GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Drumul cu mașina spre Zakynthos prin Serbia și Macedonia
Anul acesta ne-am petrecut concediul de odihnă în Zakynthos și pentru că nu am găsit într-un singur review toate informațiile de care am avut nevoie pentru a-mi planifica călătoria, m-am gândit că nu ar fi lipsit de importanță să postez impresiile despre drumul prin Serbia și Macedonia către această insulă, chiar dacă acestea le vor fi utile mai mult celor din partea de vest a țării.
Așadar am avut de parcurs cu mașina o distanță de aproximativ 1260 km, pe care am împărțit-o în două etape. Pentru prima zi am planificat un traseu mai lung (930 km): Târgu-Jiu, Drobeta Turnu Severin, PF II, Negotin, Zajecar, Niș, Vranje, Kumanovo, Veles, Gevgelia, Agios Athanasios, Veroia, Ioanina. În acest oraș am înnoptat la Orama Studios din Perama, un sat situat la 2 km de Ioanina. A doua zi am parcurs itinerariul: Ioanina, Arta, Patras, Kylini, Zakynthos (Zante Town), Tsilivi, aproximativ 340 km.
Am ajuns în vama româno-sârbă (PF II) pe la ora 06.30 și întrucât eram singura mașină din vamă, am trecut repede.
Drumul în Serbia până la Zajecar l-am parcurs pe un drum național cu multe petece, iar de aici pe drum european până la Niș. Pe ambele porțiuni de drum s-a circulat destul de bine, chiar și pe cea până la Zajecar. La Niș am intrat pe autostradă (limita de viteză este 120 km/h) și până la vamă am părăsit-o de două ori întrucât se efectuează lucrări de prelungire a acesteia. Pentru porțiunea care se parcurge pe autostradă în Serbia sunt două puncte de taxare de 1,5 și 0,5 euro.
Dacă cineva intenționează să servească masa pe teritoriul Serbiei, poate lua în calcul motel Predejane. La întoarcerea din Grecia noi am servit masa aici. Pot spune că se mănâncă bine la prețuri decente. Observație negativă: unii ospătari nu cunosc nici măcar câteva cuvinte în limba engleză.
În Serbia nu am alimentat cu benzină, la dus am făcut plinul în țară și mi-a ajuns până în Macedonia, iar pe drumul de întoarcere am făcut plinul la ieșirea din Macedonia și mi-a ajuns până în țară. Îmi amintesc însă că prețul benzinei în SRB este puțin mai mare decât cel din MK și chiar și decât cel din România. Acesta se situa undeva la 145 dinari/litru (aproximativ 1,20 E).
În ceea ce privește echipajele de poliție, în Serbia am întâlnit două la vânătoare, dar șoferii care veneau din sens opus ne-au semnalizat acest fapt prin bine-cunoscutele flash-uri.
Și la vama sârbo-macedoneană am trecut destul de repede. Atenție la cartea verde, vameșii macedoneni cer polițele de asigurare ale autoturismelor pentru a verifica dacă acestea au acoperire pentru MK.
În Macedonia am mers mai mult pe autostradă, excepția o constituie o porțiune de maxim 40 km în teren muntos și se circulă în condiții bune și foarte bune. Pe sensul de întoarcere al autostrăzii carosabilul a început să se deterioreze și se efectuează lucrări de refacere a acestuia. Pe autostradă am întâlnit trei puncte de taxare, fiecare de câte 1,5 euro.
La o distanță destul de mică de vamă, în dreptul orașului Kumanovo, am alimentat la o stație Lukoil, după care am făcut plinul la o stație Octa înainte de vama macedoneano-greacă. Prețul unui litru de benzină a fost de 64,50 denari (1 euro – 62 denari) și poate fi plătit în euro (moneda să nu fie mai mică de 0,50), denari sau cu cardul.
Și în Macedonia am întâlnit un echipaj de poliție ”la treabă”, dar am reușit să trecem cu bine și de acesta.
Pe teritoriul Greciei se circulă în condiții foarte bune pe un drum expres până în apropierea Salonicului, după care se intră pe autostradă, inițial pe A1, aproximativ 15 km pentru care am plătit 1,20 euro, după care am intrat pe Egnatia Odos (A2). De aici până la Ioanina drumul este o încântare, calitatea carosabilului este foarte bună, veți trece prin cel puțin 45 (cred că sunt 47) de tuneluri mai lungi sau mai scurte și veți avea parte de și de câteva peisaje frumoase. Pe această porțiune am întâlnit două puncte de taxare, la fiecare dintre acestea am plătit 2,40 euro. Despre Egnatia Odos mai trebuie spus că nu sunt stații de alimentare cu carburant pe marginea drumului, dacă doriți să alimentați va trebui să părăsiți autostrada și să intrați în orașele situate de-a lungul acesteia.
