ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Pompei - orasul adormit sub cenusa Vezuviului

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    POMPEI

    Acces prin : Porta Marina, Porta Nocera / Amfiteatro si Piazza Esedra (ceva mai departe la aprox. 20 minute distanta de cele doua porti de intrare principale). Piazza Esedra era destinata in general sclavilor, Orasul mai avea o poarta de intrare Porta Ercolano in zona de N-V care ducea spre Herculanum orasul frate mai mic inghitit si el de cenusa vulcanului Vezuviu.

    ORGANIZATORICE

    Din Neapole spre Pompei: Circumvesuviana Station Villa Dei Misteri cu coborare pe platforma parter a garii

    Din Sorrento - Stazione Circumvesuviana aceeasi statie cu cobarare in subsol sau pe platforma / parter.

    Din autostrada se intra prin Piazza Porta Marina Inferiore

    Program noiembrie – martie 8,30 – 17 ultima intrare la ora15,30; aprilie – octombrie 8,30 – 19,30 ultima intrare la ora 18.

    Bilet – 11 Euro; Intrare libera copii sub 18 ani si peste 65 ani UE.

    Exista :Turul de 2 ore, Turul de 4 ore si Turul de 6 ore (cu audioghid) acopera bineinteles suprafete si edificii mai mari sau mai mici depinde de optiunea fiecaruia. Bineinteles orice turist poate petrece cate ore doreste pentru vizitarea orasului daca nu este in grup organizat.

    Am intrat prin Piazza Amfiteatro si am iesit pe Porta Marina acolo era de fapt malul marii insa dupa eruptie zona a devenit tampon asa incat zona de litoral a orasului s-a marit.

    La sosirea in gara chiar in cladirea adiacenta se afla sediul unei agentii care invita turistii dornici sa aiba si un ghid de limba engleza (rusa si franceza la cerere) contra sumei de 12 eur sa formeze un grup pentru vizitarea orasului. Initial nu am considerat ca ar fi necesar insa uitandu-ne cu atentie pe harta orasului ne-am dat seama ca poate singuri numai cu harta in mana am fi ratat obiective importante si nici nu am fi avut parte de “explicatii” calificate. In cele din urma ne-am alaturat unui grup constituit ad hoc din turisti de toate varstele si nationalitatile, preponderent din englezi si nordici.

    Ghida, o tanara foarte simpatica, vorbitoare de lb. engleza de buna calitate, foarte prietenoasa si foarte bine pregatita cu raspunsuri competente pentru orice intrebare adresata ne-a colindat printre ruinele orasului cca 3 ore.

    Trecand pe langa restaurantele si chioscurile cu amintiri , strabatand Vialle delle Ginestre si apoi Via Plinio am ajuns dupa cateva minute de mers la poarta a II a a intrarii in orasul ruina acoperit de cenusa . Temperatura suficient de ridicata pentru luna octombrie cca 28 de grade ne-a obligat sa ne aprovizionam cu sticle de apa si am purces la drum. La casa de bilete am primit cate o harta a orasului si ne-am aventurat pe aleea strajuita de copaci umbrosi spre zona Amfiteatru a orasului.

    Pe harta sunt trecute 67 de puncte de vizitat, case, teatre, lupanarul (casa prostituatelor) piatete, temple, cladirile administrative.

    Strazile sunt si ele bine marcate si cu siguranta daca nu veti avea ghid va veti descurca studiind cu rabdare harta primita si audioghidul aferent. Orasul este impartit pe harta pe 9 zone (Regio), zonele cu cele mai multe obiective sunt nr.7 si 8.

    Orasul Pompei fondat in secolul VIII – idH. cu influente etrusce, grecesti, romane a devenit in anul 80 IdH colonia romana denumita Colonia Cornelia Venera Pompei. Orasul a murit in anul 79 dH., in 24 august cand marele sau vecin si protector, vulcanul Vezuviu din inaltimea sa de 1277 m s-a trezit furios aruncand asupra acestuia o coloana de fum, foc si apoi de cenusa care s-a revarsat spre oras timp de 12 ore. Cei 25000 de locuitori debusolati la inceput au incercat sa fuga dar chiar si cei ce s-au refugiat pe malul marii si nu au fost acoperiti de cei 6 m de materie neagra au fost sofocati de gazele si cenusa care le-a facut aerul irespirabil. Din cele 66 de ha pe care se intindea orasul au fost descoperite 44 de ha.

