ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.01.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Pompeii sau Intoarcerea in timp

    TIPĂREȘTE

    Va propun azi, sa ne imaginam ca avem o lectie de istorie in aer liber.

    Suntem in regiunea Campania, provincia Napoli. Aplicatia meteo afiseaza o temperatura de 23 grade C. Asadar...

    " Pompeii, 23 August 79

    Draga Celsia,

    Nici nu gandesti cat de dor mi-ai facut de Mediolanum! Si aici in Pompeii este frumos insa, mi-e atat de dor de locurile pe unde ne plimbam, de strazile pline cu vanzatori ambulanti si de gustul turtelor din faina de cereale! Toate astea sa fi ramas doar amintiri, draga Celsia?

    Ma intrebi ce mai fac si daca m-am acomodat cu noul oras. Intr-o oarecare masura am inceput sa ma obisnuiesc cu toata agitatia de aici. Este un oras plin de viata cu oameni galagiosi, cu multi producatori de vin si de ulei de masline, cu multe piete, bai publice, mori de cereale si tarabe pline de marfa. Miere, vin, curmale, rodii, smochine si tesaturi colorate, toate te asteapta sa vii!

    Intotdeauna insotita de Dorotheea, sclava de care ti-am povestit in scrisoarea precedenta, merg la cumparaturi pe Via dell'Abbondanza... Daca ai sti cat de mult as vrea sa vii si sa mergem impreuna!

    Ieri m-am ratacit si am ajuns pe Vico del Lupinare. Stii tu, locul acela despre care ti -am mai spus, Lupanare, plin de femei usoare. Aproape ca rosesc cand iti scriu, dar stii pe strada este plin de falusuri ca si cum ar vrea sa le arate barbatilor locul in care le gasesc! Dorotheea mi-a spus ca in incaperile mici cu un pat, pe pereti sunt desene cu serviciile pe care le ofera. Multe dintre ele sunt sclave fara stapani! Ce soarta trista au, nu crezi?

    In fiecare dimineata admir golful ce se vede atat de frumos din curtea casei noastre si Vesubius la sud, maret! De vreo saptamana este o caldura inabusitoare. Oare are legatura cu Vesubius? Pe aici se povesteste ca in urma cu vreo 15 ani inainte sa se supere zeii si sa arunce cu flacari, ar fi fost la fel de cald!

    Aici, ca si in Mediolanum, ritualul baii pentru Augustus este acelasi; se duce in fiecare dimineata la Terme Stabiane, isi face exercitiile de gimnastica, apoi dupa seria de caldarium, trece in frigidarium in curtea interioara, unde inoata si isi face zilnic masajul.

    Pe o straduta aproape de Terme Stabiane am gasit un loc unde se fac din amestecuri de bujor, rasina si miere, ulei parfumat pentru baie si crema pentru corp. Tot aici am aflat ca semintele de in sunt bune pentru îngrijirea corpului, iar pentru problemele fetei se poate face un unguent din amestecuri de argila, flori uscate de chamomilla si suc de rodie necoapta. Te astept sa vii si sa mergem impreuna!

    Ma opresc aici cu rândurile mele. Desi inca nu ti-am trimis scrisoarea, eu deja astept vesti de la tine! Povesteste-mi despre tine, scrie-mi despre orice!

    Mi-e dor de tine si te imbratisez de zeci de ori!

    Aria "

    ... aceasta scrisoare nu a mai ajuns niciodata la destinatatie in Milano, insa ne introduce intr-o lume fascinanta, moderna si animata. In ziua de 24 august 79 d. Hr, orasul port din golful Napoli - Pompeii a disparut. Ercolano, Oplontis, Boscoreale, Pompeii si Stabia sunt orasele romane care au fost ingropate sub cenusa de Vezuviu, un vulcan inca activ.

    Dezastrul produs in vremea Imparatului Titus, a fost scos la lumina de arheologi si acum putem vedea pe o suprafata de aprox 110 ha, orasul celor 20.000 de locuitori. Case, strazi, ateliere de lucru, obiecte de zi cu zi, produse alimentare, panzeturi, fresce sau ramasite umane, totul este pastrat intr-o stare perfecta de conservare datorita stratului de cenusa care pe alocuri a atins chiar si 6 metri.

    Daca zona suburbana din apropiere de Pompeii era locul de relaxare a clasei bogate din Campina, Pompeii si Herculaneum erau orase moderne cu cladiri administrative, piete publice, amfiteatre, teatre, băi termale, biserici etc.

    Devastarea teritoriilor a dus la pierderea identitatii orasului Pompeii, fiind redenumit Civitas si ulterior Civita. In urma unor sapaturi facute in 1763, s-a descoperit o inscriptie pe care era mentionat numele Respublica Pompeianorum ceea ce a dus la redescoperirea numelui localitatii disparute.

