ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bascov [AG]
ÎNSCRIS: 28.05.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 10 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 14 si 11 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Pitești - Tsilivi și retur cu mașina...

TIPĂREȘTE

Îmi cer scuze pentru ca a ''ieșit'' așa de lung, abia la final am realizat, sper să fie util...

Odată stabilită destinația - Zakynthos, Tsilivi, Iakinthos Resort Hotel, am început planificarea rutei de deplasare și a cazărilor intermediare (drumul se poate face și dintr-o bucată, dar nu recomand fiind destul de obositor) astfel încăt să ajungem la orele stabilite pentru ferry și hotel.

Deci, primul lucru: google maps - alegerea și vizualizarea traseului. În final am decis să mergem la dus pe autostrada spre Athena, iar la întoarcere prin munți pe austostrada care începe la Ioanina (le voi explica mai jos un pic.). Bun... odată ales traseul, am facut toate actualizările posibile ale softului folosit de GPS, precum și a harților folosite de acesta. Personal folosesc un smartphone cu Android, iar pentru navigație am instalat IGO Primo ultima versiune, cu harți si toate cele de la Navteq, fiind actualizat cum trebuie nu am avut nici cea mai mică problemă în ghidare. De pe siteul poiplaza.com (mai sunt și altele dar eu pe ăsta îl folosesc), am descărcat punctele de interes (POI) care mă interesau, precum și ultimele baze de date cu radare, camere, mașini de poliție (s-au dovedit a fi foarte utile semnalizările sonore ale softului) pentru Romania, Bulgaria și Grecia.

Odată rezolvate cele de mai sus, am purces la setarea traseelor în programul de navigație - de multe ori ce stabilești pe google nu corespunde cu ce vrea Sisi (așa îi zic eu Ioanei), drept pentru care mereu verific dacă traseul stabilit pe GPS corespunde cu ce vreau eu pe google. Mai tot timpul există diferențe, motiv pentru care, ajustez traseul cu ajutorul unor puncte intermediare pentru ajutor, iar la final salvez traseele pentru a fi ușor de încărcat în program la nevoie.

La dus

Vineri 5.07, la ora 4:00 AM am o pornit motorul și am plecat către Zakynthos pe traseul 1 vezi pe google - cca 1389 KM. Fiind mulți km am decis să îl împart în două bucăți, prima etapă cca 1.000km, a doua mai scurtă cca 380km pentru a putea ajunge la ferry la ora programată. Programul și prețurile pentru pentru feryy îl găsiti aici ioniangroup.com/en - se poate modifica, actualiza anual.

Prima etapă a însemnat parcurgerea următorului traseu: Pitesti - Bucuresti - Giurgiu - Ruse - Byala - Plevna - Lukovit - Sofia - Dupnita - Blagoevgrad -Sandanski - Kulata (punct vamal) - Sidirocastro - Seres - Salonic - Raches. La Raches a fost punctul final al primei zile având cazare la Hotel Scala vezi impresii

A doua zi am parcus 380Km pe ruta Raches - Termopiles - Patra - Kyllini - Ferry - Tsilivi (am ajuns undeva la ora 15:30 la hotel. Traversarea cu ferry dureaza cca 1:15h maxim 1:30h.

De la Pitești la Giurgiu sunt mai multe posibilități de a ajunge - din autostradă iesire pe Vânătorii Mici - Ghimpați, sau prin București (fie pe centura ocolitoare, fie traversarea orașului). De departe câștigătoare este - cel puțin până se reglementează treaba cu centura Bucureștiului - varianta cu traversarea Bucureștiului, chiar dacă nimeriți în orele de vârf. Pe vremuri varianta pe Vânătorii Mici- Ghimbați era super și mai scurtă cu cca 30km drumul, dar acum oferă niște suprize ușor neplăcute datorită calității drumului. Centura Bucureștiului se știe că este impracticabilă ziua din cauza aglomerației cauzată în mare parte de intersecția de la Domnești, acum a devenit impracticabilă și noaptea datorită unor lucrări de decopertare a asfaltului - NESEMNALIZATE. Deci spre Giurgiu se merge prin București (dacă măriți cu zoom harta se va vedea traseul care trebuie urmat).

