Diaura]: Înseamnă că aţi fost foarte norocoşi! Ceva de genul acesta visam şi noi... Ce-i drept, ceaiul ne ,,aştepta" în 2 ibrice uriaşe de inox, din care ,,ieşeau" etichetele de ,,Lipton. Yelow tea". Ibricele erau aşezate pe un grăt improvizat... Despre lipii nici nu am auzit!
M-a impresionat scena cu copiii, care v-au refuzat banii! Eu i-am oferit un mă unuia dintre copiii ce tot veneau cu mieiii şi s-a supărat foc, cerând ,,one dolar miss! ", deşi nu-i atinsesem animalul. [Scuze pt engleză, eu sunt printre norocoşii ce au studiat rusa şi franceza!] Nici prăjiturile (luate de la hotel) nu i-au încântat...
Crede-mă că imaginea mării la marginea deşertului m-a făcut să uit de toate ,,inconvenientele" acestei lumi, care s-a adaptat poate mult prea bine economiei de piaţă (scuzele ghidului)!
[@ancamariagadea]: Mea culpa! Ai dreptate! Mă refeream la deşert în sine, cu sens generic... Mulţumesc pt observaţie!
IRIS,
Cum a-ti contractat excursia?
Local? Din Romania?
Cum ar fi mai bine sa facem?
Multumesc anticipat, Review tau este foarte util intr-adevar (l-am si punctat in consecinta)
Bună, Costin!
Nu am contractat excursia din ţară, de la agenţia din Focşani ni s-a spus că nu se poate, ei ne-au spus să le luăm fie prin intermediul ghidului, fie din ofertele de la hotel. Cred că am omis să spun că şi pe plajă au venit frecvent câţiva operatori, dar aveau cam aceleaşi preţuri şi sincer, ne-am dorit un ghid vorbitor de limbă română (amândoi stăm f.prost cu engleza).Erau nenumărate afişe şi în hotel, însă fiind majoritatea în lb rusă nu ne-au mai interesat.
După ce ghidul ne-a ,,debarcat" la hotel, ne-a anunţat că urmează să ne întâlnim a doua zi pe la 08.30 în holul principal pt a ne prezenta oferta legată de excursii. Când a făcut prezentarea a fost foaaarte insistent să ne alegem excursiile pt tot sejurul.Noi am fost mai prudenţi, din cauza problemelor de sănătate(oboseala...) şi a fost mai bine.Au fost 2 cupluri care şi-au luat excursii în fiecare zi şi la diving au renunţat din cauza surmenajului....(banii s-au dus).
Nu alegeţi toate excursiile din prima, deja puteţi cere reducere la a doua, a treia. NEGOCIAŢI, dacă optaţi pt mai mult de una!
De exemplu, noi eram vreo 4 cupluri.Bineînţeles, toţi am optat pt piramide.El ne-a cerut banii integral atunci, dimineaţă, ne-a dat câte o chitanţă cu numele nostru, al camerei, al hotelului, data şi ora plecării, preţul şi semnătura lui. Oriunde mergeţi, în afara resortului să aveţi paşapoartele la voi.
DACĂ VĂ PERMITEŢI, MERGEŢI LA CAIRO CU AVIONUL, CU AUTOCARUL ESTE TERIBIL DE OBOSITOR, ORICÂT DE CONFORTABIL AR FI!RATAŢI TRECEREA PE SUB CANALUL DE SUEZ, DAR PUTEŢI VIZITA MAI MULT ORAŞUL.NOI NE-AM FI DORIT SĂ VEDEM ŞI CELEBRELE LOR PIEŢE DE BUMBACURI, ŢESĂTURI RARE,DAR NU A FOST TIMP.
NOI REGRETĂM din cauză că AM FOST EU FOARTE OBOSITĂ ŞI NU AM PUTUT FACE ŞI EXCURSIA LA IERUSALIM (CAM 240 USD PER CUPLU).