    Orasul a fost descoperit din intamplare in 1748 dupa ce inaintea lui fusese descoperit fratele mai mic Herculanum care a avut aceeasi soarta. La inceputul secolului XX a inceput a fi vizitat de turistii dornici sa vada o civilizatie de acum peste 2000 de ani apusa din furia dezlantuita a vulcanului Vezuviu.

    Intrarea noastra s-a facut cu un prim obiectiv Necropoli di Porta Nocera. Prima oprire a fost la Odeon, teatru care putea adaposti peste 1000 de spectatori, constructie in stil grecesc speciala pentru concerte si spectacole ale mimilor, spatiu generos, strajuit de coloane de marmura impecabil conservate.

    Intrand pe Viale Amfiteatro am ajuns in Piazza cu acelasi nume unde se afla bineinteles Amfiteatrul - Marele Teatru construit in anii 200-150 idH intr-o cavitate naturala a dealului unde se desfasurau spectacolele, concerte, piese de teatru, tragedii si comedii sustinute de actori calificati in domeniu, nu din randul sclavilor. Avea peste 5000 de locuri iar la necesitate se aseza o panza numita velarium fixata de partea superioara a edificiului pentru protejarea spectatorilor de eventualele intemperii. Amfiteatrul este o bucurie a ochiului, are o acustica generoasa (am testat-o si noi) si transmite o senzatie de libertate deosebita.

    Urcand pe Via di Castricio trecand pe langa Casa di Octavius Quartio si Casa della Venere in Conchiglia incepi sa intri in atmosfera orasului adormit sub cenusa acum mai bine de 2000 de ani.

    Asa cum le spune si numele sunt case in care au locuit cetatenii orasului atunci cand au fost surprinsi de eruptia vulcanului. Ni s-a spus ca peste 90% dintre ruinele orasului s-au conservat integral, numai cca 10% dintre acestea au fost “reconditionate ” spre a se mentine.

    O casa in stil pompeian chiar daca nu foarte spatioasa avea decoratiuni bogate multe dintre ele avand si acum fresce remarcabile. Existau pe acele timpuri adevarate norme in constructie asa incat o casa era alcatuita din vestibule (un hol care dadea in atrium), o deschidere partial descoperita in care se afla impuluvium (unde se colecta apa de ploaie) perisilium o gradina interioara spre care dadeau camerele. Casele de locuit erau evidentiate prin zona de deschidere a usilor care nu era foarte mare in comparatie cu usile magazinelor care erau de dimensiuni mai mari. Deosebirea dintre ele se remarca de asemenea si prin faptul ca locul usilor era pentru case usor retras spre interior pe cand pentru magazine era chiar in strada. Casele aveau in dotare plitele termice pentru pregatirea hranei care se pot observa chiar si acum.

    Strazile orasului erau pietruite si strabatute de o retea de canalizare. Se vad si acum urme ale canalizarii iar pe centrul strazilor sunt asezate pietre mai mari in general de forma dreptunghiulara sau patrata care erau montate pentru a se trece peste ele, deoarece in acea perioada orasul mai era strabatut si de alte mici vietati mai putin prietenoase precum soareci asa incat oamenii sa fie feriti de inconvenientul intalnirii directe cu acestea.

    Intrand pe una dintre strazile principale ale orasului Via deli Abbondanza obiectivele incep sa se aglomereze. Am trecut pe langa Casa di Julio Polibio pe care am lasat-o pe mana dreapta .