A doua zi am avut de parcurs traseul Ioanina, Arta, Amfilochia, Antirio, Patras, Kylini, Zakinthos, Tsilivi. De la Ioanina până la Amfilochia se merge pe drum european, o bucată de drum am parcurs-o pe lângă mare. La câțiva km după Amfilochia am intrat pe autostradă (A5) pe care am mers până la Antirio, unde am zărit din depărtare elegantul pod, cunoscut și sub numele de podul de la Patras. Traversarea acestuia ne-a scos din buzunar 13,20 E și ne-a răpit cam 10 minute. După pod se intră în localitatea Rio (cred că este suburbie a orașului Patras), se merge pe centura Patrasului (în regim de autostradă), după care am intrat din nou pe un drum european care duce la Pyrgos. După aproximativ 70 km am făcut dreapta spre Kylini, un oraș mic cu un port mare, locul de unde se ia ferry-boatul spre Zakyhthos.
Încă nu v-am spus nimic despre poliția întâlnită în Grecia. Este a patra oară când merg în Grecia și am întâlnit multe echipaje de poliție, însă toate erau parcate la umbră, pentru descurajare. Anul acesta a avut loc premiera, am întâlnit primul echipaj dotat cu radar.
Odată ajunși în port am parcat mașina și am mers să ne procurăm bilete pentru ferry. Aveam temele făcute de acasă, știam că sunt două companii care operează spre Zakynthos: Ionian Group și Kefalonian Lines. Noi am ales ultima companie, deși ferry-boatul primei companii pleca cu o oră mai devreme, dar în acest timp am fost să servim masa la una din tavernele de peste drum de port. Motivul pentru care am ales această companie este prețul, diferența dintre cele două companii era considerabilă. Așadar, am plătit 80 E pentru trei persoane și un autoturism, dus-întors, în timp ce la Ionian Group ar fi trebuit să plătim 101 euro. Prețurile și programul pot suferi modificări, așa că ar fi util ca înainte de plecare să consultați ioniangroup.com și/sau letsferry.gr/en
Trebuie să precizez că ne-am îmbarcat cu o jumătate de oră înainte de plecare (am prins cursa de la ora 14.00) și nu am stat la coadă pentru această operațiune, iar călătoria a durat o oră și 10 minute. Pe ferry totul a fost OK. Pe lângă cele două platforme pentru autovehicule, vasul mai are spații pentru persoane, cu fotolii confortabile, un bar cu prețuri destul de bune (am luat caffe-frappe – 1,30 E și suc la doză 330 ml – 2,20 E) și toalete curate. În portul Zakynthos debarcarea a durat destul de puțin.
În final câteva observații referitoare la traficul din Zakynthos: drumurile sunt destul de înguste, prost semnalizate, iar o parte apreciabilă dintre acestea trec prin plantații de măslini și au lățimea de doar o mașină. De asemenea, în trafic veți întâlni multe atv-uri și motociclete.
Să aveți parte de drumuri bune și călătorii frumoase!
Trimis de costy69* in 30.07.17 20:30:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul cu mașina/ferry spre Zakynthos, ZAKYNTHOS" (deja existentă pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Foarte binevenit articolul! Felicitari!
Un adevarat MG util celor intresati!
calatorii placute!
@Dana2008: Mulțumesc frumos!
Aceleași gânduri bune și din partea mea.
Foarte bun articolul! Am si o intrebare? La intoarcere unde ati oprit?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Drumul spre Zakynthos — scris în 15.10.19 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Calatorie cu autocarul Bucuresti - Zakynthos si retur — scris în 22.09.18 de florinvsc din BUCURESTI - nu recomandă
- Sep.2015 Spre Zakynthos dinspre estul tarii via Constanta - Vama Veche — scris în 23.09.15 de alunelu69 din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Severin - Zakynthos — scris în 25.06.15 de vxp din SEVERIN - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Bucureşti - Zakinthos: Traseu superb dar... obositor — scris în 29.09.14 de nosferatoo din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Drumul catre paradis — scris în 22.09.14 de danamandache din PANTELIMON [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Timisoara - Zakynthos — scris în 19.06.14 de aaandreea din TIMIşOARA - RECOMANDĂ