ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 15.01.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Primind botezul cascadei Krimmler

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ce ne leagă pe noi, românii, de cascada Krimmler? Apele râului Krimml, după ce a străbătut 110 kilometri de la izvoare, se alătură Salzach-ului, acesta Inn-ului, care se varsă în Dunăre și după un lung parcurs și o ultimă despărțire în trei brațe, ajung în final în Marea Neagră.

Deci ne putem mândri că apele cascadei ajung până la noi…

Întinzându-se pe o suprafață de 1856 kilometri pătrați, Parcul Național Hohe Tauern este cel mai mare sanctuar natural din Alpi, aflat în mijlocul arcului muntos care străbate provinciile Salzburg, Carinthia și Tyrol.

Pe locul întâi în Europa și cinci mondial, cascada Krimmler se află într-o rezervație naturală de interes geologic, botanic și faunistic. Mușchi, licheni și ferigi, precum și coniferele care-ți parfumează tot traseul, și-au stabilit habitatul perfect în pulverizarea cețoasă a cascadei.

Traseul creat de Asociația Alpină Austriacă vă conduce pe parcursul a patru kilometri într-un spectacol fantastic al naturii – cascada Krimmler. Cu căderea sa impresionantă de 380 m, cascada se lasă descoperită pe îndelete.

Se anunța o zi frumoasă, senină, așa că, la drum! Cei 80 de kilometri dintre Maria Alm și stațiunea de schi Krimml, care are acces direct la 35 km de pârtii și 9 teleferice, i-am parcurs într-un peisaj de excepție. Munții se desfășurau în toată splendoarea lor, văiugile se ascundeau printre coaste de deal, de ambele părți ale șoselei, pajiști în nenumărate tonuri de verde… Ajunși în Krimml, nu cădeți în capcana primei parcări unde trebuie să plătiți 5 euro, mergeți în continuare și veți găsi puțin mai departe locuri de parcare fără plată, economisind totodată și timp de mers pe jos până în apropierea cascadei. Ajunși aici, se poate petrece și o zi întreagă.

Taxa de intrare – simbolică – 2 euro, am plătit-o la un mic chioșc, probabil pentru întreținerea parcursului. O hartă panoramică cu informații despre trasee turistice vă va atrage atenția. Dar nu este singura. Chiar la intrare se află un complex format dintr-un centru ce adăpostește expoziția House of Water, un cinema, un restaurant și o zonă de shopping, o terasă cu priveliște spre cascadă, înzestrată cu telescop 3 D, precum și un parc de distracții cu tot felul de instalații care folosesc puterea apei, stimulând și acaparând atenția micilor vizitatori.

De la depărtare cascada își face simțită prezența - șopotul transformându-se în vuiet, cu cât te apropii mai mult de ea.

Cascada este spectaculoasă în fiecare etapă a sa, porțiunea inferioară măsoară o cădere de 140 metri, cea de mijloc – 100 metri, iar cea superioară –145 metri. În total sunt 11 nivele reunite printr-un traseu șerpuitor, fiecare dintre ele având o platformă de observare ce oferă priveliști încântătoare.

Imprimați-vă ritmul convenabil de urcuș, fără să vă grăbiți, de-a lungul cărărilor există bănci pentru odihnă de câteva minute. Este o drumeție provocatoare, dar care, cu siguranță, merită efortul. Încălțările trebuie să fie neapărat adecvate, iar dacă mai aveți cu voi un amic-baston, cu atât mai bine!

Căderile de apă sunt impresionante și rămâi uimit cât de puternică poate fi forța apei și ce cantitate enormă se revarsă printre pereții stâncoși. În imediata apropiere a cascadei simți efectul pozitiv ce-l exercită asupra ta. Cel puțin, așa a fost în cazul meu… Căutam și grăbeam pasul spre acele ”balcoane”, îmi plăcea să-nchid ochii și să mă las bombardată de pulberea fină trimisă de răcoroasa cascadă.