    Perfect conservat, Pompeii a fost unul din primele orase care a avut implementat conceptul de 'Street food'. Inainte de eruptie, asa numitele thermopolia ofereau trecatorilor bauturi, dar si mancare care putea fi gatita in scurt timp. Pe Via Abundenta vedem taverne antice- tabernae unde luau masa pompeienii instariti, dar si cei saraci. Pot fi observate bucatariile, care aveau o suprafata de gatit si sub care exista o nisa pentru depozitat lemne sau carbuni. Trebuie spus ca doar in casele importante existau bucatarii, in general amplasate la parter langa holul de intrare, deoarece in case nu exista apa, iar aprinderea focului era dificila si riscanta. Probabil ca in dimineata zilei de 24 august in cele 34 de brutarii existente, erau cel putin tot atatea paini la copt. Ramasitele de paine carbonizate descoperite de arheologi, pe langa celelalte legume (si ele carbonizate) naut, linte, mazare sau fasole ne fac sa intelegem viata de zi cu zi a unui pompeian, o viata normala compusa din gesturi simple si repetitive.

    Dimineata mergea la Forum-piața principală a orașului, un loc impunator sub forma de dreptunghi, avand Vesuvius in spate si unde, erau adunate cladirile administrative ce guvernau orasul. Comitium era o sală în aer liber care reprezenta secția de votare pentru alegerile in funcții publice iar Basilica o clădire dedicată administrarea justiției. Nu lipseau templele inchinate zeilor care protejau orasul si nici Macellum principala piața alimentară a orașului. In general la Forum aveau loc dezbteri, se aranjau cariere politice, era locul unde se discuta cu prietenii sau se aflau noutatile din oras.

    Dupa plimabarea prin Forum si o eventuala vizita la Basilica, unde se spune ca era un adevarat spectacol sa vezi si sa asculti pledoariile avocatilor, pompeianul se retragea pentru pranz pe Via dell’Abbondanza, pentru ca apoi sa mearga la Terme locul unde se discuta politica, se cautau amante, se legau prietenii sau se incheiau afaceri.

    Partea de distractie se putea desfasura in Teatro ori in Anfiteatro. La inaugurarea celui mai vechi Amfiteatru din lume (anul 80 i. Hr.) a participat ca invitat de onoare Imparatul Nero, iar luptele sangeroase intre gladioatori puteau fi urmarite de 20.000 de oameni...

    Acum orasul este o fantoma. Chiar daca viata lipseste in Pompeii, puteti sa pasiti pe Via dell'Abbondanza, sa ajungeti la Lupanare sau la Therme. Sa va imaginati galagia vanzatorilor ambulanti, soaptele femeilor usoare si discutiile politice de la therme. Undeva, in toata forfota asta, cred ca este si Aria...

    Din biblioteca personala va recomand:Robert Harris - Pompeii

    *nota:orasul antic se numeste Pompeii, iar cel din zilele noastre Pompei.


    [fb]
    ---
    Trimis de crysttine in 31.10.16 14:50:09
    Validat / Publicat: 31.10.16 18:51:33
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1937 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crysttine); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 17 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    elviramvio
    [31.10.16 20:52:38]
    »

    @crysttine:

    Coincidenta sau nu, un prieten din provincie cu care ma vad mai rar, imi trimite mereu pe net, pentru lectura, materiale culese de ici colo. Printre ultimele, scrisoarea aceasta.

    Uneori timpul ne ignora si oricat de inteligenti si evoluati ne credem, nu ne dam seama cat de mici suntem si cum depindem, de cine, inca nu stim.

    O seara frumoasa!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    crysttineAUTOR REVIEW
    [31.10.16 21:55:16]
    »

    @elviramvio : Probabil ca spre lecturare a ajuns la tine o alta varianta a scrisorii. Aici este modificata, normal si ar fi trebuit sa spui, daca tot ai citit-o. Nu a fost insotita si de un articol care impreuna faceau reclama la o firma de cosmetice? Ei, au fost scrise de mine. Ambele. Si ce ai primit tu, si ce am publicat aici. Sau poate cineva s-a inspirat dupa articolul meu. La asta nu m-am gandit.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    elviramvio
    [31.10.16 22:23:17]
    »

    @crysttine:

    Cred ca amicul meu din Galati, mare amator de astfel de chestii, nu va fi incantat. Nu era insotita de nici o reclama, chiar era data ca o descoperire cred ca recenta. I-am dat deja mesaj sa-mi retrimita pagina cand poate.

    mishu
    [01.11.16 15:22:40]
    »

    @crysttine: Un articol placut si o poza care mi-a placut in mod deosebit, prima poza.

    Felicitari, votat cu placere.

    crysttineAUTOR REVIEW
    [01.11.16 16:38:48]
    »

    Multumesc. Ma bucur ca ti-au placut, atat textul cat si fotografiile.

    printesa82
    [01.11.16 17:25:27]
    »

    @crysttine: Multumesc pentru lectura☺.

    crysttineAUTOR REVIEW
    [01.11.16 17:52:02]
    »

    @printesa82: Cu mare drag!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crysttine, elviramvio, mishu, printesa82
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Pompei şi/sau Vezuviu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059844970703125 sec
    ecranul dvs: 1 x 1