    Un popas deosebit am facut la Terme Centrali. Baile nu erau importante numai pentru igiena, aici se intalneau membrii de vaza ai orasului, se facea politica, se inchegau prietenii sau se puneau la cale rafuieli politice. Nu erau foarte multi oameni bogati care sa-si permita frecventarea bailor in consecinta nu sunt nici foarte multe bai publice. Baile sunt separate, cele mai mari, generoase ca dimensiuni sunt ale barbatilor iar cele mai mici ale femeilor. Fiecare baie avea 4 spatii, vestiarul, camera pentru baie rece, cu apa calduta si apoi ultima cu apa fierbinte . Incalzirea apei se facea prin tevi cu apa calda care traversau peretii. Exista si o piscina exterioara.si totodata un spatiu verde unde se facea gimnastica. Tot pe Via Stabiana se afla si Terme Stabiane la fel de interesante ca si cele pomenite mai sus.insa ceva mai mici.

    Vis-à-vis de terme pe partea stanga se afla Templul Isidorei, Teatro Grande , dar si Cazarma gladiatorilor precum si Forum Triunghiular, Templul lui Jupiter

    Intorcandu-ne pe Via del Abbondanza si intrand pe Vicolo del Lupannare am ajuns intr-o zona intens vizitata caci lupanarul – casa prostituatelor este bine conservata si datorita faptului ca este unul dintre locurile in care se mai pastreaza inca frescele originale ne fiind permisa fotografierea in interior. Aici sunt cateva incaperi in care se practica cea mai veche meserie din lume, nu foarte mari, dar bine intretinute.In incaperi se afla inca fresce ce ilustreaza diferite pozitii pe care le practicau prostituatele asa incat clientul isi putea alege mai lesne partenera in raport de dorinta sa. Prostitutia era practicata de catre sclavele aduse in oras si locul este insemnat chiar pe strada principala a orasului printr-un insemn reprezentand un organ barbatesc cioplit pe bucatile mai mari de piatra amplasate pe mijlocul strazii.

    Revenind pe strada principala au inceput sa se aglomereze diversele obiective precum Templul lui Vespasian, Templul lui Augusta, Casa de Vanatoare, Brutaria lui Modesto, Templul lui Apollo si bineinteles Piata Centrala a orasului, Forumul Roman, o piata rectangulara de cca 40 / 150 m inchisa de Capitolum. Aici sunt coloanele de marmura foarte bine conservate ale templelor, judecatoria si sediul administrativ.

    Piata centrala a orasului – Maccellum care avea zona pentru legume, separat de zona pentru carne unde se si sacrificau animalele dar si zona de peste.

    Exista tot aici depozitate si expuse intr-o expozitie in aer liber (obiectele cele mai multe se afla in muzeul de arheologie din Napoli) artefacte, vase de ceramica, corpuri contorsionate, un caine care pazea casa stapanului, un copil, un barbat, o femei insarcinata, o paine, unelte agricole ,surprinse de furia unui zeu care a erupt asupra orasului lava si fierbinteala ei, facand aerul irespirabil si acoperind cu cenusa tot ce i-a stat in cale.

    Urcand putin spre nord vest spre Poarta Ercolano pe Via della Fortuna am admirat Casa Poetului Tragic, Casa Chirurgului, Casa Fantanii Mici.

    Si intorcandu-ne pe Via Marina pentru a iesi pe Porta Marina am putut admira Basilica, Templul lui Venus dar si marea vazuta in departare in toata splendoarea ei facand ceea ce face de mii de ani frematand suparata la orice semn de pericol pe care nemilosul vulcan l-ar putea da.

    In Pompei poti petrece cate ore vrei admirand o civilizatie apusa acum 2000 de ani respirand aerul care parca tot mai miroase a cenusa sau calcand pe caldaramul de pe care urmele de lava inca nu au disparut.

    Va doresc tuturor vacante frumoase

    Pe web il rog daca poate introduce Massimo Ranieri cu Rumba de scugnizzi - multumesc.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de amero in 24.11.14 16:42:39
    Validat / Publicat: 24.11.14 18:50:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 6999 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 harta cu obiectivele principale ale orasului
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 78250 PMA (din 63 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    22 ecouri scrise, până acum

    webmaster33
    [24.11.14 17:24:40]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    webmaster
    [24.11.14 18:52:43]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    TEOANCA
    [24.11.14 19:09:18]
    »

    Minunat! Tocmai mă pregăteam să scriu și eu povestea mea cu Vezuviu și Pompei văzute în aceeași zi.