Aici veți întâlni un micro-climat aparte și se spune că milioanele de ioni negativi răspândiți în aerul din preajma unei cascade stimulează sistemul imunitar și reduce sensibilitatea celor care suferă de alergii sau de astm

Într-adevăr, este un loc în care te încarci cu energie.

De la prima cascadă, la care ajungeți după 10 minute de mers pe jos și până la cea mai înaltă veți urca de la altitudinea de 1076 la 1465 m.

Din păcate, am văzut mulți turiști care făceau cale-ntoarsă la jumătatea distanței, unde se găsea un restaurant. Aici puteți face un popas și să vă odihniți în compania unei înghețate și a unei panorame atractive. Lângă restaurant am văzut o stație de taxi, la care probabil apelau cei cu mobilitate redusă. Sau cei leneși la mers… Dar, ce mult pierdeau!

Ultima secțiune de parcurs este și mai abruptă decât celelalte, ar necesita puțin antrenament anterior, altfel pățiți ca mine – eram în prima zi de drumeție și la sfârșitul ei, îmi cam tremurau genunchii…

Cărările ne conduceau fie prin zone umbroase, cu multă vegetație sănătoasă și cu parfum de conifere, fie prin locuri însorite, cu imense stânci parcă gata-gata să se prăvale… dar fiți fără grijă, totul aici este supravegheat și vă plimbați în deplină siguranță într-o natură sălbatică.

Imaginea din top-ul cascadei este de neuitat! Din acest punct, de pe pod, în amonte, avem imaginea unei ape curgând aproape calm, neștiind ce parcurs o așteaptă… Traseul poate continua spre înălțimi, dar nu mai este atât de spectaculos…

A urmat coborârea, care a fost mult mai rapidă decât urcușul, de multe ori frâna nu mai acționa și trebuia s-o iau la fugă pe cărare, oprindu-mă doar în punctele de belvedere, să mai prind o fărâmă de cascadă, un curcubeu…

Locurile acestea au și o poveste tristă pe care poate mulți nu o cunosc…

În vara anului 1947 Krimml- Pasul Tauern a fost un punct cheie pentru evadarea a 5000 de bărbați evrei, femei și copii care încercau să fugă de persecuții și amenințări la adresa vieții lor. Destinația lor era o nouă patrie – Palestina.

Pentru a comemora evenimentele din trecut și pe cei care i-au ajutat pe refugiați, a fost înființat un drum al păcii cu un total de 7 plăci comemorative de-a lungul traseului istoric de evacuare de la Krimml la Casere, pe Valle Aurina, în Italia. Textele înscrise pe aceste plăci rămân în gândurile celor care au mers pe acest traseu cu totul epuizant, încurajându-i să fie conștienți de orice nedreptate, oriunde și oricând, să spere, să dorească și să ajute. Când te gândești prin ce-au trecut acei oameni, te trece o-nfiorare…

Cascada Krimmler este o destinație atrăgătoare pe care nici un turist pasionat n-ar trebui s-o ocolească…

Puțin obosiți, dar acea oboseală plăcută… Ce a mai urmat? Pe drumul de întoarcere spre Maria Alm, în apropiere de Kaprun se află cascada Kitzlochklamm. N-am rezistat și am bifat-o și pe ea… vorba ceea – 2 in 1. Două cascade sălbatice în aceeași zi…

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Alina53 in 05.03.15 19:19:53
Validat / Publicat: 06.03.15 06:39:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 2429 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În fundal, ținta de atins - punctul cel mai înalt al cascadei Krimmler
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Alina53AUTOR REVIEW
[05.03.15 19:32:04]
»

Webmaster, te rog să atașezi : https://www.youtube.com/watch?v=qkrPogXNSWM Mulțumesc!

webmaster70
[05.03.15 19:48:29]
»

@Alina53 - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina53
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Krimmler Wasserfalle:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052541017532349 sec
    ecranul dvs: 1 x 1