ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.03.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: ploiesti
    ÎNSCRIS: 16.01.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    NOV-2008
    DURATA: 4 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CAZARE [camere etc]:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Santiago de Chile / Chile - inainte de cutremur

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Incerc sa abordez acest post asa cum am fost sfatuit. Poate asa este mai bine si degustati corect povestea mea.

    Drumul

    Am zburat spre Santiago de Chile prin Paris. De la Paris pana in Chile iti faci fundul zob timp de 14 ore si jumatate. Partea frumoasa este spre dimineata cand timp de mai bine de 3 ore zbori pe deasupra Anzilor. Am avut noroc de o vreme fara nici un pic de mori iar spectacolul este senzational (vezi poze). Am aterizat la Santiago cu un pic de neincredere in ceea ce urma – capatul lumii, de aci de ajunge in Tara de Foc, bla, bla.

    Primul lucru de care trebuie sa tineti cont este ca nu trebuie sa aveti nici un fel de mancare in bagaj. Toate bagajele sunt trecute prin control si este scandal mare daca gasesc mancare sau fructe, in special citrice. Explicatia este urmatoarea: Chile este situata intre doua lanturi muntoase si din acest punct de vedere este pazita de toti daunatorii sau plante salbatice posibile. Vegetatia lor a ramas neschimbata de cel putin 100 de ani. O poveste interesanta este cu soiurile de vin, dar asta va povestesc mai tarziu.

    Dupa control am iesit afara. Am descoprit un aeroport modern dar un pic prafuit. Drumul pana la hotel a fost pe o autostrada normala in orice loc al lumii, numai la noi nu.

    Cazare

    Hotelul ales (Caesar Business Hotel) de 4 stele este situat in mijlocul orasului pe Alameda Libertador Bernardo O'Higgins. Acest Bernardo este considerat eliberatorul republicii Chile fata de Spania si are statui peste tot in Chile. Si aici cele 4 stele sunt un pic pacalite, intregul mobilier fiind destul de obosit. Micul dejun a fost unul OK fara mari deviatii de la eternele oua, omlete, bacon prajit si cereale cu lapte. Treaba foarte buna este ca se afla pe artera pricipala a orasului in zona in care intr-adevar poti sa vezi ceva.

    Strada si orasul

    Prima impresie de pe strada este a unui oras incruntat. Lumea este destul de posomorata, femeile si barbatii de o uratenie crunta, lume preocupata, grabita... Oricum nu ca la noi dar foarte seriosi. In spatele hotelului era societatea de electricitate si acolo avea loc un meeting mare, cu pancarde, cu fluturasi si tipete. Am incercat un pic de shoping, preturile finnd cam ca la noi dar si calitatea tot cam ca la noi. Aveam sa descoperim mai apoi o intensa viata grevista in Santiago, cu greva profesorilor, a gunoierilor, apoi niste constructori. O foarte puternica influenta socialist-comunista.

    A doua zi am facut un tur al orasului care a inceput in Plaza de Arma. Este piata principala a orasului si este exemplul tipic de organizare spaniola in America de Sud. Toate orasele aveau piata armelor, catedrala si palatul guvernului. In Santiago palatul se numeste “ La moneta “. Nu vreau sa va plictisesc cu amanunte pe care le puteti gasii si pe net.

    Surprize

    Surpriza cea mare a fost insa seara cand am ajuns in partea noua a orasului. Totul in sticla si otel, de o eleganta desavarsita, blocuri de locuit moderne, masini noi... cam ca in Germania tiroleza. Apropos, Chile este numita “Germania Americii de sud”. Dupa razboi cei mai multi germani cu probleme au emigrat in Chile si sincer, acest lucru se vede. Ghidul ne-a povestit ca la un moment dat au ajuns la concluzia ca dureaza prea mult drumul din centrul orasului pana la aeroport. In 9 luni au facut o bretea de autostrada care a inclus si strapungerea unui munte pe o distanta de 30km. Nemteste.

    Am vazut cum construiau un tunel subteran prin centrul orasului. Pe o banda de mers la un moment dat a aparut semnul de ocolire. Dupa 20 de metri am vazut ca acolo era intrarea pentru camioane in subteran. Si pe partea cealalta era la fel. Atat. Nu tu devieri, nu tu Dorele probleme. Nimic. Si se lucra de adevaratelea.

    O alta surpriza placuta a fost ambasadorul nostru din Chile – Valentin Florea. Tanar, speech, tinuta, prezenta, haios, pontos. Ambasada ok amplasata bine, o cladire frumoasa. O receptie pentru romani cu 20 de feluri de mancare. Cu invitati din oras cu care am putut vorbi in engleza. Super

    Chestii locale

    Pisco Sauer – o tescovina cu spuma de ou si pahar glazurat – merge o data, de doua ori...