    M-a impresionat profund Pompei. Îmi doream de muuult să-l văd dar nu am crezut că poate fi atât de mare și atît de bine păstrat. Iar când l-am vizitat m-am simțit mică și neinteresantă în fața unei asemenea civilizații.

    Mă simt acum ca un ucenic care-și admiră maestrul. Nu am atîtea date și nici răbdarea necesară să le scriu.

    Felicitări! Pompeiul trebuie văzut dragii mei. Dar mai întâi citiți ce a scris @amero.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mireille
    [24.11.14 19:30:07]
    »

    @amero... bună seara, primul vot a curs de la mine... am revăzut prin textul si prin pozele tale excursia mea în Pompei, cu ceva timp în urmă...

    ... Am retrăit o pagină de istorie năprasnică, scrisă cu foc, într-un oraș înfloritor învins de marele Vezuviu, m-am simtit tristă și am auzit printre rănduri suspine, lacrimi, geamătul mortii, chipuri ale suferintei pietrificate, intr-un oras ca o stafie... toată plimbarea prin istorie, pe mine m-a răvăsit complet... da, Pompeiul trebuie văzut odată în viată.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ameroAUTOR REVIEW
    [24.11.14 19:38:57]
    »

    @webmasterX - multumesc

    ameroAUTOR REVIEW
    [24.11.14 19:47:47]
    »

    @TEOANCA - multumesc ptr. apreciere si eu am fost captivata de aceasta civilizatie ingropata de cenusa vulcanului. poate datorita ghidului care a avut rabdarea si maiestria de a ne prezenta cu profesionalism orasul am avut si date mai multe. astept cu mult interes si povestea ta care va fi cu siguranta minunata. din pacate din motive obiective nu am urcat pe Vezuviu ci am preferat sa vizitez Sorrento in dupa amiaza aceleasi zile.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ameroAUTOR REVIEW
    [24.11.14 19:51:55]
    »

    @mireille - draga mea colega sensibila, ai dreptate si eu am fost marcata de vizita facuta pe ruinele unui oras infloritor cu... canalizare si institutii ale statului puternice cu peste 2000 de ani in urma. natura este forta suprema si omenirea nu i s-a putut opune niciodata. multumesc pentru vizita

    Dan&Ema
    [24.11.14 20:20:12]
    »

    foarte frumos si am devenit curios cum o fi sa calci pe acele meleaguri ascunse secole in sir in cenusa vulcanica si lava solidificata

    ameroAUTOR REVIEW
    [24.11.14 20:59:38]
    »

    @Dan&Ema - este o experienta frumoasa plina de incarcatura emotionala. multumesc ptr. vizita

    ariciu
    [25.11.14 00:11:53]
    »

    Ce mi-ai adus aminte de excursia noastră de acum un an jumate pe acolo, excursie care a marcat "debutul meu afaistic". Mi-a făcut o reală plăcere să retrăiesc momentele de atunci.

    Excelent review! Felicitări!

    ameroAUTOR REVIEW
    [25.11.14 07:17:58]
    »

    @ariciu - multumesc ptr vizita

    Michi
    [27.11.14 07:53:42]
    »

    N-am avut curaj să scriu despre Pompei aşa că m-am limitat la Ercolane, mai puţin vizitat decât primul, de zece ori mai mic dar cu clădiri mai bine conservate. Reviewul tău plin de amănunte completează ceeace nu ştiam. Felicitări.

    ameroAUTOR REVIEW
    [27.11.14 08:48:31]
    »

    @Michi - multumesc ptr. vizita, m-a impresionat Pompeiul, din pacate la Ercolano nu am fost.

    zuftim
    [28.11.14 19:54:49]
    »

    Va felicit si eu pentru deosebita serie de reviewuri despre Capri - coasta Amalfi - Sorrento - Pompei. Este, sunt convins, un taram de vis, a carui vizitare o pregatesc, in paralel cu vizitarea unor noi insule cicladice. Oricum, indiferent cand voi apuca sa vizitez aceasta zona superba din sudul Italiei, reviewurile dumneavoastra imi vor fi de un real folos, pe langa valoarea intrinseca. Deci, bogatie informationala utila plus o forma de expunere scrisa agreabila. Minunat!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    adrianbogdan
    [29.11.14 12:34:05]
    »