Bun... la Giurgiu recomand alimentare cu combustibil, apoi direcția vamă, se achită taxa pentru podul Prieteniei - cca 27 lei. În vamă formalitățile sunt ca și inexistente pentru turiști, deci se trece foarte repede. Dupa ce ieșiți din vamă, imediat pe dreapta în sensul giratoriu sunt niște gherete de unde se poate cumpăra vigneta bulgarească în schimbul a 10leva/6 euro/ 30 lei fiind singura taxă de drum plătibilă în Bulgaria. E cea mai rapidă variantă, nu are sens să stați să alergați din peco în peco sa o luați cu ceva firfirei mai puțin - mai multă bătaie de cap. Vigneta are valabilitate 7 zile, deci ori cumpărați două odată și specificați perioada, ori se ia una la dus, alta la întoarcere - eu am optat pentru varianta doi. Odată cumpărată, o parte se lipește pe parbriz - așa încât să nu vă deranjeze - și pastrați partea cu codul de bare și bonul fiscal, au fost cazuri când au fost cerute la controalele ''nod în papură'' efectuate de polițiștii bulgari.

Traseul în Bulgaria a fost același și la dus și la întoarcere așa că sfaturile se vor regăsii aici, nu are sens să le reiau și la traseul 2.

Pentru traversarea Bulgariei aveți două variante: ori respectați toate regulile de circulație și traversați Bulgaria în 8-9 ore, ori riscați si în 6 ore sunteți la greci -eu aleg mereu varianta 2. Atenție în Bulgaria este obligatorie aprinderea farurilor (faza scurtă sau lumini de zi cine are în dotare).

Între Ruse și Plevna am găsit mai mereu 3 echipaje de poliție: primul imediat în apropriere de Ruse cand se coboară/urcă dealurile cu serpentine, al doilea la intrarea/ieșirea din Byala, iar al treilea la cca 40km de Plevna. Atenție la Byala -când veniți spre casă - este limită de 50KM /H, iar la final mai este încă un indicator cu limită de viteză de 40KM/h. Aici ii puteți găsii ascunși dupa un panou publicitar - practic invizibili. Nu vă bazați strict pe aceste locuri, se mai plimbă și ei dar nu pe distanțe mari.

În apropriere de Plevna cine are timp și chef poate vizita Mausoleul de la Grivița sau Pleven Panorama. Orașul Plevna nu se tranzitează, există variantă ocolitoare și rapidă, dar atenție și aici puteți găsi echipaj de poliție.

La cca 70Km de Plevna în dreptul localitătii Yablanitsa (dacă nu mă înșel) se întră pe autostradă, de se schimbă un pic problema pentru că puteți circula cu viteză mai mare. Limita de viteză a fost urcată de curând la 130KM/h, cu restricțiii în zona tunelurilor, însă se poate merge cu 150KM/H. Undeva la jumătatea distanței este un post de poliție - sus pe un deal -, deci și pe autostradă puteti da de radare. La dus nu a fost nici un aparat radar, dar la întoarcere am văzut unul pe sensul spre Sofia.

Odată ajunși la Sofia aveți două variante: centura ocolitoare a Sofiei sau traversarea Sofiei. Deși inițial eram hotărât să aleg centura doar din dorința de a vedea de ce toată lumea recomandă evitarea ei, am decis să nu mai reinventez eu roata, așa că am ținut cont sfaturile lui Nicu, descrisă foarte bine aici, pentru că variantă mai rapidă de traversare/ieșire din Sofia nu există. La dus traversarea mi-a luat 35 minute cu toate că am prins majoritatea semafoarelor pe roșu (vinerea la 9-10), la întoarcere am reușit sa ies in 40 minute (duminca la ora 17). Evitați -cei care pleacă în Grecia - să ajungeți la Sofia, duminica în intervalul orar 16-21, fiind eu am vazut o coloană de mașini destul de mare - pesemne se întorceau bulgarii acasă de pe unde își petrecuseră weekend-ul. Am găsit mașină de poliție cu radar exact la intrarea pe autostradă, pe sensul de mers spre România.

După ce traversați Sofia se intră iar pe autostradă pe care o mai parăsiți in aproproere de Dupnitsa (mai exact Dolna Dikanya) distanță cca 70km. În apropriere de Sofia mergand spre Grecia, găsiți un MC Donalds - leva sau card de credit - unde puteți face o primă oprire pentru o cafea, hamburgher, pipilică, sau o simpla dezmorțire a oaselor. Pe bucata asta de drum nu am găsit poliție.