    Cupru – bijuterii foaaarte frumoase

    Lapislazuli – remember Nichita Stanescu? – fetele erau pe spate, pe mine nu prea ma impresioneaza

    Restaurante argentiniene cu excelenta carne de vita. Iti pune in fata o poza cu vaca si diverse zone numerotate si tu zici ce vrei sa mananci. Atentie la portii ca sunt imense.

    Vinurile – excelente. Promiteam ceva despre vinuri. Cred ca este o poveste, asa ca luati-o ca atare: prin anii 1960, Chile a inceput sa exporte vinuri rosii in Europa. In Franta exportau Merlot. La un moment dat, mare scandal – cinva facuse niste analize si descoperise ca chilienii amesteca merlotul cu altceva! Scandal, interziceri, bla, bla. Dupa ce spiritele s-au calmat intrebarea a fost CE puneau, pentru ca intr-adevar puneau ceva. Au ajuns in Chile mari specialisti care au analizat soiul de strugure rosu local care era adaugat. Surpriza imensa a fost ca acest soi este de fapt un Merlot original care din europa a disparut pe la 1860 dupa o boleshnita generala a viilor si in intreaga lume. Chile a fost singurul loc unde a supravietuit soiul original.

    By-the-way- stiati ca 95% din vinurile romanesti rosii pe care le cumparatii din supermarket sau restaurante au in componenta cel putin 30-40% vin chilian?

    MOAI – statuile din Insula Pastelui – insula apartine de Chile dar din Santiago trebuie sa zbori cu avionul inca 5-6 ore. Simbolul arare insa in multe locuri in Santiago sau alte orase.

    Va urma... cu Vinia de Mar si Valparaiso


    [fb]
    ---
    Trimis de florinene* † in 18.03.10 14:24:11
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA de SUD
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4995 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (florinene* †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 la o degustare de vinuri , rosii of course
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10000 PMA (din 19 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    24 ecouri scrise, până acum

    david
    [18.03.10 14:49:10]
    »

    Un review foarte bun si complet din toate punctele de vedere. Bravo

    lizuk
    [18.03.10 15:09:45]
    »

    Foarte interesant tot ce ai scris tu. Astept cu mare interes pozele!

    Diaura*
    [18.03.10 15:15:22]
    »

    Super. Deja semana a teza de doctorat ce merita nota 400.

    webmasterXY*
    [18.03.10 15:28:24]
    »

    Asa da! Bravo!

    ancamariagadea*
    [18.03.10 15:31:03]
    »

    Florin, cred ca deja incepi sa ai fani pe aici...Daca tot vii cu povestiri din astea...o sa ma numar si eu printre ei Foarte interesant, chiar mi-a placut si te votez!

    lizuk
    [18.03.10 15:38:27]
    »

    Am citit inca o data textul si ce ai scris tu despre restaurantele argentiniene cu carne de vita mi-a amintit de o experienta similara traita la Bangkok... ce gust... ce arome... inghit in sec!

    ancamariagadea*
    [18.03.10 15:53:34]
    »

    Florin, iti propun aceasta melodie a unei celebre artiste chiliene. Sper sa-ti placa

    click aici

    webmasterXY*
    [18.03.10 15:57:26]
    »

    Adaugat fondul muzical propus de ancamariagadea.

    florinene, daca nu e pe placul tau, putem schimba.

    florinene* †AUTOR REVIEW
    [18.03.10 15:59:15]
    »

    sar'naaaa (adica saru' manaaaaaa)

    Admin
    [18.03.10 16:28:12]
    »

    excelent reveiw, bravo florinene.

    Florina38*
    [18.03.10 18:01:42]
    »

    Interesant! Mai ales partea cu vinurile. Cred ca soiul Shiraz din Chile este cel mai bun. La ei clima in zona submontana favorizeaza culturile de vie. Singura problema este pretul pentru ca in Europa vinul din Chile este scump fata de cat este in America Latina si America de Sud.

    andre386
    [18.03.10 20:27:18]
    »

    Oau! intr-adevar super review, chiar sunt si eu un pic mandra : "Ti-am zis eu ca ai ce spune, si ce povesti"

    Super, bravo tie.

    Cristian_h*
    [18.03.10 20:31:03]
    »

    nu pot decat sa ma bucur ca nu m-am inselat, felicitari Florin, astept cu nerabdare impresii la fel de bune ca acesta!

