GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ

Sfârșitul primei luni de vară ne-a prins pe meleaguri grecești, mai exact în peninsula Halkidiki – brațul Sithonia. Bineînțeles, în cazul meu, vacanța a fost precedată de o minimă documentare în ceea ce privește obiectivele de vizitat și drumul până acolo. Anul acesta discuția principală pe Internet se poartă în jurul Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse. De ce? Ei bine, bulgarii repară/reabilitează partea lor de pod și circulația se desfășoară pe un singur sens de mers ziua dirijat, noaptea semaforizat. Un oficial de la Ruse declara în primăvară că va fi vorba de o „reconstrucție totală a podului” : panouri noi de beton, izolație refăcută, strat de asfalt de 10 cm grosime, marcaje noi. Cât va dura? Probabil că multă vreme...
În primul weekend din iunie de vacanță școlară (19-20 iunie) traficul pe pod a fost infernal, în unele cazuri fiind vorba de peste 4 ore de așteptare. Noi am plecat spre Halkidiki aproape de miezul nopții, la fel ca anul trecut spre insula Thassos (vezi impresii), în noapte de duminică spre luni evitând astfel aglomerația din zona podului.
Pregătirile de vacanță au inclus o verificare tehnică a autoturismului, încheierea online a unor asigurări de călătorie, precum și a unei polițe de asistență rutieră. Costurile nu sunt mari, iar prevederea este de dorit.
Pentru utilizarea drumurilor Bulgariei aveți nevoie de o vinietă electronică care se achiziționează ușor online de pe site-ul oficial: web.bgtoll.bg. Putem selecta meniul în limba română, alegem valabilitatea (1 weekend – 10 leva, 1 săptămână – 15 leva, 1 lună – 30 leva etc.) și plătim online cu cardul.
Prin Bulgaria am urmat traseul clasic ce duce spre Salonic, și anume: Ruse – Byala – Plevna – Sofia – Kresna – Kulata – Salonic. De aici continuăm spre Halkidiki, pe lângă Nea Moudania, Gerakini apoi coborâm pe brațul din mijloc, prin Nikiti, până în Neos Marmaras.
Experiența „Podului Giurgiu-Ruse” . Trecerea Dunării pe podul de la Giurgiu a devenit în ultima lună un fel de BAU-BAU, călătorii fiind speriați de incertitudinea: stau câteva ore la pod sau nu stau? Într-adevăr poate fi o loterie: ori ai noroc și treci direct sau în circa 30 de minute, ori petreci câteva ore în zona podului. De fapt, o analiză a celor întâmplate în ultimele săptămâni îți poate indica un interval de timp în care să îți faci drumul spre vacanță mai ușor – adică ar fi o soluție să plecați după miezul nopții și de preferat într-o zi din cursul săptămânii (doar dacă nu aveți deja cazarea antamată).
La dus am ajuns exact după miezul nopții în zonă – într-o zi de luni deja, am plătit la punctul de taxare 15 lei/autoturism (cash/card) și am pornit spre pod. Am urcat în coloană pe pod și exact cu 4 autovehicule în față s-a schimbat semaforul – am așteptat 30 de minute pe pod, legănați bine de tir-urile din sens opus ce hurducăiau pe asfaltul ondulat.
La întoarcere, tot într-o zi de luni (dar pe înserat), am avut noroc, am stat doar vreo 20 de minute, majoritatea timpului la ghișeul de plată al taxei de pod (2 Euro/4 leva – card sau cash). După plată cele 4-5 șiruri de mașini se gâtuie pe o singură bandă pe pod.
Alte lucrări pe traseu. Pe A3 – „Struma” , în zona tunelurilor de după Sofia se mai fac lucrări pe autostradă, traficul fiind deviat de pe un sens pe altul. Și câteva tuneluri sunt închise pe un sens de mers, viteza fiind redusă. De asemenea, pe defileul Kresna (în apropiere de Kulata) încă nu s-a construit autostradă, astfel că se circulă pe un drum național cu o bandă pe sens.
În Grecia centura Salonicului se transformă radical, se construiește încă o bandă, poduri etc. – traficul în prima parte a zilei este greoi. Noi am fost mereu pe partea unde se circula cât de cât, un fel de „contrasensul aglomerației” ... ha, ha. Se pot pierde zeci de minute bune dacă nimerești într-un ambuteiaj serios.