De aici până la Kulata mai aveți cca 137Km, însă consider că este porțiunea cea mai lentă de pe traseu. La un moment dat drumul intră într-un mic defileu (al râului Struma), cu multe serpentine, multe porțiuni cu dungă continuă. Pe această porțiune de drum și la dus și la întoarcere am găsit 4 mașini de poliție, fără radar, toate stăteau și pândeau depășirea pe linie continuă (acolo unde erau porțiuni liniare)

Una peste alta, drumul prezentat mai sus prin Bulgaria este ok, majoritatea traseului cu excepția autostrăzii doar cu o bandă pe sens, ușor vălurit pe alocuri dar fără cratere, gropi sau alte surprize neplăcute.

Eu am intrat în Bulgaria vineri la ora 7 și la 13:15 eram în vamă la greci. Am avut noroc ca pînă la Sofia s-a format o coloană de 4 -5 mașini având în frunte un Volvo XC90 cu numere de corp diplomatic care a circulat cu vireză destul de mare și după care ne-am ținut toți.

Dacă doriți să alimentați la ieșire din Bulgaria - pe motiv de ieftineală, atunci singurele variante mai ok sunt OMV de la iesire din Sandansky, sau LUKOIL-ul din apropriere de Kulata.

De asemenea, dacă doriți să serviți ceva, vă recomand Happy Grill din Sandansky - se manancă bine și relativ ieftin, acceptă cărți de credit și leva.

Cam atât despre drumul prin Bulgaria, l-am făcut și la dus și la întoarcere fără peripeții, lucru care vi-l doresc și vouă.

Vama la greci am trecut-o foarte repede, fără probleme. Pe bulgarii cu mașini scumpe și cu moace mai dubioase am văzut că ii mai puricau pret de 10-15 minute. Nu am avut baftă să am în fața mea un asemenea specimen.

În Grecia nu exită vignetă, în schimb se plătește autostrada. Grecii nu au reușit să termine autostrada Kulata - Seres, distanța fiind împărțită cam în trei părți egale, prima parte cu regim de autostradă, a doua parte drum cu o banda pe sens, iar ultima parte până la Seres drum cu două benzi pe sens dar cu limită de viteză 90KM/H.

De la Seres ''încălecați pe autostradă'' pe care o mai părăsiți în apropriere de Termopiles, când începe traversarea munților spre Patra. Din loc în loc autostrada lipsește, se circulă pe drumuri cu un singur sens de mers + jumate de bandă, dar se circulă cu viteză.

Până aici am găsit 7 porți de taxare - prima la ieșire din Salonic - unde am cotizat pe rand: 1,2E; 2,2E; 2E; 2E; 1,4; 2,7E; 3,1E - în total 14,6 Euro .

La Termopiles se părăsește autostrada și se traversează munții către Patra. Drumul este foarte bun, foarte puțini participanți la trafic, însă este destul viraj deci, aici viteza de rulare va fi ceva mai mică.

La Patra se plăteste taxă de pod 13,2 Euro - Podul Rio Antirio care leagă Grecia Continentală de Peloponez, dar la întoarcere am observat că exista si un mic ferry, cred că e mult mai ieftin însă ca timp v-ar întârzia mult.

De la Patra la Kyllini, drumul este ok cu o bandă jumate pe sens (gen cel expres de la noi), se circula cu mult peste viteza legală admisă, jumatatea de bandă fiind folosită frecvent ca ajutor la depășire (grecii circulă mult spre dreapta drumului, tocmai pentru a lăsa loc celor care vin mai tare să poată depășii.)

Pe această porțiune de drum am întânit primul echipaj de poliție dotat cu radar laser cred - apropo nu folosiți detectorul radar - una că e mai mult degeaba, dar numai deținerea lui se pedepsește cu amenzi usturătoare) - pe care l-am ratat la mustață. L-am găsit în același loc și la dus și la întoarcere.

La Kyllini vă suiți pe ferry și din acel moment sunteți ca si ajunși în Zakynthos.

Deci pe acest traseu, fără combustibil și taxa la ferry care poate varia în funcție de caz, costurile totale au fost: 27 lei + 10 leva + 14,6 Euro + +13,2 Euro taxa de pod ( L.E. by webmaster).

