GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ucigatorul
Sfidator, dominator, puternic troneaza peste intreagul golf. Nu m-am inscris in prima zi in aceasta excursie, nu stiu de ce. Simtaminte amestecate ma stapaneau, dar ghidul nostru, aceasta domnisoara Cristina "picata din nori" (mai rau ca noi) pe meleaguri italienesti - ne-a asigurat cu atata convingere ca vulcanul nu va erupe in ziua de 6 octombrie 2015, incat am hotarat sa-i mai dau o sansa, sa ma incred in vorbele ei si iata-ma in drum spre Vezuviu.
Nici nu am plecat bine de la hotel vezi impresii, cand a si inceput o ploaie torentiala. M-a strafulgerat un gand: poate Dumnezeu a trimis ploaia, sa ne intoarca din drum, avand in vedere ca atunci cand conditiile meteorologice sunt nefavorabile, este interzisa urcarea pe vulcan??? Dar gandul m-a parasit repede, ca si ploaia, care a incetat in mai putin de 15 minute.
A iesit soarele si Vezuviul ne astepta linistit si senin, ca o gazda primitoare, asternandu-ne la picioare o superba panorama asupra orasului Napoli, a golfului, a peninsulei Sorento, precum si a insulei Capri.
Vulcanul Vezuviu se afla la 10 km. de Napoli. Are doua conuri: cel principal- GRAN CONO=la altitudinea de 1281 m. si MONTE SOMMA - 1149 m., separate de valea ATRIO di CAVALLO cu lungimea de 5 km. A erupt la 24 august -79 d. H. -devastand orasele Pompei si Herculaneum, ucigand peste 20.000 de oameni, acoperiti cu lava, noroi, piatra, cenusa. Vulcanul a imprastiat 1,5 milioane tone de roca topita si piatra ponce pe secunda, timp de 18 ore. O alta eruptie majora a avut loc in anul 1631, iar ultima a avut loc in timpul razboiului din 1944. O noua eruptie poate avea loc in orice moment. Vezuviul fumega si azi (punctele respective se numesc "fumarole"), semn clar ca vulcanul nu doarme. Este singurul vulcan activ din Europa.
Pana la cota 1000, am urcat cu autocarul. Ajunsi aici, am platit un bilet de intrare in Parcul National Vezuviu - rezervatie UNESCO -, bilet care a costat 10 euro. apoi am avut de urcat 281 m pana in buza craterului =GRAN COMO=.
Cu 15 ani inainte de prima eruptie, au fost multe cutremure, dar nici unul nu a fost asociat cu o eventuala eruptie. Oamenii traiau linistiti, numic nu le starnea frica. Explozia initiala a aruncat cenusa si lava la 15 - 30 de km. inaltime. Au fost 5 asemenea explozii. Moartea a fost dureroasa, dar rapida, o singura respiratie arzand caile respiratorii si distrugand plamanii.
In zona exista zeci de statii meteorologice, seismografe, senzori care masoara in permanenta intensitatea cutremurelor si si temperatura magmei din adancuri. Este unul dintre cei mai monitorizati vulcani din lume. Cercetatori din peste 20 de tari urmaresc activitatea Vezuviului. Astazi exista ingrijorari in legatura cu faptul ca din 1944, vulcanul a tacut. Aceasta lunga intarziere poate duce la o explozie si mai violenta, care ii va anunta revenirea la viata.
In anul 1999, cateva cutremure au creat o usoara panica, apoi vulcanul s-a linistit, au inceput sa se construiasca vile, restaurante, un hotel, turismul s-a dezvoltat tot mai mult, dar in ultimii ani nu s-au mai dat autorizatii de constructie, ba chiar mai multe vile si localuri si-au inchis portile, fiind pur si simplu parasite. La coborarea in parcarea de la 1000 m., este un mic restaurant unde am poposit si noi pentru o pizza si o inghetata delicioasa (13 euro).
Acest urias adormit este acum o mare atractie pentru turisti din lumea intreaga, dar o eruptie violenta ar putea avea loc in orice moment si fara nici cel mai mic avertisment. Arrivederci, Vezuviu! Sa-ti fie somnul lin si vesnic!
Pe drumul de intoarcere la hotel, am vizitat o mica fabricuta de bijuterii realizate din corali, scoici si perle. Bijuterii superbe, camee montate in aur sau argint, siraguri de perle sau pietre pretioase, dar si o multime de statuete din bronz si alte podoabe unice, realizate chiar sub ochii nostrii de mesterii -artisti cu o indemanare si un talent iesite din comun. Surprinzator mi s-a parut faptul ca toate erau mult, mult mai scumpe decat in magazinele de lux din Capri (sute de euro si chiar mai mult). Chiar daca nimeni din grupul nostru (21 de turisti nu a cumparat nimic, mi s-a parut ca am vizitat un " adevarat muzeu de arta".
Ne-a prins bine aceasta vizita, care ne-a scos din atmosfera usor apasatoare si dureroasa simtita pe Vezuviu. Vom mai trai aceste sentimente, cu siguranta, la Pompei.
Trimis de bica adriana in 16.11.15 06:31:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bica adriana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursie Pompei şi/sau Vezuviu, SORRENTO / AMALFI" (deja existentă pe sait)
Vezuviul nu este SINGURUL vulcan activ din europa! Mai sunt cativa in Italia (vezi etna si stromboli) si cativa prin Islanda (care au erupt nu asa demult - vezi 2010)
@Bea - Am zis ca este singurul??? Am gresit!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Pompei, orasul incremenit in timp (partea a II-a) — scris în 21.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Pompei, orasul incremenit in timp (partea I) — scris în 21.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 2. Pompei şi Vezuviu — scris în 18.05.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Napoli si Coasta Amalfi - partea II — scris în 15.10.22 de alxmst din LIVERPOOL - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Perfect conservat sub cenuşa Vezuviului: oraşul antic Pompei — scris în 01.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Pompei, orașul în care timpul a încremenit — scris în 21.09.19 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Vezuviu si Pompeii - 2 obiective 'must' din zona Napoli — scris în 12.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