ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 2 nopți
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Casa istorică de oaspeți Ehsan, o oază în oaza Kashan

TIPĂREȘTE URM de aici

Casa Istorică de Oaspeți Ehsan este o casă tradițională iraniană situată în Piața Kamal ol Molk, Aleea Sf. Fazel Naraqi, în zona turistică a orașului Kashan.

Are adresa de e-mail Info@Ehsanhouse.com iar informații suplimentare se pot obține de pe varianta englezească a site-ului ehsanhouse.com/home/en.

Din Teheran în Kashan, la Casa de Oaspeți Ehsan

De la Hotelul Gollestan unde am stat în Teheran, vezi impresii, am mers cu metroul linia 2 o stație și apoi cu linia 1 roșie până la Stația Terminal-e-Jonoub, de unde printr-un pasaj bine marcat cu indicatoare am ajuns la Stația Terminală de Sud pentru a lua autobuzulul până la Kashan. Am plecat de la hotel în jurul orei 6:15 și în circa 30 de minute am ajuns la destinație, precizez acest lucru pentru a vă putea încadra în timp. Metroul la acea oră era foarte liber, am prezentat niște poze în celălat review despre cazare. Fiind o zi de joi cum este sâmbăta la noi cred că de aceea a fost mai liber, dimineața devreme….

Încă de la intrarea în marea stație de autobuze, am întrebat de Kashan și am fost îndrumați de personalul stației la ghișeul de bilete pentru orașul Kashan, pentru plecarea de la ora 07:15. Erau foarte multe firme de transport, fiecare cu ghișeul ei. Cu circa 20 de minute înainte de plecarea autobuzului am cumpărat biletele, 360.000 IRR (10 euro) pentru două persoane și am fost îndrumați de un angajat care a mers cu noi până la autobuz. Am plecat de la peron la ora programată, dar am început “plimbarea prin stație”. Autobuzul mergea la pas, ușile erau deschise, iar șoferul și ajutorul lui, cel care avea grijă de bagaje și de călători, strigau de zori: “Kashaaan!!! , Kashaaan!!! ”, și se mai adunau călători… Am ieșit în stradă, am mers pe lângă stație, în continuare se striga Kashaaan!!! , Kashaaan!!! ”, am ocolit-o, și mai apăreau călători, după care ușile s-au închis și am pornit la drum. Autobuzul a fost de tip normal, curat, confortabil și ocupat jumătate de pasageri.

Am primit câte un pachețel cu un suc și o prăjitură și după câteva opriri în stații și o pauză de cafea la un market am ajuns la destinație. Cei 250 kilometri dintre Teheran și Kashan au fost parcurși în circa trei ore, așa că în jurul orei 10:30 coboram în Stația Terminală din Kashan, o stație mai mică, dar bine aranjată.

Ne-am luat bagajele, am mai pozat câte ceva și ne-am îndreptat spre stația de taxi. Aici nu a existat un punct special construit pentru taxi cum am găsit în celelalte orașe.

Am spus, mai bine zis am arătat, unde vrem să mergem, aveam numele scris și în persană, am negociat cu unul din șoferi la 100.000 de IRR și în circa 20 de minute eram la Casa Eshan.

Casa de Oaspeți Ehsan funcționează din anul 2002 ca un hotel cultural tradițional și este proprietatea unei organizații nonguvernamentale ce activează în domeniile cultural, artistic, social, organizație ce a transformat o casă istorică în casă de oaspeți, fiind prima astfel de transformare.

Este hotel cultural pentru că include și un muzeu, dedicat unui cunoscut poet, pictor, dramaturg și regizor contemporan, care se poate vizita gratis de oaspeții hotelului, o bibliotecă ce are și cărți în limbi de circulație internațională, cele mai multe în engleză și franceză, obiecte de artizanat, etc... Are și o sală de ceremonii, folosită de diverse servicii și agenții guvernamentale, universități și centre de formare profesională, companii și instituții.

La recepție ne-a întâmpinat o tânără vorbitoare de limbă engleză, cred că tot personalul știe ceva engleză, căreia i-am dat pașapoartele și rezervarea, urmând ca chek-in-ul să îl facem după ora 14:00.

Amplasarea Casei Ehsan

Am ales Casa Ehsan de pe TripAdvisor, datorită bunelor aprecieri, din 170 de calificative acordate pe site, 144 sunt excelent și foarte bine. Referințe bune am găsit și pe Lonely Planet.

Casa de Oaspeți este foarte bine poziționată, foarte aproape de obiectivele turistice din programul excursiei mele. La 3 – 4 minute de mers pe jos se află Moscheea Agha Bozorg iar la 5 minute Bazarul Kashan. Baia Sultan Amir Ahmad și Casele Istorice Abbasian, Tabatabaei și Borujerdi foarte apropiate una de alta sunt grupate undeva la circa 800 metri de Casa Ehsan. Celelalte obiective pe care le-am vizitat sunt mai depărtate sau chiar în afara orașului, mijlocul de transport folosit fiind taxiul.