La întoarcere

Pentru întoarcere am ales traseu 2, vezi pe google - cca 1378 KM, adică singura diferență față de primul traseu fiind porțiunea Patra - Ioannina - Salonic, în rest drumul este același ca și la primul traseu, motiv pentru care mă voi referi numai la această porțiune.

Fiind sâmbătă, orele spre 18, mă așteptam să fie drumul mai lejer. Din păcate pe porțiunea Patra - Ioanina, cca 225km, am avut parte de ceva TIR-uri dar și alți participanți la trafic ceea ce m-a făcut să merg cu viteză medie mult inferioară celei realizate pe traseul 1. Un alt lucru neplăcut pe această porțiune este prezența poliției - am găsit 4 echipaje de poliție dotate cu radare, la lucru -, lucru confirmat și de alți români - vecini la hotelul din Tsilivi - care veniseră în altă zi a săptămânii. Deci, mare atenție dacă alegeți această variantă.

De la Ioanina se intră pe autostradă și dispar toate problemele. Nu este foarte aglomerată, se circulă cu viteză - majoritatea merg undeva între 150-160KM/h. Și această autostradă traversează munti, motiv pentru care o să numarați nu mai puțin de 45 tuneluri cu lungimi cuprinse între 50m și 4,6 KM.

Porți de taxare eu am găsit doar 3 active și am văzut două în construcție, unde am cotizat în ordine 2,4E; 2,4E; 1,2E - total 6 E.

ATENȚIE: pe acestă autostradă NU EXISTĂ stații peco, nici un magazin de unde să puteți cumpara sau mânca ceva, abia la cca 20 km de Salonic găsiți așa ceva.

Pe traseul de întoarcere taxele sunt: taxe ferry + 13,2E podul la Patra +6E taxe de autostradă+ 2 euro taxa de pod la Ruse, deci ceva mai ieftin față de primul traseu

Ca și preturi carburant am reținut doar pentru motorină: în Bulgaria între 2,52-2,62 leva (se poate achita doar în leva sau cu cardul), iar în Grecia între 1,344 - 1,408E evident se poate achita și cu cardul.

Taxele de autostradă și de pod, vă sugerez să le achitați cash - nici nu știu dacă acceptă card- pentru a evita formarea cozilor la stațiile de taxare și/sau înjurături din partea grecilor care au mereu firfirei pregătiți.

Mă opresc aici pentru că oricum a ieșit destul de mare, sunt convins că am omis și alte detalii, dar dacă cineva dorește informații suplimentare e liber să pună întrebări.

V. P.


[fb]
---
Trimis de Nasshu in 18.07.13 22:49:18
Validat / Publicat: 19.07.13 06:51:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9985 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nasshu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pe ruta nr. 2 singurul punct de alimentare... combustibil. cafea, păpică... etc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster28
[19.07.13 05:33:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Admin
[19.07.13 06:41:26]
»

Foarte bun & util set de recomandări

L-am mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul cu mașina spre Zakinthos" (nou-creată pe sait)

Dragoș_MD
[19.07.13 08:12:48]
»

@Nasshu:

Taxele de autostradă şi de pod, vă sugerez să le achitaţi cash - nici nu ştiu dacă acceptă card

la autostrada grecilor sigur nu acceptă card.

ionel64
[12.08.13 12:20:26]
»

@Nasshu:

Excelent scris! Fără să ne cunoaștem, se pare că am avut cam aceleași opțiuni: același hotel Iakinthos Resort (rezervat undeva prin mai), iar la trasee, am mers prin Larisa respectiv prin Ioannina. Acum văd că daca aș fi avut acest review înainte să plec era excelent pentru mine! Eu făcut drumul la dus din două bucăți, plecat la 5 AM din București, cazat la 15.00 la Larisa, hotel Dyonisos. A doua zi am preferat să vizitez Oracolul din Dephi și abia apoi către Kilini, pentru ferry. Am prins cursa de 15.15, astfel încât la 17.30 eram deja în hotel. Tot ce ai scris confirm, referitor la taxe, condiții de drum etc. inclusiv traversare Sofiei, fără probleme și rapid. Recomand ca și tine și alții, travesarea Sofiei și evitarea centurii de nord! .