Prețuri combustibil. Vorbesc de benzină aici – în Bulgaria la benzinăriile de marcă/din locurile cele mai tranzitate prețul unui litru se învârte în jurul a 2,4 leva/litru, la stații locale: 2,2 leva/litrul. În Grecia, zona Halkidiki, am plătit circa 1,75 Euro/litru, dar în zonele aglomerate prețul urcă până la 1,9 Euro/litrul.
Concluzii. Călătoria spre Grecia, traversând Bulgaria, este oarecum mai rapidă pe timp de noapte având în vedere traficul mai scăzut și opririle mai scurte/mai puține. Dezavantaje: oboseală mai accentuată și pericolele mersului pe întuneric. La întoarcere am mers numai ziua, dar timpul de parcurgere a traseului a fost cu vreo oră mai lung, opriri mai dese, trafic greu mai intens, depășiri periculoase ș. a.
Să ne amintim că mergem în concediu, să nu ne enervăm în trafic, să fim relaxați, jumătate de oră în plus/minus nu contează, destinația rămâne în același loc.
Grecia e superbă!

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
- Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună
Trimis de tata123 🔱 in 03.07.25 12:46:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 🔱: eu anul trecut am fost la Vourvourou și (mergând împreună cu finii, care încă nu fuseseră nici prin BG, nici prin GR), am ales la dus prin BG să coborâm prin Veliko Târnovo. Nu e mult mai lung, dar e puțin mai spectaculos.
Iar în GR, de la Seres am coborât drept în jos spre Sithonia, pe drumuri de munte. Nu e autostradă, dar chiar e fain.
Deci... sunt variate. 😇
@Dragoș_MD: Exact, sunt și variante mai pitorești. Noi am mers noaptea spre Grecia și am ales drumul cel mai comod și mai rapid.
Pentru drumul Sithonia - România recunosc că mă tenta o rută pe diagonală spre Serres. Vroiam să văd situl arheologic de la Stagira și locul presupusului mormânt al lui Aristotel (greekreporter.com/2023/09 ... le-tomb-mystery) dar din diverse motive ne-am întors din nou pe ruta principală.
Călătorii frumoase!
Coada de la vamă s-a transformat acum în Schengen, în coada de la pod... Scurt și la obiect, bine notat.
@all: Începând de azi, 4 iulie 2025, se impun noi restricții pe Podul Giurge-Ruse, motivul principal fiind temperaturile ridicate.
Astfel, pe partea românească, autovehiculele vor staționa pe DN5 până la intrarea pe pod pentru a evita suprasolicitarea structurii. Până acum toți mergeau pe pod până la semafor și în caz de culoare roșie opreau pe pod. Aveai parte de o zgâlțâială continuă la trecerea traficului greu. Restricțiile se aplică între orele 10.00-20.00.
Detalii aici: mediafax.ro/social/se-anu ... -iulie-23576225.
@⭐ValentinB_88⭐: Da, probabil că vom sta la cozi până anul viitor (mai ales în perioada vacanțelor, zilelor libere și a weekendului). Timpii de așteptare sunt greu de prezis. Pentru cei care vin din alte zone din țară există și alte variante de traversare a Dunării în afară de podul de la Giurgiu-Ruse.
Hehe, mi-aduc aminte de anul trecut cum se legăna podul cît am așteptat la semafor. Poate să te ia prin surprindere.
Și eu prefer cum zice Dragoș, să merg înainte la Byala, spre Veliko Tîrnovo, apoi dreapta pe DN4 spre autostrada de Sofia. E nițel mai lung, trece prin mai multe localități, dar e asfaltul mult mai bun decît pe Plevna. Plus că mai schimbi peisajul, și e mai frumos pe aici, mai pe la munte.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Drumul clasic al celor din Banat / Ardeal spre Grecia. — scris în 12.08.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Trecere granita Greciei / teste PCR copii — scris în 19.08.21 de tadela din CLUJ - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Drumul spre Grecia prin SRB si MK — scris în 08.07.19 de marinescudinu din LUGOJ [TM] - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Update - drumul spre Grecia prin Bulgaria (Ruse-Kulata) — scris în 12.06.19 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Greva ferry 3 septembrie — scris în 25.08.18 de DoreD din CRAIOVA
- Jul.2018 Cu masina in Grecia - Modificări aduse Codului Rutier — scris în 18.07.18 de dalumian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Avertizare calatorie prin Serbia — scris în 16.07.18 de D @ C din ORADEA - RECOMANDĂ