    Am acordat votul 50, il meriti pe deplin.

    ameroAUTOR REVIEW
    [29.11.14 16:27:52]
    »

    @zuftim - multumesc ptr. vizita si aprecieri. din pacate nu am reusit sa merg pe toata coasta, zona este extrem de frumoasa si bogata din toate punctele de vedere, inclusiv valoarea umana. va doresc sa calatoriti si sa ne povestiti cu talentul care va caracterizeaza.

    ameroAUTOR REVIEW
    [29.11.14 17:20:25]
    »

    @adrianbogdan - multumesc foarte mult, sincer nu m-am gandit nici o clipa cand am scris rew. ca va fi citit si notat caci este o "destinatie" aparte, spectaculoasa prin date istorice si incarcatura emotionala si nu prin peisaje deosebite si nici macar o recomandare expresa de vacanta. insa pentru cei care merg in zona este o experienta de viata deosebita.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*
    [29.11.14 20:07:50]
    »

    Frumos, complet, perfect! O destinatie superba si o poveste minunata!

    Yersinia Pestis
    [04.12.14 18:17:32]
    »

    Foarte frumos și complet reviewul, mulțumesc pentru datele transmise! Ce ți-e, bre, cu cenușa asta, cum păstrează ea o grămadă de chestii! Până la urmă Pompei este demonstrația clară a faptului că o nenorocire poate veni oricând! . Să fim, totuși, optimiști și, să spermăm că, pentru următorii 4000 de ani, nu vor mai fi necazuri de-astea!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    TraianS
    [04.12.14 18:40:01]
    »

    Citeam zilele astea o carte de Lucian Blaga in care, printre altele, povesteste despre o excursie facuta cu scoala, in Italia.

    Cu vaporul de la Constanta, cu un stop la Constantinopole, acostare undeva in sudul Italiei, dupa care cu trenul, prin Napoli spre Roma etc.

    In cursul vizitei la Pompei, copilului Blaga avea sa-i ramana in minte imaginea mulajului unui caine, despre care avea sa scrie o poezie mai tarziu.

    Am cautat in seara asta poezia si cred ca se potriveste temei acestui review. Sper sa va placa.

    Cainele din Pompei

    Vazui in Pompei acel cane roman.

    Asa ni-l voira zeitele sortii -

    mulaj conservat in materia mortii,

    sa nu-l putrezeasca nici ploaie, nici an.

    Iesise sa scape de norul din usa,

    de noaptea cazuta din munte cu foc.

    Dar canele, scurt rasucindu-se-n loc,

    se stinse ranjind si muscand din cenusa.

    Te vad Dumnezeule - plumb, scrum si nor -

    odata venind peste mine prin usa,

    din muntele cerului, cutropitor.

    Scapa-voi doar pana in poarta. Apoi

    musca-voi in Tine, a lumii cenusa.

    Tiparul in Tine pastra-mi-l-voi.

    ameroAUTOR REVIEW
    [04.12.14 22:38:11]
    »

    @căpcă1 - multumesc ptr. vizita, da, cenusa asta pastreaza niste amintiri... de acum 2000 de ani. cine stie ce ne rezerva viata... vorba cantecului che sara, sara...

    ameroAUTOR REVIEW
    [04.12.14 22:45:28]
    »

    @TraianS - multumesc, ca intotdeauna ecourile tale ma coplesesc, iti multumesc, acum sincer, am vazut mulajele, nu stiu de ce nu m-au impresionat peste masura, mai curand mi-au transmis un sentiment aparte cladirile cu fresce extrem de bine conservate si... alte pietre. experienta este unica insa, poate daca vizitam si Ercolanum nu eram atat de "marcata" dar nu am mai avut timp si sincer in acea zi am vrut sa ma bucur putin de Sorrento, o mica bijuterie a coastei amalfitane.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adrianbogdan, amero, buterfly*, Dan&Ema, Michi, TEOANCA, zuftim
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Pompei şi/sau Vezuviu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060013055801392 sec
    ecranul dvs: 1 x 1