La întoarcere, am preferat varianta prin Ioannina, dintr-o bucată, astfel am plecat cu ferry de 05.30 iar la 22.00 eram deja în casă. Am forțat un pic în Bulgaria, și am parcurs drumul Sofia - București fără oprire în circa patru ore și jumătate.

Una peste alta, ai făcut un review excelent și te feclicit!

marian_buc
[20.01.14 14:27:31]
»

@Nasshu: Deci pe acest traseu, fără combustibil şi taxa la ferry care poate varia în funcţie de caz, costurile totale au fost: 27 lei + 10 leva + 14,6 Euro.

la acest calcul nu ai uitat cumva si taxa de pod 13,2 Euro - Podul Rio Antirio?

NasshuAUTOR REVIEW
[20.01.14 14:40:11]
»

@marianbuc: ba da! ai dreptate. am pomenit de ea dar am uitat sa o adaug la pretul total (sau separat cum am facut pentru drumul de intoarcere) !

Am contactat web-ul responsabil de zona si o sa -l rog sa modifice !

marian_buc
[20.01.14 18:21:09]
»

OK am inteles costul total.

Eu plec in Iunie 2014 in Zachintos mai exact in Tivilisi si as vrea sa stiu care drum il recomanzi?primul sau al doilea?

Larissa
[16.02.15 23:23:05]
»

E perfect review-ul pentru sotul meu, ca e responsabil de condus spre Zakynthos, in septembrie. Nu conteaza cat e de lung ci cat e de util!

Felicitari!

NasshuAUTOR REVIEW
[16.02.15 23:32:26]
»

@larissa2015 - Multumesc !

Eu am fost in 2013, intre timp s-o mai fi schimbat ceva.

Recomand sa vezi si review-uri mai recente.

Fl0r3ntina
[26.04.17 15:49:11]
»

buna ziua, eu o sa plec pe 1 iunie 2017 in zakynthos, la dus ne oprim in Paralia Katerini o noapte, am intrat pe link-ul pus de tine pentru ferryboat si intentionez sa platesc pe site. Drumul Paralia Katerini - Killini se parcurge in 6.5 ore... daca plecam la 9-9:30 pe la ora 16 suntem in Killini si ferryboatul este la ora 17. Ce ma sfatuiesti risc prea mult cu plata pe site?

La intoarcere mergem o zi in Atena, apoi mergem in Pireus trecem cu ferryboatul in Aegina (Manastirea Sf Nectarie) si ne întoarcem in Paralia Katerini.

Multumesc frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
NasshuAUTOR REVIEW
[26.04.17 16:08:28]
»

@Fl0r3ntina:

daca plecam la 9-9:30 pe la ora 16 suntem in Killini si ferryboatul este la ora 17. Ce ma sfatuiesti risc prea mult cu plata pe site?

Sincer? Nu stiu! vad ca pe 2 iunie de exemplu cursele sunt facute de aceeasi companie deci nu ar trebui sa fie probleme daca ai rata plecare, bieltele au acelasi cost si pentru urmatorul vas.

NU am gasit acest info pe site. Timp mai ai ai eventual le trimiti un mail... ce se intimpla daca ratati ora plecari rezervata pe bilete.

La achizitia online vad ca scrie: daca sunteti cu masina sa ajungeti cu cca 30 minute ianintea plecarii vasului + daca achizitionati 2 bilete pasageri + 1 masina sa le downloadati pe toate...

Merg salvate si in telefon - zic ei - si aratate acolo... dar daca implica scanarea unui cod de bare pe telefon pot aparea probleme. Eu am patit-o cu aplicatia aceea de carduri. Le aveam salvate in telefon dar nu toate scanerele reuseau sa citeasca acel cod de bare.

In principiu a achizitia online scapi de coada al bilete. Cand am fost eu nu era mare... acum nu stiu cum este.

Trebuie sa lamuresti partea cu ratatul cursei... se pot intimpla multe pe drum. SI o simpla pana te intirzie pe drum.

EU mi-am calculat sa ajung cu cca 1 ora inainte. AM stat pe malul marii, am baut o bere rece... timpul a trecut repede.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Fl0r3ntina, ionel64
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul spre Zakynthos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042511940002441 sec
    ecranul dvs: 1 x 1