Facilitățile oferite

Casa Ehsan are un restaurant cu mâncăruri tradiționale și internaționale, un mini bar și o cafenea. Asigură servicii de spălătorie, curățătorie și călcat îmbrăcăminte. Se asigură contra cost transferul la și de la Aeroportul Imam Khomeini din Teheran și se organizează excursii la diferite obiective turistice sau în deșert.

Fiind o casă istorică clădirea are mai multe corpuri cu un nivel și mai puține cu două, de fapt niște camere construite pe acoperiș. Are și o frumoasă curte interioară. Recepția și locul de depozitat bagaje se află la demisol, în curtea interioară se găsesc o fântână și un bazin cu apă, pomi și flori, bănci pentru odihnă și deconectare, foarte tentante și plăcute când veneam din plimbare. Tot aici se servește micul dejun și sunt amplasate mesele cafenelei și ale restaurantului. Are camere cu două, trei sau patru paturi, în total 50 de locuri de cazare, cu și fără baie proprie. Unele camere sunt mobilate modern, altele sunt în stil tradițional, dar în toate există sisteme de încălzire și de răcire.

Se acceptă doar cardurile iraniene dar se poate plăti și în dolari sau euro.

Personalul de la recepţie vorbeşte limba engleză, o tânără știa chiar franceza, este amabil, politicos şi profesionist. La sosire am rugat să ne rezerve două locuri la trenul cu care ne propusesem să mergem la Yazd și seara aveam biletele. Le rezervă și ei direct de pe site-ul Căilor Ferate din Iran cu o mică taxă. A doua zi s-a vorbit pentru rezervarea noastră la următoarea cazare, Hotelul Tradițional Kohan din Yazd. Nu cred că am mai spus: la toate rezervările am fost rugați să anunțăm, cu o zi, două înainte, ora aproximativă a sosirii.

Check-in se face după orele 14:00, dar se pot depozita bagajele celor care vor să meargă în oraș, cum le-am lăsat și noi, iar check-out se face până la ora 12:00 și, la fel, se pot păstra bagajele.

Camera

”Am fost acolo” în aprilie 2017, două nopţi, cu un cost de 45 USD pe noapte, cu mic dejun inclus. Am avut rezervată o cameră standard, fără baie proprie, deși am facut rezervarea cu nu știu cât timp înainte, cu două paturi, cu aer condiţionat și Wi Fi inclus în tarif, dar am primit, fără costuri suplimentare, o cameră cu trei paturi, mai mare și foarte înaltă, cu o formă a tavanului specifică arhitecturii tradiționale iraniene, tot fără baie proprie. Din ce am înțeles eu cele mai multe camere nu au băi proprii. Cu noi a fost cazat un grup de francezi cam de vârsta noastră, toți turiștii erau din alte colțuri ale lumii. Nu am avut dulap, am folosit al treilea pat pentru bagaje. Paturile aveau saltele foarte bune și pernele nu au fost așa de tari cum sunt de regulă pernele în Iran.

Camera este dotată cu un ventilator, dar are și aer condiționat, cu frigider. La sosire am găsit în frigider apă plată îmbuteliată, rece. Aerul condiţionat şi Wi-Fi-ul au funcţionat bine. A fost destul de cald în Kashan și așa a fost și în Yazd și în Shiraz.

Culorile folosite și husele de pe pat, specific iraniene, măreau și iluminau spațiul, creând o atmosferă plăcută, odihnitoare. Lenjeria de pat, prosoapele de baie și papucii ne așteptau frumos ambalate.

Pe nivelul nostru (acoperiș pentru alte clădiri) erau două băi cu duș, cu intrare directă de afară, și cu toate cele necesare, cu articole de igienă, săpun, șampon. A fost foarte curat, neaglomerat, din cele patru camere fiind doar trei camere într-o noapte și două în cealaltă noapte ocupate. Faptul că ieșeai direct afară și mergeai puțin în aer curat și pe acoperișul care este special construit nu a fost un mare neajuns. Tocmai acesta a fost farmecul, să vezi acoperișurile tradiționale ale altor clădiri și să fi acolo sus și să le privești în liniște, mi-am dat mai bine seama apoi la Yazd de acest lucru. Când citeam impresiile altor turiști nu prea înțelegeam, acum am fost acolo și știu...

Mi-a plăcut și modul tradițional de închidere a ușilor, cu lacăt, forma ferestrelor, latticele pentru răcoare, ancadramentele exterioare și interioare și tencuiala zidurilor, tradițională din lut roșcat...

Este adevărat că fiind o casă tradițională are scări destul de înguste și înalte, noroc că avem amândoi compasul destul de lung. A fost mai greu cu bagajele...

Micul dejun

Micul dejun de tip bufet, inclus în preț, se servește între orele 7:30 și 9:30, având specific iranian cu ușoare influențe europene. Are un bar, pentru sucuri, ceai și cafea cu tot ce este necesar, cu lapte, zahăr, etc... și un bufet pentru preparatele oferite. Mâncarea a fost în cantități suficiente, dar nu foarte diversificată: unt, brânză, gem de morcovi și de vișine, miere, roșii, castraveți, ouă fierte și omletă, halva, pepene roșu. Pâinea specifică, “nan” era caldă și foarte gustoasă.