    Cat despre vinuri, am baut vinuri din Chile in Germania cu 3 euro foarte bune, si cand stai sa te gandesti ca acum 30 de ani, viticultura in aceasta tara era aproape inexistenta, ma apuca durerea de cap gandindu-ma la potentialul si managmentul din viticultura romaneasca!

    faina melodia !

    Costi
    [18.03.10 21:08:40]
    »

    @florinene

    Frumoasă povestea, interesante locuri, dar ai uitat să pui pozele cu Anzii văzuţi din avion, domnule general manager. .

    Este clar că îţi plac vinurile ... roşii. Şi mie, deşi eu prefer Pinot Noir. Dar nu refuz nici un Merlot.

    Aştept pozele cu Anzii.

    Până atunci, bine ai venit printre noi, cu aceste locaţii exotice pe unde nu prea ajunge picior de românaş obişnuit.

    Sanziana
    [18.03.10 21:27:30]
    »

    foarte frumos, ai reusit sa ne incanti pe toti. deci pana la urma putina critica de inceput nu strica, atata timp cat cel ce o primeste stie sa o accepte. Nota... 400 de la mine

    cc_iordachescu
    [18.03.10 21:37:03]
    »

    Asa da! Frumos scris si placut de citit! Bravo!

    Interesante impresiile tale si asteptam cu nerabdare si urmarile.

    Vot si de la mine!

    molko*
    [18.03.10 23:05:47]
    »

    un vot binemeritat si de la mine.

    In cupru chiar sunt tari chilienii, cand e vorba cupru in materiale de constructii mai tot timpul e vorba de Chile.

    Vinurile.. au ajuns si la noi cu Misiones de Rengo.. a fost declarat prin 2006-2007 cel mai bun saugvignon blanc din Romania. Merlot-ul e de asemenea bun.

    Restaurant argentinian.. am avut ocazia sa mananc de cateva ori la unul bun in Amsterdam, langa piata Rembrandt si a fost cel mai bun muschi de vita pe care l-am mancat vreodata.

    Asteptam continuarile

    @ Florina.. Shiraz-ul este un soi specific mai degraba Australiei si oarecum Africii de sud. Este de fapt acelasi vin cu Syrah-ul frantuzesc.. Si stiti de unde vine numele de Shiraz? De la localitatea cu acelasi nume din Iran... cum facem ca ajungem la review-urile lui florinene tot la Iran.

    Florina38*
    [18.03.10 23:45:54]
    »

    molko:

    Eu vorbeam de soiul de vin Shiraz produs in Chile. Sigur ca mai exista si multi alti producatori pe plan mondial.

    molko*
    [19.03.10 00:34:17]
    »

    da, eu doar incercam sa spun ca nu e un soi la care ei sa fie renumiti si ma indoiesc ca sunt cei mai buni (fiind chiar un soi rar in zona), cum am inteles din ecoul de mai sus. Din ce am citit (pt ca shiraz chilian chiar nu am baut) Shirazurile australiene sunt net superioare, de ex: Penfolds... sau Lindemans. Chilienii ca si argentinienii se mandresc pe langa clasicele Merlot si Cabernet cu soiurile specifice Malbec si mai ales Carmenere.

    PS: Producatori de Shiraz exista si in Romania.. vezi Carl Reh Winery Crama Oprisor cu brandul La Cetate.. e chiar un vin foarte bun

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    florinene* †AUTOR REVIEW
    [19.03.10 07:57:40]
    »

    pt roxelle : florin_ene@yahoo.com

    Florina38*
    [19.03.10 13:20:38]
    »

    molko: Aroma vinului Shiraz de Chile este deosebita avand un gust de prune uscate,aspru ,tare si dens. Se gaseste in hipermarket la noi incpand cu pretul de 20 ron sticla.

    molko*
    [19.03.10 13:50:25]
    »

    in cazul asta mersi... o sa caut, eu chiar nu am vazut Shiraz chilian si cumpar vin saptamanal. Tin minte ca am vazut odata la vinexpert un Misiones de Rengo Shiraz dar era din gama rezerva si cu un pret ceva mai mare. Am intrat in aceasta discutie pt ca mie chiar imi place Shirazul f mult, si de obicei caut acest soi.

    Weekend frumos sa aveti.

    Florina38*
    [19.03.10 18:38:12]
    »

    Cu placere! Weekend frumos si tie si tuturor!

    vvbogdan
    [15.07.12 21:57:40]
    »

    cu ce agentie de turism ai fost? mersi anticipat

    - -

    WM: Raspunsul se va trimite prin mesaj privat

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    andre386, cc_iordachescu, Costi, david, Diaura*, florinene*, lizuk, molko*, Valentina69, vvbogdan
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie în Chile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064604043960571 sec
    ecranul dvs: 1 x 1