DACĂ MERGEŢI CU AUTOCARUL , LĂSAŢI-VĂ O ZI LIBERĂ DUPĂ...PT ODIHNĂ!ŞI CEREŢI SĂ MERGEŢI LA CAREFOUR,KFC, PIZZA HUT PT PROVIZII, DACĂ MAI AVEŢI NEVOIE! BENZINĂRIILE/CAFETERIILE UNDE A OPRIT GHIDUL NOSTRU ERAU IADUL PE PĂMÂNT: MIZERABILE ŞI F.SCUMPE.AM DAT PE UN ,,PRINGLES" MARE 12USD, IAR CEA MAI MICĂ PUNGĂ DE BOMBOANE, JELEURI( NO NAME) ETC COSTA DE LA 4USD ÎN SUS... TOTUL FĂRĂ BON FISCAL...NOUĂ NE VINDEAU APA DE 0,5 TOT CU 4 USD, IAR ŞOFERUL ,,AMABIL" S-A OFERIT SĂ NEGOCIEZE SEPARAT ŞI A VENIT CU BAXUL DE APĂ LA MAŞINĂ: 2USD ACELAŞI BIDON. ERA AMUZANT SĂ-I VEZI PREFĂCÂNDU-SE ŞOCAŢI DE SITUAŢIE, PT CA ÎN FINAL, DUPĂ CE TOŢI URCAM ÎN MAŞINĂ, GHIDUL SĂ SE ÎNTOARCĂ DE FIECARE DATĂ SĂ MAI DEA MÂNA CU VÂNZĂTORUL, CE ÎI STRECURA DISCRET COMISIONUL....
Practic, ghidul român era intermediarul dintre noi şi firmele locale, pt că la Cairo şi în safari am observat că pe autocar/maşina de teren a apărut numele unei firme (,,Abanoum Travel", parcă), iar pt diving altul (,,Coral diving club").
La Cairo ghidul român ne-a însoţit pe tot parcursul excursiei, cel englez, făcându-şi simţită prezenţa doar pe timpul vizitării obiectivelor şi a prezentării pe scurt a oraşului. În general, nu am avut nevoie de traducere, dar sunt momente în care te ajută să ai unul vorbitor de lb.rom.Acesta era în fapt reprezentantul agenţiei, selectate de noi, acolo. Pe celălalt l-am observat în holul principal şi cu alte agenţii.
La diving nu ne-a mai însoţit ghidul român, iar firma organizatoare (am menţinat-o mai sus) a fost singura care s-a comportat impecabil de la început până la sfârşit: de la microbuz, până la servirea mesei pe vas, lecţii de înot, scufundări, atenţie pt detaliu, fără să fim nevoiţi să ,,cotizăm" non-stop... La final a lăsat fiecare cât a vrut pt echipajul de pe vas.
În contracul vostru este prevăzut ghid vorbitor de lb română? Ce avantaje aţi avea dacă luaţi excursiile de aici? Noi am fost mulţumiţi per ansamblu de modul de organizare: asta e, dacă nu ne-am luat mai multe lichide şi provizii, în general, din resort! Ne amuzăm şi gata! SĂ AVEŢI UN SEJUR MINUNAT!
iris, ecoul tau este foarte util insa, am rugamintea sa eviti, pe cat se poate, scrierea exclusiv cu majuscule (este greu de citit, in primul rand, si apoi... da impresia ca tipi la cineva, in limbajul internautilor).
Ok! Petrec foarte puţin timp pe forumuri, aşa că...ucenicia este mai grea!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Muntele Sinai — scris în 20.10.24 de irina2015 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Muntele Sinai sub clar de luna — scris în 15.05.21 de dawnsash din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Cand umbli noaptea prin deșert — scris în 26.02.22 de Lisa din MOLDOVA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Parcul National Ras Mohammed si Insula Alba — scris în 07.10.19 de giovanna din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Muntele lui Moise — scris în 10.09.19 de basaku din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Dec.2017 De ce iubesc eu SHARM-ul? (3.2) — Excursia la Ierusalim — scris în 11.10.18 de gigiiuti din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 De ce iubesc eu SHARM-ul? (3.4) – Ziua 7: Snorkeling la insula Tiran — scris în 11.10.18 de gigiiuti din BUCURESTI - RECOMANDĂ