Masa de seară

Fiind cazați în apropierea bazarului, masa de seară o luam în zona lui fiind compusă din chebab (circa 100.000 IRR) și fructe, (bananele 40.000 – 50.000 IRR kilogramul). Am preferat așa, se putea mânca și la cazarea noastră, prețurile nu erau mari.

Lângă cazare, vizavi pe cealaltă parte a străzii este un magazin cu produse alimentare cu prețuri corecte, cu compot, înghețată, apă plată…... Tot acolo la intersecția ce merge la Moscheea Agha Bozorg pe care o vedeam mereu, se află și taxiuri pe care le-am folosit a doua zi și la plecare.

Casa Eshan se recomandă, și o recomand și eu, pentru raportul preț calitate bun, dacă ar avea băi proprii aș spune foarte bun, pentru poziționarea într-o zonă cu multe obiective turistice apropiate unul de altul, dar și pentru farmecul și liniștea ce le oferă. A fost prima casă tradițională complet recondiționată în care am stat și pot spune că mi-a plăcut.

Cum Kashan este o mare și frumoasă oază a deșerturilor iraniene centrale, Casa Ehsan este o frumoasă și deosebită oază în Kashan, oferind, la rândul ei, o oază de verdeață și relaxare în grădină și mai multe oaze de liniște și deconectare pe acoperiș.

A fost interesant, a fost altceva…...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 20.05.17 21:04:57
Validat / Publicat: 20.05.17 22:21:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1809 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Kashan, Casa de Oaspeți Ehsan, O parte din cele 4 camere de pe acoperiș, a noastră a fost cea din dreapta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63100 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.05.17 22:18:26]
»

Excelentă recomandarea

Mutat în rubrica "Ehsan historical house [Kashan], QOM [QUM]" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mprofeanuAUTOR REVIEW
[20.05.17 23:08:44]
»

@webmasterX: Coordonatele sunt: 33.9803986 51.4439892 Este o mică diferență.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[21.05.17 05:45:08]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster26
[21.05.17 09:35:52]
»

@mprofeanu: Mulțam fain. Am modificat "cursorul", rezultând noua poziționare de aici.

În plus, am adnotat coordonatele drept confirmate.

krisstinna
[21.05.17 10:24:05]
»

@mprofeanu: Cum era gemul de morcovi?

Interesant totul, felicitări!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[21.05.17 11:13:27]
»

@webmaster26: Mulțumesc frumos. Coordonatele sunt bune.

Dacă se mărește harta se văd foarte bine obiectivele despre care am scris în review: market Kosar Store, Rezi Taxi și un mic restaurant gen fast food, apoi Bazarul, Moscheea Agha Bozorg...

mprofeanuAUTOR REVIEW
[21.05.17 11:19:25]
»

@krisstinna: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou!

Și eu m-am mirat încă de la cealaltă cazare de acest tip de gem. Noroc că avea poza pe ambalaj. Soțul nici nu a observat. Este dulceag, gust de morcovi.

În Iran se consumă foarte mult morcovii, inclusiv suc. Erau saci mari de plastic plin cu ei, cred că în loc de alte fructe...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[21.05.17 11:59:53]
»

Mutat, la reorganizare, rubrica unității de cazare "Ehsan historical house” în secțiunea „KASHAN" (nou-creată pe sait)

doinafil
[06.06.17 23:48:10]
»

L-am citit şi pe acesta, dar nu am terminat, mai am de citit încâ vreo patru, cred.

Formatul camerei unde aţi fost cazaţi este interesant şi amplasarea ei sus, pe acoperiş, deasemenea, este atipic.

Am votat la fel, cu convingere!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[07.06.17 10:18:52]
»

@doinafil: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Așa este, formatul camerei respectă stilul caselor tradiționale, istorice.

De fapt întreaga arhitectură a casei respectă arhitectura veche: se intră și se coboară printr-un coridor răcoros spre recepție și spre curtea interioară care aici este mare, cu iaz, cu grădină și este așezată pentru a fi protejată sub nivelul solului normal din oraș...

Erau camere și pe acoperiș și în curtea interioară, unele așezate și mai jos de curtea interioară cu intrare pe scări.

Am fost cazați doar cu străini dornici să cunoască o astfel de cazare mai deosebită.

Camera era înaltă, din poză se vede și forma tavanului, a fost o experiență frumoasă trăită pe care o recomand dacă ești mai boem sau ești sătul de hotel, altceva...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
roth
[04.01.18 21:56:44]
»

Citesc, oftez si ma gandesc ca vreau si eu acolo. Asta e, pentru moment raman cu bucuria cititului si cu privitul pozelor minunate

mprofeanuAUTOR REVIEW
[07.01.18 10:31:37]
»

@roth: Mulțumesc pentru ecou și sper să ajungi acolo!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mprofeanu, roth

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.89031004905701 sec
    ecranul dvs: 1 x 1